Kas EKRE on õpihimuline?

Mart Helme

Mitu erakonda ja ka lugejaskond olid algul ehmatuses, kui alustati koalitsiooniläbirääkimisi, kus ka EKRE on osaline. Varem oli Reformierakond teinud erinevaid kõnelusalgatusi, kuid tulutult. Mida teha, ei saa ju ometi minna erakorraliste valimisteni.

Ehmatuses Reformierakond hakkas Lõuna-Eestis saboteerima elanikkonda ja halvustama Keskerakonda. Sotsid, eesotsas Jevgeni Ossinovskiga, kutsuvad lausa barrikaadidele!

Veel hullem oli intervjuu peaministriga, kus Priit Kuusk lausa toorelt ründas küsitletavat ja surus oma mõtteid peale. Paneb lausa imestama, millise kannatlikkusega Jüri Ratas tema terroriseerimistele vastas ja ise rahulikuks jäi.

Noore kuke moodi ründas Johannes Tralla valimistel kõige rohkem hääli kogunud Mihhail Kõlvartit. Ei saanud intervjueeritav veel lauset alustadagi, kui juba ütles Tralla oma arvamuse ja mingi järgmise küsimuse.

Selline ründav käitumine riigitelevisiooni saatejuhtide poolt on lubamatu! Paraku tekib küsimus: mis neil viga on?

Reformierakonna juhtpoliitikud on hakanud sisepoliitilise surve tekitamiseks ka Brüsselis ja välisajakirjanike ees üles kütma hüsteeriat, et Eesti on langemas paremäärmusliku fašismi rüppe. Jüri Ratas vastas sellele selgelt ja arusaadavalt: „Meie riik lahendab oma sisepoliitikat ise, ilma kõrvalise abita!”

„Sisuliselt on hakanud Reformierakond laulma sama laulu Kremliga, kes on viimased veerandsada aastat rääkinud Eestist kui väikesest vastikust natsiriigist,“ ütles Mart Helme. Samas Helmed ise on väljaütlemistes mõnikord olnud rämedad ja ka ebaõiglased. Senised kõnelused annavad aga lootust, et ollakse juba õpiteel ning peamisi argumente osatakse põhjendada ja läbi arutada. Venelaste kohta Helmede poolt öeldut on meie peavoolumeedias vene keelde tõlgitud eriti mahlaka võimendusega. Päris sõna-sõnalt ikka seda teha ei saa. Samas on Mart Helme rääkinud ka vajadusest Venemaaga suhelda ja kaupu vahetada.

Eeskujuks olgu kasvõi Saksamaa oma gaasitrassiga või Soome kaubavahetusega Venemaa suunal.

EKRE-l tuleks meie venelaste ees vabandada ebaviisakuste pärast. Uskuge, vene rahvas pole vihapidaja ja annab andeks. Praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud ja naabritele on meiepoolne suhtumine arusaamatu. On aeg edasi minna. Kui EKRE on tulevikus õpihimuline, võime saada tugeva ja tegusa koalitsiooni.

31 kommentaari
  1. alustama peb vabandamisest 5 aastat ago
    Reply

    Ekre on olnud räige. Mõtted on neil õiged.
    Nüüd tuleb tulla reaalsesse ellu.
    Peab andeks paluma ebaviisastuse eest!
    Aga Jürka paneb nad paika!

    • Ossi vingumine 5 aastat ago

      Sotsid sigatsevad Keskerakonna põrandalapi pääl!
      Häbi on suur.
      Sigade riik pole soovitud.

  2. Reetur Kaljulaidile 5 aastat ago
    Reply

    Võta sotsiaaldemokraatide ridadest Maksim Nikolajev, kes on sotside ridades kahel korral kohalikel valimistel kandideerinud. 2013. aastal kogus ta 12 häält ja 2017. aastal 21 häält.
    Saad kambajõmmi!

  3. Ei 5 aastat ago
    Reply

    osata nende trallade ja kuuskedega suhelda. Tuleb kohe algul avalikult kokku leppida, et esitab SELGE ÜHEMÕISTELISE küsimuse ja siis laseb ka piisavalt vastata. Kui sekkub vahele, võib küsitav talle näkku sülitada. Kõigi ees! Ning siis tõendab, et aga nii me ju kokku leppisime!

