Troitski: EKRE pole mitte natsismi, vaid nõukogude jäänuk

Artemi Troitski. Foto: Alexei Danichev/RIA Novosti/Scanpix

TALLINN, 22. jaanuar, BNS – Eestis elava Venemaa muusikakriitiku ja poliitaktivisti Artemi Troitski hinnangul ei mõjuta Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ideoloogiat mitte natsism, vaid nõukogude pärand. 

“Mulle näib, et sellised erakonnad nagu EKRE ei ole natside mõju, vaid nõukogude isolatsionismi röhitsus. See on pigem erakond, mis on pärinud nõukogude mentaliteedi,” rääkis Troitski usutluses Venemaa veebiagentuurile Fontanka.ru.

“See partei on ühest küljest ultranatsionalistlik – pooldades Eesti isolatsiooni, vastustades globaliseerumist ja rahvusvahelist koostööd, NATO-t ning eriti Euroopa Liitu. Nad soovivad välismaalaste riigist väljaajamist, kutsuvad kõiki asuma elama maale, korraldama oma elu vastavalt traditsioonilistele väärtustele,” rääkis Troitski väljaandele.

“Teadaolevalt ei ole üheski Eesti erakonnas nii suurt endiste kommunistide osakaalu kui EKRE-s. Erakonna auesimees on Arnold Rüütel, kes oli EKP viimane esimene sekretär (tegelikult ei ole Rüütel juhtinud kunagi Eesti komparteid (EKP), kuid ta oli nõukogude ajal EKP juhtkonnas ning tegutses pikalt Eesti NSV Ülemnõukogu Presiidiumi esimehena – BNS),” seletas Troitski.

“Aga endisi natse ei ole siin enam ammu. Ja propagandajutud SS-laste rongkäikudest on täielik sonimine. On mingeid friike ja haruldasi mitte-formaale, kuid neid on kõikjal, ka Venemaal,” lisas Troitski vastuseks küsimusele natsismi mõjust Eesti sisepoliitikale.

“Natsism valitses Eestis nelja aasta vältel, 1941. aasta suvest kuni 1944. aasta sügiseni. Ja väita, et see mõjutas kuidagi Eesti ühiskonda, ma ei saa. Nõukogude võim püsis 1939. kuni 1991. aastani ja see mõjutas kogu elukorraldust,”

Venemaa praeguse võimu suhtes kriitiline Troitski kolis perega Eestisse elama 2014. aastal, teatades, et Helsingi Ülikool ning Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakool pakkusid talle alates sügisest õppejõutööd.

Troitski on ka varem esinenud EKRE-kriitiliste sõnavõttudega. Nii väitis ta eelmise aasta novembris usutluses Eesti Päevalehele, et EKRE on Kremli tööriist.

14 kommentaari
  1. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Õigupoolest polegi mingit vahet, millise “ismiga” just konkreetselt tegu, kui see varem või hiljem võimutäiuse saavumisel mistahes kuritegelikule tegevusele riigi poolse õigustuse ja katte annab, inimesi selleks veel innustades. Nimelt just selles seisneb kõigi taoliste režiimide ja nende taga seisvate poliitiliste liikumiste nn. kurja juur, mis need ühtlasi nende inimvaenuliku olemuse osas üksteisega äravahetamiseni sarnaseks muudab.

  2. ahzoo 6 aastat ago
    Reply

    näed sa kes juba eestkostjaks palgatud 2014 eestisse ja kohe EKRE`´t tõrvama…eesti rahvas on sellist erakonda juba ammuilma oodanud…platvorm on paigas jne…need kounid ja riigiröövlid kes tänaseni EESTI RAHVAST TERRORISEERINUD,varastanud,ärastanud jne….sm venemaal oled väga elukauge sellest…oma rahvas on hullemas seisus kui vene ajal…kes rööveldasid maffialikult…orvagäng,irlitzid sotsid….jne…EKRE tahab riigi tagasi rööbastele kangutada…õigusorg´anid,,,kapo jne kubisevad KGB käsilastest veel tänagi….kommunistidest tekkis ORVAJÕUK kuhu kaasati rollomannused,michailid jne…mis täielikult MAFFIA organina riiki lammutas,rahvast vaesustas ja maksudega ainult ülbitseti…

  3. Kui 6 aastat ago
    Reply

    tahad hingata, pead voolikujuhtijate laulu laulma.

