Luksemburg plaanib tasuta ühistransporti kogu riigis

Tehnoloogiaportaal Alertify annab teada, et Luksemburgis kavatsetakse teha kogu ühistransport tasuta kasutamiseks.

Luksemburg on muutumas esimeseks riigiks maailmas, kus kaotatakse tasu ühistranspordis. Suurhertsogiriik pakub juba praegu tasuta rongi- ja bussisõitu kuni 20 aastastele noortele.

Uus valitsuskoalitsioon kavatseb sisse viia tasuta ühistranspordi kogu riigis ning see puudutab rongi-, trammi- ja bussisõite juba järgmisest suvest.

Luksemburgi transpordisüsteemi opereerimine maksab 1 miljard € aastas, kuid osaliselt kontsessioonipakkumiste tulemusena on piletitulu ainult 30 miljonit eurot aastas. Osa riigisisese tasuta ühistranspordi piletitulu kadumisest kavatsetakse katta pendelrändajate ehk siis nende reisijate arvelt, kes käivad igapäevaselt riigis väljastpoolt tööl.

Üleminek tasuta ühistranspordile aitaks kaasa kokkuhoiule piletimüügilt- ja kontrollilt. Samuti julgustaks see minema üle eraautodelt ühistranspordile – liiklusummikud, eriti Luxemburg City ümbruses, on riigis väga suur probleem.

Valitsuskoalitsioon, mille moodustavad keskerakondlik Demokraatlik Partei, vasakpoolne Sotsialistlik Tööpartei ja Rohelised, on juhitud peaminister Xavier Betteli poolt.

1 Kommentaar
  1. Nendel 6 aastat ago
    Reply

    võib see arukaski olla, sest raha on neil niigi üle. Mitte nagu meil, kus peab rahvast röövima, et pealemakseid katta.
    Ka on Letsebuergh väike ja sisesõidud tehakse autoga, suurt tulu sealt nagunii loota pole. Pealegi maksavad töölkäijad mujalt kõik kinni. Veel oleks tasuta sisevedu arukas Andorras, Liechtensteinis, San Marinos (aga Riminist tasuline!), Munegus ehk Monacos. Vatikanis sisevedu pole, jala peavad kõik oma kulul käima. Ainult papat veetakse toolis, kui ta ise enam käia ei suuda.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.