Karilaid: Reformierakond muudab Riigikogu intriige puhudes kummitempliks

Jaanus Karilaid

Keskerakonna aseesimees, Riigikogu õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid sõnas, et rändeküsimuse arutelu Riigikogusse viimine oli õige samm. Reformierakonna tänased väljaütlemised Riigikogu avalduse osas viitavad aga riigi mainet kahjustava sisepoliitilise mängurluse jätkamisele.

Karilaid sõnas, et nii Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid kui ka näiteks Eesti ettevõtlusorganisatsioonid, Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsioon on toetanud arutelu viimist Riigikogusse. „Parlamentaarses riigis on Riigikogu õige koht, kus olulisi küsimusi lahendada ning selline arutelu tulebki viia laiemale otsustamise pinnale. Eesti inimeste jaoks olulist teemat ei saa jätta parteide tagatubadele,“ rõhutas ta.

Kui enne pahandas opositsioon, et parlamendil pole sõnaõigust, siis nüüd soovib Reformierakond otsustamise tagasi lükata hoopistükkis valitsusele, esitades Karilaiu hinnangul seejuures ebamõistlikke ja –vajalikke tingimusi. „Välispoliitilise suuna asemel on ka pärast tänast Kaja Kallase kohtumist presidendiga olulisem sisepoliitiline mängurlus,“ põhjendas ta opositsioonierakonna kahetist käitumist.

Karilaid viitas erakonna endise juhi Hanno Pevkuri öeldule valitsuse otsustamisest ning tänasele esimehele Kaja Kallasele, kelle arvates ei kuulu välispoliitilised küsimused Riigikogu pädevusse. „Meie parlamenti tahetakse intriige puhudes näidata kummitemplina. Kui Reformierakond tuli parlamenti lihtsalt istuma on see nende probleem ning valijatele edasiseks indikatsiooniks. Parlamendi maine kahjustamine tuleks lõpetada ja viimaks tuleb harjuda tööga ka opositsioonis. Mõistetavalt on see raske kui võimuga ollakse harjunud ja erakond igast otsast käriseb, kuid vähemalt proovige,“ kutsus ta üles.

Ta lisas, et Reformierakond on ka varasemalt pidanud Riigikogu valeks kohaks, kus olulisi riiki puudutavaid küsimusi arutada. „Mitmesaja miljonilise ja Eesti mainet kahjustava rahapesu või VEB-fondi uurimist õiguskomisjoni poolt pidas Reformierakond samuti täiesti ebavajalikuks ning lausa kahjulikuks tegevuseks, sest see ei kuuluvat Riigikogu pädevusse,“ tõi Karilaid näite.

8 kommentaari
  1. Nüüd 6 aastat ago
    Reply

    on küürakas Jannukene oma noka lahti teinud ja süüdistab teist samas veas, mille üle varem keskbandiidid pidevalt halasid.
    Asjast endast rääkides aga vaid niipalju, et see mutukate sissemeelitamise sundlepe POLEKS üldse PIDANUD ARUTLUSELEGI TULEMA! Kas tõesti oleme niivõrd mandunud, et ei oska enam ridade vahelt lugeda. Nagu ka ei osata enam vaadata tulevikku ega läbi mängida mõnd mutukate kallaletungi. Kas pronksiöö juba meelest lännu! Või ei tohi seda enam meenutada, sest Voova ei luba?
    Mind huvitab kõige rohkem see, kas selles keskbandes on üldse ÜHTKI ajuga liiget?

