Kadakarootslane meie seas

Luminor pank. Fotol Erkki Raasuke. Foto: Tairo Lutter/Scanpix

Erkki Raasuke kaebas kohtusse Google’i korporatsiooni, et teada saada, kes lekitas lindistused, mis paljastavad tema tegelikku palet Luminor panga juhina.

Erkki Raasuke on lindistuses solvavat öelnud nii eestlaste kui ka oma töötajate kohta – esimesi nimetab madalalaubalisteks idaeurooplasteks ning jussideks, kes ei oska noa ja kahvliga süüa, teisi aga võrdleb ametiühingualase tegevuse tõttu terroristidega.

Ei tahtvat Raasuke enda juhitavasse panka üldse ametiühingut ning võrdleb seda töötajatepoolse väljapressimisega. Kollektiivlepingut, mis kõigile reguleeritud töötingimusi pakuks, polevat ta tänini sõlminud.

Skandaal oli tekkinud, ja nüüd järgnes tuharaputus endale pähe:

„Minu viga! Olukord läks käest ära ja vabandan oma sõnakasutuse ja kohatute võrdluste eest. Ühtlasi palun vabandust neilt inimestelt, keda on saatnud lärm ja keda ka ma ise ebaõnnestunult kahtlustasin. Hoolimata olukorrast ei olnud selleks õigustust,” rääkis Raasuke LP-le.

Vaevalt see vabandamine teeb olematuks Nordea panga aegu, kui Hannes Veskimäe sai avalikkuse ees tuntuks seepärast, et pank hakkas teda ametiühingu loomise pärast kiusama ja lõpuks ka vallandas.

Veskimäe tunnistab, et tema pani kokku ja riputas anonüümselt YouTube‘i keskkonda 16-minutise klipi Raasukese salavestluste ja skandaalsete ütlustega. Erkki Raasukese nõiajaht tema vastu kestab siiamaani.

Hannes Veskimäe oli suurkliendihaldur. Üks esimene pankur, kes julgeb pangandustõde avalikult rääkida. Samal teemal peaks juba jaanuaris ilmuma ka tema raamat.

Luminor Grupi juhatuse esimehel Erkki Raasukesel on olnud tähelepanuväärne aasta. Tema juhitav pank sai uued omanikud, ja seriaalis „Pank” rajab tegelane, kelle prototüüp ta on, Baltimaade kõige kõvemat ettevõtet. Rootsi pankade käes olevat Eesti pankade turuosa juhtides on Erkki Raasuke tõestanud oma ütlustega autokraatlust meie raha valitsemisel. Erkki Raasuke on ehe näide sellest, milline on üks tõeline kadakarootslane.

26 kommentaari
  1. Kes 6 aastat ago
    Reply

    on aga sellised avalikkust ja tõde kartvad ja vihkavad raasukesed loonud? Meie oma salastamismaania! Et rahvast võib petta aga kokkuleplaslikult, sest midagi ei tohi rahva ette välja tilkuda. Kuid inimesed on juba eripärased ning kõiki ei saa ära osta või nad avalikustavad paljugi kättemaksuks. Ent jälgige. millega saavad üha tugevamalt hakkama riigikogulased? Ikka uusi ja uusi andmeid salastatakse. Kes on riigikogus tüüri juures? Keskbande rattad, isamaareeturite seedrid ja pedede assinovskid. Kes valmistavad ette salastamistässitavaid eelnõusid riigikogule? Valitsus! Kes on valitsuses? Keskbande rattad, isamaareeturite seedrid ja pedede assinovskid.
    M.o.t.t.
    Nüüd teate, kes on meil igasugu salastamise taga, et saaks varjatult rahvast petta.

  2. asi on lihtsam 6 aastat ago
    Reply

    Kõigepealt pani üks minister punuma. Nüüd kirjutate pankurist.
    Tegelik põhjus oli ajakirjanduses lekkinud ühisjoomingud venemaa rahapesijatega.
    Pole võimalik, et inimene niisama oma kohast loobub.
    Kardetakse avalikkust!

  3. õnnetu vilm Pank 6 aastat ago
    Reply

    Vääganigel kino. Mitte ühtigi uvitavat tseeni polnud pääle pallast naist.

