Kas tõesti lapsik lalin?

Ivan-duratšok unistas tasuta lennata vaibal üle suure maa. Oli selline noor külalollike ja tema peale keegi ei pahandanud. Just seepärast, et külainimesed mõistsid nii maailmaasju kui ka oskasid eraldada muinasjuttu tegelikkusest.

Meil siin, arenenud tsivilisatsioonis, on tekkinud huvitav fenomen. See on kunagise Rahvaliidu jäänustest kokku korjatud EKRE. Kui Rahvaliit oli realistlik ja üsna kaugelevaatav, siis EKRE kohta on seda raske öelda. Kõigepealt alustati kohalike mitte-eestlaste vaenamisega, seejärel tuli pagulastega hirmutamine. Hirmutati ka Venemaa kallaletungiga. Kaasaminejaid eriti palju polnud, sest valimistel saadud tulemused olid üsna kesised. Kraaklemine jätkus ja käidi ka tõrvikuid põletamas.

Põhjendamatud unistused, millel puudub igasugune loogiline majanduslik mõistmine! EKRE valimisprogramm ei vaimusta, pigem ajab nutma. Kas tõesti on võimalik rahvast niimoodi lollitada? Nii ülevõlli, katteta lubadusi pole ühelgi teisel erakonnal.

Vaatame mõnda neist.

„Tänu maksualandustele jääb keskmisele Eesti perele aastas kätte ligi 1000 eurot rohkem raha!”

Võtame eelmise aasta. Kuidagi absurdne matemaatika EKRE poolt! Täna jääb tänu kehtivale maksumuudatusele igal keskmise palgaga inimesel aastas rohkem kätte 768 eurot. Kui peres on vähemalt kaks tööealist, saavad nad puhast tulu 1536 eurot aastas! Mis asi on too EKRE 1000 eurot?

„Aitame noored pered oma koju. Lapsed on meie tulevik, leiame võimaluse lastega perede kindlustamiseks eluasemega, tugevdame traditsioonilist abielu ja pereväärtusi.” Pole uudis; sellega juba tegeldakse.

„Teeme korda tervishoiu rahastamise. Tagame lühikesed ravijärjekorrad ning kvaliteetse arstiabi ka väiksemates haiglates ja tervisekeskustes.” Jällegi teema, mis ammu käsitluses!

„Kindlustame oma regionaalpoliitikaga Eesti isevarustatuse toiduainetega, paneme maaelu ja külad uuesti elama, toome maale tagasi ettevõtluse ja noored.” Mõte on hea, aga milline oleks too regionaalpoliitika? Sellest mitte piuksugi.

Taristu-küsimuses lubatakse massiivseid töid: kaheksa aasta jooksul ehitada sadu kilomeetreid maanteid neljarealiseks, seda nii Tallinna–Tartu ja Tallinna–Pärnu kui ka Tallinna–Narva suunal. Samuti tõotatakse Saaremaa silla ehitamist ja raudteevõrgu seisukorra parendamist. Rail Baltic’ust on EKRE-l aga kavatsus loobuda. Huvitav, kas sellele mõeldi, et mis see kõik maksaks ja kust tuleb raha?

Ka kaitseväes lubab EKRE hoida palgad n-ö tasemel. Sealjuures kavatsetakse paluda miljardi USA dollari ulatuses sõjalist abi Ameerika Ühendriikidelt; abi plaanitakse paluda ka Euroopast.

Asi läheb ikka täiesti absurdseks! Ise ollakse Euroopa Liidu vastased, aga tahavad sealt raha saada!

Tegelikult tõmbab USA oma sõjalisi kulutusi kokku ja nõuab NATO liikmesriikidelt õiglast osamaksu tasumist, vähemalt kahe protsendi ulatuses.

Mida EKRE valimislubadustest arvata? Valijad peaksid ikka ülimalt lihtsameelsed olema, kui niisuguste lubaduste põhjal Riigikogu valimistel EKRE poolt hääletada.

Lembe Hendla

26 kommentaari
  1. Kui 5 aastat ago
    Reply

    lugesin esimesi ridu, siis sähvatas peakolus, et no nüüd saab Ivan-duratšokist Katja-duratška., kes samuti pakub kõigile tasuta lendavat vaipa. Aga pidin kohe pettuma. Sest käiku läks tüüpiline poliitsõim PUHASTE KÄTEGA poliitika vaimus. Ja kes on meil kõige “PUHTAMATE” KÄPPADEGA?

