Juhtkiri: Keskerakond seisab ühiskonna enamuse, mitte jõuka vähemuse eest

Tanel Kiik

Tanel Kiik, peaministri büroo juhataja, Keskerakonna Riigikogu 2019 valimisplatvormi töörühma esimees

Keskerakond ja peaminister Jüri Ratas on riiki juhtinud üle kahe aasta. Pealtnäha lühikese perioodi sisse on mahtunud Euroopa Liidu Nõukogu eesistumine, Eesti Vabariik 100 väärikas tähistamine ning mitmed suured reformid. Inimeste heaolu on enim tõstnud täiendav rahastus tervishoiule, maaelule ja omavalitsustele ning maksuvaba tulu reform, mis suurendas või jättis samaks 86% tulusaajate sissetuleku. Kahtlemata on märgilised ka hariduse, kultuuri, siseturvalisuse ja sotsiaalvaldkonna palgatõusud. Samuti muutsime Eesti pensionisüsteemi solidaarsemaks, et vähendada inimeste ebavõrdsust pensionipõlves.

Riigikogu valimiste eel hoiab Keskerakond enamikes küsitlustes liidripositsiooni, sest töötame iga inimese heaolu nimel ning ehitame õiglast, ühtehoidvat ja tugevat ühiskonda. Keskerakonna valimisplatvormis on kesksel kohal noorte ja perede toetamine, erakorraline pensionitõus, ravijärjekordade lühendamine, inimeste turvatunde tõstmine ning õiglane palgapoliitika. Erakonna eesmärk on kogu riigi terviklik areng, ning seetõttu on ka valimisplatvorm koostatud võimalikult laiapõhjalise vaatega. Meie seisame alati enamuse, mitte jõuka vähemuse heaolu eest.

Keskerakonna põhilubadused – peretoetuste tõstmine, erakorraline pensionitõus, aktsiisilangetused, eakate täiendav 250-eurone maksuvabastus, abivajajatele hooldekodus koha tagamine – lähevad kokku maksma suurusjärgus 500 miljonit eurot aastas. Peamiste katteallikatena näeme tugevat ja jätkusuutlikku majanduskasvu, riigieelarve laiapõhjalist revisjoni, varimajanduse piiramist ning õiglase astmelise tulumaksu kehtestamist. Lisaks on valimisplatvormis palju põhimõttelisi seisukohti, kuidas muuta riigivalitsemist inimkesksemaks, efektiivsemaks ja õiglasemaks.

Keskmõte: Keskerakonna vastu on paraku varemgi nii enne kui pärast valimisi koalitsioone kokku pandud. Just seetõttu vajame 3. märtsil veenvat valimisvõitu. Ainult nii välistame äärmusparempoolse valitsusliidu loomise, mille üle üha aktiivsemalt spekuleeritakse ka ajakirjanduses.

Riigikogu valimiste eel on taas välja kujunenud tugev vastasseis Keskerakonna ja paremerakondade vahel. Meie peamisteks konkurentideks on EKRE ja Reformierakond, kes sooviksid võimule saades mitmeid Keskerakonna saavutusi tagasi pöörata. Kui nad peaksid saama kahe peale parlamendis enamuse, siis võime jääda isegi valimisvõidu korral opositsiooni. Keskerakonna vastu on paraku varemgi nii enne kui pärast valimisi koalitsioone kokku pandud. Just seetõttu vajame 3. märtsil veenvat valimisvõitu. Ainult nii välistame äärmusparempoolse valitsusliidu loomise, mille üle üha aktiivsemalt spekuleeritakse ka ajakirjanduses.

Jüri Ratase juhitud Keskerakond ehitab ühtset ja tugevat ühiskonda ning seisab vastu ühiskonna lõhestamisele ja meie kogukondade vastandamisele. Toetame kättesaadavat ja kvaliteetset arstiabi kõigile, see ei tohi sõltuda inimese rahakotist. Peame õigeks noorte ja perede suuremat toetamist, et meie inimestel oleks kindlustunne siin õppimisel, töötamisel ja laste saamisel. Oleme veendunud, et riigil tuleb tagada väärikas vanaduspõlv igale eakale. Meie erakorraline pensionitõus on ainuke võimalus viia keskmine vanaduspension 2023. aastaks reaalselt 700 euroni. Teiste lubadused iga-aastase indekseerimise toel saabuvast samaväärsest pensionitõusust on kahjuks valijate teadlik eksitamine.

