Riigikogu asub piirama salatubaka levikut

Tõnis Mölder

Riigikogus läheb täna esimesele lugemisele seaduseelnõu, millega hakatakse tubaka salaturu ohjeldamiseks rakendama üle-euroopalist tubakatoodete tuvastamise ja jälgimise süsteemi.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Tõnis Mölderi sõnul võtab Eesti üle Euroopa Parlamendi algatusel loodud tubakadirektiivi, et tõsta efektiivsust salakaubanduse vastu võitlemiseks. „Ebaseaduslike tubakatoodete levik valmistab Euroopas jätkuvalt muret ning olukorra kontrolli alt ei väljumise vältimiseks soovib Euroopa Komisjon selle vastaseid meetmeid tugevdada,“ sõnas Mölder, kelle sõnul puudutab see esialgu vaid niinimetatud tavalisi sigarette ja tubakatooteid.

„Ennekõike tagab kogu Euroopa Liitu hõlmav süsteem tubakatoodete kerge jälgitavuse, kuna iga toode märgistatakse kordumatu tunnusega. Sealjuures peab turvaelement koosnema vähemalt viit tüüpi autentimiselemendist, mis tuleb igale pakendile lisada. See annab võimaluse näha tubakatoote veoteekonda alates tootmisest kuni esimesse jaemüügiettevõttesse jõudmiseni,“ selgitas Riigikogu Keskfraktsiooni kuuluv Mölder.

Tema sõnul kaasneb otsusega majanduslik kasu, kuid veelgi enam avaldab see positiivset mõju rahva tervisele. „Ebaseadusliku kaubanduse tõttu jääb igal aastal saamata miljoneid eurosid maksutulu, kuid sellest olulisem on inimeste heaolu. Peame vähendama tubakatoodete tarbimist, et kasvaks tervelt elatud aastate arv ja väheneks tubakaga seotud haigused,“ ütles poliitik.

Sotsiaalkomisjoni esimees loodab, et Riigikogu suurde saali jõuab peagi teinegi tubakatoodete regulatsiooni puudutav seaduseelnõu, mille eesmärgiks on kehtestada kuumutatavatele tubakatoodetele teiste tubakatoodetega samasugused piirangud ja kohustused. „Sotsiaalministeeriumis on vastav eelnõu juba valmimas ning loodetavasti jõuab see peagi juba Riigikogusse, et neid seaduseelnõusid võimalikult paralleelselt menetleda,“ sõnas Mölder lõpetuseks.

1 Kommentaar
  1. Milleks 5 aastat ago
    Reply

    midagi takistada? Las toodavad ja tarnivad ja tarvitavad. Kuid suitsetagu kindlas piiratud kohas. Kui mitte, kohe trahv 1000€ 1. korra eest, 2. korra eest 1000+1000 jne. Või 3 kuud aresti ja edasi 3+3 kuud jne. Varsti taltutakse ja suitsetamisega avalikus kohas on kõik korras. Andmestik peab aga olema vabalt kättesaadav kõigile.
    Siis kaoks ka salatubakas ja salatooted. Meil aga leiutatakse endiselt viisi kuidas euroopalikult sittuda ja kusta.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.