Andres Vääna uus väljakutse

Andres Vään

Andres Vään on ühtviisi populaarne nii Jõgevamaal kui ka pealinnas. Põltsamaa juurtega mees on aastaid arendanud Tallinna trammiliiklust, ent leidnud sealjuures ka aega ja tahet juhtida Põltsamaal vallavolikogu ja ettevõtjate liitu. Lisaks on ta Keskerakonna Jõgevamaa piirkonna esimees.

Tallinna trammimajanduses on Andres Vään olnud üks põhimängijaid taristu täielikus kaasajastamises, uute trammide liiniletoomises ja trammitee viimises lennujaamani. Vääna haaret peegeldab ka esimese Eesti Vabariigi riigimehi ja sõjasangareid meenutavate retrotrammide ning suuri muusikainimesi austavate muusikatrammide liiniletoomine. Hiljuti pealinn hindas Vääna Tallinna teenetemärgiga. „Kes teeb, see jõuab,“ avaldab Vään saladuse, kuidas üks mees suudab kahes teineteisest eemal seisvas Eestimaa paigas nii palju kasulikku korda saata.

Lasnamäele ilma eelarvamusteta

Andres Vääna organisaatorivõimed ja süsteemne juhtimisoskus on alati tähelepanu pälvinud. Nii pole midagi üllatavat, et Põltsamaal ja Tallinna tramminduses ilma tegevale mehele tehti ettepanek asuda Lasnamäe linnaosa vanema ametikohale. Vääna sõnul tuli ettepanek ootamatult, ent kõhklusi tal otsustamisel ei tekkinud. „Väljakutsed on selleks, et need vastu võtta,“ leiab ta, lisades muiates: „Ega siis pole siiailma magama tuldud. Ikka tegusid tegema ja maailma paremaks muutma.“

Enam kui saja tuhande elanikuga Lasnamäel on selleks piiramatud võimalused. Linna kunagine ääremaa magala-maine on visa kaduma. Lasnamäed peetakse siiani mitte-eestlaste kantsiks, kus valitsevad veel aastakümnete eest maksnud arusaamad ja elustiil. „Kuigi ma Lasnamäe asjadega veel sajaprotsendiliselt kursis pole, võin öelda, et mingi jumalast hüljatud magalaga pole siin kindlasti tegemist,“ teab Vään. „Lasnamäe on viimastel aastatel tublisti arenenud. Kui aastakümnete eest sõitsid lasnamäelased tööle teistesse linnaosadesse ja suuremad ostudki tuli teha mujal, siis tänaseks on tänu tööstuspargile ja arenevale Ülemiste linnakule tekkinud tuhandeid töökohti ning uued kaubanduskeskused teenindavad nii kohalikke kui ka mujalt siia ostlema tulevat rahvast.

Tondiraba Jäähallis toimub huvitavaid spordivõistlusi ja kontserte. Lasnamäelane saab kodulinnaosas nii tööd kui ka vajalikke teenuseid. Lasnamäe koolid muutuvad üha paremaks. Kui linnaosas millestki vajaka jääb, siis kindlasti oma veekeskusest. Vaja on arendada igasse linnaosa siseasumisse suhtlemist ning rekreatsiooni võimaldavad puhkealad. Parandamist vajab heakord, suuremat toetust on vaja korteriühistutel. Lasnamäe rahvast tuleb julgustada koonduma asumiseltsidesse, mida seni pole eriti hoogsalt tekkinud. Lasnamäe-suguses linnaosas, kus ajalugu ulatub aastakümnetesse, võiks rohkem tekkida kohalikke traditsioone,“ räägib Vään. Tema jutust selgub, et ega vastne linnaosavanem ei kavatse päris tundmatus kohas vette hüpata. Mees teab, mida temalt oodatakse.

Lasnamäe tulevik on haritud noortes

„Teatud mõttes on Lasnamäest saanud Tallinna kogu maailmas esindav tipp-innovaatiline keskus,“ lausub Vään naeratades. „Ülemiste linnakus tegutseb arvukalt globaalse haardega ettevõtteid, kus töötab inimesi igast ilmakaarest ning kus suhtluskeeleks pigem inglise keel. Kui aga keelest rääkida, siis tuleb tunnistada, et eesti keele oskus on paljude lasnamäelaste jaoks siiani probleemiks. Ent ajad muutuvad ja pealekasvavad noored tunnevad end tallinlastena, kellel lisaks eesti keelele suus ka inglise keel ning muudki võõrkeeled. Keeleõpe on valdkond, kus eesmärgid saavutatakse mitte sunni, vaid vajaduse tunnetamisega. Noored lasnamäelased tahavad olla osa Eesti ühiskonnast, töötades haritute ja nüüdisaegsetena oma kodulinna heaks. Siin on võti, kuidas lahendada nii kaua veninud integratsiooniprobleemid. Mulle väga meeldib, kuidas linnapea Mihhail Kõlvart on suutnud eesti keele õppimise vajaduse muukeelsetest peredest pärit noorte ja laste jaoks atraktiivseks muuta,“ tunnistab Vään.

Andres Vään teab, et teda ei oota Lasnamäel rahulikud ajad ning et nagu muugi Tallinn, ei saa Lasnamäe kunagi valmis, vaid seda paljurahvuselist linnaosa tuleb päev-päevalt ehitada ja arendada.

„Tahan Lasnamäe Linnaosa Valitsuse panna tööle ühtse motiveeritud meeskonnana, kus igaüks tunneb oma vastutust. Ma ei kahtle, et see mul õnnestub,“ on Vään edus kindel.

Meie põgusa kohtumise lõppedes jääb mulje, et selliste kogemustega ja sügava veendumusega nagu Andres Väänal, võib linnaosa juhtida küll.

Jaan Lukas

2 kommentaari
  1. Elasin 5 aastat ago
    Reply

    Lasnamäel 3 ja pool aastat, mingit vaimustust see küll ei tekitanud. Tõesti ainult magala.
    Kuid Jaanile annan + selle eest, et ta väänab Andrese perenime Vääna, mitte Vääni, nagu meil lolliks kombeks saanud.

  2. Lukas 5 aastat ago
    Reply

    kiidab Andrese üles aga Vään juba koperdab. Just lugesin, et Vääni (just sellisel kujul oli ta nimi Telhvis) Andres pooldavat Laagna tee sulgemist, sest miljonärid nii nõudvat. Vaja olevat vaid lollakad lasnakad suunata teistele teedele. Sest PAPP on tähtsam kui linna siseelu korraldus! Ning loomulikult ka nn SUREMATU KUULSUS nagu Andres ise mokkade vahelt välja pigistas. Huvitav, kes tema munade sahtlik on liigutanud? Ehk oskab Lukas nädala pärast ise täpsustada?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.