    • vastased ongi tigedad 5 aastat ago

      Sinu puhtamad käpad on tegelikult mustad. Mustad, nagu terve ekre kokku.

    • aeg hakata mõistma 5 aastat ago

      President ei anna iial ekrele võimu. Liiga palju on seda prouat sõimanud.

  2. Tuli ka nädalavahetuse lugemist 5 aastat ago
    Reply

    Muidu on pikad jurkalood poliitikute enesekiitusest. Lisaks veel mingid endised joodikust kinomehed mälestustes. No on ikka tegelased küll. Teate küll, et Eestis kino on niru.. Nüüd ometi natukene lugemist inimestele ka.
    See vaibasõit on tabanud märki! Täpselt nii loll ongi kogu see Ekre poliitiline petujutt.
    Kahjuks suur osa mehi, madalama haridusega, pidi neid toetama. Naised mitte.
    Oh Issand anna meie rahvale mõistust!

    • ekre vihkab venelasi 5 aastat ago

      Ja millegipärast tahab Petseri kloostri üle võtta?
      Kas ta oo loll? Või mängib?

    • Ei usu 5 aastat ago

      Kas ikka eestimaal on niipalju lolle mehi?
      Ei usu.
      Ekre vaevalt, et püünet näeb. Kaabud segavad selget pilku.

    • kui rumal ekre oskaks asjliselt vädelda 5 aastat ago

      Mulle teeb tänase seisuga vatnikutelt saadavast rahast rohkem muret meie rahalised suhted Euroopa Liiduga. Kes selle kahju kinni maksab? Meile räägitakse: Eesti saab El-lt eelarveperioodi 2014-2020 jooksul 5,89 miljardit eurot ehk keskmiselt 841 miljonit eurot aastas. Eesti maksab EL-i eelarvesse eelarveperioodi jooksul 1,4 miljardit eurot ehk keskmiselt 200 miljonit eurot aastas. Vahe on 4,5 miljardit eurot eelarveperioodil 2014-2020 ehk keskmiselt 643 miljonit eurot aastas. Eesti olevat kõvasti kasusaaja rollis. Aga tegelikkus on teine: Eestist on lahkunud EL-riikidesse elama ja töötama 150 000 inimest (Praxis 2018, periood 2000-2016). El riikide keskmine SKP töötaja kohta on 29200 (ostujõu järgi, 2016 a.) eurot aastas. Eestist EL-i lahkunud töötajad loovad EL-ile väärtusi kokku 4 miljardit 380 miljonit eurot aastas ja EL eelarveperioodil kokku 30 miljardit 660 miljonit eurot, mis on võrreldav Eesti täiendava maksega EL-i. Eesti SKP töötaja kohta on 21900 (ostujõu järgi, 2016 a.) eurot aastas. EL-i lahkunud töötajad jätavad loomata väärtusi 3 miljard 285 miljonit eurot aastas ja EL-i eelarveperioodil kokku 22 miljardit 995 miljonit eurot EL-st on Eestisse sisserännanud 45000 inimest (Praxis 2018, periood 2000-2016). Valdavalt on tegu EL välise sisserändega. Võtame siisk nemadki väärtuste loojatena arvele. Need 45 000 inimest loovad Eestis väärtusi aastas 985 500 000 euri eest aastas ehk 13 650 500 000 euri eest eelarveperioodi vältel. Käsitledes Eestist lahkunuid kui Eesti makset EL-i, arvestame neid sisserännanuid inimesi kui EL-i täiendavat makset Eestile, kuigi kõik nad ei ole EL päritolu ja see kallutab oluliselt tegelikku pilti. KOKKUVÕTE 2 koos sisserändajate loodud väärtustega: EL ja Eesti vahelise arvelduse bilanss on 6 038 100 000 euri aastas Eesti kahjuks ehk 42 265 500 000 euri Eesti kahjuks seitsmeaastase eelarveperioodi vältel.

    • matti õpiti koolis 5 aastat ago

      Ekre käis sellel ajal pissil.
      Ja pani poppi ka.

    • andke sõjaraha 5 aastat ago

      Pole kunagi kooliskäinud sõdida tahtnud.
      Ekre kerjab selleks Ameerikalt raha.
      Huvitav, kellega ja kuidas ta sõdima hakkab?

