Karilaid: Reformierakond ei usu enam ise ka oma Kremli-meelsuse udujuttu

Jaanus Karilaid

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid leiab Jürgen Ligi eilse koalitsioonimõtte valguses, et Reformierakond on aktsepteerinud tõenäolise kaotusega valimistel ning vanad süüdistused, millega aastaid valimisi võideti, enam tänasele peaministrierakonnale külge ei jää.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid sõnas, et kuigi Jürgen Ligiga on neil täiesti erinev arusaam poliitilisest vastutusest, Danske rahapesuskandaalist ja VEB-fondi mahhinatsioonidest, on tänaseks päevaks üks ühine nimetaja leitud – Keskerakonna kuulumine järgmisesse koalitsiooni. „Tõenäoliselt mõistab Ligi sedagi, et peaministrierakonnana on Reformierakonna aeg ümber, kuid arusaadavalt ei saanud ta seda välja öelda. Siiski annavad sellest piisavalt aimu nii peaministrikandidaatide reitingud, aga ka Kaja Kallase meeskonna lagunemine,“ viitas Karilaid Reformierakonna peasekretäri lahkumisele.

Ta lisas, et koalitsiooni panevad paika eelkõige Eesti inimesed 3. märtsil, kuid Ligi välja toodu tõenäolisest uuest võimuliidust Reformierakonnaga näitab, et kaotusega ollakse tõenäoliselt lepitud ka seetõttu, et tavapärase Kremli-meelsuse kaardi kleepimist ei usuta. „Kui Reformierakonna fraktsiooni juht süüdistab Moskva jutupunktides ja teise lausega räägib Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsioonist, siis saab iga mõtlev inimene aru, et mingit Kremli-meelsust pole ja sellesse väljaspool poliitretoorikat ei usuta. Reformierakonna aastatepikkune jokker on pärast Keskerakonna kahte valitsusaastat poris,“ leidis Karilaid.

Ta meenutas ka äsjast Siim Kallase arvamusartiklit, kus viimane püüdis sarnaselt Ligile maalida Keskerakonda võimalikult tumedates värvides, kuid ometi moodustasid peaminister Kallase kabineti keskerakondlastest ministrid. „Eesti 200 tulek ning Reformierakonna ja EKRE koostöö opositsioonis on kaardid valimiste eel segi paisanud ning endise peaministrierakonna pilvedelt vähemalt esialgu taas alla toonud. Loodetavasti annab ka eesootav jõuluaeg Reformierakonnale aega ja jõudu järele mõelda 17 aasta jooksul tehtu üle,“ tõdes Keskerakonna aseesimees.

Eile õhtul eetris olnud saates „Pealtnägija“ ütles Reformierakonna fraktsiooni juht Riigikogus Jürgen Ligi, et järgmise valitsuse moodustavad tõenäoliselt Keskerakond ja Reformierakond.

15 kommentaari
  1. Olen 6 aastat ago
    Reply

    juba korduvalt maininud, et rahvast on parem röövida koostöös ja selleks on Jurka ja Kaja banded kõige sobivamad ja koostööaltimad. Nii et ette selge, et paastukuus jätkavad Jurka ja Kaja ehk tõelised kremlimeelsed koos.

  2. Exkcpert 6 aastat ago
    Reply

    Tundub, et viimane, kes Simsoni Ratse pundist vähemalt varbaga maad puudutas on saanud jagu looduseadusest(gravitatsiooni jõud) ja on hõljunud pilvedesse. Vana läbiproovitud – tulest, veest ja vasktorudest läbikäinud kolmik Ref, Isamaa ja Sotsiaaldemokraadid(endised Mõõdukad) hakkavad kuu enne valimisi kõigist võimalikest torudes tuld andma Keskerakonna pihta. Põhiliseks laskemoonaks on vana läbiproovitud VENE KAART Kuna 2/3 -l Eesti valijatel on haugi aju siis tuleb seda vahetult enne valimisi alati meelde tuletada. Jumal tänatud ,et Vene riik veel eksisteerib, muidu oleks Refi, Isamaa ja Sotside kolmik relvitu Keskerakonna ees.

  3. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Jah, Uuenenud Keskerakonda sarnaselt oma eelkäijale kremli-meelsuses süüdistada oleks küll lausa jumalateotus, selle nimel on seal ikka ihu ja hingega tööd tehtud, lausa ime, et veel mõni venelane üldse erakonda jäetud on. Ja Ratase valitsuse juhitud Eesti on kahtlemata Poola, Leedu ja Läti valitsuste kõrval üks EL-i kremli-vastasemaid üldse mida kunagi üldse nähtud on.

