Seksuaalrevolutsiooni järelkaja

AFP PHOTO/ PEDRO ARMESTRE/ SCANPIX

Seksuaalrevolutsioon seitsmekümnendail tõi pimedaile valgust ka tollases nõukogude ajas.

Soome TV näitas „Emmanueli”, ilmus  raamatukene „Alfie“. Hakati kõvema häälega sosistama sellest, mis aastaid tabu oli. Ka arstid võtsid sõna, ja kui haridusminister Elsa Gretškina poole pöörduti mõttega, et vaja ka koolides seksuaalkasvatus sisse viia, said nad vastuseks: „A у нас этого секса и так достаточно!”(Meil on seda seksi juba niigi küllaga!). Asi vaibus.

Täna on aborditeema jällegi päevakorral. Aga eks osaliselt anna tunda ka tollane tegevusetus.

„Mul on hea meel, et konsultatsioonid uue valitsuskoalitsiooni moodustamiseks on toonud abordiküsimuse avalikkuses kõne alla. Abort on üks teemadest ühiskonnas, mis tundub olevat lõpuni räägitud, kuid tegelikkus on teine,” kirjutab EELK peapiiskop Urmas Viilmaa „Postimehes“. Ja jätkab: ”Elu lõpuga seotud eutanaasia kõrval on elu algusega seotud abordiküsimus veelgi tugevamalt „laetud“, mistõttu ei julgeta sellel tabuteemal väga avalikult sõna võtta. Avalikes aruteludeski ei ole antud ruumi ega õhku erinevate seisukohtade väljendamiseks ega üksteise argumentide ära kuulamiseks. Seda on aga väga vaja.”

Kahjuks tuli EKRE selle teemaga välja toorelt ja arste halvustades. Tegelikult on see palju laiem küsimus. Meil on üha paranev seksuaalkasvatus. See saab alguse koolist. Paraku töötavad vastu nii agressiivsed tele-sexfilmid kui ka igasugused öised lõbustusasutused, kus unustatakse nii moraal kui ka väärikus ning lisanduvad alkohol ja uimastid/mõnuained. Nii  juhtuvadki „tööõnnetused”. Edasine on juba palju keerulisem, sest mida ütlevad lapsevanemad, milline on poiss-sõbra või halvemal juhul oma tõelise abikaasa arvamus, kui tehti kõrvalepõige ja milline on siis iseenda otsus.

Siin veel Urmas Viilmaa poolt: ”Nõnda olen korduvalt pidanud lohutama ja kinnitama naisi, kes oma lapse kaotamist elu lõpuni kahetsevad. Samuti olen pidanud noore vaimulikuna andma nõu neiule, kes ootamatult rasedaks jäänuna kartis oma lähedastele seda teatada, kuna kodus oli seni väljendatud karmi seisukohta, et tite majja tuues visatakse ta kodust välja. Kooliski, kus ta õppis, oli avalikult öeldud, et rasedatel seal õpinguid lõpetada ei lubata.”

Aborditeema on aktuaalne. Ja miks mitte ka siin toetuda tänasele hambaravi põhimõttele: kliendil on ka omaosalus teenindavas meditsiinis. Muidugi ei kuulu sinna alaealised ega vägistatud.

Olgu kuidas on, iga kustutatud loode on lõpetatud inimelu. Sellele me vastu vaielda ei saa.

 

