Ratas osaleb NATO tippkohtumisel

NATO riigipeade ja valitsusjuhtide tippkohtumine toimub 11. – 12. juulil Brüsselis Belgias. Üldjuhul kahe aasta tagant toimuvatel NATO tippkohtumistel antakse hinnang alliansi tegevusele alates eelmisest kohtumisest ja juhtnöörid edasiseks. Kohtumisel on kavas vastu võtta dokumendid, mille seas NATO tippkohtumise poliitiline deklaratsioon ja kommünikee.

Tippkohtumisel osalev peaminister Jüri Ratas kirjutas 9. juuli Postimehes, et Eesti ootab NATO tippkohtumiselt, et suurendatakse kõrges valmiduses olevate liitlasvägede hulka ja edendatakse suutlikkust liigutada lisavägesid Euroopas ning üle Atlandi ookeani.

„Taani juhtimisel moodustatakse siinsete vägede ja NATO lahingugruppide juhtimiseks diviisi peakorter, mis hakkab paiknema Lätis,“ märkis Ratas Postimehe arvamusloos. „Need otsused toetuvad varasematele, sealhulgas lahingugruppide loomine, ja aitavad NATO-l ning liitlasriikidel kiiremini tegutseda meie regiooni tabava kriisi korral, et tagada juba piirkonnas olevatele vägedele täiendav toetus,“ märkis ta.

Ratase kinnitusel on Eesti julgeolek praegu kindel ning ka Eesti suurima liitlase Ameerika Ühendriikide kohalolek Euroopas on selgelt tugevnenud, samuti on oluline Kanada vägede naasmine Euroopasse ja Lätti. „Tugev atlandiülene side ja suurem koostöö NATO ning Euroopa Liidu vahel suurendab meie kõigi julgeolekut,“ tõdes peaminister.

Eelmisel nädalal andis Ratas eelseisvast NATO tippkohtumisest ülevaate ka Riigikogu väliskomisjoni ja riigikaitsekomisjoni istungil. On tähelepanuväärne, et liitlased suhtuvad oma kohustustesse tõsiselt ja töötavad kaitsekulutuste tõstmise nimel. Ootuste järgi hakkab enamik NATO liikmesriike maksma aastaks 2025 kaitsekulutustele 2% SKP-st.

Tippkohtumisel on muu hulgas tähelepanu all NATO kollektiivkaitse tugevdamine, NATO–Euroopa Liidu koostöö ja transatlantiliste suhete ühtsus, Makedoonia kutsumine liitumisläbirääkimistele ning toetusavaldused Gruusiale ja Ukrainale.

Kn

3 kommentaari
  1. Net 6 aastat ago
    Reply

    Minu lemmikerakond Keskerakond on muutunud poliitiliste prioriteetide suhtes. USA on agressivne riik ja alati on tal vaid oma kasud mängus. Naftat Euroopa riikides pole, siis ta on rahul ka majandusliku ülemvõimu saavutamisega. Meil on kõige kasulikumad head suhted Venemaaga nii majanduslikud kui ka poliitilised. Praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud ja kindlasti ei kavatse ka teha. Ja kuigi teekski ei läheks USA ega ka ükski teine riik Venemaa vastu sõtta, et kaitsta üht väikest riiki kuna see vallandaks maailmasõja. Naeruväärne oleks loota NATO peale, kuna ta ei läinud appi isegi riikidele, kust tulid põgenikud ja lasi korraldada isislaste poolt tapatalguid Euroopa riikides. Ainult Venemaa läks Süüriale appi ja vabastas suure territooriumi, kust inimesed ei pidanud põgenema. Aga ka siis tehti filme et laimata Venemaad nagu oleks tapetud elanikke. Inimesed pärast rääkisid kuidas neil kästi käituda, ühel lapsel värviti riided punase värviga nagu oleks veri, aga see on vaid üks näide. Samas kiideti heaks verine ja ebaseaduslik võimuvahetus Kiievis. Praegu on seal pead tõstnud fashistlik liikumine ja tapatalgud kestavad edasi. Ohus on Venemaal elavad venelased. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi. Mul elab tuttav eesti perekond Peterburis ja nende väimees on isa poolt ukrainlane ja ema poolt venelane. Ta väidab, et on venelane ja tema sugulased on peaaegu kõik Ukrainast asunud Venemaale elama, sest Ukrainas ei hoolitseta inimeste eest. Aga meil on kõige parem mitte toppida oma nina võõraste riikide siseasjadesse ja tegeleda oma rahva elatustaseme tõstmisega, mille eelmised valitsused viisid viimaste hulka.

  2. Net 6 aastat ago
    Reply

    Parandan vea, mida ma kogemata tegin. Peab olema OHUS ON UKRAINAS ELAVAD VENELASED.

  3. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Trump muutis NATO foorumi kohe majandusfoorumiks. Trumpi idee on lülitada EL välja Venemaa energia tarnetest ja müüa oma 3x kallimat vedelgaasi Euroopale. Ei kujuta ette palju neid USA laevu läheks vaja, et tervet Euroopat gaasiga täita. Kusjuures, vahepeal USA ostis ka Venemaalt vedelgaasi. Trumpi mõte ongi muuta Euroopa majandus sõltuvaks USA-st. Kaval Merkel on ammu Trumpi Euroopa Liidu lõhkumise ja USA-le Euroopa majanduse allutamise ideed läbi hammustanud. Ta teab väga hästi, et ainuke riik maailmas, kellel on veel järele jäänud tohutud energiaressursid, on Venemaa. Realistlikult tuleks vaadata tulevikku -Euroopa ja Saksamaa majandus sõltub täielikult Venemaa toormest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.