    • Miks 6 aastat ago

      on 90% keskbande toetajatest mutukad?

  4. meile..... 6 aastat ago
    Reply

    ..—rahvuselt eestlastele ei ole jäänudki enam eriti palju võimalusi ellu jäämiseks (Y.Toomi unistus täitubki). Keskerakond on juba praegu jumala kindel, et nemad Eestit edasi saavad venestada (uhkelt teatatakse, et nende esinumber on endine kriminaal ja venekeelse hariduse jätkuv jätkamise eestseisja) ja valitseda. Hing nutab sees, unistuste Eesti, mida niiiiiiiiiii kaua ootasime ja lootsime, et see saab olema eestlaste püsimajäämise kants, kus meie lapse-lapsedki ja nende järglased saaksid elada vabas, omakeelses riigis. Unistusteks see jääbki, sest Keskerakond on tegelikult okupantide partei (teda valivad üle 80% maailma seaduste silmis, ebaseaduslikud immigrandid). Hea oleks, kui kõik eestimeelsed (kui neid üldse enam alles on) keelduksid Keskidega valitsusse minema, valitsegu siis vähemusvalitsusena, kus ükski nende sigadus läbi ei läheks. Mis puutub kirjatükiautori väidet, et nemad ei ole enam Kremlimeelsed, siis miks ikka on alles Leping “Ühtse Venemaaga!”, miks soodustate vene keele vohamist (Tallinnas ei saa sa eesti keelsele küsimusele enam vastuseid, kaubanduskeskustes kajab vene mölast,vene koolid kasvatavad edasi putinoide jne, jne), peaminister soosib venekeelseid ilkumis-ja jutusaateid PBK, s , pidades ka ise vene keeleset blogi. Tal pole häbi istuda kõrvuti eestlaste lõppu ootava Toomiga ja siis te julgete siin öelda, et olete eestlaste kaitsjad sellel ainsal paigal maailmas, kus oleks kaitstud nii meie keel kui kultuur. Teile on hoopis tähtis, et venelasel oleks hea (mõlemal hea ei saa olla, sest vastuolud on liiga suured ja algavad need juba 9 mai sabatitest) , vaatamata sellele, et neil inimestel on oma ajalooline hiigelkodumaa olemas, eriti veel selle Putini armastamise taustal. Üle 80% venemaalastest kiitis heaks ukrainlaste tulistamise Kertši väinas, samapalju Krimmi okupeerimise, teie kiidate vaikimisi selle kõik heaks, peaasi,et oma juudaseeklid saate.

  5. lühidalt... 6 aastat ago
    Reply

    Ükskõik kui palju te venelasi meile peale pressite—armsamaks ja omasemaks nad ei saa. Me oleme sunnitud neid taluma (tänan poliitikud, et te need inimesed, kes tulid siia etnilise puhastuse ja ümberrahvastamise eesmärgi täitmise kuulekate tööriistadena) kuid mitte iialgi omaseks pidama. On juba pea igapäevane, kus eesti keelt rääkiv inimene saab õelaid märkusi ja ähvardusi venelastelt, sest teie keskerkondlased, olete nad toonud võimule. Ülimalt vastik.

    • to lühidalt 6 aastat ago

      räägi oma mure ära, kas said noorena peksa venelase käest või mõnitati sind vene sõjaväes või mis su probleem on, aga hakkab juba tüütavaks muutuma kui iga jumala päev käid siin oma veneviha üles näitamas. See on häiriv ja selle kirjutaja peaks psühholoogi poole pöörduma, et oma foobiast vabaneda. Ei ole süüdi siin sündinud venelane sinu hädades ja keegi ei pressi sulle neid peale. Mina isegi mäleta millal pidin vene keelt viimati purssima, nii ammu oli see, aga üks siin muudkui haliseb. Mis sul viga on?