  4. Ott 6 aastat ago
    Reply

    Mina pole EKRE pooldaja, aga mitte kellegi tööriist ta pole. Üldse inetu artikkel. Vähemalt pole EKRE südametunnistusel selliseid kuritegusid nagu Reformi tagatoa tegelastel, kes rikuvad oma valede ja laimuga parimate inimeste tervist ja segavad neid nende töös. Rüütel on tubli ja aus mees, kes lihtsalt määrati nõuka ajal parteitööle. Ta on teinud palju meie vabaduse saavutamiseks. Aga tõeline kommunist nõuka ajal oli Ansip, kelle valitsemise ajal peaministrina vaesus aina kasvas. Et hääli saada peab tegwma tublit tööd meie inimeste heaks nagu teeb Keskerakond, aga ilma töötulemusteta saab hääli tehes valju häält, et mõjutada inimesi kes ei hooli töötulemustest.

  5. Antikrist 6 aastat ago
    Reply

    EKRE on maa tööandjate-suurfarmerite partei,kes tunnevad end kohalike “mõisnikena”KLuna kohalikud on neil kõik nii või teistpidi mingitviisi käpa all ja omavahel kokku köiega seotud ,nende sulased ja töötüdrukud vaatavad alt üles ja usuvad igat sõna mis nad ise ütlevad või küla peale ringi käima saadavad, on neil suur võim.Ja seda nad armastavad – see silitab neid, nagu jõukuski. Nagu mammud kobaras koonduvad ja kummardavad ka kohalikud volinikud jm.asjulised nende suure külje vastu ja omaval.kardavad vastuollu minna.
    Võim on, aga mitte arenguline.Ma ei nimetaks seda ka positiivseks, ega kogukonnaks ammugi mitte ja demokraatiast pole kusagil midagi tõest, ammugi EKRE nn.”kogukondades”
    See on peremeeste ja sulaste pragmaatiline koond. Minevikust ja tagasikiskuv. Relikt, mida kummardatakse.
    Vorm ja paraad käivad asja juurde, kel nii suurt võimu pole. Ka loomade jahtimine – see kõik on omaenese “suure” MINA kummardamine. Ekrist ei saa iialgi tunnistada õhegi religiooni käske, sest ta kummardab iseenese peegelpilti, iseasi vast paganlust.

  6. to ahzoo 6 aastat ago
    Reply

    Ma arvan, et nad vaid ehivad end natside rekvisiitidega, jõud,ideoloogia ja resoluutsus selleks puudub.
    Et meil sobivaid parteisid pole, kes oskaksid ja suudaksid kogu rahvast veidigi õnnelikumaks muuta, on tõsi.
    Aga eks nad ole ju sestsamast rahvast. Aga EKRE see nüüd ka ei ole. On lihtsalt suurpõllumeeste rahakotiväetis.

  7. täna 6 aastat ago
    Reply

    kirjutatakse(ilmselt Isamaa karvane käsi on siin mängus) ajalehtedes sellest kuidas EKRE ridades ligi veerendtuhat kriminaali ja EKRE ei kiirusta nende väljaviskamisega kuskile. Nüüd peaks igale ekreiidile ka selge olema miks tahetakse kohtunike päid veeretada. Ega kriminaal pole kunagi rahul sellega, et teda süüdi mõistetakse. Erakonnale on see “väärt” täiendus, kes vajadusel ka tänavatele märatsema tulevad kui selleks märguande saavad. Ülejäänud ühiskond peab selleks valmis olema, sest valimistepäeva õhtul võib neid tabada ebameeldiv üllatus ja siis võib kõike juhtuma hakata. Ekre juhtpoliitikud on juba näidanud, et nemad vägivalda hukka ei mõista, nemad võivad täiesti süüdimatult valetada(eilne TTV debatt ja Kraft). Nõustun pigem artikli autoriga, et EKRE ongi paljuski nõukaaja nägu ja praeguse Putini jäljendaja. Andke võim meile ja kus me siis alles näitame, aga see rumal ja vihane ekre valija ei taipa siiani, et see piits hakkab ka teie turjal tööd tegema ja see ei pruugi enam meeldida. Jälgige Ungaris toimuvat, see on koopia meie ekrest, rahvas hakkab seal üha enam Orbanile vastu, kuigi ise nad ta võimule upitasid.

