Töörühm: riigilipu mahutamine Tallinna volikogu saali nõuab remonti

Tallinna Volikogu hoone, Vana-Viru 12 Foto PEETER LANGOVITS/SCANPIX

Tallinna linnavolikogu esimehe Mihhail Kõlvarti kokku kutsutud töörühm leidis, et tavasuuruses Eesti lipu korrektseks paigutamiseks volikogu istungite saali on vaja ümberehitust ning seni on kohane kasutada laualippu.

“Volikogu istungisaali praegune sisekujundus ja mööbli tihe paigutus ei jäta piisavalt ruumi eesmärgipäraselt tavasuuruses Eesti, Euroopa Liidu ja Tallinna lippu saalis kasutada,” öeldakse kokkuvõttes, mille koostas töörühm koosseisus Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei, riigikantselei sümboolikanõunik Gert Uiboaed, Tallinna linnaarhiivi juhataja Küllo Arjakas ja linnavolikogu istungite saali kujundusprojekti autor, arhitekt Siiri Nõva.

“Peame kõige otstarbekamaks praegust lahendust, kus volikogu esimehe töölauale on asetatud Eesti lipp koos Tallinna ja Euroopa Liidu lipuga laualipuna. Samas teeme ettepaneku võimalusel anda laualippudele rohkem eraldiseisvat ruumi. Koheselt teostatav võimalus on nihutada lipukolmik volikogu esimehest kõnepuldi poole – saali poolt vaadates paremale ja samas sättida ka statsionaarse lauamonitori asendit selliselt, et see ei oleks laualippude taustaks,” ütlevad eksperdid.

“Olemasolevas sisekujunduslahenduses parima lõpptulemuse Eesti lipu eksponeerimiseks annab volikogu esimehe töölaualt teise statsionaarse lauamonitor eemaldamine – selleks võiks kasutada lauapinnal tahvelarvutit või lõigata lauaplaati süvend lisamonitorile. Selliselt aupunkti seatud Eesti lipp või kolmiklipp vääristab volikogu istungisaali sisekujundust ja paigutust ning ei konkureeri seinal oleva gobelääniga, millel on kujutatud Tallinna linna suur vapp,” lisatakse töörühma kokkuvõttes.

Eksperdid soovitavad tulevikus, istungisaali põhjalikul ümberkujundamisel ja -ehitamisel sisekujundajal volikogu istungisaalis eksponeerida siiski tavasuuruses Eesti lipp koos Tallinna ja Euroopa Liidu lipuga.

Lisaks soovitatakse eksponeerida tavasuuruses Eesti lippu volikogu istungisaali ees paiknevas intervjuude andmise klaaskatusega ruumis. “Soovitame paigutada Eesti lipu või Eesti ja Tallinna lipud intervjuude andmise sirmi serva või sirmi mõlemale poole. Intervjuusirmi koos lippudega soovitame paigutada volikogu istungisaali vastas oleva klaasseina ette. Sel juhul on see ruum mõnevõrra eraldatud volikogu liikmete ja külaliste esmasest liikumistsoonist,” märgivad eksperdid.

Ühtlasi soovitab töörühm klaasseina ees olevad vitriinid teisaldada mujale ja vitriinides olevad kingitused üle vaadata kriitilise pilguga. “Võimaluse korral tuleks arvukad teisejärgulised kingitused eemaldada ja vitriinidesse jäävad kingitused varustada esmase teabega: mis ese see on, kes ja millal kinkis,” öeldakse töörühma soovitustes.

Eksperdid juhivad ka volikogu kantselei tähelepanu võimalusele paigutada klaasseina ees Eesti ja Tallinna lipud püstiselt koos lipukanga sirutajaga.

“Parima lahenduse saavutamiseks oleks vaja volikogu saali kogu eesruum ümber kujundada ja ruumi keskosast likvideerida statsionaarne sisehaljastuse kast,” tõdevad eksperdid.

Tallinna linnavolikogus puhkenud liputülis nõuavad opositsioonilised Reformierakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) saadikud Eesti lipu paigutamist volikogu istungite saali, volikogu esimees, keskerakondlane Kõlvart aga väikeeldus sellest, väites, et täismõõtmetes riigilipuu ei ole võimalik ruumipuuduse tõttu saali korrektselt mahutada. Eelmisel nädalal kutsus Kõlvart kokku töörühma tülile lahenduse leidmiseks.

BNS

2 kommentaari
  1. Seni 6 aastat ago
    Reply

    tuleks vahetada EL-i lipp Eesti lipu vastu ja alles pärast ümberehitust pandagu see totakas EL-i lipp sinna tagasi.

  2. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Ülemiste vanake ilmselt rõõmustaks, kui kuuleks, et millegi olulisemaga siin linnas enam tegeleda polegi. Vähemalt teatud inimestel volikogus.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.