On aeg käituda mõistlikult

Leonid Slutski

Vene Riigiduuma väliskomisjoni esimees Leonid Slutski ütles ERR-ile, et Vene parlamendi delegatsioon plaanib sügisel visiiti Eestisse, arutamaks piirilepingu ratifitseerimist.

“Võimalik on, et me läheme Riigikokku juba sel sügisel või järgmise aasta alguses. Ja ma arvan, et need visiidid saavad regulaarseteks. Olen kindel, et lähiajal saame teiega jagada võimalikku ratifitseerimise kuupäeva,” rääkis Slutski. Tore, et jää hakkas liikuma.

Selle vastu on EKRE, kelle fraktsioon esitas 2015. aastal Riigikogule eelnõu, et katkestada Eesti ja Venemaa vahelise piirilepingu ratifitseerimine ning võtta Eesti allkiri piirilepingult tagasi.

Kahju, et need opositsionäärid ei mõista ajalugu. On õige, et 2. veebruaril 1920 sõlmiti Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vaheline Tartu rahuleping. Sõda aga muutis kõik, ning Stalin, Roosevelt ja Churchill otsustasid kohtuda. See leidis aset väikeses kuurordis Nõukogude Liidu lõunaosas.

Just Krimmis,  Jalta konverentsil, panid kolm suurvõimu paika sõjajärgse maailma. Nõukogude Liidu juht sai Jaltas peavõidu. Stalin saavutas oma tahtmise Poolas ja kahjutasu Saksamaalt. Nagu Teherani konverentsilgi, kus liitlased andsid Stalinile vabad käed Eesti, Läti, Leedu, Poola, Tšehhoslovakkia ja Rumeenia okupeerimiseks, jätsid Churchill ja Roosevelt  Eesti, Läti ja Leedu Nõukogude mõjusfääri.

Nii tühistasid suurriigid ka meie Tartu rahuleppe, ning edasised NSVL-i toimingud olid juba Jalta ja Teherani otsuste valguses. Tänapäeval esitada Venemaale mingeid nõudmisi endise lepingu kohta on mõttetu. Samuti ei riidle me Saksamaaga, olgugi et fašistlik Saksamaa oli Teise Maailmasõja põhjustaja. On uus aeg ja uued arengud. Alles hiljuti leppisid USA president Donald Trump ja Euroopa Komisjoni esimees Jean Claude Juncker kokku, et Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide vahel ei tule mingit kaubandussõda ega uusi kaubandustariife. Kaotatakse ka eelmised, seni kehtinud piirangud.

Venemaaga on ka EL sõjakirvest matmas. Juncker rääkis usutluses Madalmaade ajalehele Trouw, et eurooplastel ja venelastel tuleb hakata omavahel taas suhtlema ja kontakte taastama, loobudes külma sõja retoorikast. „Mulle ei meeldi praegune külma sõja retoorika. Meil tuleb õppida venelastega uuesti rääkima võrdsetel alustel, silmast silma,“ arvas Juncker. „Venemaal on suur roll ja ilma Venemaata ei ole ka Euroopa julgeolekuagendat.“

Järelikult – piirileppe ratifitseerimine on Eestile väga vajalik.

Kesknädal

20 kommentaari
  1. Oh seda ekret 6 aastat ago
    Reply

    Rumal ekre jahub oma Tartuga, ise ajalugu ei tunne. Polnud suurtel riikidel sõja aegu meid vaja ja jägati võim ära. Nii on see ka päärgast Bürsellis, kus ikka suurte huvid eesotsas. Meile surutakse jamad kaela ja olgu söödud!
    Igal riigil peab olema PIIR!
    See tuleb ratiffida ja välja ehitada.

