Nädala juubilar ALEKSANDR VERTINSKI 130

Šansoonilaulja  Aleksandr  Vertinski on  minu  arvates kõige  kuulsam vene  emigrant, kelle  nime teadsid Nõukogudemaal kõik, kusjuures  tolle  aja sotsialistliku  retoorika  kiuste ei  peetud  teda kodumaareeturiks, sest see 1917. aasta  Oktoobrirevolutsiooni järel emigreerunud persoon oli  üks  vähestest tuntud isiksustest, kes   pöördus tagasi oma armastatud kodumaale, kuigi seal tollal valitses rangeimast rangem Stalini režiim.

Kui Vertinski emigratsioonist koju jõudis,  oli  temast  liikvel  selline  nali. Ta astunud  rongilt perroonile, pannud kohvrid  maha, laskunud  põlvili,  andnud  maapinnale  suud ja  öelnud: „Tere,  emake Venemaa!“ Tõusnud  siis püsti, vaadanud  ringi – kohvreid polegi enam! Sisse vehitud! Ja öelnud nördinult ja vaguralt: „No nii, tunnen su ära, mu kodumaa.“

Vertinskit  mäletame  enamasti  vanema mehena, nagu  Mendelejevitki, kuigi too koostas oma  kuulsa keemiliste elementide  tabeli eluaastail, mil  ta  oli  veel  ilma  habemeta. Või  nagu Tolstoid, keda  ka  rohkem näeme  habemepuhmaga sellest  ajast, kui tema paremad  romaanid olid  juba  kirjutatud.

On ka üks  enne  revolutsiooni lauljast tehtud foto, kus noor  Vertinski seisab  me  ees kurva  Pierrot’ rüüs – minu  arvates  selles  kõige nukramas  teatrimaskide  sümbolina  tuntud maskis – „Kurbus-Naeratus“, mis kehastab  peamisi  teatrižanre – comedy-tragedy.

Noor  Vertinski  unistas  enne  lauljaks saamist ka draamanäitleja  karjäärist. Ja    käis  isegi proovimas mitmes  teatris, kuid  sinna teda  ei  võetud, sest ta ei suutnud r-i hääldada. Hiljem  tegi  Vertinski  oma  laululoomingus just  selle  „defekti“ oma  visiitkaardiks.

Laule, mida Vertinski esitas  suure hingelise  veenvusega, võib minu  arvates pidada slaavi maailma aardeks, kogu vene diasporaa varanduseks.

Aga kui nii võtta,  siis poleks meie  elus  sellist  figuuri nagu  Vertinski olemaski olnud, kui tal kõik oleks läinud „tänu“ oma päritolule  tavalist vaeslapse saatuse rada vargapoisi või  huligaanina. Ja  kindla peale oleks tema tee  kulgenud sinna  kaugele külmale maale, kust tagasi tullakse murtud saatuse ja väärastunud elutõdedega.

Saatus kinkis talle aga kohtumise Sofia Zelinskajaga, tema  ema kunagise sõbratariga, kellest oli saanud gümnaasiumiõpetaja. Tänu  tema  kasvatusele  ja suunistele asus nooruk  õigele  teele ja tegi juba isegi  kaastööd  ajalehtedele. Mõne  aja  pärast  aga  ostnud  nooruk honoraride  eest endale  elu esimese fraki ja sõitnud Moskvat „vallutama“. Seal otsis ta üles oma õe, kes osutus ellujäänuks, kuigi kuri  tädi oli  kinnitanud pärast tüdruku varguse ja teatrikire  pärast (!) kodunt välja ajamist: „Sa, poiss, jääd nüüd maailma ihuüksi!“

Õest  aga  oli  tolleks  ajaks  saanud Moskvas  näitlejanna, kelle eestkostel pääses noor Vertinski  kinolinale. Õnneks  tolleaegsele  tummfilmile  meie  kangelase ebaselge „r“ takistuseks ei  osutunud.

Vertinski esimeseks rolliks sai Ingel filmis, mida Ivan Tolstoi väntas oma isa Lev Tolstoi jutustuse põhjal. See osatäitmine sai Aleksandrile n-ö pääsmeks Moskva  boheemlaste  seltskonda. Näitlejad armastasid  tol ajal  kokaiiniga  vallatleda, ja selle pahe küüsi sattus ka Vertinski.

