Anija valla põllumees Jaanus Kalev sai aasta inimeseks

Anija vald kuulutas 2018. aasta inimeseks kohaliku maaettevõtja Jaanus Kalevi, kes kandideerib eelolevatel Riigikogu valimistel Keskerakonna nimekirjas Harju- ja Raplamaal.

Jaanus Kalev räägib, et juba tema esivanemad olid põllumehed ning seetõttu on temagi olnud maast-madalast seotud maaelu ja põllumajandusega. Juba 25 aastat juhib ta teraviljakäitlusega tegelevat ettevõtet Alvar MÜ, millele kuulub ka kohalik külapood. 2018. aastal püstitas ühistu Alaveresse Eesti kõrgeima teraviljakuivati, mille tulemusena on nüüd olemas potentsiaal käidelda aastas keskmiselt 50 000 tonni teravilja.

Koos oma kahe täisealise pojaga kasvatab Jaanus teravilja 300 hektaril. Et seista ka teiste kohalike põllumeeste huvide eest, on ta alates 1995. aastast kaasa löönud Harju Talupidajate Liidu tegevuses, olles selle juhatuse liige. 2013. aastal sai ta suure tunnustuse osaliseks – ühistegevuse arendamise eest omistati talle Harjumaa aasta põllumehe tiitel.

Kohalik põllumajandustootmine on strateegilise tähtsusega, sest Eesti riik ja meie maa peab turvaliselt suutma ise oma inimesed ära toita. „Maaelu patrioodina olen seisnud ja seisan edaspidigi selle eest, et peatada ääremaastumist ja säilitada elamisvõimalused maal. Eelkõige on ju Keskerakond väärtustanud maainimeste tööd ning toetanud maaelu ja põllumajandust,“ selgitab Jaanus Kalev. „Tulevikus tahan ise Riigikogu tasandil seista selle eest, et Eesti põllumajandus- ja toidutootjatele oleksid tagatud võrdsed konkurentsitingimused Euroopa Liidu ühisturul ning meie põllumeestele makstaks üleminekutoetusi lubatud maksimaalses määras.“

Jaanuse meelest on tasakaalus regionaalareng väga oluline, et maal oleks sama hea ja huvitav elada kui linnas. „Maaelu tuleb just noortele atraktiivsemaks muuta; see on üks Keskerakonna programmilisi eesmärke. Seda teenib meie lubadus anda noortele peredele võimalus soetada endale kodu ilma omafinantseeringu kohustuseta ja riigi käendusel. Paljud noored suunduvad õppima ja tööle välismaale, tihti jäävadki sinna. Riik peab looma paremad tingimused, et need laiema silmaringi ja suurema teadmistepagasiga noored tahaksid tulla tagasi Eestisse, ja ka tuleksid,“ selgitab ta.

Jaanusel endal on sarnane kogemus 1992. aastast, kui ta oli end Saksamaal Westfahlen-Lippe põllumajanduskojas täiendamas. „Enesearendamise ja silmaringi avardamise võimalusi peab kasutama, nii kodu- kui ka välismaal, kuid lähtugem juba „Kevade“ tegelaste kaudu tuntuks saanud tõekspidamisest, et ka isamaa vajab haritud põllumehi!“

Kodus tagasi, asus ta tööle Alavere kolhoosis töökojajuhatajana, täiendades end Saksamaal ja Eestis mitut puhku talupidamise ning laiemalt majanduse alal. Kolhoosid kadusid, kuid ühistuline  tootmine jäi, ja 1993. aastal sai Jaanusest kümneks aastaks tulundusühistu Alvar MÜ tegevdirektor. Aastast 2003 tegutseb ta sama ühistu juhatuse esimehena.

Tööga teenitud usaldus on Jaanusele korduvalt andnud valimistel koha Anija vallavolikogus. Ta on olnud pikka aega ka vallavolikogu esimees ning kuulub praegugi volikogusse.

Aivar Jarne    

1 Kommentaar
  1. Kui 6 aastat ago
    Reply

    keegi on tubli põllumees või mujal tootja, siis on ta kasulik just oma töökohal ning põhulõugade sekka ei sobi. Tulemuseks on 1 tubli töömees vähem. Valige Toompeale ikka neid, kellest elus midagi kasu pole. Kui selliseid on Toompeal 101, siis Eesti võidab paarikümne töömehe toodangu arvel tohutult.
    Seega: tublidele töömeestele EI!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.