  4. imelik ajaleht 6 aastat ago
    Reply

    Poliitilise pläma kõrvalt kirjutate päris asjalikku ka.
    Hakka või teie lugejaks.
    Kui nii edasi teete. saate valijate sõpruse.

    • Tõesti imelik 6 aastat ago

      Imelik jah. kiidavad siin Jürkat ja samas ka asjalised kirjad.
      Äkki see on osake poliitpropast?

  5. ärge nii lollid olge 6 aastat ago
    Reply

    Ida-Ukrainas Makijivka linnas otsustas 15-aastane poiss katsetada isevalmistatud langevarju ja hüppas sellega 14-korruselise maja katuselt alla. Poiss hukkus oma ema silme all, kes lapse katsetust pealt vaatas.

  6. tänane valitsemine 6 aastat ago
    Reply

    Mailis Reps premeeris kolleegide põlu all olevat Tea Varrakut kvaliteetse töö eest 8200 euroga…Haridusministeeriumi töötajad pole kantsler Varrakuga rahul: «Ta võib inimestele öelda nii, et need nutavad»
    Vaat siis, kuda asjad käivad!
    Ja telkaris muudkui kerjame raha! Lapsed näjas!

    • Siin 6 aastat ago

      pole midagi imelikku. Rahval raha küll, las aga maksab. Riigi- ja linnaametid selleks ongi, et rahva tagant varastada ja pugejaid tunnustada. Mailis kui haritud keskbandiit saab asjast õigesti aru.

    • vaevalt et üksi 6 aastat ago

      Ikka vast Poliitbüroo annab korraldusi!
      Mailis on kena mammi ja kuulab see sõna.

    • Raimo Poom 6 aastat ago

      Tea Varraku halb kordusetendus. Aastate eest keeras ta tuksi rahandusministeeriumi, ka siis oli minister nõrk ega sekkunud.
      Milles valitsejad süidi on?

    • mnjah 6 aastat ago

      lugege aga rohkem peavoolumeediat ja igasugu Raimo Poomide arvamusi ja kindlasti ärge pöörake sellele tähelepanu et valimised on tulekul. Reps ütleb selge sõnaga et ministeeriumis pole mingit katstroofi ja kaost nagu Ligi ütles ja et neil ongi käsil muutused ja selleks ongi kindlakäega juhti vaja. Jutt käib haridusministeeriumi tagasiviimisest Tallinna ja Tartu inimesed ilmselt pole nõus Tallinna liikuma ja eks sellega ka see kaadrivoolavus praegu suurem on.
      Ja imelik, miks Raasukese teema all Repsist räägitakse. Püsige ikka teemas.
      Raasuke on läbi aegade olnud alati seal platsis kus on vaja välisinvestoritele soodsaid teenuseid osutada. Ka Estoniar Airi lõpuvalsi korraldas tema. Mees teab mis mees teeb. Mina võtaks selliselt tegelaselt kodakondsuse ära.

    • Ma 6 aastat ago

      ei saa üldse aru, miks peaks harimatusministeerium asuma Tallinnas või Tartus. Miks mitte Sillamäel või Narvas või Kallastel või Missos? Oleme 21.-s sajandis ja kõik põhulõuad toksivad klahve (nagu mina praegu), mida loeb siin kellegi elukoht ja ministeerirumi asukoht? Harjugem elu korraldama veebitsi.
      Harimatusministeerium vajab vaid väikest toakest, kus 3…4 ametnikku ja minister, vaja veel 1 koristajat. Muud ülesanded tehtaks võistluse korras, erapooletu nõukoda otsustaks osade kaupa paremusjärjestuse. Parim saab lubatud papihunniku, teised lohutustasu.

