Kõik lubavad aina uusi muudatusi…

Kuid üritaks mõne vana ja häbiväärselt pikale veninud reformi ka lõpule viia!  Minu arvates on selliseks Eestimaa saatust vormivaks tondiks sundüürnike lugu, mida ei ole suudetud või tahetud tänaseni lahendada. Võib-olla soovivad tegijad asja koguni unustada, kuid see ei muuda tekkinud probleeme olematuks. Inimlikult võib isegi mõistetav olla, et nimega Isamaa manipuleerivad poliitikud ei soovi tunnistada, et neil midagi on väga valesti läinud.

Thea Grepp

Eesti Üürnike Liidu juhatuse liige

Eesti Keskerakond on ainus suur poliitiline jõud, kes on omandireformi algusest peale mõistnud tekkivaid konflikte, ülekohut ja ebaõiglust ning seda kajastanud läbi aastakümnete ka oma erakonna programmides.

Tänavuses Riigikogu valimisplatvormis „Õiglane riik kõigile!“ on riigivalitsemise põhimõtete kohta kirjas: „Tunnistame, et omandireformi käigus tekkis ebaõiglus oma kodudest välja tõstetud elanike suhtes, kes kaotasid oma kodu ning ei saanud kasutatud elamispinda erastada nagu enamik inimesi. Oleme seisukohal, et tekkinud ülekohus tuleb riigi poolt heastada. Selle eelduseks on meie eestvedamisel koostatav omandireformi käigus kannatanud perekondade andmebaas.“

Tänu sundüürnike kogutud enam kui 5000 allkirjaga petitsioonile, mis anti üle Riigikogule, asus Rahandusministeeriumi juures tegutsema omandireformi valitsuskomisjon, mis on tuvastanud enam kui 30 000 sundüürniku nimed ja kelle nüüdsed kontaktandmed on seni õnnestunud kindlaks teha ligi 20 000 isiku kohta.

Nüüd kavatsetakse esitada tellimus akadeemiliseks sotsiaal- ja õigusfilosoofiliseks uurimistööks. Kuid ilmne on, et tarvis on koostada meie omandireformi seaduste ja reformi läbiviimise kohta pelgalt õigus-(teadus-)lik analüüs, millega peaks hakkama saama iga õigusteaduse vallas haritud jurist, kes eraõiguses pädev. Või siis advokaadibüroo.

Teada on, et juristiharidusega Ülo Uluots kirjutas ajalehes „Rahva Hääl“ juba 11. juulil 1991: „Me rikkusime ära ilusa asja ja vajaliku seaduse.“ Ja käib see 13. juunil Ülemnõukogus vastu võetud Omandireformi aluste seaduse kohta (2012, Kodu ja õiglus, lk 16–17).

Nimetatud seaduse aruteludel Toompeal räägiti palju tarka juttu. Toonane Justiitsministeeriumi osakonnajuhataja Mihkel Oviir tutvustas väliseksperdi, Rootsi Kõrgema Kaubanduskooli professori Erik Ereti arvamust, kes varade tagastamise suhtes pidas vajalikuks teravmeelselt lisada vihje kultuurriikide valikutele selles osas, lähtudes just Saksamaal toimuvast. Kahjuks tulutult, sest erikomisjoni juht Kaido Kama oli sunnitud muudatuste sisseviimisel seadusesse nentima: „Me teame, et siit kahtlemata tuleneb järjekordne ebaõiglus.“ Seda just välistas varem § 2 esimese lõigu lõppu lisatud eesmärgiline nõue „ega tekita uut ülekohut“ (ib., lk 22–23).

Niimoodi kujundatigi õigusruumi, milles hakkasid võrsuma omandireformi mõrud viljad. Akadeemik Endel Lippmaa on sellist võimkonda hellitavalt kutsunud kleptokraatiaks (ib., lk 118).

Mõeldes nüüd meie tänaste poliitikute lubadustele, tuleb tunnustada Keskerakonna taotlust: Õiglane riik kõigile!

Eesti Vabariigi põhiseadus nõuab inimeste võrdset kohtlemist. Samuti välistab sundüürnikele kahju tekitamise ORAS-e eesmärgiline säte – „Omandireformi käigus vara tagastamine või kompenseerimine endistele omanikele või nende õigusjärglastele ei tohi kahjustada teiste isikute seadustega kaitstud huve ega tekitada uut ülekohut“.

Seepärast peavad poliitikud selle reformi lõpetama õigusriigipäraselt, meie kultuuriruumile sobivalt.

 

 

4 kommentaari
  1. On 5 aastat ago
    Reply

    tõesti imelik, et keskbande on üle 2 aasta võimul olnud ja pole sittagi teinud. Kui aga taas valimine ukse ees, siis kohe taas lubama ning nii kordub see tegematajätt iga valimise ees. Jurka aga vastutada ei taha.