  2. nagu eelkõneleja ütleb 6 aastat ago
    Reply

    et see mutukate sissemeelitamise lepe sai selle valitsuse komistuskiviks. Paraku on need kaks päeva poliitikas andnud valijale tohutult informatsiooni, mida ei näe sellises mahus just tihti. Aga Reformierakonna ämbrikolin oli ikka kõige suurem. Mida kõike välja ei mõeldud, et sisemisi pingeid varjata. Näis kuidas nad siis hääletavad esmaspäeval.
    Nii ebakindlat reformierakonda pole mina varem näinud, et taganeti võimu vahetuse nimel isegi varasematest seisukohtadest. Iga teine sõna on Jüri Ratas, see juba näitab et inimene ei saa hakkama ei erakonna juhtimise ega ka iseseisva mõtlemisega. Aina vastanduks. Ega Isamaa pärast pole ka põhjust uhkust tunda. Erakond kellele on vastuvõetamatu et suurem rahvaesindus(Riigikogu) arutaks seda teemat…………no ei saa aru, see on lauslollus. Isamaa tegeleb sisepoliitikaga, ohvriks tuues välispoliitika. Mida arvab sellest nende auesimees Mart Laar. Et kõik lubavad riigieearve poolt hääletada ei tähenda veel seda et Valitsust püsima jääks. President ja RE panevad Ratase kahvlisse ja valitsus peab peale Riigikogu otsust väljastama ka omapoolse otsuse ja see on suure tõenäosusega pooldav. Sellele järgneb Isamaaliidu väljamarss Valitsusest ja hiljem Ratasele umbusalduse hääletus kus on Isamaa ka osaline. Nii kummaline kui see ka pole, siis seekord on võtmed EKRE, VE ja aknaaluste taskus, kas nad tahavad RE upitada võimule selleks mõneks kuuks või mitte. See saab olema võtmeküsimus EKRE-le. Ei maksa siiski unustada et väga paljudele ekre pooldajatele on reformierakonnaga koostöö nagu punane rätik härjale. Nii et Ratas suure tõenäosusega jätkab vähemusvalitsusega ja Isamaa üritab ennast rehabiliteerida, aga lõppkokkuvõttes jääb kaotajaks.

    • Paljud 6 aastat ago

      pole vist tähelegi pannud Kaja sõnumit, et ta peab otsustamisel põhiliseks OMA ettepanekutega nõustumist. Praegu on automaatselt omaks võetud, et rehvid pooldavad seda lepet, mitte keegi ei pööranud tähelepanu neile ettepanekutele ja tingimusele, et need vastu võetaks. Samuti seda, et Kaja ütles SELGELT välja, et nad on valmis seda arutama siis, kui NEMAD on valitsuses juhtival kohal.
      Seega pole praegu veel sugugi kindel, kuidas mutukad neisse ettepanekutesse suhtuvad. Kas leitakse mingi vastuvõetamatu lause või väljend (nagu vankad piirilepingu viites) ja lükatakse see tagasi kui ultikas. Või esitab Kaja nõude valitsusel tagasi astuda, et ise kellegagi uus moodustada. Midagi nad selle napi ajaga kihva keerata ei jõua, seega oleks nüüd palju ohutum valitsust moodustada kui aasta varem.

    • to Paljud 6 aastat ago

      aga siis peaks igal valijal punane tuluke vilkuma hakkama, miks on vaja Reformierakonnal saada võimule iga hinna eest enne valimisi. Ükskõik mis selle valitsuse nimi ka poleks(vahevalitsus, vähemusvalitsus), siis see valitsus ei teeks samamoodi mitte ühtegi olulist otsust kuni valimisteni. See on see koht millele peaks iga valija mõtlema, olenemata sellest missuguse erakonna pooldaja ollakse. Kas tõesti on see neetud e-server, mille pärast see valitsuskriis tekitati.
      Ja veel, just vaatasin “Otse kümnesse” saadet, millest kujunes EKRE tunniajane propagandasaade ja seda oli äärmisel raske jälgida kuna Helme ja Luik ei lasknud sel teemal mitte kellegil teisel rääkida, aga see selleks. Mind hämmastas saate täiesti lõpuosas öeldud mõtted Helme poolt ja see on see mis tõsiselt hirmutab. Nimelt ta noomis omakorda Luike sellepärast, et viimased lasksid rändeleppe Riigikokku hääletusele, aga samal ajal ei kavatse riigieelarve menetlemist Riigikogus stoperdada. EKRE ütles nüüd ja on seda varemgi öelnud, et las jätkab vähemusvalitsus, aga teda huvitas justnimelt RIIGIEELARVE põhjalaskmine. Ehk siis maakeeli tõlgituna, Helme sõna otseses mõttes tahab et riigil ei oleks eelarvet, et riik jääks ilma enamusvalitsuseta, et miski enam ei toimiks, mida riigieelarve kaudu korraldatakse. See on ju puhas oma riigi vastu töötamine. Nad ise ei ole valmis valitsusvastutust võtma, aga lõhuvad riiki sellegipoolest. See nüüd küll riigimehelik ei ole ja teile kuulsust ja au ei too. Igal asjal on piir ja EKRE on neid piire ületanud. Nii palju ei tohiks ükski poliitik oma riiki ja rahvast vihata kui Helme seda täna väljendas. Suurushullustus on selle asja nimi, MINA ja MINU arvamus, kõik teised on ainult riigireeturid ja vaenlased ja rahvusriigi hävitajad. Sellise sõnumiga te valimistel kaugele ei purjeta. Aamen.