25 kommentaari
  1. Kohe 5 aastat ago
    Reply

    võib kõrvale jätta need abordid, kus ema elu on ohus. Kuid ülejäänud? Paljud neist on põhjustatud kontrollimatust nikuihast. Ükskõike kus, kellega ja kuidas, aga tagajärje eest vastutada ei taha. Ometi vastutab just ema. osa neist last ei taha, sest nad on nikkumiseks liiga lollid ega oskagi ohutult nikkuda. Osa aga nikuvad purjuspäi või majanduslikult oma käiku mõtlemata. Mõnele on emadus lihtsalt koormaks, nad ei taha seda juba lapsepõlvest peale (Simsoni Kata, Ojulanna Kristiina). Osa püüab rasestumisest hoiduda, teine ei kannata kuidagi kondoomi. Kui ema lapsi tahab, siis on ka sellega kõik korras (Mailis).
    Palju taandubki perelisuse taha. Kui last tahetakse (Vooglaiu Varro, Helme Martin), siis ei saa tööõnnetusest rääkida, see on kavas olnudki või ka ootamatu rasestumine pole vastumeelt. paljudes riikides ja uskudes naine sünnitusmasin ongi. Kokkuvõttes aga on just suure ülesündivusega riigid hädas, sest neid kipub ründama vaesus. Kui on ületootmine, siis pole tööd, pappi saab aga töö eest. Nii ongi paljudes kohtades sisse viidud kerjajatele toetused, et nad kuidagi ära elaks. Kuid jõukaks nad nii ei saa. Isegi aeglaselt korjatud papi sööb ära rahaühiku väärtusetustumine. Kasvas ju meilgi eelarve 11,6% aga tajume seda ehk 0,5% piires. Lõhe suureneb just siis, kui rikkuritele kuulub üha suurem osa riigi raharinglusest ja -hulgast. Paljugi sellest on küll ülehinnatud (sest pole ostjaid vaesuse tõttu), kuid ajalehtedes lollid ajakirjanikud ainult sellest pasundavadki.
    Eestis tuleks lähtuda siiski laste arvust 1 naise kohta. Parim oleks 1,9…1,95, siis meie rahvaarv kahaneks vähehaaval ja peagi saaks me üle sõdadest põhjustatud sälkudest rahvastikupüramiidis. Üle tuleb elada ka 1990ndatest tekkinud sälk, kuid see pole nii suur. Kindlasti on 1,6…1,7 last nais ekohta liiga vähe, et järske muutusi vältida, kuid ka selleks tuleb valmis olla. Igatahe son maailma riikide ajalugu näidanud, et uutes tingimustes muutub ka lastesaamise soov. Kui ka meie rohkem taas maakastuks ehk lahkuks linnadest maale, kasvaks ka laste arv naise kohta. Meie lastesaamise surm ongi olnud maakate linnastumine. Raha polegi siin esmatähtis, tähtis on eluviis ja kindlus oma elu- ja töökoha suhtes. Seda meil pole ja nii ka midagi lähiajal ei muutu. Ainuilt üleskutsetega lapsi ei saa. isegi riiklik lapsetellimus aitaks vaid osaliselt, kuid siis astuks vahele igasugused võrdõiguslased ja sallimatud sallijad, sest kuidas sa ei toeta lapsesaamist peres, mis ei suuda teda üles kasvatada. Ikka nõutakse lolli võrdõiguslust.

    • laisad naised 5 aastat ago

      Vaja ikka kummi kasutada. Hoiab paugu ää.
      Ja tabletis ka päästejõud olemas.

  2. ammu aeg ausalt rääkida 5 aastat ago
    Reply

    Ekre nõuab rahastamise lõpetamist! Tehku aborti oma mammona eest, kui ei oska seksida.
    See pole lapsemäng!

    • Lihtsalt 5 aastat ago

      Ärge enam unistage sellest, mida pole. Pigem pühenduge poliitikasse ja unistage oma “moosesest”.

  3. koolitus käib 5 aastat ago
    Reply

    Ajalehed reklaame täis. Õpetatakse asendeid ja kõike muud. Eriti anaalseksi.
    Lapsed loevad ja proovivad.
    Vahest saavad ka sisse!
    See pole tikkimine õmblusmasinaga!

    • teadusest 5 aastat ago

      Kahjuks pole kondoomi kasutamine viimase kümne aasta jooksul paranenud – vaid kolmandik kasutas alati kondoomi, aga 43% vastanutest mitte kunagi. See tähendab, et ligi pooled juhusuhtes olnud inimesed pole teadvustanud, et võivad saada HIV- või muu nakkuse. Ka varasematest uuringutest on teada, et kondoomi ei kasuta eeskätt täiskasvanud inimesed.

    • Ka 5 aastat ago

      muslimid ei kasuta. Neil on pärast naise nikkumist ükstakõik, mis naisest saab.

    • to tikkija 5 aastat ago

      Hea “tikkija”, ära omas rikutuses ja vanuses reklaame eriti vaata. Teie tasemeks jääb ikka etkar – ilus mees.

    • kiidame õigeks 5 aastat ago

      tubli!

  4. olid ajad 5 aastat ago
    Reply

    Setumaal oli oma seksiseadus. Kui tahad, võta ära.
    Tihti nii ka süütus loovutati.
    Ikka võttis ära!

  5. aprillinali 5 aastat ago
    Reply

    See koolimutt on hää näide.
    Näe, ennustas meie tänast päeva ette!

    • no jah 5 aastat ago

      Eks olid ka siis selgeltnägijad.

    • vai nii 5 aastat ago

      Nii

  6. peab olema armastus 5 aastat ago
    Reply

    Armastusest seksib loomariik vaid kord aastas. Ja teeb seda lausmõnuga.
    Aeg neilt õppida!

  7. emaduse nimel 5 aastat ago
    Reply

    Tulgem tänavale ja abortide vastu seisma.

    • poliitik 5 aastat ago

      Kas Ekre, vä?