  8. n.79 6 aastat ago
    Reply

    “vene-jäänuk”!!

  9. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Mis õigust on ühel Venemaal oma kaasmaalastega riidu läinud inimesel, kes pages Eestisse, arvates, et siin hakkab suuri rahasid teenima, hinnata eestlaste oma erakondi. Mis see tema asi üldse on, kas EKRE on nõukogude või natside jäänuk. Meie elame nii, nagu meie tahame.

  10. Faktid, faktid? 6 aastat ago
    Reply

    Opereeritakse faktivigadega. Peale muude, Rüütel ei ole olnud EKP esimene sekretär. Aastatel 1977 – 79 oli ta EKP sekretär põllumajanduse alal ja need vähesed aastad olid tal ka ainukesed parteitöö aastad. 1979 – 83 oli Rüütel ENSV Min. Nõukogu esimehe esimene asetäitja. (sisuliselt peaminister) Min. Nõuk. ei olnud parteiline organ, kuigi oli allutatud Parteile nagu kõik muugi NSV Liidus. Sama kehtib Ülemnõukogu Presiidiumi esimehe ameti kohta – Parteiväline amet, allutatud Parteile. 1990 – 92 – Eesti Vabariigi Ülemnõukogu esimees. Minu mäletamist mööda oli EKP viimaseks esimeseks sekretäriks keegi Tõnu Tamm Viljandimaalt kes päris ameti Vaino Väljaselt.

  11. tiblpõlgur 6 aastat ago
    Reply

    Me imestame , kuidas ja miks tekivad libauudised, laim , sõim ja alusetu süüdistamine See lugu ongi ehe näide – KE leht tellib laimajalt artikli- selles sisaldub laim- selle korjavad üles trollid ja laimajad (nagu näiteks Lauristin Marju, kommunist mitu põlve)- – “autoriteeti” tsiteerivad kõik teised väljaanded tõsimeeli ja vastutustundetult – ajupestud usuvad nagu puhast kulda – müüt ja laim jäävad elama – viha on vastastikune.
    Ja debiilikud imestavad – miks eestlased on nii vihased. Idioodid, tehke silmad lahti.
    KE toimetus – kas peale laimu midagi teha ei oska??????????????????????+

  12. tiblapõlgur 6 aastat ago
    Reply

    Kommentaaridest selgesti näha, et pooltel kommijatel tõmbas laimuartikkel tagumiku lurisema ja saasta tuli nagu torust. Poleks seda artiklit olnud oleks olnud sõimu ja laimu vähem. Sopaajaleht sellepärast ajakirjanduse nime ei väärigi kui jama avaldab. Samas oli KN kunagi ainus ajaleht, kust oli lugusid tõesti hea lugeda. Vähemalt ühe kajastuse suutis KN anda hiljuti kvaliteetselt kui kajastas RR teket ja pöördelisi hetki. Hea , et seda ära solkinud veel pole . Asi seegi. Tänan.

  13. uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    Igal meie väljaandel oma iidol-Kesknädalal Troitski,Lääne elul Lucas kellele isegi pildil püha ring ümber pea,Postimehel
    Kuzitškin jne.Kui pehmed peavad olema inimese ajud kes neitegelasi tõsiselt võtavad ?

  14. Tom 6 aastat ago
    Reply

    Mees on elanud eestis ja Lasnamäel.mõned aastad ja kohe ekret kottima. Eesti keelt ei oska aga kohe arvamusliider keda on vaja ära trükkida? Haletsusväärne ajakirjandus.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.