30 aastat Rahvarindest – aprill 1989

Aprillis 1989 juhtus Eestis vähe ajalooannaalide väärilist.

13. aprillil 1989 toimus Tartus üliõpilaste demonstratsioon nõudmisega “Sõjaline kateeder ülikoolist ja Nõukogude armee Eestist välja”. Tähistati ka aasta möödumist Rahvarinde moodustamise idee esmaesitusest ETV vestlussaates “Mõtleme veel”.

Mujal juhtus palju enam. Aprilli algusest levisid Gruusias protestidemonstratsioonid, millel nõuti riigile iseseisvust. Järgnes massidemonstratsiooni laialiajamine, mille käigus hukkus Nõukogude Armee sapöörilabidate löökidest paarkümmend inimest.

Tbilisi veretöö ehk Gruusia tõlgendusena „9. aprilli tragöödia“ nime all tuntakse 1989. aasta 9. aprillil aset leidnud sündmusi riigi pealinnas. Nõukogude siseväed ründasid rahvuslaste meeleavaldust Rhusthaveli prospektil teravaks ihutud sapöörilabidatega. Hukkus 21 inimest, enamikus naised. Sajad inimesed said vigastada. Viis päeva kestnud meeleavaldustel nõuti nii Gruusia iseseisvust kui ka Abhaasia separatistide karistamist.

Nõukogude sisevägesid kamandas Taga-Kaukaasia sõjaväeringkonna ülem alampolkovnik Igor Rodionov. Gruusia miilitsaüksustelt korjati ennetavalt ära relvad. Enne rünnakut meeleavaldusele saabunud patriarh Ilia II palus tankidega silmitsi seisvatel demonstrantidel
ohvrite vältimiseks lahkuda, kuid teda ei võetud kuulda. Teritatud sapöörilabidate ja kumminuiadega relvastatud sõdurid piirasid meeleavaldajad igast küljest sisse; jäeti vaid kitsas taganemistee. Rünnakul kasutati meeleavaldajate vastu pisar- ja mürkgaasi. Arstidel ja kiirabil ei lubatud inimesi aidata.

Hiljem väitsid sõjaväelased, et meeleavaldajad ründasid esimestena ja et ohvreid põhjustasid nad ise, paanikas üksteist jalge alla tallates. Ohvrite lahkamisel tuvastati, et enamasti oli surma põhjuseks lämbumine, millele aitas kaasa kemikaalide sissehingamine.

Gruusias vallandas veretöö üldstreigi ja uued meeleavaldused. Televisioon näitas ohvrite moonutatud surnukehi. Kuulutati välja 40-päevane lein. Gruusia NSV valitsus astus tagasi.

Salaja filmitud kaadrid juhtunust toimetati Eesti kaudu kiiresti välisajakirjandusele; need vallandasid rahvusvahelise skandaali. NSV Liidu Rahvasaadikute Kongress moodustas sündmuste uurimiseks komisjoni, mida juhtis Anatoli Sobtšak. Tuvastati riigi- ja armeejuhtide kaasosalus; nõuti viimaste karistamist.

Tbilisi veretöö andis hoogu juurde Nõukogude Liidu lagunemisele. Gruusias tähistatakse 9. aprilli rahvusliku ühtsuse päevana. 1991. aasta 9. aprillil viidi Gruusias läbi iseseisvusreferendum.

13. aprill – seitse aastat põlu all olnud Poola ametiühinguteliit „Solidaarsus“ esitas registreerimistaotluse.

15. aprill – Suurbritannias Sheffieldis toimus Hillsborough’ staadionil katastroof: tunglemises hukkus 96 inimest. FA Cup’i poolfinaalis peetud Liverpooli ja Nottingham Foresti mängu ajal litsus suur rahvamass surnuks 96 inimest ja vigastada sai766 inimest.

Olav Anton

4 kommentaari
  1. Jane 5 aastat ago
    Reply

    Üks tähtsamaid tegelasi Rahvarinde moodustamisel ja mile vabaduse toomisel oli Edgar Savisaar. See suurepärane, tark, aus, hooliv ja erakordselt suure täävõimega inimene pidi läbi elama hiljem austuse ja tänu asemel põrgupiinasid. Need alatud ja sadistlikud inimesed kes ta tervist rikkusid, valesüüdistusi otsisid ja tirisid pidevalt haigevoodist kohtusaali peaksid ise olema süüpingis. Ehk oleta märganud et süüdi ei jää kunagi reformierakondlased olgu neil aföörid pangaga või sadamaga või mõni renoveerib riigirahadega omale lossi ja muid elukohti, vüib sõbrustada riigireeturitega või teha mida tahes ning KAPO neid ei külasta. Ta läheb hoopis rüüstama raskest haigusest paraneva inimese kodu kes vaatas pealt seda istudes ratastoolis. See oli juba tapmiskatse. Reformierakondlased on osanud endale allutada peavoolumeedia ja õigusmõistmise. Raha viidi ära ja eks selle raha hulgas oli ka see mida Savisaar kogus bioonilise kubstjala jaoks. Muidugi oli tal raha ja see oli tal oma teenitud ausal teel.

  2. Jane 5 aastat ago
    Reply

    Parandan vead–peab olema meile, olete, afäärid, võib, kunstjala.

  3. Jah 5 aastat ago
    Reply

    Ega sellist Eestit me ei tahtnud küll. Süüdi selles on Reformierakond, kes tegi ühe vale otsuse teise järgi ja viis meie elatustaseme viimaste hulka, vaesus aina kasvas,. Hääli saavad nad vaid mõjutades inimesi laimu, valede ja vihavaenu õhutamise teel.

  4. maali maalt 5 aastat ago
    Reply

    Huvitav on meie ajakirjandust lugeda. Kui on Balti keti või RR loomine, siis keegi ei julge seda nime välja öelda, et selle taga ja meie vabaduse taga on üks inimene -Edgar Savisaar. Ehk paarikümne aasta pärast muutuvad ajad ja Tammsaare parki ehib ka E.S. kuju.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.