Olukorrast riigis pärast valimisi

Kadri Simson, Keskerakonna aseesimees, majandus- ja taristuminister

Valimistest on möödunud kuu aega ning pärast pikki läbirääkimisi on lõpuks kokku saamas uus võimuliit. Loodav kooslus võib tunduda üllatav, kuid olen kindel, et erakonnad suudavad jõuda leppeni, mis aitab Eestil jõuliselt areneda. Uut koalitsiooni luues tuleb alati arvestada ka lihtsa parlamendimatemaatikaga, mis välistab nii mõnegi teise võimaluse.

Pärast valimistulemuste selgumist oli päevselge, et sellist valitsusliitu, mille puhul saanuks olla surmkindel, et see pälvib Keskerakonna valija täieliku heakskiidu, ei õnnestu luua. Rahvas jättis Keskerakonnale kolm valikut.

Esimene variant oli loobuda valitsusvastutuse kandmisest ja minna otse opositsiooni, sest  vigadeta partnereid pole võimalik leida. See aga tähendanuks, et me loobume võimalusest oma seisukohti valitsuse tasemel kaitsta ja oma mõtteid ellu viia. Arusaadavalt pole tegemist hea valikuga, ja olen kindel, et seda meie valijad ei soovi.

Teised variandid olid kokkuvõttes valikud problemaatiliste partnerite vahel. Reformierakond ehitas kogu enda Riigikogu-valimiste kampaania üles lubadusele keerata tagasi kõik suuremad otsused, mida meie valitsus viimase kahe ja poole aasta jooksul ellu viis. Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) aga hirmutab oma väljaütlemiste ja radikaalsete seisukohtadega paljusid inimesi. Aga nagu näitasid valimised, seisab ka EKRE selja taga suur hulk eestimaalasi; seega ei saa neid automaatselt välistada.

Konsultatsioone alustades pidasime silmas, et eelistame neid pidada niisuguste partneritega, kellega on suurem võimalus seista meile oluliste teemade eest. Need on Eesti majanduslik areng väljaspool pealinna ja tema kuldset ringi, pensionitõus ja maksupoliitika, mis ebaõiglaselt ei koormaks väiksemat tulu teenivaid inimesi.

See valik välistas meie jaoks Reformierakonna, kes teatas meile teadupärast juba enne võimalikke kõnelusi, et kui ka millekski muuks raha ei jätku, siis maksukingituse üle 2100 euro teenivatele inimestele peavad nemad tegema. See “helde” pakkumine, et tulge meie valitsusse seitsme ministriga ellu viima vaid Reformierakonna lubadusi, ei leidnud meie erakonna juhatuse toetust. Keskerakonna jaoks on selge, et meie ülesanne on kasvatada madalamat ja keskmist palka teenivate inimeste sissetulekut, mitte täita kõrgepalgaliste rahakotti.

Keskerakonna jaoks on selge, et meie ülesanne on kasvatada madalamat ja keskmist palka teenivate inimeste sissetulekut, mitte täita kõrgepalgaliste rahakotti.

Ei tasu aga arvata, et juba alustatud kõnelused kergelt kulgeksid. Mul on kogemusi koalitsioonikõnelustelt aastatest 2002, 2005 ja 2016. Need kolm korda olid erinevad, sest Keskerakond sai toona laua taha alles pärast seda, kui vahetult valimiste järel moodustatud valitsuse osalised olid tüliga lahku läinud. Ja meeldetuletuseks: nii 1999. kui ka 2003. aastal sai kõige enam hääli just Keskerakond, kelleta valitsus moodustati.

Eelnevatel kordadel olen osalenud koalitsioonikõnelustel, kus teati, et valitsus moodustatakse vaid paariks aastaks, sest siis tulevad uued valimised. Seega oli kokkuleppe ambitsioon mõnevõrra väiksem. Sel kevadel on igal partneril üksikasjalikult meeles vast antud valimislubadused ja millestki ei soovita kergelt loobuda.

Seekordseid koalitsioonikõnelusi on saatnud ka suur meediakära. Ilmselt tulenevalt Pärnumaa valijate eelistustest olen isiklikult saanud ikka toetavaid sõnumeid. Meediakära kõrval tuleb aga endiselt arvestada demokraatia põhireeglit – peaministriks saab see, kelle taha koondub enamik parlamendist. Sellest hetkest, kui inimene valitakse peaministriks, peab ta täitma oma kohustusi kogu Eesti peaministrina, seisma kõigi inimeste eest, sõltumata sellest, keda nad valisid või kas üldse valimistel osalesid.

