Ukraina sai näitlejanaeratusega presidendi

Zelensky võit Ukraina presidendivalimistel. Foto: Scanpix

Ukrainas pühapäeval peetud presidendivalimiste teises voorus seljatas endine näitleja Volodõmõr Zelenskõi veenva ülekaaluga senise presidendi Petro Porošenko. Zelenskõi poolt hääletas 73 protsenti ning Porošenko poolt vaid 25 protsenti valijaist. Valimisaktiivsuseks oli 62 protsenti.

„Ma ei vea teid kunagi alt,“ ütles Zelenskõi esimeses valimistejärgses pöördumises. „Ehkki ma ei ole veel ametlikult president, saan Ukraina kodanikuna öelda kõigile endistele nõukogude liiduvabariikidele: vaadake meid! Kõik on võimalik!“ lausus presidendivalimiste võitja.

Eelneva poliitilise kogemuseta Zelenskõi sai tuntuks presidendi kehastamisega populaarses telesarjas „Rahva teener“. Ta võtab üle 45 miljoni elanikuga riigi juhtimise, mille ees seisavad tõsised väljakutsed selle idaosas jätkuva sõja, majandusraskuste ja korruptsiooni kujul.

Ukraina senine liider Porošenko õnnitles samuti uut presidenti. Samas ütles ta veel paar päeva enne valimisi, et härra Volodõmõril ei ole unistust tõmmata Ukraina tagasi Vene impeeriumisse, ent president Putinil on selline unistus, märkides seejärel Zelenskõi kohta, et selle mehe näol on tegemist „ilusa ja säravmagusa ümbrisega, millest igaüks võib leida, mida otsib“.

Üldiselt on seekordsete valimiste puhul arvatud, et hääletades Zelenskõi poolt, hääletasid paljud tegelikult Porošenko vastu. Presidendi vastu, kes lubas tuua muudatused majanduses ja võitluses korruptsiooniga, kuid pärast keda tuleb e pahameelekoormaga hakkama saada juba Zelenskõil, sest nüüd on tema see, kellelt oodatakse elu paremaks tegemist. Uus president on nii valimiskampaania ajal kui ka pärast seda püüdnud vältida suuri lubadusi, kuid seda enam oodatakse temalt konkreetseid tegusid. Esimeseks proovikiviks saab juba lähiajal uue peaministri ning valitsuse ametisseastumine.

Kesknädal

2 kommentaari
  1. Huvitav 5 aastat ago
    Reply

    kas Eestis läheb nüüd moodi Volodiimir Selenski tõrvamine nagu Trambi puhul või hakatakse hoidma tagasihoidlikumat joont kuna ahhollid on meie sõbrad ja suured külalistöötajad? Tema nime igatahes juba moonutatakse ja teda ennast ka klouniks või koomikuks kutsutakse.

  2. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Eestis oli ju Poroshenko au sees. Teda ei nimetatud kuidagi. Ja pole ka ime sest paljudele eestlastele meeldis kuidas ta mõtles välja igasuguseid süüdistusi Venemaa suhtes ja see ei lugenud et vaesus aina kasvas. Rahvas ei suutnud seda enam välja kannatada.Meil on natuke teine olukord kuigi reformistliku valitsuse ajal ka vaesus aina kasvas aga hääli saadi ikka. Meie paljudel inimestel ei lähe korda töötulemused vaid usuvad valesid, laimu ja vihavaenu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.