Euroopa Liit pikendas Ühendkuningriigi liidust lahkumise tähtaega oktoobri lõpuni

Foto: Riigikantselei

Brüssel, Belgia, 11. aprill 2019 – Ülemkogu ja Ühendkuningriigi peaminister Theresa May leppisid kokku, et riigi EList lahkumistähtaega pikendatakse kuni selle aasta 31. oktoobrini.

„Meie kõigi huvides on Ühendkuningriigi lepinguga lahkumine. Toetame Ühendkuningriigi püüdlusi olukorra lahendamiseks ja anname neile aega riigisiseselt otsustele jõudmiseks,“ sõnas peaminister Jüri Ratas. „Meie jaoks on Ühendkuningriik igal juhul lähedane koostööpartner, kellega soovime tihedaid suhteid ka edaspidi,“ sõnas peaminister.

Ülemkogu kordas üle, et lahkumise tähtaja pikendamisel ei avata väljaastumislepingut uuteks läbirääkimisteks ning tulevikusuhete kokkuleppimist alustatakse alles pärast lepingu heaks kiitmist. Samuti ootab Euroopa Liit ajapikenduse jooksul brittidelt lojaalset koostööd ehk Ühendkuningriik ei tohi takistada käimasolevaid läbirääkimisi Euroopa tuleviku üle.

Peaminister Ratas toonitas, et ajapikendus ei tohi takistada Euroopa Liidu toimimist ega Euroopa Parlamendi valimiste läbiviimist. „Meie huvides on, et Ühendkuningriigi EList lahkumisel oleks võimalikult väike negatiivne mõju. Peame tagama ELi tõhusa toimimise ning keskenduma tulevikule,“ sõnas Ratas.

Ülemkogu märgib, et kui Ühendkuningriik ei ole 22. mail ratifitseerinud väljaastumislepingut ja on endiselt ELi liige 23.-26. mail, on riigil kohustus korraldada Euroopa Parlamendi valimised. Kui Ühendkuningriik seda kohustust ei täida, on riigi EList lahkumise kuupäev automaatselt 1. juuni.

Kui Ühendkuningriik ja Euroopa Liit ratifitseerivad väljaastumisleppe enne kokkulepitud tähtaega, lahkub riik liidust järgmise kuu esimesel päeval. Kuni väljaastumislepingu ratifitseerimine pole lõpuni viidud, tuleb endiselt olla valmis ka Ühendkuningriigi leppeta lahkumiseks EList.

Ülemkogu arutab kujunenud olukorda uuesti juunis.

1 Kommentaar
  1. maamees 5 aastat ago
    Reply

    Ikka ei saa aru- miks ei kõlba riikide liit ???- Lahku mineku üks aspekt oli EL pagulas poliitika . Aga ise need tolvanid pommitasid segi pagulaste kodumaad -oli nii ??? Liit siis liit ja normaalseid suhteid kõikide rahvastega, aga mingit Skripallide jura veel ajama – kahtlased juhid eesotsas ?!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.