Novitšok 2, jälle Suurbritannia ja Venemaa

The tent over the bench where Ex-Russian spy Sergei Skripal and his daughter Yulia were found on March 4 in critical condition at The Maltings shopping centre in Salisbury. AFP PHOTO / Ben STANSALL/ SCANPIX

Aivar Jarne

Briti politsei teatas juuli algul, et Amesbury väikelinnas said kaks inimest mürgitada kurikuulsa Nõukogude päritolu keemiaainega Novitšok. Sama mürgiga rünnati märtsis lähedal asuvas Salisbury linnas kunagist Venemaa luureametnikku Sergei Skripali ja tema tütart Juliat.

Mürgitada saanud Amesbury elanikest elukaaslastest üks, 44-aastane Dawn Sturgess suri hiljem haiglas. 45-aastane Charlie Rowley viibib samas Salisbury haiglas, kus varem raviti Skripale. Viimastele pakub praegu kaitset Briti julgeolekuteenistused.

Moskva väitis uut mürgijuhtumit Inglismaal kommenteerides, et Venemaa pakkus Suurbritanniale oma abi juba seoses märtsikuise Skripalide juhtumiga, kuid London olevat pakkumise tagasi lükanud. President Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov kommenteeris juhtumit, et Venemaa tegi ettepaneku ühiseks juurdluseks juba tükk aega tagasi ning et see ettepanek oli päevakorras. „See tehti tükk aega tagasi ja kahjuks ei näita Briti pool selliste ettepanekute suhtes üles mingit huvi,“ rääkis Kremli kõneisik.

Skripalide ründamist märtsis saati on Venemaa esindajad korduvalt eitanud ja väitnud, et tegu olevat vandenõuga, mille eesmärgiks on kahjustada Venemaa mainet jalgpalli MM-i ajal. Venemaa suursaatkond Hollandis teatas aga võistluste ajal Twitteris, et Suurbritannia on rumal, kui arvab, et Moskva kasutaks Inglismaal keemiarelva samal ajal, kui Venemaal toimub jalgpalli MM. „Kui lollideks nad (Venemaad) peavad, et me kasutaks taas Novitšokki keset FIFA MM-i?” seisis Vene saatkonna postituses.

Briti siseminister Sajid Javid ütles alamkojas Amesbury mürgijuhtumit kommenteerides, et Ühendkuningriik on valmis astuma Venemaa suhtes lisasamme, kui Moskva seotus sellega peaks kinnitust leidma. „Me ei soovi järeldustega kiirustada, kuid kui saab kinnituse, et Vene riik on ka selle juhtumi eest täielikult vastutav, siis, loomulikul, kaalume me, millised edasisi meetmeid me võiks kasutusele võtta,“ ütles Javid.

Briti kaitseminister Gavin Williamson süüdistas eelmisel nädalal uuesti Venemaad närvimürgiga kokku puutunud kolme lapse ema surmas. Briti politsei hinnangul võisid nad kokku puutuda närvimürki sisaldanud esemega, mida nüüd otsitakse. Kreml teatas seepeale uuesti, et on täiesti absurdne väita nagu oleks Venemaa kuidagi seotud Sturgessi surmaga.

Novitšok 2 juhtum võtab ilmselt suuremad tuurid üles nüüd, pärast Venemaal toimunud jalgpalli MM-i lõppemist, kus Inglismaa oli viimase hetkeni võistlustules.

1 Kommentaar
  1. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Suurbritannia andis teada, et 2 narkomaani jälle mürgitati Novitšokiga, mida olevat sisaldanud lõhnaõli pudel s.t. sama pudel, millega olevat ka Skripalid mürgitatud. CNN näitas, kuidas Scotland Yard uuris avalikke tualette. Kogu maailma teadlased teavad, et närvigaas laguneb 2 nädala jooksul, Skripalide mürgitamisest oli möödunud 4 kuud. Kui see gaas oli avalikus tualetis, siis oleks pidanud juba pool linna olnud surnud. Välislehed juba kirjutavad, et Johnsoni, mõne valitsusametniku ja May arve olevat märtsi esimestel päevadel suurenenud päris kopsaka numbri võrra. Johnson astuski tagasi, kuna haistas suurt skandaali. Ootame veel huvitavaid uudiseid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.