  4. Mida 5 aastat ago
    Reply

    peavad konservandid õppima? Pugemast, nuga seljatagant ihhu lööma?
    Ma pean juba senist konservantide tegevust põhimõtteliseks REETMISEKS! Konservantide juhina oleksin KOHE esitanud ultimaatumi: ei mingit koostööd keskbandega enne kuni pole tühistatud koostööleping 4,7% meie aladest okupeeriva juhtbandega!
    Aga ei, kaabud on valmis mis tahes põhimõtete reetmiseks, saaks aga piruka juurde. HALE!

  5. Ele 5 aastat ago
    Reply

    Eks EKRE kasutas rämedat tooni et hääli saada. Vaikselt tegutsejad saavad vähe hääli. Vaid Keskerakond sai hääli töötulemuste järgi. Aga kõige hullemad on reformierakondased. Nad saavad hääli laimu, urgitsemise, vihavaenu õhutamise ja vassimise teel. Nad rikuvad teiste tervist, segavad tööd ja üldse käituvad äärmiselt alatult. Nende valitsemise ajal vaesus aina kasvas.Aga meie paljud inimesed on mõjutatavad ja eks paljud ei teagi mis tegelikult toimub lugedes peavoolumeedia valesid. Mina arvan et EKRE on parem partner ja loodan et nad hakkavad meie venelastest kaasmaalastesse hästi suhtuma.

    • To Ele 5 aastat ago

      Troll ele, seepärast Keskerakond saigi oravatest kõvasti vähem hääli, et töötulemused olid väga nõrgad. Varsti on tiblad ka elektoraadina kadunud, siis pole enam eriti kedagi, kelle peal oma”töötulemusi” katsetada.

    • Stakan K. Butõlkin 5 aastat ago

      KE ei saanud RE-st vähem kontrollitavaid hääli. e-hääli ei saa ttegeliku toetuse määramisel arvestada : need ei ole kontrollitavad . KE töötulemus on aga kontrollitav: majanduskasvelanikkonna sissetulekute kasv, elanikkonna parem toimetulek. Need näitajad on kontrollitavad.
      Muide see “pahe” , et alkohol on Eestis “liiga”kallis ning et seda “peab” minema ostma Lätist: on inimeste peades tekkinud . Alkohol ei ole esmatarbekaup vaid luksuskaup: luksuskaup peabki olema kallis ja raskesti kättesaadav Esmatarbekaup on ta alkohoolikutele. Need kes nõuavad viina ja õlle hinnalangust on alkoholisõltlased-alkohoolikud, haiged inimesed .Selle asemel et sõltuvushaigusega ekhibitsioneerida mingu haiged parem ravile.

  6. Ott 5 aastat ago
    Reply

    Kas te ehk olete märganud kui vaikselt tegutseb viimasel ajal meie kõige suurem kurikael E.N.Kross. Varem ta räuskas palju. Eks kui on palju patte südamel peab vaikselt istuma ohutus Reformi tagatoas ja sepitseda valesüüdistusi. Ta loovutas isegi eelmine kord oma koha riigikogus E.Savisaare eksnaisele tänutäheks laimu eest. Räuskajana oli Kross ohutum kui praegu. Seal tehakse karistamatult jubedaid asju.EKRE küll teeb kõva häält ja vahest ka solvab teisi aga Keskerakonna kõrval ta taltub ja on kindlasti parem partner kui Reformierakond. Nii äärmuslikku tegevust ei kasuta keegi.

  7. minu arvates 5 aastat ago
    Reply

    ütles selle kohta õiged sõnad Tanel Kiik, et igalühel kulub aega et ühest rollist teise ümber lülituda. Mäletame ju veel eelmise valitsuse tekkimise aega kui KE uustulnukana ei omanud piisavalt kogemusi ja ajakirjandus varitses nagu shaakal nurga taga ja ei hoidnud ennast tagasi. Andkem aega atra seada, selge on see et retoorika peab muutuma ja on muutunud ka varasemate Valitsuste koosseisudes. Küll aga tegi mind täna üliärevaks ERR portaalis avaldatud endise PM pikaajalise peatoimetaja arvamusavaldus, et ERR võibki poolt valida, et uus normaalsus on ka see, et kõik räägivad kõigile vahele, ega lasta enam inimesel rahulikult oma mõtteid avaldada. Mind igatahes tegi selline mõttelend väga ärevaks. Ma mitte ainult ei arva et PM oli kogu pika aja RE ruupor ja võimule upitaja, vaid et selles on osalenud kogu peavoolumeedia. Meile antakse teada, et see ongi normaalne kui meedia poole valib. Mida k*radit me siis neid valimisi enam korraldame kui RE peab igal juhul võimul olema. Täna loen, et lahkuv minister Tammist määras ametisse RIA peadirektori??? Kas selliseid otsuseid on ikka eetiline teha enne järgmise ministri ametisse asumist? Oh ma ei või, kõik siin maarjamaal hakkab juba nii vastu et……..

