Ratas: rahapesul pole Eestis kohta ja sellised väärtused siia ei sobi

Jüri Ratas

Peaminister Jüri Ratas tunnustab finantsinspektsiooni otsust lõpetada Danske Eesti filiaali tegevus kaheksa kuu jooksul ja lisas, et rahapesul Eestis kohta pole ning sellised väärtused siia riiki ei sobi.

“See näitab, et varem või hiljem sellised rahapesu tegevused tulevad välja. Meil on selleks võimekus olemas ja tänaseks ka rohkem teadmisi ja see näitab, et selliste mõtetega ei tasu Eestisse tulla,” rääkis Ratas valitsuse pressikonverentsil. “Mul on hea meel, et mitteresidentide osakaal on kõvasti langenud, samuti offshore’ide osakaal ja see näitab, et Eesti on selle teemaga väga tõsiselt tegelenud.”

Ratas toetab ja tunnustab finantsinspektsiooni, keskkriminaalpolitsei ja prokuratuuri tööd finantssüsteemi korrastamiseks. Pankade rahapesuriskid on selel tulemusena tema sõnul tänaseks oluliselt vähenenud. “Me räägime peamiselt perioodist 2007-2015 ja võrreldes sellega on tänane seis kindlasti turvalisem ja riske on vähem.”

“Eesti finantssektori turvalisuse ja usaldusväärsuse tagamisega on seotud ka finantsinspektsiooni otsus seoses Danske filiaali tegevuse lõpetamisega ja kindlasti ei pea Danske kliendid Eestis oma hoiuste ja laenude pärast muretsema. Filiaali tegevuse lõpetamine toimub järk-järgult ja sellistel tingimustel, mis kaitsevad Eesti klientide huvisid,” lisas peaminister.

“Kõikvõimalike uute kahtluste osas usaldan kindlasti Eestis neid pädevaid asutusi, nende senine tegevus on kinnitanud, et nad suudavad kahtlusi kontrollida ja vajadusel ka jõuliselt reageerida,” ütles Ratas.

Tema sõnul on nüüd oluline see, et Eesti majanduskeskkond jääb läbipaistvaks ja ausaks.

Rootsi ringhäälingu SVT andmeil kahtlustatakse Swedbanki ulatuslikus ja süstemaatilises rahapesus, mis kestis pea aastakümne ning oli seotud Danske Banki Balti üksustega.

Saates Uppdrag Granskning öeldi, et Swedbanki ja Danske Banki Balti üksuste vahel liikus vähemalt 40 miljardit Rootsi krooni ehk 3,8 miljardit eurot.

SVT andmeil toimusid rahapesukahtlusega ülekanded aastatel 2007-2015. Umbes 50 kliendi seas on riiulifirmasid ja ärikliente, kellel puudus äritegevus, kuid mis tegid miljonitesse ulatunud ülekandeid.

Finantsinspektsiooni (FI) juhatus tegi teisipäeval Danske Bankile ettekirjutuse, millega keelas panga filiaali tegevuse Eestis.

Pank peab enda tegevuse Eestis lõpetama kaheksa kuu jooksul alates ettekirjutuse tegemisest, arvestades seejuures filiaali praeguste klientide huve, teatas FI.

Danske Banki Eesti filiaali klientide jaoks hetkel midagi ei muutu, kõik kliendilepingud kehtivad edasi. Kliendisuhete ümberkorraldamine toimub järk-järgult kaheksa kuu jooksul. Pank tagastab klientidele täies mahus kõik hoiused. Samas ei või pank sundida seniseid laenukliente laene pangale ennetähtaegselt tagasi maksma või laenulepinguid üles öelda ainult ettekirjutuse ettekäändel.

Danske Bank peab 20 päeva jooksul esitama Finantsinspektsioonile tegevuskava filiaali sulgemiseks Eestis. Finantsinspektsioon jälgib filiaali likvideerimise protsessi väga tähelepanelikult ning on valmis vajadusel kasutama täiendavaid järelevalvelisi meetmeid, et tagada filiaali klientide huvide kaitse ning finantssektori usaldusväärsus.

Aastatel 2007-2015 on Danske Banki Eesti filiaali kaudu toimunud tehinguid 200 miljardi euro eest ning paljusid nendest tehingutest peetakse praegusel hetkel kahtlasteks.

Skandaali tõttu astus ametist tagasi Danske Banki juht Thomas Borgen ning mitmel pool Euroopas Liidus on võetud suurema tähelepanu alla finantssektorit puudutavad reeglid ja kontrollmehhanismid.

Danske on rahapesuskandaali tõttu uurimise all Taanis, Eestis, Prantsusmaal, Saksamaal, Ühendkuningriigis ja Ameerika Ühendriikides.

BNS

4 kommentaari
  1. Milleks 5 aastat ago
    Reply

    need Zanussi pesumassinad siis mõeldud on kui mitte rahapesuks?

  2. maali maalt 5 aastat ago
    Reply

    Edgar pesi küll raha ja raha sai puhtaks. Toobal sellega peamiselt tegeleski. Praegu hõõrutakse seda Edgarile nina alla, kuigi kõik teavad, et Edgar on puhas kui prillikivi.

  3. nime ei ütle 5 aastat ago
    Reply

    ja polegi panka, mida uskuda.jätke nad rahule, las pesevad neid miljardeid, meie väiksed pinsid lastakse seal kõrval ehk rahulikult edasi tiksuda.

  4. uskmatu toomas 5 aastat ago
    Reply

    Aastaid pesti raha ja refi valitsusajal oli kõik ok,VEB fondi miljonid pandi mehele ja kõik ok.Kedagi pole meie asjapulkadest siiani süüdistatud,rahandusministeerium koos finantsinspektsiooniga puhtad kui prillikivid,Danske emapank samuti koos Eesti filiaali kõrgete juhtidega puhtad aga 200 miljardit pestud.
    Kas see on Eesti riik mis peab oma 100 aastast juubelit ?
    Õigusemõistmist venitatakse kuni süütegude aegumiseni,kohut peetakse ajakirjanduse kaudu jne.
    See riik mida juhivad pr.Kaljulaid ja hr. Ratas on Banaania aga niikaua kui seda ei tunnistata pole ka võimalik midagi muuta !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.