Ratas võttis juba reedel Helme eriarvamuse Euroopast tagasi

Martin Helme Allikas/foto: AP Photo/Tanel Meos/Scanpix

Peaminister Jüri Ratas võttis juba reedel tagasi rahandusminister Martin Helme protokollitud eriarvamus Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) pankade rekapitaliseerimise ühehäälsusenõude eriarvamuse osas, vahendab ERR.

“Valitsuses kokku lepitud mandaadist tulenevalt teatas peaminister Ratas reedel Euroopa Ülemkogu eesistujale ja euroala tippkohtumise eesistujale Donald Tuskile, et eemaldab ESM-i lepingu eelnõult Eesti reservatsiooni,” ütles peaministri büroo juht Johannes Merilai.

Martin Helme kohtus neljapäeval euroala kolleegidega, kus arutluse all olid muuhulgas ESM-i reformid. Reede hommikul kella viieni kestnud kohtumise käigus jäi Helme üksi oma nõudega kehtestada pankade rekapitaliseerimisele ühehäälsuse nõue. Muus osas nõustus Helme ESM-i reformiplaanidega.

Muud riigid on arvamusel, et teatud juhtudel kriisiolukorras piisab pankade rekapitaliseerimise otsustamiseks ka kvalifitseeritud hääleenamusest ehk 85 protsendist häältest.

Helme seisis enda sõnul lõpuks üksinda selle eest, et kvalifitseeritud hääleenamust erandkorras kasutada ei võiks. See positsioon läks ka nii kirja. “Lõpuks lepiti kokku, et selles ei ole kokku lepitud ning teema läheb peaministrite lauale,” teatas Helme reedel sotsiaalmeedia vahendusel.

Eesti poliitikud on arvamusel, et Helme ületas niiviisi käitudes oma riigikogult ja valitsuselt saadud mandaati ja riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon on ta kutsunud reedeks oma tegevusest aru andma.

Samuti kohtuvad selle nädala reedel kohtuvad euroala peaministrid, kes peaksid ESM-i reformikavale heakskiidu andma.

Lepingu muudatustega soovitakse ESM-ile anda pangandusliidu kriisilahendusfondi kaitsemeetme funktsioon, täpsustada julgestuslaenude andmise tingimusi ning selgemalt sätestada ESM-i roll riikide laenuvõime hindamisel.

BNS

9 kommentaari
  1. Elmer Hill 5 aastat ago
    Reply

    Ratas hakkab juba rõivaga sarnanema: see vahtis andunult Mutile suhu ja jooksis selle sõrmevibutusepeale, Raseveereja aga läheb kaasa Eestile kahjulike Brüsseli jamadega.Ratas, tee see valitsus lõpuks reffide ja sotsidega ära, Ansip juba kiitis sind ja ootab sind nüüd oma rüppe.

  2. Jane 5 aastat ago
    Reply

    Ansip susib seal kogu aeg. Väga palju on ta halba teinud meie riigile. Mis nõuandja ta üldse on. Üks suur pugeja kommunistina nõukogude liidus ja nüüd euroopa liidus. Tema heakskiit on solvang. Eesti ei kannataks välja veel ühte reformistlikku valitsust sest nad oskasid viia meie elatustaseme viimaste hulka. Ansipil pole midagi õpetada ja Ratas peaks seda teadma. Kuigi Ratasel on selge et peamine on meie kõigile inimestele inimväärse elu kindlustamine on tema mäned arusaamad vastuvõtmatud kahjuks.

  3. Jane 5 aastat ago
    Reply

    Parandan vea, peab olema mõned.

    • to troll jane 5 aastat ago

      palun ära oma rumalat usuhullus enam järjepidevalt levita. Sinu burešin on pätt igatahes ja ansip ka, sinu lolluste levitamine on hale ja mitte naljakas.

  4. mnjah 5 aastat ago
    Reply

    Paljud vist ei hooma siiamaani, mida Helme valesti tegi. Esiteks, ei olnud tal volitusi Valitsuse poolt kaasas seal selliselt üksi soleerida ja vetostada. Teiseks on Helmel vähe veel valitsemiskogemusi ja ta pole veel siiani aru saanud, et ka seal Euroopas tuleb konsensust otsida. ESM otsused langetatakse 85%-lise enamusega, mis tähendab et vähemalt 24 riiki 28-st peavad hääletama poolt. Helme aga arvas, et ta on endiselt EV Riigikogu opositsioonis ja teeb seal oma igapäevast tööd ja aina nõuab midagi. Nii asju ei aeta, ka Euroopa riikide ametikaaslaste hulgas tuleb osata konsensust otsida ja leida. Seda peab Helme alles õppima hakkama ja vajadusel ka oma valijatele selgitama, miks nii või naa tehti. Üksi Euroopas sooloetendusi andes, edu ei saavutata. Poliitikat tuleb teha targemalt, kuigi põhimõte polnud ju vale, aga teostus oli täielik ämbrikolin.

    • mnjah 5 aastat ago

      tuleb välja et sain asjadest natuke valesti aru. ESM puhul kehtib see kui palju keegi on sinna panustanud ja Eesti panus on seal ainult 0,18%. Nagu siis aru saan, tahab Helme vetostada kõikide teiste 99,82% panustatud raha kasutamist. Eriti kõva mees.

  5. u. 5 aastat ago
    Reply

    Kindlameelsus on tore, ja kui aastatega tuleb tarkus (enda seisukohad maksma panna, oskus häid kompromisse teha…), on täiuslik poliitik.

  6. Miks 5 aastat ago
    Reply

    keegi ei räägi asjast sisuliselt? JüRa jaurab mingist pugejalikust ühehäälsusest kuid seda ühehäälsust tuleb ju samuti ühehäälselt kinnitada. MaHe just selle vastu ongi.
    Pealegi teenib pime koogutamine eurosahkerdajate ees seda et nemad võivad oma pangad põhja lasta ning siis neid teiste rahaga taas pinnale upitada aga pangad ise nagu vastutama oma rahaasjade eest ei peagi. MaHe jällegi nõuab just isevastutust et vältida pankade maksujõuetust.
    JüRa ja eurotallalakkujad ei tahagi asjast aru saada, nemad lähtuvad ainult loosungitest. JüRa läheb jälle peremeeste juurde, naeratab, hääletab poolt ja saab paar sõbralikku patsu õlale ja arvab et tegi eesti heaks oi kui palju. Tegelikult keerab hunniku sitta. Juba seda algselt tagasihoidlikku tasandusvahendit on kavas muutma hakata ja siis enam ümberhääletust ei tule. Viidatakse allkirjale aga sisu muutub just väikeliiduvabariikide vaenlaseks. See ongi põhjus miks JüRa peaministriks ei kõlba, sest tal pole rahaasjadest aimugi. Ta oskab vaid eelarve liigituse üle umbmääraselt lõugu laiutada, asja sisu on tema ajule võõras.

  7. maali maalt 5 aastat ago
    Reply

    Vandeadvokaat Indrek Teder kirjutas, et Martin Helme jälgis meie Põhiseadust ja ta käitus õigesti.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.