    • Ka 6 aastat ago

      mina vaatasin seda saadet. Meelde jäi küll Oviiri Liisa pidev räuskamine ja ülekarjumine, kuid ta ei toonud ühtki näidet ega kujutanud ette ka tulevikku, kui massiliselt üle 100 miljoni mutuka Euroopasse tungib ja neid peab hakkama pilpal kandma. Tüüpiline pedesots!
      Mis puutub isamaareeturitesse, siis on nad pidevalt aeukaid otsuseid peatanud ja mutta saatnus. Luige Mart on vaid selle nõmeduse hale kuju.
      Miks Kaja bandel oleks vaja ainult 3-ks kuuks valitsusse? Väga lihtne: saab näidata keskbande, pedesotside ja isamaareeturite võimetust juhtida just enne valimist. Ise aga nad ei jõua selle napi ajaga midagi käkki keerata. Seegasaavad +, aga – mitte. Palju kohti see annab juurde kõhklejate arvelt, täpselt ei tea, kuid 3…4 tuleb ehk ikka ja see võib osutuda otsustavaks, et teha ära keskbande kindlale nelajndikule + mõnele kindlaksjäänud kõhklejale.
      Uus valitsus oleks Kaja bandele igatahes kasulik. Ja seda teab ka Jurka.

    • to Ka 6 aastat ago

      ei nõustu, Oviir ei seganud alguses vahele, vaid kui teda hakati pidevalt segama, siis hakkas ka tema segama. See on aus vastus. Kuna saatel puudus sisuliselt juht, siis selliseid saateid ei ole huvitav jälgida. Ma jätkuvalt ootan meediamaastikul ajakirjanikku, saatejuhti, reporterit kes küsiks Isamaa ja EKRE poliitikutelt, palun toogu kasvõi üksainus näide ÜRO poolt seni vastuvõetud deklaratsioonide(neid on ju tohutult) mitte täitmisest mõne riigi poolt ja missugune karistus on sellele järgnenud . Kasvõi üksainus näide. Mina leian et mitte keegi ei saa meid sundida seaduseid muutma, kohendama ja selle eest ei saa meid ka mitte keegi karistada. Meid pole isegi EL-st välja visatud selle eest et me pole teatuid ettekirjutisi siin rakendanud. No kellele ei meeldiks kui meie riik ka ratifitseeriks Euroopa sotsiaalharta (oli vist selline nimetus) kus nähakse ette palju olulisi asju just inimese jaoks. Pole seda ja keegi ei tule ka kallale. Puhas sispoliitline kemplus käib ja nagu VE mees ütles, et lausa kingitus mõnele erakonnale enne valimisi, kes kingituse kiirelt üles korjas.Kui oma valijaid millegi muuga ei kõnetata, siis rändlus on ju hea malakas millega tolmu üles keerutada.

  3. Ohoo 6 aastat ago
    Reply

    Keskerakond on parim erakond ja Keskerakonnas on Eestimaa parimad inimesed, töökad, hoolivad, ausad. Kui palju parem oleks meie elu ilma Reformierakonnata. reformistid segavad teiste tööd, laimavad, õhutavad vihavaenu, töötulemusi pole ju neil olnud, vaesus aina kasvas. Reformi tagatoa tegelased töö asemel koostavad valessenaariume tublide inimeste kohta. Nüüd segavad igati teiste tööd.

  4. Andke 6 aastat ago
    Reply

    see kummitempel Jaanuse kätte ja ta hakkab kohe elukest paremaks muutma.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.