    • repsi räpsid 6 aastat ago

      Kas ‘õmblusteta hariduskonsortsium’ on sama sugune poliitväljend nagu Taavi Rõivase ‘peenhäälestatud majandus’ varjamaks möödalaskmisi oma poliitikas`?
      Kui mõtled, ära ütle; kui ütled, ära kirjuta; kui kirjutad, ära alla kirjuta; kui alla kirjutad, ära võta hiljem omaks. No ja kui hiljem omaks võtad – siis ära pärast imesta ka.
      Reps on puhtakujuline poliitik, kes on teinud oma poliitkarjääri jooksul naiivseid apsakaid. Ikka on selline tõdemus, et ta vajab tugevamat juhtimist ja kontrolli, muidu valgub laiali ning saab hakkama järgmise apsakaga. Koolide töö on kindlasti suhteliselt kvaliteetne olnud ja on samuti edasi, sõltumata suuresti ministeeriumist, sest erialaõpetajad valdavad teemat, koolijuhid juhivad koole ikka edasi. Poliitik on probleem. Selline väljend, a la õmblusteta hariduskonsortsium on pseudoväljend, poliitpeenutsemine, olla sõnades eriline, sama mis õmblusteta ühiskond.

    • minister vaibale ja koju! 6 aastat ago

      «Sellist käitumist ei saa aktsepteerida ja minister peab siin võtma ministeeriumi juhtimise, sealhulgas suhtluse, kuidas kantsler suhtub allapoole või oma ametikaaslastesse, väga tõsiselt kontrolli alla,» sõnas peaminister.
      Jüri Ratase sõnul on ta sel teemal ka juba haridus- ja teadusminister Mailis Repsiga rääkinud. Ratas lükkas ümber jutud, nagu Reps ei võtaks asja piisavalt tõsiselt ning tema sõnul lubas haridus- ja teadusminister kantsleriga lähiajal sel teemal rääkida.

  7. see pankade jama 6 aastat ago
    Reply

    Imelik küll, et rahapesu käis saamatu eesti panga kaudu.
    Panga, mida juhtis simon omal ajal. Siis läks 10 milli Daala kaduma.
    See oli vähe veel. Pandi pihta ka VEB fond. Kõik seee oli venkudega kokkumäng.
    Nüüd siis DANSKE triljonid ja jälle Eesti väravate kaudu. Kas keegi on ka lugenud, kui palju näppudele pudenes?
    Valige ikka REFORMIRÖÖVLID siis elame sama sitasti edasi!

    • oi, ku pallu 6 aastat ago

      Valitsevad kutid rehvidest on otse asja sees. Sellega nad ka valimistel rahvast joovastavad. Nüüd pandi ka äbarikust abieluväline lapsemamsel ette.
      Mis teha, raha on aga MÕISTUST mitte!

  8. päti taolised 6 aastat ago
    Reply

    Kuni raasukesed pole kokku korjatud ja prügisse heidetud, pole meie 300.000 nälgival maalasel midagi rääkida. Lastekari pääle seda.
    Jõulud tulevad kurvad ja külmad.
    Pangad võtsid ära kogu raha.
    Millal me saame oma Eesti panga?

  9. kus on valitsus? 6 aastat ago
    Reply

    Rahvas nälgib.
    Mis saab edasi?

    • ainult hästi elame 6 aastat ago

      Vajalikud muudatused edasiminekuks ei sünni niisama. Muudatusteks peavad olema valmis kõik, see nõuab pingutamist, keskendumist ja paremaks saamise tahet. Selleks tuleb olla nõudlik nii enda kui ka teiste suhtes, muuhulgas on selleks vaja ka ministeeriumile kindlakäelist kantslerit. Pahameel, mis muutustega kaasas käib, on ühelt poolt paratamatu, kuid kindlasti olen ma kategooriliselt vastu sellele, et oma igapäevast tööd hästi tegevat ministeeriumi nimetatakse kaoses ja katastroofis olevaks organisatsiooniks. Täna on loetud tundide jooksul suur osa ministeeriumi juhtidest väljendanud nördimust selle üle, et ministeerium on langenud põhjendamatult kriitika alla, avaldanud soovi taastada töörahu ja toetada selles juhtkonda.