  8. pole puudust 5 aastat ago
    Reply

    Ei seksist ei tavakepist.
    Haigused ootavad ees.

  9. pull mutt 5 aastat ago
    Reply

    Too minister. See on huvitav fakt.

  10. homokultuur 5 aastat ago
    Reply

    Oi ku pallu pedesid on tekkinud.
    Paljudel naised ja lapsed aga ikkagi on too teine asi maitsvam.
    Ja neid on nii riigikogus ku ministeerumites.
    Seepärast ka seda kepiseadust igatsevad.

    • tegelt 5 aastat ago

      Milline seks on mehele kõige parem. “Selline, kus inimene saab lõpus psühholoogilist lõdvestust, laksu heas mõttes. Nautida lihtsalt füüsilist nühkimist – see on antud vähestele.”

    • Vaja armuseadust 5 aastat ago

      Igale mehale kümmekond naist!
      Nagu nääb Islam.

  11. Tussi-Tanja 5 aastat ago
    Reply

    Mitte eisaa aru, mispärast ajal, kus on kõiksugu rasestumisvastased vahenid meestele kui naistele,kus on kõiksugu mänguasjad ihade maandamniseks saada – üldse veel aborte vaja teha on ???
    SEKSUAALNE LODEVUS ? IGASUGUNE LODEVUS? HOOLIMATUS, VASTUTUSTUNDETUS./eriti kui vanematel on pärilikke haigusi , joodikud ja narkarid sünnitavad lasterahade pärast ja “kasvatavad” psühhopaate või omasuguseid või täiesti põlenud närvisüst. järglasi/
    Muideks,hooraqmine teeb haigeks -viirused jms. ja selle eest ei vastuta ainult tegijad, ka nende lapsed.
    Isegi loomadega hoortamisest on perverdid toonud ja välja rendabnud nii sugu kui muid haigusi.
    Piibel siis naljapärast seda ära ei keelanud.
    Pole sugugi,et mida rohkem,seda uhkem. Tõeline lähedus toob ka mõnusa seksi.

  12. see pole nali 5 aastat ago
    Reply

    Esimesel aprillil nalja ei tee.
    Asi olevat üsna tõsine.
    Revolutsiooniline seksisituaatsion.

  13. nii ongi vaja teha 5 aastat ago
    Reply

    Uus seadus sätestab surmanuhtluse mitmete kuritegude eest, sealgulgas vägistamine, abielurikkumine, sodoomia, rööv ning prohvet Muhamedi solvamine ja laimamine.
    Abordi eest on karistus avalik nüpeldamine ja varguse eest käe maharaiumine. Karistatav on ka kõigist teistest usunditest peale islami rääkimine moslemilastele.
    Homoseksuaalsus on Bruneis ammu ebaseaduslik olnud, aga nüüd muutub see surmahutlusega karistatavaks kuriteoks.
    Seadus kehtib mõnedes aspektides ka mittemoslemitele.

  14. kui riigis puudub eetika, esteetika, käitumine.... 2 aastat ago
    Reply

    ja Riigikogu soovis omale eetika määrust käitumiseks, siis Viilmaa vile on tühine. Justnimelt tühine.
    Ei ole vaja rikastada meediat abordiõigusega, kondoomi maitsega ja teab millega veel.
    Meedias ja koolis tuleb õpetada Pereväärtusi- Esteetika,Ühiskond,Käitumine,Kodundus, kohustuslik meditsiinimuuseumi külastamine(inimese sisu peale välise) ja suhe -Mees ja Naine(siin ju pole vahet kui ka homo-lesbi kultuur kuulab sama õpetust, sest heterole on naise anaal või kuulutustes ekstreemsuse otsimine ja huvi:)- mehe anaal-isegi kinke tehes…. või tahtes! nii huvitav kui naise oma. Järeldub, kas üldse ongi heterot või on geilesbi 95% maailmas.
    Kusmaal on piir – naine naisega või mees, mehega magamas sõjaväes ja laagrites on ju nii ? Kuidas sõjaväes on võrdõiguslikkust nõudvate naistega – kas on meestega koos saunas , ühe teki all …. ? Või on nagu politseis- et naised meestel paarilisteks olles, enamuses kädistavad niisama oma pikkade kleepküüntega…. ja ikkagi vormiilu :), lisaks ka tätoveeritud kui vanglaloomad nagu meestelgi, mis peaks olema esimene kasvatus Koolides ja ühiskonnas: kõik tätoveeritud kodanikud olenemata, sugu, kuuluvad 3 klassi- on prügi ja neile peaks kehtima keeld riigiametitesse tööle saamisel.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.