  3. Tõdeei saa varjata 5 aastat ago
    Reply

    Helmede strateegia on nagu bolševikel kunagi, ajada kokku asotsiaalid, kriminaalid, joodikud ja eluheidikud, manipuleerida nendega ja sõita nende pimedatel tungidel, ajada rahvas tülli, puua üles, lüüa päid maha, peksta, saata siberisse, võidelda sõna- ja loominguvabadusega. Lõplik eesmärk on EL-i ja euroopalike väärtuste lammutamine, Eestist Põhja-Korea stiilis riigi tegemine suure Vene tsivilisatsiooni mõjusfrääis. EKRE on saast indeed, aga häid valikuid on vähe kahjuks. Eesti 200 on aga Priit Alamäe äriprojekt, et säilitada tema ettevõtte Nortal eelisseisund riigi IT arendamisel 🙂 IRL/Isamaa – ideoloogiliselt sarnane ekrega, väliselt viisakam, sisemiselt üdini korrumpeerunud. Vabaerakond – sarnane ekrega 🙂 Reformierakond – perekond Rosimannuse ja Michali erabusiness. 🙂

    • ei unune iial... 5 aastat ago

      Ei tasu unustada ka martin helme naist, kes saadeti kohtust ÜKT korras lehti riisuma. Vanalinna Martin helme baaris, mille suutis poole aastaga pankrotti ajada, “kaotati” raamatupidamise dokumendid, tema naise poolt. Huvitav mida seal baaris pesti?
      Äkki seda rinnahoidjat?

  4. kui liiklusmõrvarist vanamees läheb lolliks 5 aastat ago
    Reply

    Eriline ja varem juba riigikogust välja jäetud Vooglaid on oma kasupoja sõiduvees!
    Ta on liitunud ekrega.
    Tule nüüd taivas appi!
    Üks lobiseja veel juures.
    Vana mees on ise liiklusmõrvar.
    Kas see on ununenud?

    • vanaduses nii ongi 5 aastat ago

      Kui sind keegi ei kuula ega pildile pane, siis ekre seda teeb.
      Vanapapi lobisemised said kuulatud. Tüdineti.
      Nüüd esineb reklaamineiukesena!

  5. president ei anna iiialgi.... 5 aastat ago
    Reply

    …president ei anna võimu, võimu annab rahvas ja kui ka eestlased valivad Keskerakonda, siis võime varsti eesti rahva matuseid pidada. Keskerakond teeb kõik selleks, et me kõik Ivan -duratšokideks muutuksime ja “lendaval tasuta vaibal” lendaksimegi, sest teed ei kannata sõitmist. Ah, et EKRE “katteta” lubadused on ikka palju hullemad kui Keskerakonna populistlikud, riigi majandust kahjustavad lubadused. Keskerakonna “Põhiseaduse” vastased tegevused, venelastelt igasuguse vajaduse võtmine riigikeelt õppida. Eestlastelt oma kodumaal võimaluse võtmine eesti keelses, meelses koolis õppida. Muidugi EKRE on ohuks. Ja seda tulebki söögi alla ja peale kõigest hingest sõimata, ju hakkab siis endal kergem. Mis te siis nendega teete, kes EKRE, t valivad—panete seina äärde või saadate Siberisse (koostöö Venemaaga ju tegelikkuses käib, kuigi püüate seda varjata). Nii, et peale 3. märtsi peavad EKRE valijad madalamad kui muru ja pugema teie eest teki alla, sest kommunistide kättemaks saab olema vali ja “õiglane”, et keegi julges näha ohtusid, mida Keskerakond eestlaste püsimajäämisele kujutab. Venelastel paistab, et ikka vähe ja vähe oma lahmakast kodumaast. Sittab ühe ära ja vahib teise järgi, aga ega ta sedagi saatamata jäta.

    • kuula vaid 5 aastat ago

      Kas kusagilt on kuulda rahva tahe ekret valida?
      Kas keegi teab kedagi, kes teaks kedagi nii rumalat valijat?
      Pole kuulda olnud.

  6. rehvide sõber ekre nüüd räägib 5 aastat ago
    Reply

    Ekre toob võimule töölisklassi. Vabastab kõik vangid ja paneb need riiki valitsema.
    Hakkab ise olema president, jumal ja karistaja.
    Kohtunikud saadetakse põldu harima.
    Kohut hakkavad TROIKAD mõistma. Kannavad kaabusid!
    Musta tööd pannakse tegema vaid mustad!
    Igapäev tulevad palvused, kus peab hääks kiitma ekre nime. Ja pidevasti nii see olema saab!

    • uitmõte 5 aastat ago

      Valida ekret tähendab otsida endale pahandusi kaela.
      Kes seda tahab?

