Mailis Reps: noored tahavad ja oskavad poliitilistes otsustes kaasa lüüa

Eile lõppenud noorsootöö foorumil NOORUM arutleti koos noortega tuleviku noortepoliitika ja väljakutsete üle, mis ootavad noori ees järgmisel kümnendil.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps märkis, et noorsootöö on andnud eneseväljandamise võimaluse kümnetele tuhandetele noortele. „Meie noorsootöötajad on teinud noorte kaasamisel suurepärast tööd, juhendades ja suunates noori nende ettevõtmistes,“ ütles Reps. „Eesti noored tahavad ja oskavad poliitikas kaasa rääkida, kuulakem neid.“

Foorumi esimesel päeval oli fookuses noorte tuleviku planeerimine, noortepoliitika olulisus ja väljakutsed, mis ootavad noori ees erinevates eluvaldkondades. Kõigil osalejatel oli võimalik luua tulevikustsenaariume, milline on aasta 2035 noore jaoks. Foorumi teisel päeval said osalejad ülevaate noortevaldkonna arendamisest Euroopa Liidus ja otsisid lahendusi, kuidas Eestis edasi minna.

Foorumil osalenud OECD avaliku valitsemise direktoraadi programmijuht Miriam Allam tõstis esile, et OECD riigid loovad üha enam integreeritud strateegiaid, mis puudutavad erinevaid noortega seotud valdkondi. „Seeläbi ühtlustatakse sihte ja toetatakse laiemaid riiklikke arengueesmärke. Veelgi olulisem on, et kaasates noori strateegia loomisse, soodustatakse noorte seotuse tunnet ning suurendatakse usaldust noorte ja riigi vahel.“

Eesti Õpilasesinduste Liidu esimees Marcus Ehasoo rõhutas, et noored tahavad seista enda tõekspidamiste eest. „Võibolla noored ei kommunikeeri oma väärtusi nii, nagu vanem põlvkond, aga see ei tähenda, et nad ei väärtusta midagi,“ ütles ta. Ehasoo sõnul võiks noortel olla veelgi rohkem võimalusi otsustada ja valikuid teha, näiteks soovib ta näha suuremat valikuvabadust haridusküsimustes. Formaalharidus peaks tema hinnangul olema rohkem seotud mitteformaalse haridusega.

NOORUMi võttis kokku Eesti Noorteühenduste Liidu juhatuse esimees Roger Tibar, kes toonitas noorte nimel tegutsevate sidusrühmade koostööd. „Meeldiv oli näha, et NOORUMi kahel päeval oli kohal niivõrd palju valdkonna eksperte, huvilisi ja loomulikult ka noori. See võimaldas pidada sisukaid arutelusid ja koguda kõikidelt osapooltelt ideid noortevaldkonna tuleviku planeerimiseks.“ Tibar lisas, et tulevikku planeerides peab koostöö olema järjepidev.

Tallinnas toimunud noorsootöö foorumil võtsid sõna ka Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets, ajaloolane ja Eesti Kunstiakadeemia professor David Vseviov, Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, Statistikaameti peadirektori asetäitja Andres Kukke, Luminor Eesti juhatuse esimees Gunnar Toomemets, SA Tallinna Lastehaigla Vaimse Tervise Keskuse juhataja Anne Kleinberg, Sotsiaalministeeriumi tulevikutöö nõunik Mihkel Kaevats, disainer Jane Oblikas jt.

Foorumi korraldas Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Eesti Noorsootöö Keskusega 4.-5. oktoobril Tallinnas kinos Kosmos.

NOORUMi esimese päeva kõned on järelvaadatavad.

Kesknädal.ee

2 kommentaari
 1. Ei 2 aastat ago
  Reply

  saa Mailise rõõmuhüüdu toetada. Kuhu need andekate noorte veelgi andekamad mõtted küll kaovad? Ometi on Mailise kamp võimul ja valistus peaks neid usinasti toetama ja ka ise üle võtma. Aga mida pole, seda pole. Nagu Ratta Jurka hiilgavaid mõttelademeid, millega ta enne valitsusemoodustamist välja tuli.
  Kui mingi vestlusring kulgeb sujuvalt, ei tähenda veel edumeelset ja kasulikku tulemit.
  Olen näiteks ise vahel jälginud mõne küsimuse arutamist riigikogus. Pärast olen tekstid üle käinud ja tunnistan, et tulmeus on masendav – asjast räägitakse vaid 2-3 lausega. Ülejäänud sopp on üksteise mahategemine, etteheitmine, enesekiitmine jpm. Isegi ainult enda nimel esinedes ei unusta kõlupea viitamast oma bandele, et just nemad on selle või tolle eest võidelnud, et püksid katki, aga asjast mitte komagi.

 2. Oleks 2 aastat ago
  Reply

  väga kena, kui mõni Kesknädala toimetaja või usin kirjutaja teeks ülevaate riigikogu küsimustest ja vastustest ja vaidlustest. Tähistaks ära asjalikud lausekesed üldise vahu sees. Siis näeks ka siinsed lugejad, mis seal mölakogus tegelikult toimub.
  Muidugi kui keskbande omanik oma toimetajatel seda teha lubab. Mind ei avaldata, sest mina olen erapooletu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.