Peaminister peab seisma sellegi eest, et keegi ei tunneks end asjatult ohustatuna ja praegu ülesköetav hirm osutuks tühiseks valimiskampaania (järel)lainetuseks. Sellesse peavad oma panuse andma kõik valitsuserakonnad.

Olen kindel, et vähemalt pool praegusest ärevusest on osa uuest valimiskampaaniast. Kahe kuu pärast soovivad poliitikud eurovalimisteks taas hääli, ja seega on närviliste sõnumite esitamine vesi kandidaatide veskile. Seda tasub kindlasti praegust uudisvoogu jälgides silmas pidada.

4 kommentaari
  1. Nagu 5 aastat ago
    Reply

    Kata tinglikult kokku võtab, siis ona nad mannuste killeriks palganud konservandid ning salalepinguga nood ka endast sõltuvaks muutnud. Kuid tasu ei tule tapmise eest kohe, vaid kuskil ähmases tulevikus, kui konservandid ise millekski veel valmis on. Kata teab ka suurepäraselt, kuidas Vargamäe kolkast tulnuid väikekodanlasteks mannutab ning järjekordseks katsejäneseks ongi konservantide bande. Jurka juba luges neile sõnad peale, et süües sülle pudistades peab süli ka puhas olema, mitte puhas näima.
    Esimese ajupesukatse tegid konservandid läbi, ükski neist vähemalt avalikult kremli-raimondot ei mänginud, kõigil oli paras präänik silme ees. Mõnel lisaks tavapalgale ka palju tulusam toiduahel otseste ja kaudsete harudega.
    Kokkuvõttes võib Kata oma kremli kaastöötajatega tõesti vahukaklaase kokku lüüa, et eestluse eestseisjatest saadi kerge vaevaga eestluse vaenlased. Siinjuures ei tule ületähtsustada, et sõnades aetakse endiselt oma jura, tähtis on ikkagi sisu. Ja kui konservandid oma koogutavate ninameestega lasid end köide panna, siis pole nad enam ohtlikud.
    Ja rahva mõnitamine “tasuta” sotsialismiga on jätkusuutlik ka edaspidi.

  2. surmaeelik 5 aastat ago
    Reply

    KAS EKRISTID OLID PENSIONITÕUSU VASTU ???!!!!
    POLE NAGU KUULDA, ET TÕSTETAKS, SEST KUI OLEKS TÕSTET, OLEKS KUULDA NII SIIT KUI SEALTPOOLT.
    EGA MEID EI HUVITA, MIDA KEEGI SOOVIS, MÕTLES VÕI RÄÄKIS,ÜTLES, VAID SEE, MIDA ÄRA TEGI, LÄBI VIIS, LÄBI SURUS .

  3. max 5 aastat ago
    Reply

    Kuna Simson valetamise lõpetab?
    Keskerakonna valitsus on toonud kaasa maksutõusud, elukalliduse tõusu, nende vileletav populism ja tohutu hämamine läheb kõige rohkem maksma just madalama sissetulekuga inimestele.

    Nüüd lüüakse endale vastu rinda et saadakse uuesti võimule, aga miks? eesmärk on iga hinna eest võimule saada, kuid midagi võimuga teha ei osata
    Koalitsioonipartneriks võeti samasugune sisutühi erakond. EKRE niiöelda “majanduspoliitika” pole muud kui järgida Kreeka eeskuju ja riik pankrotini laenata – konservatiivsusest pole EKRE “ideoloogias” mitte midagi, ainult hüsteeritsemine, valetamine ja tohtutu populism – sisu täiesti null.
    Veel halvemat valitsust ei suuda isegi ette kujutada.

  4. See 5 aastat ago
    Reply

    hetkel kahjulikuim võltsminister Kata on tuksi keeranud paljud kasulikud ettevõtmised, täna keelustas isegi tuulepargi, sest Kapo teatel radaritelt polevat näha, kui meid ründavad Nato pommitajad. Samas aga kiidab Kata heaks ja õigeks rahvale ülikahjuliku Reilpeldiku ehituskava, mis läheb aina kahjulikumaks, sest seda on vaja ka ülal pidada ja kahaneva rahvastiku tingimuses kasvab ka kulu ühe inimese kohta. On isegi leitud võimalus rahva raha kantida tee kavandajatele Hispaaniast. Eestlastele jääb labidamehe ja kärutamise osa võimalikult väikese palga eest. Suhteliselt isegi kahjulikumalt kui tsaariajal ehitati Sankt-Peterburg-Paldiski raudtee.
    See puukminister küll veel ei küüni Partsu Jussi ja Palo Urve tasemeni, kuid häbiväärse räpase plekina ta ajalukku läheb kindlasti.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.