Oleme kahe aasta jooksul teinud palju olulisi otsuseid solidaarsema, sidusama ja jõukama ühiskonna ehitamiseks. Soovime seda tööd jätkata ka järgmise nelja aasta jooksul. Kui rahvas annab mandaadi valitsuse moodustamiseks Keskerakonnale, siis teeme koalitsiooni nende poliitiliste jõududega, kellega saame ellu viia kõige enam oma maailmavaatelisi eesmärke ning ehitada õiglast riiki kõigile.

10 kommentaari
  1. Seda 6 aastat ago
    Reply

    loosungit tuleb pisut õiendada: Keskbande seisab laisa enamuse, mitte tööka vähemuse eest!

    • to Seda 6 aastat ago

      vai vai, tööka vähemuse esindaja on rääkinud…AAMEN. Valijana on igal inimesel vaid üks hääl, olgu ta siis laisk, loll või muidu kiibitseja, nagu eelkommenteerija.

  2. kust kohast te raha saate.... 6 aastat ago
    Reply

    ..kui ise hakkama saajaid ülbelt nöörite. Sinul poisike küll selleks mitte mingeid teeneid ei ole, et oleks raha mida loopida. . Kas ikka oled võimeline aru saama, kust see raha tuleb, mida arutult pillute? Sa võid ju seista selle enamuse eest, kui samas rahaallikad (ettevõtjad) täis tatistad. Raha jääb järjest vähemaks, sest te ise oma totaka tegevusega suurendate, teie suvast sõltuvat (nagu ikka ehtsal nõukogude ajalgi) abitute armeed. “tasuta buss” ei loo mitte ühte töökohta, ega aita ühtegi töökohta luua kui ühendusteed on tihti läbimatud surmalõksud. Uskumatu, et poliitikud lausa oskavad üles korjata igasugused totakaid, peasi, et andunult Rattale suhu vahite, endal kahe kõrva vahel tuul vilistamas. eestlane pole harjunud armuandidega, see meeldib venelastele, aga oma “töö” tulemusena tehakse ka töökast eestlasest käsi pikal ootaja. Häbi võiks vähemalt olla.

  3. Nii on 6 aastat ago
    Reply

    Keskerakond on ainuke erakond kes hoolib ka kõige vaesemast inimesest. Keskerakondlased teevad tööd selle nimel, et tsta meie elatustaset, mille reformistlikud valitsused viisid selleni, et oleme elatustaseme poolest üks viimastest. Isegi arstiabi saamise võimalus kaotati ära kohapeal. kordagi ei tõusnud pensionid ega abirahad, vaesus aina kasvas, majandus seiskus jne..Nad oskasid peavoolumeedia allutada oma tahtele ja see aitab mürgitada inimeste meeli valima Reformierakonda ilma töötulemusteta. reformierakonna poliitikud võivad karistamatult laimata tublisid inimesi, rikkuda nende tervist, leida olematuid süüdistusi olles ise kaitstud ja nendeni karistused ei jõua. Keskerakondlik valitsus on selle lühikese ajaga jõudnud juba palju head teha, aga peavoolumeedia seda ei kajasta, leiab hoopis olematuid vigu. Ja nõe imet inimesed usuvad neid kuidas muidu tuleb nii palju hääli erakonnale, kes on vaid halba teinud.

  4. Jaa 6 aastat ago
    Reply

    Keskerakonda valivad tublid inimesed, kes tahavad, et kõigil oleks inimväärne elu, et kõigi elatustase tõuseks, mis eelmiste valitsuste ajal viidi viimaste hulka. Keskerakonna tulekuga võimule tekkis lootuskiir paremale elule. Üks paljudest asjadest mida on juba tehtud on palgatõus õpetajatele, mis oli imetilluke varem. Noor õpetaja tulles tööle sai nüüd kohe 6000 eurot toetust. Õpetajatest on suur puudus ja eelmised reformistlikud valitsused ei teinud midagi selleks, et õpetajatel oleks stiimul tööle tulla. Aga mida nad üldse head tegid, mitte midagi. Väga raske on puuetega inimeste elu, sest abirahad on minimaalsed. Keskerakond tahab igas valdkonnas õigluse jalule saada.

