Jüri Ratas julgustas parimaid õpilasettevõtjaid arendama oma firmad jätkusuutlikeks ettevõteteks

Tallinn, Stenbocki maja, 20. juuni 2018 – Peaminister Jüri Ratas võõrustas täna Stenbocki majas Eesti parimate õpilasfirmade esindajaid ning nende juhendajaid.

Ratas tunnustas noori ettevõtjaid, nende vanemaid ja õpetajaid julguse eest võtta riske ning teha suuri asju, mis mõjutavad Eesti majandust viie, kümne ja ka kahekümne aasta pärast. „Tänan teid selle eest, et teete oluliselt enam kui teie igapäevane töö ja elu nõuab. Et te olete võtnud riski, mis võib tuua võidu või kaotuse. Teie toodetes on suur potentsiaal ning ma soovin, et teie loovus säiliks ja te hoiaks ka juba ülikoolis õppides kokku ning kasvataksite oma firmad jätkusuutlikeks ettevõteteks,” ütles peaminister.

Eriti innustav on see, et paljudel õpilasfirmadel läheb hästi ka turul. Need teevad koostööd suuremate ettevõtetega, arendavad tooteid ning kasvatavad käivet. Näiteks toodab Eesti parima õpilasfirma konkursil tänavu teise koha saavutanud BestIce (Tallinna 21. kool) Kalevi kompvekkidega käsitööjäätist. Hugo Treffneri ja Tartu Jaan Poska gümnaasiumi õpilaste loodud firma Cofelius müüb kõrge kvaliteediga kohvikotikesi, mida tarbija saab kasutada analoogselt teega ning nautida ehtsat kohvimaitset ja -aroomi ilma, et tassipõhja jääks ebameeldiv puru.

Hugo Treffneri gümnaasiumist on pärit teinegi igas mõttes maitsekas idee: võtta kasutusse jahust, munaasendajast, veest ja soolast tehtud söödavad toidutarvikud.

Noorte mõtteid jagub teistessegi eluvaldkondadesse. Näiteks leiutas Pärnumaa parima õpilasfirma tiitli pälvinud Pärnu Ühisgümnaasiumi meeskond M.T.F.Y. seadme, mis aitab krooniliste haigustega inimestel võtta õigeaegselt vajalikku ravimit. Vallutatud sai ka moemaailm, olgu need Eesti parima õpilasfirma 2018 sEst poolt loodavad ehted, kuhu Tallinna Reaalkooli neiud integreerivad Eestimaa looduse aardeid, või taaskasutatud teksariidest kikilipsud, mida toodab Tartu Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasiumi õpilasfirma TeksaStiil.

Eesti õpilasfirmadel läheb hästi ka rahvusvahelisel areenil. Mullu sai Euroopa parimaks õpilasfirmaks Hugo Treffneri gümnaasiumi firma Festera, kes pakkus välja prügikasti, mille abil saab köögis biojäätmetest teha taimede jaoks kasulikku huumust. Õpilasfirma on Euroopa Junior Achievementi programm, mis aitab gümnaasiumiõpilastel paremini omandada äritegevuse põhimõtteid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.