  10. küll ärnits teab 6 aastat ago
    Reply

    Seda ei tea keegi, kui palju endiseid kommuniste, kes praegu on riigiametites korgetel kohtadel ja muidugi on “austusväärsetes” erakondades sealt suuniseid saavad ja Putini kasulikud idioodid on. Arvad ,et KGB laseb oma endised kaastöötajad nii kergesti vabaks?
    Ainult vene meediast saab täna ausat uudist, vanasti , Edgari ajal sai ka TTVst, aga nüüd see ka liigub sorose mõju alla.
    EKRE juurutab tõejärgset propagandat Eestis, kuid omal moel. EKRE lõhestab ja vastandab Eesti ühiskonda, kuna kaabuga mõisnikud tahavad võimu ning mõisate taastamist. Seltsimees Ernits oli ja on tubli Kremli toetaja!

    • kaks võrdset 6 aastat ago

      Nii raasuke kui ernits peaksid eelkõige õppima noa ja kahvliga sööma!
      Siis kaob tahtmine oma rahvast sõimata.
      Üks ühelt, teine teisalt.

  11. ekre käsk läks täitmisele 6 aastat ago
    Reply

    Esiteks läks “vaikselt” minema minister. Siis pani punuma prokurör.
    Nüüd võeti osa pättevahi alla. Millal on Raasukese kord kahtlustus saada?
    Eile pidas keskkriminaalpolitsei kinni kuus ning täna hommikul veel neli endist Danske panga töötajat, keda on alust kahtlustada selles, et nad võimaldasid teadlikult panga klientidel liigutada rahapesukahtlusega raha.
    „Kahtlus on, et inimesed on võtnud oma tegevuse eest tasu. See summa küündib 1,5 miljardi euroni. Ehk see on see summa, mille osas arvame, et kahtlustatavad on kriminaaltulu oma tegevuses teeninud,” Danske pangas toimunud aastatepikkune tegevus oli süsteemne ja koordineeritud. Eesmärgiks oli teenida tulu. Ekre ütleb, et kahtlustatavate hulk suure tõenäosusega suureneb.
    Pead on pandud veerema ja see on vaid asja algus!
    Nüüd valitakse ekre riiki valitsema.

    • nuhiti välja 6 aastat ago

      Ka raha päritolu on juba eestlastele teada: Gruusias pandi toime kelmus ja Aserbaidžaanis maksukuritegu. Praeguseks on selge ka tõsiasi, et aserite ja grusiinide musta raha pesti aastate jooksul puhtaks vähemalt 300 miljonit euro väärtuses.

  12. oi läheb andmiseks 6 aastat ago
    Reply

    Nüüd saab alles nalja. Pankurid kõrbevad, Repše saab Pealt riielda, Varrak maksku raha kohe tagasi!
    Ekrelt palugu andaks…

  13. meie esindaja oli koostöös KGB,ga 6 aastat ago
    Reply

    Paljud olid seotud Eestiga ja vastupidi. Läti avalikustab homme nn tšekaa-kottidena tuntud KGB dokumendid, mis leiti riidekottidesse topitult KGB hoonest pealinnas Riias. Sealt leiab muuhulgas agentide registreerimiskaardid.
    Avalikkuse ette jõuavad nii KGB dokumendid, seletuskirjad, telefonikataloogid kui ka KGB töötajate nimekiri. Lisaks avaldatakse kaastööliste nimekiri.
    Avaldatavas nimekirjas on ligi 4300 KGB agenti 25 000-st ja andmeid on aastaist 1953-1991. Enamik neist pärineb siiski 1980ndate lõpuperioodist. KGB hoonest kätte saadud arhiiv on kindlasti ebatäielik, sest selle korstnast tõusis päevade kaupa musta suitsu, enne kui iseseisvusmeelsed jõud maja üle võtsid.
    KGB värvatute isikukaartidel on kirjas nende nimi ja perekonnanimi, sünnikoht, aadress, töökoht, rahvus, haridus, agendinimi ja muud infot. Siiski ei saa sealt teada, kas nimekirja kantud isik tegi KGB aktiivselt koostööd või mitte ja kas ta kanti sinna vastu tahtmist või oma soovil.

  14. tiblastani järjekordne võit 6 aastat ago
    Reply

    Kümme venelast Danske pangast olid need, kes imbusid meie riiki.
    Kus oli meie KAPO? Ah jaa, aeti Savisaart takka.
    Nüüd on häbi silmad täis.
    Kauaks veel kannatame seda reformarite pätikampa?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.