  7. Kolmas eesti! 5 aastat ago
    Reply

    Seda jäma pole mõtet isegi kommenteerida, võib vaid kaasa tunda. Või nagu öeldakse” õndsad on need kes on vaimult vaesed”.

  8. sul on õigus 5 aastat ago
    Reply

    Tõesti see on nii.
    EKRE ON JAMA.
    Aga räuskab kurivaim!

  9. Tom 5 aastat ago
    Reply

    Lgp Lembe, minu jäoks on siiski suuremad autoriteedid Ülo Vooglaid ja Einar Laigna kui Teie ja nende väljaütlemised ekre kohta. Aga eks igaühele oma.

  10. ei viitsi 5 aastat ago
    Reply

    siia pikka juttu kirjutada, kuigi EKRE on selleks põhjust andnud küll ja veelgi, muidugi negatiivses võtmes, aga tahan öelda vaid üht….kui valid EKRE, saad RE. Midagi pole teha aga RE ei mängi ausat mängu ja K.Kallas ei kontrolli oma erakonda ja ma olen 99% veendunud, et kui peaks RE-l väikenegi võimalus tulla võimule, siis tehakse seda eelkõige EKRE toel. Seda nõuavad Ligi, Michal, jne. Nii et olge valvsad, reformarid pole kunagi ausad olnud. Aga nagu siin juba öeldud, siis ei saa minagi aru inimestest, kes lasevad ennast EKRE retoorikast ära lollitada. Võileiva peale rahvuslust ei määri ja maksude massilisest alandamisest rikkamaks ei saa. Majandust tuleb arendada ja sellest ei tea need inimesed kahjuks midagi.

    • Ei saa kiita 5 aastat ago

      Vooglaidi ei saa heaks kiita iialgi. Tema hingel on lohakusest tingitud kahe inimese surm! Autoload aga ikka veel käes.
      Vanaks teine jäänud.

    • ekre suuvooder 5 aastat ago

      Vanapapitahtis ikka telkus jutustada.
      Enam teda ei kutsutud. Nüüd müüs hinge ekrelastele.

  11. Jah 5 aastat ago
    Reply

    EKRE erineb Rahvaliidust täiesti. Aga küllap on ekrelased aru saanud, et vaid inimesi mõjutades ja kisa tehes saab hääli. Reformierakond saab ju hääli ilma töötulemusteta. Nad mõjutavad inimesi laimates teisi, õhutades vihavaenu, valetades ja vassides. Neil on suured trumbid käes kuna nende käsutuses on peavoolumeedia ja osaliselt ka õigusmõistmine. Reformikad ju süüdistusi ei saa ja nende kodusid kapo ei külasta. EKRE tegevus ei vaimusta, aga vähemalt nad ei käitu nii alatult nagu reformistid, kes rikkudes teiste poliitikute tervist, halvustades teisi, laimates puhastavad teed enda võimule saamiseks. Isamaalased on ka tagasihoidlikumaks muutunud, varem tegutsesid nagu reformistid. Kui E.N.Kross lahkus erakonnast hakkasid puhuma sõbralikumad tuuled, aga reform sai endale suurte kogemustega valestsenaariumide koostaja parimate inimeste suhtes.Sotsid käituvad viisakalt nagu sobib intelligentsetele inimestele. Muidugi on parim erakond Keskerakond.Keskerakonda valivad tublid ja hoolivad inimesed kellele on tähtis et kõik inimesed elaksid meie maal inimväärselt.

  12. lendame iks 5 aastat ago
    Reply

    Vali Keskerakond—saad “tasuta” Lendava vaiba. Vali Keskerakond—saad teise riigikeele-vene keele, mõne aja pärast ainsa–vene keele. Vali Keskerakond—saad Y.Toomi välisministriks ja Kõlvarti siseministriks, Korbi–kaitseministriks. Pealinnas kehtestatakse 100% venelaste võim. Vali kindlasti Keskerakond—-saad kiiresti vabaks nii oma maisest varast kui oma riigist. Arvan, et valima peaks eesti meelseid erakondi, siis on veel lootust, et Eesti kui eestlaste riik jääb püsima.

    • lenda aga pealegi 5 aastat ago

      valetamine pole ilus ja enamus su õhku visatud hüüdlausetest on lihtlabane vale, mida sa ei suvatse isegi põhjendada. Nimeta kasvõi üksainus asi, mida on KE teinud konkreetselt vene riigikeeleks muutmise suunal? Kui seda teha ei oska, siis ole parem vait.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.