Ratas Eesti sõduritele Malis: kodust kaugel välisoperatsioonidel osaledes kaitsete te tegelikult igapäevaselt Eestit

Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Stenbocki maja, Tallinn, 7. oktoober 2018 – Peaminister Jüri Ratas ja kaitseväe juhataja kindral Riho Terras tunnustasid eile Põhja-Malis Gaos Prantsusmaa terroritõrje operatsiooni Barkhane juures teenivate Eesti kaitseväelaste professionaalset tööd.

„Julgeolekuolukord maailmas on rahutu. Kodust kaugel välisoperatsioonidel osaledes kaitsevad meie väed tegelikult igapäevaselt Eestit. Me ei lase terroril Malis idaneda, kasvada ja jõuda meieni,“ ütles Ratas.

Peaministri sõnul ei tee riigid oma vägede saatmise otsuseid kergelt, eriti sellistesse keerulistesse oludesse, kui on Malis. „Meie kaitseväelaste töö näitab, et Eestile on oluline kõigi sõprade ja liitlaste julgeolek. Sealhulgas Prantsusmaa, kelle kaitseväelased osalevad NATO lahingugrupis Tapal ja Balti õhuturbes Ämarist. Meid saab usaldada ning meile võib loota,“ märkis Ratas. „Tänan ka välisoperatsioonil viibivate kaitseväelaste lähedasi, kelle toetus on hindamatu,“ lisas peaminister.

Eesti teeb Malis koostööd lisaks Prantsusmaale Suurbritannia, Soome, Rootsi, Läti ja Leeduga.

Barkhane on suurim Prantsusmaa sõjaline välisoperatsioon, kuhu kuulub 4500 kaitseväelast. Prantsusmaa tegi Eestile ettepaneku Barkhane’is osalemiseks tänavu jaanuaris. Valitsus kiitis selle heaks suve hakul, kui Mali oli esitanud Eestile kutse operatsioonis osalemiseks.

Alates augustist kaitsevad 48 Eesti kaitseväelast Gao baasi, patrullivad selle lähiümbruses ning on valmis ohu korral kiiresti reageerima. Eesmärgiks on aidata Mali võimudel saavutada stabiilsus ja kontroll oma riigis. Praegu on kontrollimatute piiridega Mali koridor nii terroristidele kui ka ebaseaduslikele migrantidele teel Euroopa Liitu.

Lisaks osaleb praegu ÜRO rahuvalvemissioonil MINUSMA kolm Eesti staabiohvitseri, Euroopa Liidu väljaõppemissioonil neli instruktorit, staabiohvitseri ning Euroopa Liidu tsiviilmissioonil EUCAP Sahel Mali üks inimõiguste ja soolise võrdõiguslikkuse ekspert. Kokku on Eestist praegu Malis 56 oma ala eksperti, kes toetavad riigi stabiilsust ja arengut.

Kesknädal.ee

4 kommentaari
  1. Ükskõik 6 aastat ago
    Reply

    kuhu meie ründeväed tellitakse, ikka võitlevad nad Eesti vabaduse eest. Ei tea kas sellist möla ajades ka ila suhu tuleb?

    • Nüüd 6 aastat ago

      kaitsevad nad mujal maailmas ka Jurkat. Õnneks kuni järgmise valimiseni. Kuid siis tõenäoliselt juba Kaja.

  2. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Mali on endine väga rikas maavarade poolest Prantsusmaa asumaa ja tahab sõltumatuks saada oma endisest emamaast. Prantsusmaa siiani tasapisi mõjutab oma 14 endiste asumaade varasid. Kuna Malis tekkisid Prantsusmaal probleemid, siis sõbrad ELiidust peavad aitama säilitada tema võimu. Meie poisid peavad solidaarsusest riskima oma eludega.

    • Kas 6 aastat ago

      Mali on nimetatud Maali järgi?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.