Reformierakondlase vaikimise valu

Kristina Šmigun-Vähi Vancouver, Olümpiamängud Foto: ITAR-TASS/ Vitaly Belousov/Scanpix

Kristina Šmigun-Vähi peaks vaikimise lõpetama. Nii ütlevad mitmed pealkirjad ajalehtedes. Aga kas see on nii lihtne? Ühelt poolt Reformierakonna (rikkama rahva) saadikukandidaat, teisalt aga paljust kangekaelselt vaikiv erakond.

Sportlasena ta vaikis, sest asi oli ülimalt kriitiline. Tarkade advokaatide abil suudeti karistada dopingukontrolli nende endi eeskirjaga. Jah, kui oli tuvastatud positiivne A-proov, siis B-proovi avamise juures oleks pidanud viibima sportlane või tema esindaja.

Seega siis B-proovi tulem on tänaseks maha vaikitud. Aga on kindel, et proov näitas… Mida näitas? Siit ka kogu salastamine.

Kristina ise väitis, et tema esimesed sammud poliitikuna on olnud raskemad kui ta oleks osanud oodata. Aga mis parata. Kui  seod ennast erakonnaga, mille taust ja rahastamine on hämaramast hämaramad, siis paratamatult hakatakse ka sinu isiklikku tausta uuesti lahkama. Kas ikka tasus ennast siduda sellise erakonnaga, mille maine on sedavõrd must?
Inimene, kes läheb poliitikasse, peab arvestama, et kõik luukered tema kapis jagatakse kontideks näljaste lõugade vahele.

Kristina Šmigun-Vähi proovis avastatud molekulid viitasid kas dopingukasutusele enne eelmise proovi andmist, homoöpaatilise aine sattumisele organismi, geneetilisele eripärale või WADA labori apsakale.

Puhas sportlane peaks ju olema väga huvitatud, et iga detail sellest ebaõiglusest saaks avalikuks ja alusetult kannatusi põhjustanud tegelased karistatud.

Kahekordne olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi soovib Riigikogus tegelda noorte liikumisaktiivsuse teemaga: „Näen oma laste pealt, kui vähe liigutakse, kuidas nutitelefonid meie maailma tulevad.” Muidugi tekib küsimus: mida saaks Riigikogu tasemel teha nutitelefonide vastu? Kristina mõistab seda niimoodi, et näiteks loodusõpetuse ja matemaatika tunnid võiks hoopis, kõigil nutitelefon pihus, loodusesse viia. „Sul on nutitelefon, saad selles olla, minna ühe punkti juurest teise juurde, näha erinevaid puid.”

Kas aga sellest selgitusest piisab valijatele, et nad just teda eelistaksid?

Valijaid huvitab ikkagi dopinguloo tõde. Seepärast Delfi reporteri täpsustavale küsimusele vastas Kristina: „Kakat ei ole vaja puutuda, läheb haisema.”

See on ka reformierakondlase ainuke selge vastus kogu selle dopingusaaga kohta.

Kn

 

 

32 kommentaari
  1. siga selge asi 6 aastat ago
    Reply

    Kuhu ta siis oleks pidanud minema? Loomulikult ikka rikaste punti. Maksis kautsioni ja saab riiki valitsema. Teeb seda üle mobla naaet!
    Moblad on kallimad tavaarvutist ja see teda ei häiri. Plekki kuhjaga ja keegi ei küsi, äkki varastas? Varastas dopingut pannes? Pole ju vastust selget!!!
    Kas on PRILLIKIVI?

    • vana taak 6 aastat ago

      Eks vanamees õppis Venemaal neid dopingu asju.Kasutas ka tüdriku pääl.
      Võidud tulid, kuni leiti salamolekull!
      Pärast kohe kiiresti lõpetas.
      Nagu ka Veerpalu.

    • talimuinasjutt 6 aastat ago

      Kristiina on nüüd kõrgharitud 2 lapse ema ja ei kuulu kogu eesti rahvale , vaid reformierakonna valijatele . ülejäänud elagu oma elu ja valigu oma soosikuid . mina ise ligi 75 aastane inimene usun inimestesse ja soovin kõigile ilusat talve.