  6. Ott 6 aastat ago
    Reply

    Peale meie rahva jaoks rasket Laari valitsemisaega, kus hinnad tõusid lakke, eriti korterihinnad, abirahasid ega pensione ei tõstetud, tekkisid kodutud tuli võimule Reformierakond ja peaministriks sai S.Kallas, kes kutsus valitsusse E.Savisaare. Kohe tõsteti pensione 30 protsenti ja elu läks paremaks igas valdkonnas. Siis tuli võimule A.Ansip ja vaess aina kasvas kuni jõudsime elatustaseme poolest tagantpoolt kolmandale kohale juba Rõivase valitsuse ajal. Töötulemusi polnud, majandus seiskus, arstiabi saamine kohapeal nulliti ära jne.Reformierakond sai hääli peamiselt laimu, vassimise ja vihavaenu õhutamise teel. Saab praegugi. Reformi tagatoas koostati valestsenaariume tublide inimeste kohta, et neid kõrvaldada teelt eest. Peavoolumeedia teenendab alandlikult Reformierakonda ja enamus õigusmõistjaid on nende poolel. Keskerakonnal pole kellega ühineda. Kord oli Rahvaliit, aga see aeti alatult laiali. Reformierakonna poliitikud on muidugi nõus ühinema kasvõi keskerakondlastega, peaasi et võim käes ja rahakott paks. Jääb ära vaev valestsenaariumide koostamisel ja kogu töö rahva elujärje parandamiseks teeb ära Keskerakond. Ega Reformi tagatoa tegelastel polnud kerge süüdistusi otsida ausatele inimestele.

  7. Maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Jaanus on äärmiselt võluv mees ja tema kommentaar on kõigiti asjakohane.
    Järgmine peaminister võiks olla Jaanus, sest temas on materjali kõvasti. Üleüldse – Jaanuse sees on teine veel, mis on välisest palju suurem.

    • Jannukesest 6 aastat ago

      ei saa peaministrit enne, kui ta on päevavalgele toonud Danske panga sahkerdused ja 200 miljardit.

  8. to,to lühidalt 6 aastat ago
    Reply

    See,et ma keskidevalijate ühendkooriga ei ühine, tähenda seda, et mul oma arvamus ja selle avaldamine peaks keelatud olema. Meil on teatavasti sõnavabadus, mille eest ma muide “Kesknädalat” kiidan. Karilaiu vastu pole mul samuti isiklikult midagi—usun siiralt, et ta on AUS inimene. Kuid mis puutub nn. “venevihasse!”, siis mul on selleks põhjust nii isiklikust seisukohast ja üleelamistest, kui eestlaste püsimajäämise murest kantuna. Kui sinu lähedased on kannatanud , kui sulle endale avaldatakse sülge pritsides kahetsust, et :”Stalin ikka vähe teid tankide all lömastas ja Siberisse surema saatis!” ja seda 21 sajandil, siis tõesti armastust nende vastu ei ole ega tule. Ja teie russofiilid võite siin noomida ja halvustada palju tahate, minu arvamus neist ei muutu. See käputäis (Lotman, I, Makarov, ja veel mõned vene intellektuaalid ) kahjuks üldpilti ei mõjuta. Nii, et lubage jääda eriarvamusele ja seda ka väljendada.

    • hmm 6 aastat ago

      süstemaatiline ühe rahvuse halvustamine ei kvalifitseeru enam eriarvamusena, vaid on viha ja vaenu õhutamine. Mitte kunagi ei tohi oma isiklikke kogemusi kanda üle kogu rahvusele. Mitte ühegi rahvuse esindaja pole patust prii sealhulgas ka eestlased. Kui eestlased USA-s krediitkaardipettustega tegelevad, siis ei saa ju kogu rahvust petisteks pidada. Nii lihtne see ongi. Kuidas see ütlus oligi, et ära nuhtle oma vanemate patte lastele või midagi seesugust.

  9. rta 6 aastat ago
    Reply

    Muuide ühtse venemaaga on keskil koostööprotokoll, mis teadagi ei sisalda lepingutes reeglina esinevaid klausleid. Mind see proto ei sga kuidagi, las ta vedeleb seal kusagil lauasahtlis kui mittetoimiv lepe. Küllap kunagi ka kauges tulevikus meie suhted venega o hakkavad parenevad ja siis on hea see proto ellu äratada. Paraku annab see siis suure suhtlemiseelise keskile ja seda meie kadedad konkurendid kardavadki ning taotlevad selle proto kustutamist.

    • See 6 aastat ago

      leping (venekeeli on see kirjas kui договор!) töötab, kuigi varjatult. Käiakse Venemaal ustavust vandumas ja aidatakse igasugust suhtlust. Ometi on Venemaa okupant ja peale meie okupeerinud ka Krimmi ja Donbassi, lisaks veel Soome alad Karjalas, Läti ala kirdeosas, Transnistria ja võitleb oma käpikute abil usinasti dagestanlaste iseseisvumispüüdluste vastu. Meie EI JULGE ise midagi ostsutada, ütles ju võltsvälisminister pedesots Miksergi, et ootab mida “Brüsselis peremehed käsivad”.

    • to See 6 aastat ago

      mis muidu mulised, too faktid välja millal käidi Venemaal suhtlust loomas ja ustavust vandumas. Palun fakte.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.