  2. Väga 6 aastat ago
    Reply

    venelik käsitlus. Et kui 3 jõmmi otsustasid, siis kogu maailm peab nende kuritegu igavesti tunnustama.
    Ükski välisjõud ei saa tühistada riikidevahelisi lepinguid, seda saavad teha need lepingulised ise. Nagu ka praegu kehtib keskbande ja Ühtse Venemaa leping. Kui NSVL oma kallaletungiga rahulepingut rikkuski, siis oli see vastuolus riikidevahelis eõigusega ning ohvril on igavene õigus sellele toetudes nõuda kahjutasu, ka maade tagastamise näol. Mida on teinud Narvataguse ja Petserimaa huvides meie klikid? Ainult tunnustanud nende anastamise seaduslikkust. Ja teeb seda ka praegune, sest juba Kersti ootab, et saaks Voovaga pokaale tõsta meie alade mahaparseldamise seadustamise nimel. Ning selge, et see on ka Jurka ja tema koostöölepngulise bande huvides.
    Miks Venemaa on nüüd äkki hakanud tahtma seda piirilepingut jõustama? Sellel on mitu põhjust. Kõigepealt see, et Venemaa on taibanud, et rohkemat ta olemasolevates tingimustes ei saa, seega on ka Narvataguse ja Petserimaa paremad kui tühjad pihud.
    Veel see, et on vaja sellest puntrast kuidagimoodi välja tulla. Nad ise selle suure lärmiga kokku keerasid (põhjuseks toodi meiepoolne lisasäte, millel polnud aga mingit õiguslikku tähendust), nüüd on vaja see ära unustada. Selleks nad mitu aastat ongi lasknud mööduda, et keegi enam teravalt ei mäletaks. On ju allkiri tegelikult esmanõudest tagasiastumine. Kuigi kindlasti vankad nõuavad omavahelistes vestlustes, et vihje rahulepingule kõrvaldataks. Ja meie reeturid on loomulikult selleks ka valmis.
    Peapõhjus on aga see, et ka Venemaal taibatakse, et järgmisest aastast võivad võimule pääseda enam mitte koostöölepinglased, vaid ka senine neile kasulik leping võidakse tõesti tühistada. Siis aga uues lepingus sellist kasu pole loota. Sest kui helmed, Põlluaas ja Madison + teised eestimeelsed ei laseks end ahnusest ära osta ning teeks rahvale selgeks, et Kersti, Jurka ja kamp tahavad lisaks Narvatagusele ja Petserimaale ära kinkida ka ligi 200 ruutkilti veeala Soome lahel, Narva veehoidlal, Peipsi ja Pihkva järvel. EKRE juhid seda teavad, kuid nad pole kordagi veel selle pettuse vastu välja astunud. Siin olekski kaalukivideks vajalik teiste eestimeelsete väljaastumine juba oma nelikkliki vastu, et nad ka edaspidi seda 200 ruutkilti maha ei salgaks.
    Vaat mis on Venemaa äkilise meelemuutuse põhjus.
    Kui samast kirjutaks Alatalu või Laiapea, siis loomulikult salgaks nad need veealaloovutused raudselt maha.

  3. Oh rumalust kuubis 6 aastat ago
    Reply

    Kui rumal kommenterija teaks, et Lenin andis Petseri ära vaid AINUISIKULISELT! Valitsuse teadmata.
    Tegi püksi, kui sõjavägi Peterburi all oli. Sama juhtus ka Krimmi kinkimisega Ukrainale, kus Nikita tegi seda ilmaPoliitbüroo otsuseta.
    Need otsused on seega kohe algusest õigustühised!
    Mida teeks loll kommenteerija Petseri vanurite ja liivaste maadega? Kas meil veel vähe muresi on?

    • Antud 6 aastat ago

      juhul pole asi üldse kasus või kahjus, vaid riikidevahelises õiguses. Loomulikult ei anna Venemaa midagi tagasi, ta võtab jõuga ja koostöös meie lolli ja rahvavaenuliku klikiga veel juurdegi. Kuid õigus möliseda jääb meile! Seda ei saa Venemaa kuidagi eitada ega keelata. Oleme Venemaale pinnuks silmas nagu USA õrritas NSVL-i pidevalt meie anastamise pärast.
      Nii et mingit kartust Petserimaa ja Narvataguse vanurite ülalpidamise pärast me tundma ei pea. Pealegi pole neid seal üldse nii palju nagu siin mõni arvab, et on sadu tuhandeid. Ka on osa sealsetest põliselanikest päritolult seaduslikud Eesti kodanike õigusjärglased, seda me aga ei saa eitada isegi kehtivate seaduste põhjal. Nendel oli kodakondsus kuni 1940. aastani vormistatud, mitte nagu kaukaaslastel, kes selleks mingit vaeva ei näinud aga nüüd karjuvad.
      Kui me suudame sadu miljoneid igal aastal ajuvabade asjade eest tuulde lennutada, siis leiab alati ka elatisraha oma kodanikele.