  5. Ohoo 6 aastat ago
    Reply

    Reformierakonna poliitikuid valivad rikkurid kes kardavad, et peavad loovutama oma paksust kukrust mõne euro vaestele.Alles hiljuti räägiti, et tuhanded lapsed on näljas. Muidugi pole edukad inimesed selles süüdi, vaid süüdi on valitsus, aga ka lapsed pole süüdi kui neile ei võimaldata inimväärset elu. . Refoormierakonda valivad ka kergeusklikud ja mõjutatavad inimesed, kes usuvad nende laimu ja valesid tublide inimeste kohta ja muidugi need kes loevad peavoolumeedia ajalehti kus vassitakse koostööd tehes reformistidega. Reformierakonda valivad vihast moondunud nägudega venelaste vihkajad unustades et paljud meil elavad vene rahvusest inimesed on siin sündinud ja kasvanud ja peavad Eestimaad oma kodumaaks. Keskerakonda valivad tublid ja ausad inimesed kes tahavad, et kõigil oleks meie riigis inimväärne elu.

  6. Juhan Smuul - "Mälestusi isast" 6 aastat ago
    Reply

    …täis lapsemõtteid oli kahupea…

  7. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Ma loen huviga Pasaerakonna “kõrgest reitingust” igasugu pedofiilide ja muidupättide seas ja ei imesta. Aga tuginedes ülalkommentaatoritele, oleks palju huvitavam teada, kui palju raske ajukahjustusega kretiine Pasaerakonda kuulub? Tõenäoliselt lööb “rahvapartei” ka siin teistele pika puuga ära. Nimelt erinevalt teistest, tundub, et alaarenenud indiviide on just juhtkonnas eriti palju- üks tola mängib korteri uste taga mardisanti koos kaasklounidega, teine peab maailma majandustõusu oma ja Jürka enneolematuks vägiteoks, jne…

  8. Oli 6 aastat ago
    Reply

    vist hommikul Telhvis, kus kuulutati, et bandedes olevat LIIGA palju kurjategijaid. Just nimelt LIIGA palju, nagu lihtsalt nende olemasolu oleks normikohane ja enesestmõistetav. Nii madalale on meie suhtumise need kuritegelikud banded langetada suutnud.

  9. Mõtleja 5 aastat ago
    Reply

    Deja vu ! Sama tunne mis üleelmistel valimistel kui kõigist meediatorudest.- kraanidest ja -aukudest tuli Andrus Asansipi tuima näoga päev päeva järel lõpmatult ja vahetpidamatult korrutatud„ Vali parem Eesti!“.Mõtlesin, kust tuleb küll see üüratu raha ? oravapartei massivne reklaam paistis suurem kui teiste parteide oma kokku. Põhirõhk oli üheülbaliselt oma Füüreri promomisel. Nüüd ajalugu kordub .Kuid veelgi suurema , masiivsema, värvilisema, sajanäolisema ja kogu meediaruumi hõlmavama üüratu valimieelse kampaaniaga tuleb välja Isamaa! Mahult ja kvaliteedilt tundub suurem ja uhkem kui kõigi teiste parteide valimisponnistused kokku. Tekib küsimus,millistes meretagustes sukasäärtes küll seda meeletut rahahulka on hoitud? Kõik need 18 aastat on uuritud pinnitud jälitatud kriminiliseeritud materdatud Keskerakonda. KE ebaseaduslik rahastamine, tundmatust allikast, rahapesu kahtlustused on õhku visatud jne jne Mis on olnud suurepäraseks kattevarjuks ja tähelepanu ärajuhtimiseks riigis toimunud suurtelt kuritegudelt VEB, Danske rahapesud jne jne. ja suurejooneliste rahakõrvaldajatele ringkaitse korraldamiseks. Ei siis ei tekkinud ühelgi organil ühtki küsimust kust tuli oravparteile need tohutud summad . ERJV komisjonil jt organid on olnud ergud ainult KE suunal. Sama käib meedia kohta.Kas erapoolik Keskerakonnale spetsialiseerunud ERJK jt uurimisasutused on seekordse ennenägematu isamaalisel raharallitamisel jälle puu otsas? Mind kodanikuna huvitab selle rahalaviini päritolu seaduslikkus.
    PS.Mul ei ole vähematki keski keskel olevate kuritegude paljastamise vastu. Ainult suures osas on aur kulnud suure meediakära saatel moosivaraste peale.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.