17. oktoober 2018

Keskerakonna võidukas kongress

Enam kui 1000 delegaadi ees peetud kõnes ütles Ratas, et erakonna esimehe ja juhatuse suurim väljakutse on Riigikogu valimiste võitmine. „Meid ootab raske ja pingeline valimiskampaania, kuid me teame, et saame üksteise peale alati loota. Meil on suur, teotahteline, töökas ja ühtehoidev meeskond,“ sõnas ta. Ratas ütles erakonnakaaslastele, et Keskerakonna tulevikuvisioon on tugeva keskklassiga õiglane riik, kus on hea haridus, õigeaegne ja kvaliteetne tervishoiuteenus ning kõigiks elulisteks vajadusteks piisav pension. „Sellist riiki ei ehita paari aastaga ning selleks ei piisa 25 kohast parlamendis. Me vajame veenvat valimisvõitu!“ märkis ta.

JUHTKIRI Tiit Terik: Kindlustunne homse ees mõjutab laste sündi

Sel nädalal avaldatud statistika kinnitab, et Eesti peredesse sünnib nüüd rohkem lapsi kui vahepealsel mõõnaperioodil. Sündimuskõver vaatab ülespoole, ja see ei tee rõõmu üksnes lapse saanud peredele, vaid riigile tervikuna. Ka minu sõpruskonnas on neid peresid, kus viimasel poolaastal on esimene, teine või suisa neljas laps sündinud. Lasteaiakoha olemasolu, arstiabi kättesaadavus, võimalus tasustatult olla lapsega kodus poolteist aastat, riiklikud ja kohaliku omavalitsuse poolt pakutavad toetused ja teenused –kõik need on poliitilised otsused, mis vormivad keskkonda, kuhu lapsed sünnivad.

Reformierakond kelgib oma maksupoliitikaga

Eelmisel nädalal arutleti Riigikogus praeguse maksusüsteemi üle. Reformierakonna poolt algatatud olulise tähtsusega riikliku küsimuse teema „Maksusüsteem – kaos või kaalutlus?“ ei tulnud üllatusena. Reformierakond on alati, nii valitsuses kui ka opositsioonis olles, rääkinud maksudest, kuid ikka ja jälle unustatakse enda teod ning siunatakse teisi. Reformierakond on mitmeid aastaid pakkunud enne valimisi välja tulumaksu langetamist. Me kõik mäletame neid erinevaid  plakateid – “Rohkem raha inimestele kätte”, “Maksuvabad reeded”, “Rohkem punaseid maasikaid”, ning neid „maasikaid“ jagati ohtralt ka Riigikogu saalis. Nüüd aga on tulemused meie kõigi silme ees – riik on kärbitud päris õhukeseks, vähenenud on inimestele vajalikud teenused, lisaks on tõstetud kaudseid makse.

Kas otsedemokraatia on kriisis?

Eestis on terve koolkond demagooge, kes üritavad kujutada rahvahääletusi ohuna demokraatiale. Nende hirmujutud rahva võimu ohustavast rahvast on ajuvabad, kuid see ei tähenda, et rahvahääletuste kasutamisega ei oleks seotud üldse mingeid probleeme. Kõik viimastel aastatel tehtud vastavad küsitlused on kinnitanud, et väga suure osa eestimaalaste arvates ei ole rahval praegu piisavat võimalust osaleda poliitiliste otsuste langetamises. Veel rohkem on neid, kelle arvates tuleks anda rahvale õigus algatada rahvahääletusi. Seda arvestades ei ole üllatav, et 2015. aasta parlamendivalimistel said rahvahääletuste laialdasemat kasutamist lubanud erakonnad Riigikogus kokku 63 kohta – mitte ühegi teise lubaduse elluviimiseks ei saanud poliitikud valijatelt nii tugevat ja laiapõhjalist mandaati.

Peet Kask : Rahvarinne versus Eesti Komitee

Jutt tuleb kahest tiivast Eesti iseseisvusvõitluses aastatel 1987–1991. Üht esindas Rahvarinne, käilakujudeks Edgar Savisaar, Marju Lauristin ja Heinz Valk; teise sümboliks on Eesti Komitee, mille käilakujudena näen Tunne Kelamit, Valdo Rumessenit ja Trivimi Vellistet. Eks need kaks tiiba olid tekkinud juba varem kui Eesti Komitee, ka varem kui Rahvarinne.

Nädala juubilar VÄINO VIILUP 90

Viiskümmend aastat Eesti mäetööstuses, neist kaks aastakümmet põlevkivigigandi eesotsas, hoides „laevukest“ kindalt kursil ja kaitstes seda oma rinnaga nii kaua, kui see oli tema võimuses. Alustas ta koondises „Eesti Põlevkivi“ Tammiku kaevanduse jaoskonnaülemana, tõustes ametiredelil ruttu, saades kahe aasta möödudes suure kaevanduse direktoriks. Vahepeal olid aastad Eesti Rahvamajandusnõukogus, kust naases juba koondise peadirektorina. Kui hakati käiku laskma „Estoniat“ – maailma suurimat põlevkivikaevandusettevõtet – leiti kõige sobivamaks juhiks just tema. Need olid pingelised, kuid huvitavad aastad…

Kõigest pikemalt ja palju muud huvitavat 17.oktoobri Kesknädalas. Kesknädal.ee veebilehel ilmuvad Kesknädala artiklid nädala jooksul. Lisaks avaldatakse olulisi uudiseid igapäevaselt.

 

 

 

6 kommentaari
  1. Lõpetage lollused! 6 aastat ago
    Reply

    Vanasti ilmus leht iga ilmumise pääv internetti.
    Pole teie asi mingite juppide näitamine omal soovil.
    Kui nii ei oska, käige siis ….
    Aitab, kutsun vanaema teie parteist tagasi.
    Muudkui küsib, mis lehes oli?
    Ta on pime ja paberlehte ei näe. Ei viitsi ka nii nädal aega interis sobrada.
    Proštšaite, kommunisti!

    • Loomulikult 6 aastat ago

      on praegune lahend vigane ja nõme. Kuid kes on eesotsas? Samasugused!

  2. Eestis 6 aastat ago
    Reply

    pole mingit demokraatiat. Kuid sellest ehk lähemalt siis, kui toimetaja armust ka vastav kirjatükk ilmub vaestele.

  3. Noh, 6 aastat ago
    Reply

    Teiesugused tatipritsijad pole kunagi rahul: küll maa külmas, küll kärss kärnas. Lugege aga Delfit ja inisege seal!

  4. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Savisaare ajaloolised teened vaikiti kongressil maha. Häbilugu.

    • Kas 6 aastat ago

      Savisaart kuskile ei valitudki? Täitsa lõpp!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.