  2. sitta kah 6 aastat ago
    Reply

    Midugi läheb kaka haisema. Vanasti küll öeldi ikka sitt! Aga mida tahate reformilase käest?

  3. ametilikuselt 6 aastat ago
    Reply

    Kristina Šmigun-Vähil pole kohustust rääkida, kuid küsimustest ei pääse Kristina Šmigun-Vähi juhtum pakub inimestele huvi, kuid selle tagamaade avalikustamine on endise sportlase enda otsustada.
    Loe lähemalt: http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/murdmaasuusatamine/kristina-smigun-vahil-pole-kohustust-raakida-kuid-kusimustest-ei-paase?id=84826377

  4. ikka treener teab 6 aastat ago
    Reply

    Ikka ei saa aru vä? krissu jäi dopinguga vahela aga dopingupoisud eirasid protseduurireegleid ja asi lahenes. muidugi egas krissu teadnud mida ta sõi aga vanamees pidi teadma.
    Riigikogus oli E.Nool tühi koht ja nii saavad olema ka praegused pürgijad.Oskavad ainult ilusat juttu ajad,et lihtsalt valituks saada.Tehke füüsilist tööd ja teid austatakse rohkem.

    • puhtust pole 6 aastat ago

      Kristallpuhast sporti pole kunagi olnud, ei ole praegu, ega saa ka kunagi olema. Spordi eesmärk tegijale on saavutus, ja veelkord saavutus. Saavutuste nimel on alati kasutatud aegade algusest, küll süütumaid erguteid, erinevaid ausaid ja ka ebaausaid võtteid. Kes vähegi on sporti teinud, võistelnud on tarvitanud ikka vanaema, vanemate, tuttavate, sõprade soovitusi, süüa, juua seda-teist, et viinamarja suhkrut, kanget kohvi jne.. võistlustel parimat tulemust saavutada, ja seda aegade algusest alates. Nüüd kus mõningaid aineid tõesti geenoomi mõjutavad on VADA moodustatud, milles on palju ärilist hõngu ja meediale , ning pime-rumalate inimeste sensatsiooni (nenede endimeelest aususe) toitjad. Puhtalt praktiliselt, ausat kõigile võistlejatele võrdsete treening-võistlustingimustega võistlust peaaegu pole olemas olnud, ega ka saa olema.

  5. Kikuga 6 aastat ago
    Reply

    on ju sama lugu mis Edgari kihutamisega – üks jopski jättis altkäemaksu eest allkirja andmata ja oligi asi lörris.

    • teater-kino 6 aastat ago

      Ütleks,et sel aastal riigikokku neid nupule vajutajaid lausa massiliselt trügivad.Kõik räägivad sama juttu,mis kunagi Aunaste,kuid mida tehtud ei saanud.Isegi nupu vajutamisega ei saanud hakkama.Mis nüüd parem,on,küll teatri tegelasi,küll sportlasi,kes ise ei tea poliitikast ööd ega mütsi.

    • jutud jutud 6 aastat ago

      Fyysikud jutustavad ikka veel elementaar-osakeste standart-mudelist ,aastast 1950 ! Astronoomid jutustavad ,,suurest paugust,, koos punanihkega ja ,,aegruumist,, .Arstid ei tea midagi Sigma (tegelikult kyll praegu juba Sigma-Aldrich ) ,nimelise firma kataloogist . Majandus pole kunagi kuulnud ei midagi Gapminder-ist ja Atlas of Economics Complexity ,olemasolust . Tartu Ylikool asub loendis kohal 350 ! Juura daamid asetasid erineva amortisatsiooni-astmel olevat kaks eraldi-seisvat maja yhte yhistusse . Poliitika ???? Juhtimisteooria opikus on tinglik skaala . seitsmes tase on seal malemang ja kahetestkymnes tase on linnajuhtimise tase . Palju eestis on arvestuslikke male-mangijaid ? Ja see on alles seitsmes tase ! Riiki aga hakatakse juhtima ,toetudes naiste lausetele , mina tahan ja ma olen seda vaart ! Poliitika ??? Tule Taevas Appi !!!