  8. Õigussüsteem ei toimi. Häbi. 5 aastat ago
    Reply

    Üks mees lubas rabi ahju ajada. Teine ähvardas Helme tappa.
    Politsei karistas ahju ajajat karmilt ja istub kinni.
    Tappa lubaja suhtes menetlust ei alustatud. Põhjendus; ei olnud ju võimalik tappa kuna tapariista ei olnud.
    See kes rabi ahju lubas ajada, sai karistada. Temal ei olnud ju ka ahju ei näidata ega ka kandnud ahju seljas.
    Eesti õigusriik on ikka hädine ja mõjutatav. Loodan, et uus valitsus toob ka seal muudatuse.

    • Pead 5 aastat ago

      hakkavad lendama!

    • Vello 5 aastat ago

      Kindlasti midagi õpivad. Ka Adolf Hitler õppis omal ajal valitsusse pääsemiseks isegi frakki kandma, kui nägi, et üksnes tänavatel räuskamisest jääb võimule pääsemiseks väheks. Kuidas keegi, aga mina tean ajaloost, elust ning inimestest nii mõndagi, et hunti lambanahas ära tunda ja just seda EKRE tegelikult on, seda siis tervikuna, erakonnana ja poliitilise jõuna, kuigi lihtsameelseid kaasajooksikuid, või ka niisama lollikesi leidub sealgi ja kindlasti mitte vähe kui vaid üleöö kerkinud populaarsusnumbreid vaadata.

  9. Pask 5 aastat ago
    Reply

    Kindlasti õpib. Om ju EKREs tarku ja kogemustega tegelasi hulgim, küll kommude parteiülikoole lõpetanuid, küll sõjalise kõrghariduse saanuid poliittöötajaid( A. Laneman).
    nali naljaks, aga paraku on need tegelased “Eestisse uue hingamise toojad! Millal, mina ,lihtne inimene pean neid uskuma- kas siis kui nad kommunistliku maailmavaate võidust jaurasid, või nüüd, kui samad tegelased tõelist vaba eestit lubavad?

    • Samal 5 aastat ago

      põhjusel ma seda kolmikut ei pooldagi, et EKRE hakkaks võimu nimel põhimõtetega sahkerdama. Neil on vist haige ettekujutus, et võimul olles suudavad nad midagi ära teha.

    • to samal 5 aastat ago

      ja mis on alternatiiv……… reformierakonna võimu jätkumine? Tänan ei. Simson reetis Esimeses Stuudios kuidas käis koalitsioonilepe 2003 aastal(minu mäletamist mööda sai siis KE koos oravatega võimule Savisaare eestvedamisel) ja üsna pea toimus midagi, mis sundis Savisaare hoopis poliitikast lahkuma ja isegi erakonna juhtimise üle andma. Vajab KE veel ühte õppetundi või on endiselt naiivne edasi. Oravad ei ole usaldusväärsed, aga võimunäljas on nad praegu ikka nii hullult, et vist ollakse juba isegi peaministriporfellist loobuma. Mind aga huvitab, mis see on, miks nad nii närvilised on. Sel peab ju ometi põhjus olema ja ma tahan seda teada saada.

    • Ei 5 aastat ago

      saa lähtuda sellest, mis on vähem sitt, vaja on jääda põhimõtteliseks. Kui sulle antakse valida, kas ämber vett ja pudel viina või selle segu, siis kumma sinusugune jota valiks?

