Lääne-Virumaa omavalitsusliidu juhid takistavad tasuta ühistransporti

Siret Kotka

Siret Kotka-Repinski, Riigikogu liige, Keskerakonna esinumber valimistel Lääne-Virumaal

Elanike igapäevaseid kulusid vähendav tasuta ühistransport ei ole jõudnud kõigi Lääne-Virumaa inimesteni, sest Lääne-Viru Omavalitsuste Liit (VIROL) teatas rohkem kui pool aastat tagasi, et on selle vastu. Paraku ei hääletatud seda otsust koosolekulaua taga ja ühtki protokolli selle otsuse kohta liidu juhil ette näidata pole.

Nii liidu tegevjuht Sven Hõbemägi kui ka juhatuse esimees Einar Vallbaum (mõlemad isamaalased) on tunnistanud, et hääled loeti kokku telefoni teel ja e-kirju vahetades. Kuid otsuse protokolli, mis ühtlasi näitaks, kuidas hääled jagunesid või mis oli vastuhääletamise põhjuseks, seejärel ei sündinud. Protokolli puudumine on kahtlane ja läheb vastuollu omavalitsusliidu põhikirjaga, mis tähendab, et tasuta ühistransporti keelav otsus oli tegelikult õigustühine ja see teema tuleks liidul kiiremas korral uuesti üle vaadata.

Kuna tegemist on niivõrd tähtsa küsimusega, siis minu meelest ületas Einar Vallbaum otsust välja kuulutades selgelt oma volitusi. Seda kinnitab ka tema poolt mõni kuu tagasi tehtud aus ülestunnistus, et tegemist oli puhtalt poliitilise otsusega. See tähendab, et selle otsuse tegemisel olid tähtsamad erakondlikud tõekspidamised, mitte elanike tahe.

Praeguseks on tasuta ühistransport edukalt kasutusele võetud üheteistkümnes Eesti maakonnas, ja Lääne-Virumaa on Eestimaal üks väheseid, kus seda veel kahjuks tehtud ei ole. Kui ma kohtun inimestega, kes on pärit Tapalt, Kundast, Väike-Maarjast, Vinnist või Rakverest, siis nende ainuke küsimus on, et millal saavad ka puudega inimesed ja töötavad inimesed tasuta ühistranspordiga sõita. Inimesed ilmselgelt ootavad, et nad saaksid ka Lääne-Virumaal bussiga tasuta sõita, sest keskvalitsus on selleks raha ette näinud.

Retoorikas proovitakse tasuta ühistranspordi vastase argumendina tuua välja, et tasuta asju ei ole meil olemas, või nagu Einar Vallbaum hiljuti „Virumaa Teatajas“ märkis, et vähemalt aasta pidavat minema aega enne, kui tasuta ühistranspordi kohta on võimalik mingisuguseid järeldusi teha. See on muidugi naeruväärne, sest igakuised täpsed andmed on juba praegu olemas.

Tasuta ühistransporti finantseeritakse tõepoolest riigieelarvest ehk riigile laekunud erinevatest maksudest. Tõehetk seisneb aga selles, et Lääne-Virumaa maksumaksja maksab tegelikult kinni ka Järvamaa, Jõgevamaa, Ida-Virumaa jt maakondade tasuta ühistransporti. Samal ajal ta ise ei saa seda Lääne-Virumaal kasutada, sest omavalitsusjuhid või siis kõigest üks omavalitsusjuht on teinud poliitilise otsuse, mille tulemusena läänevirulane küll maksab makse, kuid ei saa samapalju teenuseid riigilt vastu kui teiste maakondade elanikud. Olgem ausad, omavalitsusjuhtide poolt on lihtsalt rumal olnud jätta see võimalus kasutamata.

Lisaks sellele, et Lääne-Viru maakonna maksumaksja rahastab teiste maakondade tasuta ühistransporti, maksab ta veel 40–70 eurot kuus bussipiletite eest, mis kuluvad tal endal töölkäimiseks. Ega siis muidu poleks läänevirulased andnud viimaste kuude jooksul sadu allkirju tasuta ühistranspordi poolt.

Tegemist on karjuvalt ebaõiglase olukorraga, mis, tuleb välja, on tekkinud „tänu“ kellegi poliitilisele kiusule! See on kohutav näide, kus kiusu ohvriks ei ole keegi muu kui meie oma rahvas – oma maakonna elanikud.

Kui eelmise aasta juunis „justnagu“ otsustati, et maakonnasisene transport ei ole Lääne-Virumaal kõigile tasuta, siis tegid mitmed poliitilised jõud seda lootuses, et küll see idee kukub läbi ja küll selle aasta algusest kõik maakonnad lähevad tagasi piletiga transpordile. Tänaseks on selge, et see poliitiline lootus on kustunud ja tasuta maakonnasisene transport toimib. Ka mitmed Lääne-Viru omavalitsusjuhid, nagu näiteks Rakvere vallavanem Maido Nõlvak on tunnistanud, et seda teemat tuleks uuesti arutada. Kadrina vallavanem Kairit Pihlak ütles hiljuti, et on valla inimestega rääkinud ja pole aru saanud, mille poolest on ühistranspordikorraldus tänu piletirahale paremaks muutunud.

Tapa vallavolikogu on arutanud, et VIROL-i üldkoosolekul, mis toimub 28. veebruaril, võiks käsitleda tasuta ühistranspordi teemat. Loodan väga, et VIROL võtab teema arutlusele ja teeb otsuse, mis ei ole poliitiline, vaid lähtub ennekõike inimeste tahtest ja nende heaolust. Usun jätkuvalt, et ka Lääne-Virumaa peaks üle minema tasuta ühistranspordile!

5 kommentaari
  1. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Mis iseloomustab Savisaare broilerifarmi kasvandike mõttemaailma? Ikka õpiu 3 esimest prioriteeti- valeta ,varasta ja häma. eredad näited. Simson, Kotka, Vakra…
    Sitakott võib nüüd oma erinevate eleevenojah jne all kretinismi kribama hakata

  2. Sotsialistlike 6 aastat ago
    Reply

    altkäemaksudega kaugele ei sõida. Keegi peab sellele läbikukkunud tobeduse kordamisele piiri panema.

  3. Jäin 6 aastat ago
    Reply

    mõtlema, kust tulevad nii lollid mõtted sotsialismi taastamiseks? Vaatasin, et Siret on sündinud 1986.a suvel ja kõik sai selgeks – tema ju õigel sotsialismiajal elanud polegi! Kui ta hakkas midagi taipama (loodetavasti), olid esimesed riigikogu võltsvalimised juba tehtud ja läks poliitiliseks sahkerdamiseks lahti ja selles Sireti teadlik eluke möödunud ongi. Et ka palju vanem Kata sama tahab, on juba koduse kasvatuse viga. Kui jättis teadusliku kommunismi tunni vahele, sai siraka nii isalt kui ka ristiisa-isakeselt.

  4. Vaagija 5 aastat ago
    Reply

    Ega siin muu aita, kui et Lääne-Virumaa rahvas paneb valimispäeval asjad õiglaselt paika – edu teile!

  5. Kas 5 aastat ago
    Reply

    Siret on sugu vahetanud, et on Repinski? Ise õigesse usku pööranu ega tea, et peaks olema Repinskaja? Miks pole Jurka Siretile märkust teinud?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.