Simson kohtumisel õiguskantsleriga: inimesed on lähedase hooldamise tõttu pidanud loobuma oma isiklikust elust

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed külastasid täna õiguskantsler Ülle Madiset. Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul oli kohtumine väga konstruktiivne ning arutelu käigus kerkis esile mitmeid olulisi teemasid.

„Ülle Madise on õiguskantsleri ametikohal olnud enam kui neli aastat ja selle aja jooksul teinud tänuväärset tööd ning andnud olulise panuse, et Eesti elu kulgeks õigel kursil. Tänase kokkusaamise eesmärgiks oli tema tööle meiepoolse sisendi andmine ning arutelu, kuidas saaksime omalt poolt kaasa aidata riigikogus,“ sõnas Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson.

Poliitiku sõnul käsitleti mõttevahetuse käigus mitmeid aktuaalsed teemasid, mis ühiskonda suuremal või väiksemal määral puudutanud. „Näiteks rääkisime põhjalikult probleemidest omaste hoolduses ning kuidas vähendada ja leevendada nende inimeste koormust, kes oma argielu või perekonna arvelt toetavad ja abistavad lähedast,“ ütles Simson, kelle sõnul ei peaks keegi oma lähedase hooldamise tõttu loobuma oma isiklikust ja tööelust.

Lisaks arutati kohtumisel ka topelt kodakondsuse küsimust, räägiti perevägivallast, avalikkuse suure surve all olevast eutanaasia legaliseerimisest, ametnike streigiõigusest ning vahetati mõtteid riigi poolse õigusabi küsimuses, kus täna on probleem nii riigi õigusabi kvaliteedi kui ka kättesaadavusega.  „Ma loodan, et õiguskantsler võtab oma edaspidises tegevuses meie mõtteid arvesse ja jätkab seda head tööd, mida ta on nende aastate jooksul vaieldamatult teinud,“ lõpetas Simson.

2 kommentaari
  1. ??? 5 aastat ago
    Reply

    KUI TE PÕÕRDUKSITE MARION TEDERI POOLE, SAAKSITE TEADA, KUIDAS EAKATE VÕI HAIGETE ABISTAMINE KÄIB PÕHJAMAADES.
    OLULISI PARANDUSI OLEKS SAANUD TEHA JUBA 10 a. EEST, SEST NIIKAUA RINGLEB MÕÕDA AMETKONDI
    MINISTREID JA MINISTEERIUME PROJEKT KODUTEENUSTE JA KODUPÕETUSE TEENUSTE VÕRGUSTIKU LOOMISEKS.
    VIIMATI KERKIS KÜSIMUS TAASKORD ÜLES KADRI SAKSA EESTVEDAMISEL TALVEL, KUID PISTETI TAAS KALEVI ALLA. PROJEKTI ON SAANUD NII RIIGIKOGU SOTS.KOMISJONI TOLLANE ESINAINE, ÜKS MEESLIIGE JA MARIS LAURI. SAI KA KESKNÄDAL, KES SELLE OSALISELT KA AVALDAS, OLLES AINUS LEHT, MIS OLI NÕUS SEDA VASTU VÕTMA. POSTIMEES KEELDUS JA ISEGI prof.GERONTOLOOGI pr.SAKSA ARTIKKEL NÜGITI SEAL TEMA OMA SÕNUL 2/3 VÕRRA LÜHEMAKS.
    MS PUUTUB EUTANAASIASSE, SIIS PALUN VÄGA VAHET TEHA EUANEERIMISEL JA SUITSIIDIABIL, VAHEST ALUSTAKS VIIMASEST. KUI NEIL MÕISTETEL EI SUUDETA VAHET TEHA, SIIS EDASI SELLES KÜSIMUSES, SELLE HEADTEGEVAS EESMÄRGIS EI JÕUTA KUNAGI. MIS VIGA ON?

  2. järg 5 aastat ago
    Reply

    TÄHELE EI TULE PANNA AINULT OMASTEHOOLDAJATE PROBLEEME, VAID KA ÜKSIELAVATE EAKATE MURET.OMA TULEVIKU JA SAGELI OLEVIKU EES.
    HOOLDUSASUTUS EI OLE TÕESTI MINGI LAHENDUS 21.saj. v.a. kui j uba suremiseks ja sedagi vaid juhul, kui patsient NÕUSTUB SINNA surema minema.
    TÄHELE TULEB PANNA JA ARU SAADA, ET EAKAD EI TULE OMA PENSIONIRAHADEST VÄLJA = EI SAA OMA TERVIST KUIDAGI HOIDA, OMA ELUTINGIMUSI PARANDADA, VAJALIKKE TEENUSEID JA TUGE = NAD HAIGESTUVAD JA NENDEGA TULEB ROHKEM TEGELEDA, KOORMUS HAIGEKASSALE, MUREST JA HIRMUST ABITUSE EES SAAVAD DEPRESSIOONID, MIS OMAKORDA VIIB DEMENTSUSENI, KA SEE KUI EI SAADA ELADA AKTIIVSEMAT ELU, VAJALIKKE TOIDULISANDEID, SOTSIAALSET LUGUPIDAMIST .KUI IGA SENTI VENITATAKSE JA LOETAKSE, KUI KUULED IGA PÄEV KUIVÕRD SUUR TÜLI ON SINUST, KUI PEAD AMETNIKKU KARTMA, SEST TA VÕIB SU IGA HETK HOOLDUSASUTUSSE PISTA, KUI VANEMAEALISEST INIMESEST EELDATAKSE, ET TÄNU OMA VANUSELE ON TA KINDLASTI MINGIS ASTMES DEMENTNE VÕI SAAB SELLEKS /nagu lapsest/
    KUI VANEMAEALISTE HAIGUSI PEETAKSE LOOMULIKUKS VANADUSE KAASNÄHTUSEKS. VAHET TULEB TEHA VANADUSEL JA HAIGUSEL. ÕIGEL VANANEMISEL EI OLDA PEAAEGU ÜLDSE HAIGE, KÜLL VÄHENEB AGA ELUJÕUD, MIS TINGIB SELLE, ET KÕRGES VANUSES SURRAKSE VÄGA KEGELT JA KIIRESTI, KANNATUSTETA.
    JA 80 EI OLE MINGI KÕRGE IGA EGA KINDEL DEMENTSUS.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.