    • meie riik 6 aastat ago

      Paljud petised, valetajad ja (riigi)vargad on Eesti riiki valitsema saanud ning tegelevad sellega edukalt ka praegu ja edaspidigi. Miks ei peaks sama edukalt Eesti “valitsemisega” hakkama saama ka dopingukasutajad? … Moraal on ju neil kõigil üks ja sama… teiste, vaesama rahva arvel rikastuda ja hästi elada! .

  6. oh krissukene 6 aastat ago
    Reply

    Kysimus pole ju konkreetses inimeses, kes oma elule paremat jarge otsib, vaid erakonnas, mis viimases hadas omale probleemseid kandidaate varbab.
    Mitte keegi poleks hakanud teda isegi meelde tuletama kui ta ise poleks lavale roninud. Sellest “tagamaade” jamast ei pääse ta mitte kunagi, müüt sellest saadab tulevikus ka tema lapsi ja lapselapsi- eestlased ei unusta midagi.
    Kristinal on omadus läbi viha ja pisarate omale sissetulekut teenida.Võib-olla on selleks vaja ka veidi oskust valetada. Suusarajal seda kõike elu lõpuni ei suuda, riigikogus on aga võimalused elu lõpuni avatud.

    • palve 6 aastat ago

      Palun ärge vedage ennast mäele istuma. s.t. ärge kandideerige, sest rahvas paraku valib nägusid, mitte riigile edasiviivaid tegijaid ja siis on jälle 4 a kiun? Kes tegi – ise tegime! Paraku egoistist sportlane mõtleb AINULT MINA, mitte kaugemale!?( muidu tal poleks spordis tulemusi? aga see kehtib ainult tema liistude puhul!)

    • keemia 6 aastat ago

      Mina julgen arvata, et dopingulabori keemilkud ei ole vähem silmakirjalikud. Ka neil on omad motiivid. Arvan, et neil on “paha molekul” leitud enne proovi avamist. Olümpiast on möödas üle kümne aasta. Ja ikka veel ei ole otsustatud, kas tarvitas või ei. MIKS ei saanud see selgeks järgmiseks hommikuks? Väga sarnane meie “haigla” võimele määrata potentsiaalse roolijoodiku veres sisalduva alkoholi kogus. Kord piisab selleks visuaalsest pilgust. Teisel juhul kulub selleks kuu või rohkemgi laboratooriumi pingutust, et sobiv tulemus avalikustada. Mõtlemisainet peaks ju olema…

    • Parem 6 aastat ago

      lepime kokku, et Kiku de facto kasutas aga kuna seda ametlikult ei saadud vormistada, siis de iure ta seda ei tarvitanud. Sellega peame ka leppima.

  7. mind 6 aastat ago
    Reply

    ärritab kõige enam see, et Kiku veetakse Riigikogusse nii ehk naa sisse, sest ta pannakse üldnimekirjas nii palju etteotsa. Siin ei aita isegi see, et valija talle hääli ei anna, teised veavad sisse. Minu jaoks täiesti vastuvõetamatu kuidas erakonnad toovad Riigikogusse kogenematuid nupule vajutajaid. Nendega on hea ja lihtne, nad ei tea mittemidagi ja täidavad käsku. Ja see viibki riigikogu mainet tohutult alla. Jah, temast võib ju 8 aasta pärast ka asja saada, aga seni on ta nupp Kallase(Michali) pihus. Rumal samm Kiku poolt, enne oleks võinud kandideerida mõnda omavalitsusse ja sealt alustada. Praegu ära mitte loodagi, et sind veel keegi mõista üritab. Sidusid ennast sellise erakonnaga, mis annab vastuse ka sinu dopingusaagale….tegelikult süüdi, aga advokaadid päästavad. Sarnaseid juhtumeid leiab RE liikmeskonnast veel ja veel, 10 milli, Autorollo, jne. Ikka omasuguste juurde tuleb hoida.