  10. Andres Vargamäelt 5 aastat ago
    Reply

    VÕIKS ÕPPIDA LOOMAKAITSELISI PÕHIMÕTTEID , SEST VASTASEL KRRAL HÄIRITAKSE; VIGASTATAKSE JA SOLVATAKSE NENDE TUNDEID;KES NEID PÕHIMÕTTEID TÄNU OMA ARENGUTASEMELE VÄGA OLULISEKS PEAVAD JA RIKUTAKSE NENDE ELUKESKKONDA -TEGELT KÕIGI ELUKESKK: AINT TEISED EI OSKA SELLEST ENESELE ARU ANDA. JA SEDA,ET PRAGMATISM EI OLE MINGI SARMIKAS “TARKUS” VAID JÄÄNUK ,MIS ALATI TAGASI VIIB,MITTE AGA POSIT:ARENGUTE POOLE..
    VÕIKS ILMUTADA KA LOJAALSUST EAKATE ELUJÄRJE PARANDAMISEL , ROHKEM KUI JÜRI OMA 100 EUROGA JA SÜVENEDA PROBLEEMIDESSE. MIS SEST,ET NAD ENAM EI SIGITA TITTESID EGA TOODA- SUURENDA MAJANDUST. NEED KAKS VIIMAST ASJA ONGI PLANEEDILE SAATUSLIKUKS SAAMAS . SESTAP TULEVAD MEELDE INNUKAD 30 kümnendad, KUI SIGITI JA RABATI TÖÖD. AGA NEED AJAD OMA EESMÄRKIDEGA ON AEGUNUD.

  11. to samal teadasaamiseks 5 aastat ago
    Reply

    Paljud on kutsutud aga vähesed valitud.
    No kas ei tee närviliseks kui ei tea mis Bildenbergid kavatsevad?

  12. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Johannes Tralla on alatu ja häbematu ajakirjanik kes teenendab oma peremeest ja Reformierakonda. See on tema poolt väga ebaviisakas käitumine. Aga selline käitumine on juba tavaks saanud peavoolumeedias. Postimehe mõned ausad ajakirjanikud ju kirjutasid et neile öeldakse ette millest peavad kirjutama ja keda laimama, aga nad kaotasid kohe ka töökoha.Eks televisioonis on sama lugu. Kui ei allu siis mine minema. Nad aitavad Reformierakonnale hääli saada valede, vassimise ja vihavaenu õhutamise teel. See on nii alatu, aga mis sa hädaga teed kui töötulemusi pole. Mis töötulemustest saabki rääkida kui Ansipi ja Rõivase valitsemise ajal vaesus aina kasvas, majandus seiskus, põllumajandus oli väljasuremise ohus, arstiabi saamise võimalus kaotati ära kohapeal, tekkisid suured järjekorrad jne. Ega midagi õigesti ei tehtudki. Ja sellised tulevad keskerakondlasi laimama neid kes teevad kõik võimaliku, et meie kõigi elatustaset tõsta mille eelmised valitsused viisid viimaste hulka.

  13. oss ootab venkusi 5 aastat ago
    Reply

    Oss ootab venelasi ülejooksma enda poole.
    Jääb igaveste ootama!

  14. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Eks reformierakondlased tegutsevad edasi oma tavalisel viisil. Kui suur eeltöö tehti et võimule saada. Juba hirm E.Savisaare suure häältesaagi ees sundis neid tema suhtes äärmiselt alatult käituma. Selge see, et kuni ta on linnapea pealinna pole võimalik üle võtta. Siis järjekorras hakati valesüüdistusi otsima tublide inimeste suhtes et neid rahva ees laimata. Kogu aeg käis ja käib ka praegu inimeste mõjutamine valede ja laimuga. Kogu peavoolumeedia on nende teenistuses. Ega ajakirjanikud ei julge vastu hakata sest siis järgneb vallandamine. Korruptsioonisüüdistused puudutasid vaid keskerakondlasi aga tegelikud korruptsioonimeistrid reformierakonnast olid sellest vabad. Paistab et nad on osanud ka õigusmõistmise endale allutada loodan et osaliselt. Arvan et iga erakonnaga võib ühineda välja arvatud Reformierakond. Ma ei tea tõepoolest ühtegi asja mida ta oleks õigesti teinud ja vaesus aina kasvas.

  15. Mari 5 aastat ago
    Reply

    Mäletame aegu kus räägiti „ Üks tont käib mööda Euroopat, kommunismi tont“. Kommunismi tont on vajunud aegade hämarusse. Nüüd tuleks selle asemel öelda „üks tont.käib …., globalismi tont“. Globalismi tondil on palju kombitsaid ja mürgihambaid , mis kujutavad kõige suuremat ohtu väikestele rahvusriikudele. Milline on see tööriistakast mille abil viiakse läbi globaliserimise ideoloogiat? Hirmu, segaduse, valeinfo külvamine . Kummalised vormid masside mõjutamiseks- massilised kirjade saatmised riigijuhtidele, laste kaasamine poliitiliste sõnumite edastamiseks , meedias massivne hirmutamine trollimine teatud poliitiliste parteide suhtes, kiilu löömine, lammutamise püüe nendele parteide siseselt , usalduse ja koostöö lõhkumine rahvuslikul tasandil, ühiskonnas ebastabiilsuse suurendamine . Rääkides Keskerakonnast ja nähtusest nimega Raimond Kaljulaid võib minu arvates öelda et RK on hüpaanud globaliseerimise vankri peale ja kahjustab oma erakonda ja ühiskonda globaliseerimise meetoditega.

