Mati Alaver on lõplikult paljastatud

PyeongChang, LÕUNA-KOREA 18.02.18 Fotol Mati Alaver Foto Tairo Lutter/Scanpix

Austria politsei tegi eelmise kolmapäeva hommikul  ootamatu dopingureidi suusaalade maailmameistrivõistlustel Seefeldis. Kinni peeti ka Eesti suusatajad Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu, samuti Mati Alaveri ja Andrus Veerpalu õpilane  Aleksei Poltoranin.

Poltoranin võeti punti   Sotši OM  läbikukkumise järel (vaid 8. koht klassika-teatesprindis, vaatamata suurtele ootustele ka teistel distantsidel). Kodu Ida-Kasahstanist Ridderist vahetati talviti Otepää vastu.

Dopingusaladused paljastas nüüd Karel Tammjärv. Mati Alaver oli see, kes treenerina soovitas temalgi hakata dopingut panema. Meenuvad samalaadsed kaasused Andrus Veerpaluga, kes pääses vaid menetluse ajal muutunud  keelatud kasvuhormooni hulga piirnormide piisavalt põhjendamata normatiivi tõttu. Nüüd on needsamad piirnormid ka üle tõestatud ja praegu ei läheks Veerpalu näitudega sportlast ükski advokaat enam kaitsma, makstagu talle palju tahes.

Samuti jäi Kristina Šmigun õigeks tänu dopingukahtlase B-proovi avamise tõttu ilma sportlase või tema esindaja nägemata.

Aastal 2008 teatas Soome skandaalne suusatreener Kari-Pekka Kyrö, et Viinis tegutsevas verepangas käisid end „tankimas“ ka soomlaste sugulasrahva esindajad. Kui Austria meedias avaldati nimekiri 31 sportlasest, kes verepanka kasutasid, sõnas Kyrö ajalehele Ilta-Sanomat: „Kõik on tõsi, kuid 31 sportlast on vaid 30 protsenti panga kasutajate tegelikust määrast. Seal käisid ka meie sugulasrahva kangelased.”

Tol ajal Andrus Veerpalu ja Eesti meestekoondise peatreener Mati Alaver ei soovinud teemat pikalt arutada ja kuulutas resoluutselt: „Ükski eestlane pole kunagi dopingut tarvitanud!”

Kust see kõik alguse sai?

NSV Liidu sportlasi treeniti spetsiaalsetes maa-alustes spordilaboreis, kus olid nii kergejõustiklased kui ka pea kõik teised tollased tipud ja nende treenerid. Agaralt kasutati kosmonautidele mõeldud vastupidavusmeetodeid, nagu barokamber, meile tuntud „alpimaja” jne. Meditsiinidoktor Ivan Neumõvakin kasutas vastupidavuse treenimiseks nii veeni viidavat vesinikperoksiidi kui ka mitmeid teisi verdmuutvaid komponente.

Nii sai alguse veredoping. Seda kasutati koostöös Saksa DV arstidega. Uskuda, et sellest polnud teadlikud tolleaegsed  sporditreenerid, kes meil veel täna tegutsevad, oleks naeruväärne. Mati Alaver on nüüd igatahes paljastatud.

Uudis, et Mati Alaveri hoolealused on aastaid tarvitanud veredopingut, andis Eesti suusatamisele ränga hoobi. Millal see kõik Eestis alguse sai? – selles on küsimus. Aga mis see enam aitab…

16 kommentaari
  1. pärast totrat poliitplära 5 aastat ago
    Reply

    Ometi pisut asjalikumat lugemist. Kas kunagi ka lõplik tõde selgub, mine taea?
    Ikkagi Reformierakondlane.
    Omad asuvad kaitsma ja näe advokaadid ka juba palgatud.
    Rahvast peteti pika aja jooksul.
    kogu REFFIDE VALITSEMISE AJAL.
    HÄBI, seltsimehed!

    • eelmine skandaal 5 aastat ago

      Veerpalu annab Alaveri kaudu teada, et asjast ei tohi enne MMi avalikult rääkida. Sel juhul lintšitaks Eesti koondis Norras lihtsalt ära. Ja mitte ainult koondis. Kõige suurema surve alla satuks Mati Alaver. Kas seda on vaja? Viie mehe üksmeelne otsus on, et seda ei ole vaja. Seega on ainus võimalus vaikida. Ja kui keegi küsib – aga vaevalt, sest keegi ei tea ja nemad ei iitsata kellelegi –, tuleb valetada! Otse näkku. Sellega alustab blufiviisik – Mati Alaver, Andrus Veerpalu, Tarmo Kiudma, Toomas Savi ja Jüri Järv – kohe järgmisel päeval.

    • kindralist pätt 5 aastat ago

      Maailma juhtiva dopinguajakirjaniku Hajo Seppelti sõnul on Saksamaa telekanalil ARD käsutuses kahtlustus, mille kohaselt on häbistatud suusatreener Mati Alaver Saksamaa dopinguarsti Mark Schmidti dopinguvõrgustiku üks tähtsamaid liikmeid.

    • kus oli aus sport? 5 aastat ago

      Hakkaba järelduma, et pikki aastaid käib suusatajatre poolt suusajuhtidega koos tegutsedes alatu petturlus. Raha on saanud jumalaks ja aus sport on põrmu tambitud. Risti-rästi käed-jalad neil suusakunnidel sassis. Ilus eufcooria saavutuste üle-nüüd selgub pöidlahoidjaile julm tõde.