    • Pole 6 aastat ago

      ju üldse oluline, mitmendaks Kiku sokutatakse ja kas ta sisse pääseb. Kui pääseb, siis ta ei saa olla nagunii tema ise. Ta peab tegema täpselt nii nagu tema bande klikk tal käsib. Nii nagu paljud teised. Kui ei tee, siis oled põlu all ja aetakse akna alla. Kuid Kikul on elu alles ees, sellepärast ta aknaalusena vegeteerida ei soovi ning teeb kuulekalt kõik nagu vaja.

  8. ausat sporti polegi 6 aastat ago
    Reply

    Kogu maailma sport on seotud vaid võltsrahaga. Tehakse kokkuleppemänge ja teenitakse miljone. Alles paljastus tennisevärk ja see oli armeenlasega.
    Suusatajad panevad topskit kogu aeg. Kõik ei jää vahele. Krissu-Kiku jäi.
    Pärast pani kohe putku. Ja õigesti tegi,sest oli vaja nõu küsida.
    Molekulid jäid alles ja need reetsid ulatusliku dopingu.
    Nüüd silmad häbis aga juristid aitasid.

  9. Olen 6 aastat ago
    Reply

    Eestis vist ainus, kes laseks dopi vabaks. Sest pealtvaatajana mind ei huvita, kas võistleja sõi enne võistlust sealihapraadi või kapsasuppi. Mind huvitab otsene võistlus. Ning jutt mingist ebaõiglusest või ebavõrdsusest on enamikul võistlustest ette sees. Kui kõrgust hüppab 1,50-ne ja 1,90-ne naine, siis miks ei arvestata nende kasvu vahet või suhet või istepikkuse või jalgade pikkuse suhet? Miks kaalu ja käte ulatus eerinevust ei arvestata kettaheites, odaviskes? Mina võiks ka tonni dopingut alla valada, Gerdile ja Magnusele ma kämbuna ikkagi vastu ei saaks.
    Ja kui võistlus käib juba tulemusele, siis pole üldse tähtis, kes kuidas selle saavutab.
    Ma ei eita, et doping annab juurde just lihaskoele ehk jõualadele, seda saab isegi tulemuste põhjal ligikaudu välja arvutada ehk teatud teguriga (0,93 või 0,96) dopikasutajate tulemus läbi korrutada (kettas 70.00 oleks äkki 65.10), nagu praegu sahkerdatakse suusahüppajate tulemusi.
    Kuid kuidas mõjutab dopp kabetajaid, körlingumängijaid, pokkerimängijaid, koroonamängijaid, vehkijaid, iluuisutajaid, selles küll kindlust pole. Mitte keegi ei suuda tõestada, et 10g doppi annab kõrgushüppajale juurde 2,34mm või 100g 7,92mm. Ja kui ei suudeta tõestada, siis pole ka seda 10-aasta pikkust dopijahtimist vaja.
    Kui muslimid tulevad maailma svõimule, siis kustutataks kohe ka Palusalu 2 kulda, sest ta sõi sealiha. Me elame niigi lolluste maailmas lolluste ajastul. Oleks aeg lollused ära lõigata ja keelustada.

    • spordimassin 6 aastat ago

      Pangu jah! Peaks et võit on meite!

  10. Ei kikudele 6 aastat ago
    Reply

    Tänavad on jälle täis metsiku papi eest üles aetud sisutuid, ent see-eest hiiglaslikke (ja parajalt piraka ökojalajäljega) näoreklaame ja siis tuleb keegi, kes saab sisuliselt tasuta endale kogu avalikkuse tähelepanu.

  11. Ele 6 aastat ago
    Reply

    Reformi tagatoas ollakse kaitstud kõigi süüdistuste eest.Kord pages sinna ka väga paljudes kuritegudes osalenud E.N.Kross. Nii mõnedki korruptsioonimeistrid on seal rahu leidnud.Aga ausatele inimestele on nad varmad süüd otsima.Kapo pole ka neid külastanud. Eks Kristiina arvas ka, et seal jäetakse ta rahule.

