Digikohtumine toob Eestisse 14 riigist digiministrid, ettevõtjad ja eksperdid

Stenbocki maja, Tallinn, 15. oktoober 2018 – Homme, 16. oktoobril, toimuv Tallinn Digital Summit 2018 toob Eestisse neljateistkümnest digimeelsest riigist IT- ja digivaldkonna ministrid, ettevõtjad ning eksperdid üle maailma. Kaugeimate külalistena on kohal Lõuna-Korea, Jaapani, Singapuri, Uus-Meremaa ja Uruguay ministrid.

„Tehisintellekt ja masinõpe on juba meie elu muutnud ning toob lähitulevikus veel suuremaid muutusi. Meil on vaja neid arenguid targalt ja ka vastutustundlikult ära kasutada paremate ning targemate teenuste pakkumiseks,“ sõnas peaminister Jüri Ratas. „Mul on hea meel tervitada Tallinnas digimeelsete riikide valitsuste ministreid, ettevõtjaid ja uuendajaid, sest tulevikule mõeldes peame koos tegutsema juba täna. Andmekaubandus ja tehisintellekt pole enam ulme, vaid argipäev,“ lisas peaminister.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammisti sõnul on tehisintellekti rakendused juba täna osa inimeste igapäevaelust, sageli seda ise teadvustamata. Ka Eesti riigis on esimesed rakendused kasutusel – näiteks kasutab PRIA masinõpet satelliidifotodelt maatükkide niitmise tuvastamiseks ja RIA küberkaitse alal intsidentide ennetuseks. „Tehisintellekt saab Eestile olla suur võimalus nii majanduse tootlikkuse kui ka riigi teenuste kvaliteedi tõstmiseks ning nendel teemadel loodan oma kolleegidega lähipäevil ideid vahetada,” märkis Tammist. „Kohtumisel osalevad mitmed tehisintellekti rakendamises maailmas juhtpositsioonil olevad riigid, kelle senisest kogemusest saame kindlasti ainest ka Eestis valmiva krattide rakendamise strateegia koostamiseks,” lisas Tammist.

Digikohtumisel osalevad Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip, Iirimaa ELi ühtse digituru riigiminister Pat Breen, Jaapani infotehnoloogia poliitika minister Takuya Hirai, Lõuna-Korea sise- ja ohutusminister Kim Boo Kyum, Rootsi digitaalarengu minister Peter Eriksson, Singapuri kommunikatsiooni- ja informatsiooniminister Janil Puthucheary, Uus-Meremaa digivalitsemise minister Megan Woods, Leedu asemajandusminister Elijus Čivilis, Saksamaa parlamentaarne riigisekretär sise-, ehitus- ja kogukondade ministri juures Günter Krings, Uruguay asetööstusminister Guillermo Moncecchi, Läti keskkonnakaitse- ja regionaalarenguministeeriumi riigisekretär Rinalds Muciņš, Taani rahandusministeeriumi riigisekretär Martin Præstegaard, Ühendkuningriigi digivaldkonna, kultuuri-, meedia- ja spordiministeeriumi riigisekretär Lord Ashton, Prantsusmaa parlamendi Rahvuskogu liige Florian Bachelier ning Soome rahandusministeeriumi asekantsler Anna-Maija Karjalainen.

Peaminister Jüri Ratase delegatsiooni kuuluvad ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsler Siim Sikkut, riigikantselei Euroopa Liidu asjade direktor Klen Jäärats, riigikantselei digiinnovatsiooni nõunik Marten Kaevats ning Eesti IT-ettevõtjad.

Kohtumise juhatab täna õhtul sisse peaminister Jüri Ratase poolt võõrustatav õhtusöök Tallinna Lennusadamas.

Teisipäevase digikohtumise põhiteemad on tehisintellekt ja suurandmed ning nende kasutamine riigivalitsemises, ettevõtluses ja ühiskonnas laiemalt. Peaminister Jüri Ratas avab sõnavõtuga digikohtumise. Avasessioonil kõnelevad veel Google’i tehisintellekti uuringute juht Greg Corrado ja uuringutega tegeleva vabaühenduse OpenAI strateegiajuht Jack Clark.

Maailmatasemel mõttekojad, kes on ka kohtumise teaduspartnerid – The McKinsey Global Institute, The Lisbon Council, The Centre for Public Impact ja The European Centre for International Political Economy – esitavad Tallinnas tehisintellekti ja globaalse andmekaubanduse teemalisi vastvalminud mõttepabereid ja värskeid uuringutulemusi.

Tech talk sessioonil räägivad Adrian Brown (The Centre for Public Impact) ja Miguel Carrasco (The Boston Consulting Group), kuidas panna tehisintellekti valitsuste ja inimeste huvides tööle. Kai Härmand (justiitsministeerium), Karmen Turk (Advokaadibüroo TRINITI), Adrian Brown ja Marten Kaevats arutlevad, kas algoritme on vaja õiguslikult reguleerida. Jack Clark ja James Manyika (the McKinsey Global Institute) arutavad, kuidas on võimalik mõõta tehisintellekti arengut.

Tallinna digikohtumine on jätk Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal toimunud digitaalvaldkonna tippkohtumisele Tallinn Digital Summit 2017. aasta septembris, mis tõi Tallinna kokku ELi riigipead ja valitsusjuhid.

Tallinn Digital Summit 2018 programm: www.digitalsummit.ee/agenda
Jälgi arutelusid otseülekande vahendusel 16. oktoobril: www.digitalsummit.ee/live

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.