    • abiks ikka 5 aastat ago

      Kuna alpi maja eesti suusatajaid ei aita, siis saadame nad Kuule treenima. Juhul, kui seal lund ei ole, siis veame Eestimaalt rakettidega lume kohale (Eesti on ju kosmoseriik).

  2. sulide suuskamine 5 aastat ago
    Reply

    Eestlased ongi järelikult suured sulid,sest nemad põhimõtteliselt kasutavad verega manipuleerimist,aga teised sõidavad organismis leiduva parandamata verega

  3. vilets veerpalu 5 aastat ago
    Reply

    Avalikkuse ees esindab teda ema, kohtus advokaat. Kas tal endal mõtlemis- ja kõnevõimet ei ole?

    • pesumajast 5 aastat ago

      Vahet pole, kumb Veerpalu nüüd advokaadi abil ennast puhtaks pestud tahab saada. Margi olete täis teinud mõlemad. Eriti on oma margi täis teinud vana Veerpalu. Seda sodi sa enam endalt maha ei pese!

  4. asi edeneb 5 aastat ago
    Reply

    Riigiprokuratuur alustas dopingu tarvitamisele kallutamise osas kriminaalmenetlust selgitamaks välja, kas avalikkuseni jõudnud info selle kohta, et kolme Eesti suusatajat kallutati dopingut tarvitama, viitab kuriteo toimepanemisele.
    Esmaspäeval, 11. märtsil esitati Mati Alaverile kahtlustus seoses dopingule tarvitamise kallutamisega.

  5. Ohoo 5 aastat ago
    Reply

    Mingi kadedus, vihavaen ja ärapanemine. Järsku hakatakse midagi uurima ja inimest põrmustama. Mõnel inimesel pole muud midagi teha kui urgitseda. Vastik ja alatu.

  6. Pole 5 aastat ago
    Reply

    siiani aru saanud, milleks selline jama üldse püsti aetud. Mitte keegi ei suuda veenvalt tõestada, et 200 grammi lahjat doktori vorsti aitaks maratoni 0,2 sekundit kiiremini joosta või üks euronormidele vastav porgand aitata 0,2mm kõrgemale hüpata. ikka olevat sealiha ja porkna järajatel mingi eelis ning see tulevat tühistada.
    Ainus vald, kus ergutid on silmaga näha, on rasvkude kasvatamine. Kuid kui vaatan neid nn atleete oma hirmsate musklitega, siis see on ainult tühi kast, sest tõstma ega poksima ole nad tipptasemel suutelised. Sest uhked sissemääritud musklid on jõust tühjad, need on ainult eputamiseks.
    Samuti pole arukas rääkida mingist võrdsusest spordialadel. Pane 1.50-ne kõrgust hüppama 2.00-sega või kossu mängima. Äärmused tipus pole, kuid on mingi kasvupiirkond, kus just tipptulemusi tuleb. Meil ei mõõdeta kaugushüppe või kõrgushüppe tulemusi suhteliselt kasvuga või istepikkusega, nii liliput kui ka hiid on võrdsetes tingimustes.
    Põdrad on pakkunud, et suusatamises andvat mingi erguti 15km-s 15-20 sekundit kasu, kuid mitte mingit tõestust pole. Nagu pole ka mingit võrdlust enne ja pärast kilogrammi erguti manustamist samal alal. Kõik ainult oletavad ja siis minnakse skalpe jahtima.
    Kes on aga kasusaaja? Loomulikult ergutikütid, meie tunneme neid jahimehi WADA nime all. Sest nemad nagu kaitseks sporti, et uued tabletid või ampullid kaasa ei aitaks.
    Millegipärast meenub, kuidas pool sajandit jahiti elukutselisi. Kes teenis mõne dollari, et sõita koju, oli siga ja süüdi. Ning hiljem võidetud kuldmedal olümpialt võeti halastamatult ära, mees ise pandi häbipinki. Kui see totrus läbi sai, mindi piinlikult seda kuldmedalit tema laibale vabandust paludes tagasi andma.
    Ometi valitseb igasuguses süüasjas põhimõte: pole süüdiolek tõendatud, pole süüdi! Ja süüdimõistmise aluseks ei saa olla mingid oletused, mida keegi ei suuda tõendada üheselt.
    Loomulikult pean ma arukaks see ergutitejama lõpetada, WADA jahimehed tänavale visata ja lähtuda pealtvaatajate soovidest. Sest pealtvaatajat ei huvita, kas sportlasele rääkis õhtul unejuttu vanaema ja kas sportlane nägi head und, teda huvitab võistlus ise. Ja kui 83 aastat hiljem tühistatakse Palusalu 2 kuldmedalit, sest muslimitele ei meeldi, et Kristjan sõi sealiha ning sai eelise, siis lollustel pole piire.
    Seega kutsun üles see ergutite tarvitajate jahtimine ja halvustamine lõpetada, nad ise vastutavad oma tervise eest, kui iga solki sisse ajavad. Rahvast huvitab leib ja vaatemäng!

  7. reformierakonna tänane pale 5 aastat ago
    Reply

    Selline ongi Reformierakond. Selline on nende esindaja pätist Alaveer.
    Pole imestada, selline on ka esimees tüdruk Kallas. Nii ülbe oma ütlustes, et lausa häbi, et see tahab ka eestlane olla! Kas ta on eestlane?

    • Pidi 5 aastat ago

      juudi päritolu olema.

    • ka juut on imeneme 5 aastat ago

      See kurivaim on lihtsalt paharett!

    • Väga 5 aastat ago

      paha.

    • adfogattidd päästavad kõik 5 aastat ago

      Köök saab korda!
      nagu ka 10. milliga ja Autorollaga

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.