Juhtkiri: On aeg sisuliseks tööks!

Kadri Simson, Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees

Riigikogu valimistest on möödas juba peaaegu kolm kuud. Värske valitsus on nädala pärast saanud ametis olla kuu aega, kuid kolmikliidu loomise järel tekkinud emotsioonid ei taha kuidagi lahtuda. Nii poliitikutel opositsioonis kui ka koalitsioonis on aeg astuda samm tagasi, kuulata ja käituda presidendi üleskutse kohaselt ehk anda valitsusele viimaks sada vihkamisvaba päeva ning võimaldada uuel võimuliidul reaalselt sisuliste asjadega tööle asuda.

Eestis on kätte jõudnud huvitav periood, mille sarnast pole ammu nähtud. Kui eelseisval nädalavahetusel toimuvad Euroopa Parlamendi valimised edukalt seljataha jäävad, saabub üle pika aja valimistevaheline periood. Viimase viie aasta jooksul on Eestis valitud president, me oleme valinud kohalikke volikogusid ning kaks korda ka nii Euroopa kui ka Eesti parlamendi saadikuid. See on olnud suurte kampaaniate aeg, kus poliitikute üheks valuutaks on olnud ka oskus pääseda meediapilti. Järgmised suured valimised toimuvad Eestis alles kahe ja poole aasta pärast, ning see aeg annab meile võimaluse jätta kampaaniad hetkeks kõrvale ja keskenduda muudatustele, mida uus valitsus soovib Eestis ellu viia.

Jüri Ratase esimene valitsus tegi oma ametiajaga ära mitmeid suuri asju, mida oli oodatud juba pikki aastaid, eesotsas tulumaksuvaba miinimumi hüppelise kasvatamisega. Elluviidud muudatused maksusüsteemis aitavad madalamat ja keskmist palka teenivaid inimesi ning suurendavad selgelt nende igakuist sissetulekut. Sellesarnaseid samme, mis toetavad just ühiskonna nõrgemat gruppi, sai ellu viidud mitmeid.

Keskmõte: Järgmised suured valimised toimuvad Eestis alles kahe ja poole aasta pärast ning see aeg annab meile võimaluse jätta kampaaniad hetkeks kõrvale ja keskenduda muudatustele, mida uus valitsus soovib Eestis ellu viia.

Endise majandus- ja taristuministrina pean väga tähtsaks, et värske minister Taavi Aas jätkaks algatatud projektidega nagu üle-eestiline tasuta maakondlik bussisõit ja kohalike teede varasemast jõulisem toetamine.

Eesti majandus peab jätkuvalt püsima kasvukursil, kuid selle kõrvalt ei tohi unustada ka tavalist inimest. Keskerakonna ministrite all uues valitsuses on veel mitu kaalukat ministritooli. Üheks selliseks on kahtlemata Sotsiaalministeerium, mida juhib endine peaministri büroo juhataja Tanel Kiik. Tema portfelli alla jääb ka Keskerakonna suurima lubaduse elluviimine, milleks on erakorraline pensionitõus. Sotsiaalteemade tõstatamine ning vajalike muudatuste elluviimine nii ravijärjekordade lühendamisel kui ka mainitud pensionitõusu puhul, on endiselt Keskerakonna prioriteet.

Kriitikutel on õigus öelda, et uus valitsus on alustanud rabedalt. On ka mõistetav, et paljudel inimestel on EKRE-t valitsuses harjumatu näha, kuid olles ise olnud aastaid välistatud erakonna parlamendipoliitik, ei pea ma kellegi parketikõlbulikuks kuulutamist või mittekuulutamist kuidagi õigustatuks. Samas pean vajalikuks, et EKRE väljuks opositsiooniaegsest retoorikast ja asuks tegutsema valitsuserakonnale kohaselt. Nende ca 100 000 valijat ootavad neilt tegusid, mitte ainult huvitavaid pealkirju.

Uus kolmikkoalitsioon peab tegema tööd ja tõestama, et see kooslus viib Eestit edasi, ja seda nii kodus kui ka välismaal. Peagi saabuv suvi annab valitsusliikmetele võimaluse enda teemasid rahus arendada. Suurima valitsusfraktsiooni juhina saan kinnitada, et meie liikmed on tööks valmis ja toetavad valitsuse algatusi, mis viivad Eestit edasi. Äsjaalanud riigi eelarvestrateegia alased läbirääkimised annavad eesootavatest plaanidest meile peagi hea ülevaate.

Lõpetuseks väike üleskutse veel selleks nädalavahetuseks. Esiteks, soovitan kõikidel poliitikahuvilistel külastada juba laupäeval meie Riigikogu, kus toimub avatud uste päev. See annab inimestele suurepärase võimaluse kohtuda vastvalitud rahvasaadikutega ning suhelda ka Europarlamendi kandidaatidega. See võimalus annab teile parema ülevaate, ning niiviisi saate juba pühapäevasel valimispäeval kindla südamega enda otsust langetama minna.

Minge kõik kindlasti pühapäeval valima, sest just teie hääl võib otsustada, kes esindavad eestimaalaste tegelikke huvisid Euroopa Parlamendis. Kohtumiseni!

 

 

2 kommentaari
  1. Kuidagi 5 aastat ago
    Reply

    vaoshoitud selline enesekiidukõne. Ise Kata muidugi teab, et see vastik kolmikliit on juba salamisi otsustanud just tema sokutada Brüsselisse hüpersuperkomisjoni paksu palga peale, kaaluks kohe Kata nüüd ja siis üle, vahe oleks märgatav. Selleks seda kolmikliitu ongi vaja koos hoida.

  2. sundüürnik 5 aastat ago
    Reply

    EKRE l on samapalju toetajaid nagu oli sundüürnikke, kelle häältega te üldse linnas ja nüüd ka riigis, võimule saite! Kas oleks juba aeg, valedest väljuda ja nagu siin juba kirjutasin, eirate te kõik, taevaseadusi! Näiteid oleks kuhjaga aga just nimelt,,inimhinged ei maksa teile midagi! Küll tuleb teie kõigi aeg kui seisate kellegi ees ja vastust annate,,nii on see toimunud kogu inimkonna vältel!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.