  16. ekre lihvitakse lahjaks 5 aastat ago
    Reply

    Lihvitakse nii, et hakkavad ise halama.
    Ja käsku õpivad täitma.
    Ongi aeg!

  17. On 5 aastat ago
    Reply

    põhimõtteline vahe, kas keegi tahab õppida ja kas ta on võimeline õppima.

  18. Eve 5 aastat ago
    Reply

    Ekrelased püüdsid hääli tehes kõva häält ja muidugi peavad nad andeks paluma meie vene rahvusest kaasmaalaste käest. Selles suhtes nende sõnumid olid väga inetud. Aga muus osas pole ju midagi hullu. Aga nad pole kaugeltki nii alatud nagu reformierakondlased ja liitudes EKRE-ga tegi Keskerakond õige otsuse. Tõepoolest on naeruväärne kuidas reformierakondlased tegutsevad laimates peamiselt keskerakondlasi ja otsides neile süüdistusiä Kogu aeg on neil keegi hambus. Keskerakondlased ei vasta neile samaga sest teevad tööd ja käituvad viisakalt nagu on kohane haritud inimestele.

    • Mida 5 aastat ago

      siis konservandid vankade ja muude mutukate kohta levitasid? Et vankad vahivad idapoole? Kuid nii see ju ongi. Et vankasid ei saa usaldada? Taas täpselt pihta, enamik neist asub puutinlaste sissetungi järel kohe nend epoolele ja eestlasi mõrvama ja röövima. Et vankadele ei tohi usaldada juhtivaid kohti? Taas õigus, kuidas nad Eesti vastu astuvad, võib iga päev lugeda, näha ja kuulda. Et vankad nõuavad oma keelt teiseks riigikeeleks ehk eestlasd lõimugu vankadega, mitte aga nemad eestlastega? Küsiga Jaanalt, korbidelt, Mailiselt, Kõlvartilt ja paljudelt teistelt punastelt lärmajatelt.
      Nii et konservandid on rääkinud õiget juttu ning ette heita pole neile midagi.

  19. Jah 5 aastat ago
    Reply

    Sellist mõrtsukatööd nagu tehti parimale, hoolivamale ja ausamale poliitikule kelleks on E.Savisaar ei suudaks teha ükski teine erakond peale Reformierakonna. Nad on nii alatuid tegusid korda saatnud et ei tahaks neid kunagi võimul näha. Peale alatute tegude keskerakondlaste vastu on nad süüdi ka meie rahva vaesuse kasvus. Neid asju mida nad on valesti teinud on palju.

  20. ets jääb mällu 5 aastat ago
    Reply

    Ei unusta me kunagi oma vabaduse toojat!
    Nüüd peab Jürka edasi meid viima.
    Ikka võidult võidule, seltsimehed.

  21. Kolmas eesti! 5 aastat ago
    Reply

    EKRE on võib-olla mõne meelest liiga räme aga mitte minu. Minule meeldib otsekohene ja aus jutt, kui ikka meedia sind päevast päeva mõnitab ja sõnu valesti tõlgendab siismina ütleksin veel rängemini.Ei lähe mõõda ühtegi AK saadet kui ekret ei torgata. Viimane näide oli.eile kus inimestelt küsiti ” kas riik peaks sekkuma abordi poliitikasse”? Ekre pole kordagi olnud abordi pooldamise poolt vaid suurema nõustamise poolt, et naised vähem aborte teeksid . Neid näiteid võiks tuua lõpmatuseni aga sellel pole mõtet.Kes tahab.aru.saada see saab ja kes ei soovi see elagu õndsalt edasi.

  22. meie rikkad 5 aastat ago
    Reply

    Ei iial andesta teile, et võtsite meie ilusa elu!
    Karjuge pallu tahate, vaeseks jääte ikkagi!
    Ja nüüd palkame seitse venkut ja asi vossem!
    Tuleme ise koos Kaljulaiuga võimule.
    Ikkagi poolõe käsk on vaja täita.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.