  12. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Ah siis rikkad on reformikate valijad. Kas rikkad kardavad, et mõni euro läheb nende kukrust vaestele. Kuidas nad saavad priisata teades, et paljud lapsed on näljas. Keskerakondlased tahavad, et kõigil inimestel oleks inimväärne elu.

    • irvitamine pisarais 6 aastat ago

      Oh ku hädas on reffide kamp,et Ets kohtust vabaks sai!
      Nemad oleks seda piinapinki veel vedanud. Küll on nüüd hapu maik neil suus,et on ka süütuse presumptsioon.
      Edgar on puhas aga Kristina Šmigun kaka sees ja haiseb ka!

  13. reformi suurkäkk 6 aastat ago
    Reply

    See asi hääd ei too.
    Põhjalise suuskaja poolt tuleb vaid valskust.
    Õnnetu erakond!

  14. Seda pettuse erakonda 6 aastat ago
    Reply

    Ferormipätid on mustanud ennast aastaid.
    Kõik summutatakse ära. Nüüd võeti suusatajaka veel kampa.
    Kas arvavad,et pääsevad? Igatahes ebaaus sportlane neid ei päästa.

  15. Juhiks üksnooruke veel 6 aastat ago
    Reply

    Õnnetu laps kaja
    Kuidas teeb ikka üks viga teise otsa.
    Milleks oli vaja skandaalsest Krissut?
    kas mängida naisjumalaid?

  16. Mul 6 aastat ago
    Reply

    on sõimamise asemel parem ettepanek. Kutsuge Kiku toimetusse ja esitage talle 10…15 selget eluvaldkonna käsitlevat küsimust. Kuid nii et vastused saaksid olla täpsed ehk üheselt mõistetavad. Pole vaja jurkalikku ümberrääkimist, tegemist on Kiku puhul ju vaenlasega, kellelt tuleb vastus võimalikult täpselt välja pigistada.
    Näiteks nii: kas arvude suhted 1:2 ja 3:4 on võrdelised? Kui Kiku vastab, et “muidugi mitte”, siis lajatage kohe uus küsimus, miks siis mittevõrdeliselt “valitud” riigikogulased on põhiseadusega kooskõlas valitud? Sokuttaakse ju Kikugi nende võltsriigikogulaste hulka ja temagi peab ennast seaduslikult valituks.
    Jne jne. Hea võimalus Kiku vastu võidelda on ta loogiliselt lolliks teha.

  17. kui palju lollust 6 aastat ago
    Reply

    Laulavad 200 kihutavad uusikud. Tegelikud on nad kohe seaduserikkujad.
    Kasvõi seepärast, et ajavad lolli juttu.
    Rehvlased sama tolad kui too 200.
    Ja ikka jäi väheks.
    Oli vaja juurde tuua magnetina smigun.
    No ei kleebi?

  18. reformi tagumikulaks täiega 6 aastat ago
    Reply

    Savisaare protsess on näitlik selle poolest, et kuuldavasti oleks ta ise eelistanud menetluse lõpuleviimist, aga kohtusüsteemi jaoks oleks tõenäoliselt õigeksmõistev otsus olnud juba liiga piinlik ja läinud ka riigile rohkem maksma.
    Nii, et jälle mööda pandud.No ei ole mõnele ajusid antud. Kirjutan siis, nii et jõuaks ka neile kohale kellel kolm klassi haridust

  19. rahvas pole loll 6 aastat ago
    Reply

    Ammu on möödas nende kargajate ansiipide ja muu olluste aeg.
    Rahvas ootab tegusid.
    Suusatädi pole tegija. Tema tahab tasuta leiba pardina saada.
    Rahvas vaatab, kes mida on juba teinud.
    Keskerakond on kahe aastaga palju muutnud.
    Seepärast valime Keskerakonna ja Ratase!

    • jana jamaja 6 aastat ago

      Ja nii see on

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.