  2. Üks muudatud juba tehtud. 5 aastat ago
    Reply

    Töötava pensionärina maksin veel vaesele riigile tagasi 52.41 e. Tore ju. Keskerakonna näljased Ratta juhtimisel saavad ju oma tasud uuesti tõsta. Vaadates juhte praegu on nad ikka näljast paistes ja see sunnib ka edaspidi paistetama. Saab uuesti tõsta.
    Ma ei saa kuidagi aru, miks minu elu paremaks ei ole läinud. Sulid siiani ei ole meid niipalju nöörinud kui teeb rahva huvida kaitsja Ratas oma juhtidega?

  3. põlastaja 5 aastat ago
    Reply

    KODUTUST TEKITATAKSE JUURDE JU. Egas aint sundüürnikud kodutuks jää.
    NIMEGA SAMAA MANIPULEERIVAD POLIITIKUD EI TUNNISTA KA SEDA, ET NENDE POOLT KOKKUPANDUD SEADUS / Justiitsministeeriumi kureerib Isamaa?/ LUBAB KOTTIDA ÜKSIKUID VÄIKESE PENSIONIGA VANADUSPENSIONÄRE MAJADE RENOVEERIMISE NÕUDEGA, KUI OLI JU TEADA, ET NAD POLE VÕIMELISED OMA 300-st PENSIONIST MAKSMA VÕRDSELT TEISTE ELANIKEGA, KES KÕIK SELGELT JÕUKAMAD JA TERVEMAD JA TOETATUMAD . SELMET TEKITADA PUHVERFOND, MIS TASUB NEED KULUD, JÄTTES OMANIKU OMANIKUKS EDASI JA KULUD FONDILE TASUB PÄRIJA /enamasti KOV/ VÕI MÜÜB ISE SIIS KUI SAAB JA TASUB NEED KULUD SELLEST – MITTE EI TÕSTETA 3 KUU JOOKSUL OMA KODUNT VÄLJA ELATANUD INIMEST.
    KUI NEILE SEDA ÜTLESIN, SIIS SOOVITATI PÖÖRDUDA KOHTUSSE /kas see lõbuasi ja jõukohane eaka tervisele kohtus käia ja KAPO-sse,kui esineb korrupts. elemente -ja neid esineb !Üleskutse missugune ! Aga kas vanainimesele tema tervisega jõukohane?!/
    NII NAD ISTUVAD VAIKSELT NURGAS, VANADUSDEPRESSIOONIS, VÕIMETUD LUBAMA ENDALE VAJALIKKE TOIDULISANDEID, VITAMIINE, KORRALIKKU TOITU- MISTAHES VAJALIKKU – KA VÄIKESEID RÕÕME. KÕIK VAID SELLEKS, ET MAKSTUD SAAKS KOMMUNAALID JA RENOVEERIMISRAHAD – KUI JAKSAVAD. KUI MITTE, SIIS NATIST KINNI JA … VANADEKODU? TÄNAV? SOTSKORTER, MILLE OMANIKUTULU SAMA KALLIS KUI KESKMINE RENOVEER.KULU.
    KAS SELLEST VÄHE KIRJUTASIN ? KAS TE MÕTLESITE NEILE VÄHEMALT 100 ooo EAKALE ?

  4. 1)Saksamaale naasenute seadus on kehtetu sest sakslased kuulutati lindpriiks Eesti Vabariigi otsusel.
    2)Korgijoogi abil sooritatud vägistamised.
    Ansambli Hedkik laululoo “WiFi ” kohta ilmunud uudistes ja kommentaarides keegi ei maini laululoos esile toodud korgijoogi abil toime pandud vägistamistest ja politsei hoolimatusest nende kurjategijate tabamiseks !!!
    …sest peavoolu meedia ja politsei esindavad maffiat.

    Kui Varro Vooglaid ja ta naine,ning tütred oleksid vägistatud kas siis ta ei hooliks laulus esile toodud korgijoogi abil vägistamisi ?Kui Igor Gräzin ja peavoolu meedia ajakirjanikud oleksid olnud vägistatud kas siis nad samuti oleksid olnud hoolimatud ohvrite saatusest ?
    Kui Eestis eksisteeriks politsei organisatsioon siis korgijooki ei kasutataks ja naisi ei vägistataks.
    Vägistamine on s6jategevuse tunnus,allutatud maade naisi vägistati.
    WiFi looga lauljad taovad kabeli kella,vajutasid alarmi nupule,kutsuvad lahendama probleeme,nad soovivad maailma parandada…
    Laul ju algab sellest,et Eestis vägistatud naised ja paljud teised kuriteo ohvrid ei saa politseist abi !!!!!! Eestis puudub politsei organisatsioon !
    Varro Vooglaid on egoist ja teda ei huvita halastus ja ligimese armastus, teiste heaolu.

    2) Laulus peamiselt kurdetakse Eesti rohujuure tasandi inimeste hoidmist vaesuses.
    Uudistes sellest juttu ei tehtud.
    Ometigi niisama lihtne kui on organiseerida vaesust terves riigis on lihtne organiseerida rikkust terves riigis.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.