Kristiina Heinmets-Aigro: Seisan naiste väärtustamise eest

Kristiina Heinmets-Aigro

Kristiina Heinmets-Aigro otsustas valimistel kandideerida Harju- ja Raplamaal. Ta räägib selles intervjuus, miks ta otsustas kandideerida ning millised on tema põhimõtted.

Olete kuulunud Keskerakonda pikka aega, kuid valimistel pole osalenud. Miks otsustasite seekord kandideerida?

Praegu on õige aeg jätkata tööd Keskerakonna ridades, mida alustasin 20 aastat tagasi solidaarse ja ühtehoidva Eesti eest. Meil on väike riik, me peame üksteist toetama. Kahjuks on meie ühiskonnas liiga palju sildistamist, siin ei tohiks olla „õigeid“ ega „valesid“ inimesi. Ei mingit ebavõrdsust!

Millistel teemadel tuleks rääkida nende valimiste eel sotsiaalpoliitika ja majanduse vallas?

Arvan, et Eesti peab sügavalt otsa vaatama tööjõukvoodile ja sellega seonduvatele murekohtadele. Kuna meil on teatud valdkondades puudus töökätest, tuuakse vajalikud töötajad Eestisse läbi vahendusfirmade mujalt riikidest, seejuures kvooti mitmekordselt eirates. Riik jääb ilma maksudest ning töötaja vajalikust kaitsest. Meil oleks vaja kahtlemata seda süsteemi parandada, et Eestisse töökäte toomine ei käiks läbi skeemide, vaid toimuks ausalt ja läbipaistvalt.

Sotsiaalvaldkonnas on minu jaoks oluline paindlikuma emapalgasüsteemi loomine, et naistel oleks võimalik sujuvamalt ühildada pere- ja tööelu.

Kuidas kaasa aidata, et ühiskond oleks vähem lõhestunud?

Ma seisan naiste väärtustamise eest. Ühiskonnas ei tohi kõlada loosungid, et ainult kodule ja lastele pühenduv naine on naiseks olemise skaala alumisel pulgal ning edukusele orienteeritud ja kõrget ühiskondlikku positsiooni omav naine skaala tipus. Pole olemas ühiskonna jaoks kasulikke naisi ega ühiskonnale kahjulikke naisi. Naiste väärtustamine kõikides erinevates eluetappides peaks olema esimene samm õiglasema ühiskonna suunas

Kas praegust pensionisüsteemi tuleks muuta?

Soovin, et meil oleks üks Eesti ja et naine oleks väärtustatud kõigis oma eluetappides. Riiklikul tasandil on selleks tööd teha veel väga palju. Näiteks võimaldada noortele lastevanematele rohkem paindlikkust, arvestada tööstaaži vastavalt panusele, säilitada leskedele suuremat pensioni.

Mida sooviksite korda saata, kui osutute valituks?

Naise väärtustamiseks oleks vaja kaht uuendust. Ma toetan Keskerakonna valimisplatvormi kuuluvat lesepensioni kehtestamist, et Eesti suures osas just kõrges vanuses naised ei peaks kuuluma kõige vaesemasse pensionisaajate gruppi. Lesepension annaks abielupaaridele võimaluse saada suuremat pensioni lahkunud abikaasa pensioni arvelt.

Samuti toetan Keskerakonna valimisplatvormi kuuluva pensionistaaži 1=1 kehtestamist, et meie naiste tööd hinnataks nii praegu kui ka vanaduspõlves mitte palganumbri, vaid töökuse ja panuse eest.

Milline näeb välja teie valimiskampaania?

Suhtlus, suhtlus ja veelkord suhtlus! Riigikogu liikmena olen ju inimeste esindaja. Kogenud saatejuhi, produtsendi, modelli, ema ja naisena arvan, et meie riigis vajavad parendamist eelkõige ühtekuuluvus ja väärtustamine. Sama tähtsad on minu jaoks Eesti inimeste arvamused koos rõõmude ja valudega, mida nad mulle usaldavad. Nii et – suhtlemiseni!

Küsis Aivar Jarne

1 Kommentaar
  1. Olen 6 aastat ago
    Reply

    Krissuga nõus! Õige naise koht on traktoririoolis ja tankis.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.