Narkotsidooside tagajärjel suri ta õde, tema ise aga suundus selleks, et hirmsast sõltuvusest  vabaneda, vabatahtlikuna  rindele.

Jätkusid muusikaga sõbrustamine ja luuletuste kirjutamine, millest Aleksandr oli huvitunud juba noorest  peast. Sõjast  tagasi tulnuna lavastas ta originaalse etteaste „Pierrot’ laulud“. Sõja-aastad lõid oma  pitseri tema loomingule: laulud kuulutasid rahvale tõde, sundisid uskuma ja unistama.

Laulja andis kontserte, esines Vabatahtliku  Armee sõdurite ees, hiljem  aga  siirdus uue  passiga ja  uue  nime  all  Euroopasse. Austria,  Saksamaa, Prantsusmaa, Belgia, Poola  ja  Rumeenia vaimustusid  Vertinskist igal pool, kuhu ta  ilmus – nii luksuslikes restoranides kui ka tagasihoidlikes pubides ja kabareedes. Kaua  aega  elas  Vertinski  Ameerikas, kus  samuti saatis tema  kontserte suur  menu.

„Horisontide laiendamiseks“  tulnuks omandada inglise keel. Kuid  laulja arvas, et  ainult vene  keeles suudab  ta  väljendada  seda, mida  soovib  inimestele  oma lauludes edasi  anda.

Kaua aega  elas Vertinski ka  Hiinas, esinedes  palju  Šanghais ja saades  seal publiku  lemmikuks

Aastal 1936 alustas Nõukogude  valitsus läbirääkimisi Vertinski tagasipöördumiseks kodumaale. Jaatavat otsust tuli oodata seitse pikka aastat.

Looduse poolt kaasa antud sarmi ja hurmavusega Aleksandr Vertinskil oli  naiste juures suur  menu. Kuid tema ainsaks muusaks sai Lidia Zirgvava.  Seitsmeteistaastane imeliste  roheliste silmadega kaunitar kujunes Vertinski loomingu austajannaks.

Kohtumine kevadpühade-aegses Šanghai kabarees sai saatuslikuks. Armunud olid mõlemad. 1942. aasta kevadel registreeriti Jaapani pealinnas Tokios  Aleksandr  Vertinski ja  Lidia  Zirgvava abielu. Neiu isa, kes oli Nõukogude alam, teenis Hiina-Idaekspressi raudteevalitsuses. Pulmas pidutses terve Šanghai  vene  kogukond.

Lidia kinkis  Vertinskile kaks kuulsat ja kaunist tütart – Marianna ja Anastassia (sündis  juba Venemaal) ning kes pärisid oma isa talendi. Mõlemast  said  tuntud filminäitlejad. Anastassia   mängis  noorukesena  kahes  kultuslikuks  saanud  filmis – „Amfiibinimeses“ Ihtüandri  armsama rollis  ja printsist  unistava Assoli osas filmis „Helepunased  purjed“.

Muide, Peterburis ujub Neeval abiturientide koolilõpetusepäeval traditsiooni kohaselt purjekas helepunaste purjedega – see on uskumatult kaunis  vaatemäng.

Pärast tagasipöördumist Venemaale (õigemini – Nõukogude Liitu) jõudis  Aleksandr  Vertinski  kodumaal anda  üle  kahe  tuhande  kontserdi. Isegi  vanas  eas  mängis  ta  veel  filmides. Rahvas  armastas  teda, võttis  vastu soojalt ja  südamlikult. Kuid  ametlikult riiklikku  tunnustust talle ei jagatud. Stalinile olid  küll  tema  laulud ja ka  luuletused  meeldinud (luule  polnud  talle võõras, isake kirjutas ise ka noorena  värsse) ning ta oli Vertinskit isiklikult tänanud. Ajakirjandus aga vaikis kõik maha; justnagu  poleks Vertinskit olemaski  olnud.

Kuid Vertinski ei vajanud kuulsust. See oli tal niigi olemas!

Raul  Ratman

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.