  4. Maali Maalt 6 aastat ago
    Reply

    millal need sitavankad mõistlikult käitunud on?

  5. mnjah 6 aastat ago
    Reply

    Fakt on see et piir tuleb lõpuks paika panna ja see tuleb ka välja ehitada. Kuidas see kulgema peaks…..ausalt öeldes ei tea. Räägitakse Tartu rahu piiridest, siit loen et need kingitud maad on juba algusest õigustühised kuna Vene valitsejad tegid otsuseid ainuisikuliselt, ilma tollase võimuga kooskõlastamata.
    Minu arvates loeb see, mida arvavad Petseris elavad inimesed. Kumbal poolel nemad oma tulevikku näevad. Kui Vene poole peal, mis on ilmselt küllaltki tõenäoline, siis jäägugi nii. Ainult Eesti riik võiks Venemaa käest välja kaubelda mingi kompensatsiooni. Siis oleks hundid söönud ja lambad terved.

    • Piir 6 aastat ago

      ongi paigas, ainult Venemaa ei taha seda tagantjärele tunnistada. Seega peame de facto leppima kontrolljoonega ja meie rahvavaenuliku kliki kokkulepitud veepiiriga, kus samuti 200 ruutkilti ära antud. Viimast saaks veel päästa nii, et senine leping tühistada ning alustada 0-ist. Kuid siis juba üleilmse mereõiguse alusel ning kaasataks ka mereõiguslasi mujalt. Siis saaks me Venemaale paberil ära näidata, mille meie vaenulik klikk on neile loovutanud ning mida me peaks tagasi saama. See oleks uue de facto piirilepingu aluseks kuni 3.-s ilmasõjas me oma varastatud ja äraparseldatud maaalad tagasi saame. Muidugi siis, kui Venemaa on teiselpool rinnet ja meie võidame.
      Seega tuleb praegune leping igatahes tühistada, muidu jäämegi neist veealadest ilma. Jurka, Kersti ja Svenn on ju allkirja ja napsiklaasi vastu kõik maha äristema.

  6. Mõttetu kauplemine 6 aastat ago
    Reply

    Ei olnud Ameerikal-Inglastel meist midagi, kui meid maha Venemaale müüsid.
    Pole ka Petserist midagi vanureilt küsida. Nemad on putinlased igavesti aamen.
    Saksamaa anastas meid samuti, nagu Venemaa.
    EKRE lollvõitu pobisemine on vaid rahva lollitamine. Ei anna Venemaa midagi kingituseks ei meile ei teistele.
    Seega, piir paika ja EU Unioni rahadega valmis ehitada. Nemad on nüüd meie uus Moskva valitsejad.

  7. Komando 6 aastat ago
    Reply

    Kas piiri ehitatakse Vene vägede peatamiseks ? Vale mõte. Mitte mingisuguste vägede peatamiseks piir ei kõlba tänapäevase sõjatehnika juures.
    Või salakaubavedajate ja inimkaubanduse, põgenike ,salakuulajate peatamiseks. ? No paljukest neid siis on, et nii hirmsasti raha magama panna. Seks piisab kaameratest, liivaribast, siltidest ja mõnest komandost.

    • Mitte 6 aastat ago

      midagi pole tehtud ega tehta VEEPIIRI kindlustamiseks. Venelased pigistavad altkäemaksu mõjul silmad kinni ja muslimid ujuvad üle Narva jõe. Mõni jääb vahele, kuid paljud on siia pääsenud? Ning hoopis lahtine on Lämmijärv. Venemaa poolelt kummipaadiga Edgari Salosaareni on kerge nohu, ükski radar ei võta. Ja kui ka võtaks, ei jõutaks kohale. Sama käib Piirissaarele ujumisega, ikkagi Eesti pind ametlikult. Jurka ütleb Willkommen ja ongi mõned sugumürsud rahva ülalpidamisel.
      Lätakatel ongi see eelis, et seal on kõik maapiir.

  8. Uuu! 6 aastat ago
    Reply

    Selleks, et MÕISTLIKULT käituda peab MÕISTUS olema.

    • Mõistusega 6 aastat ago

      Selle piiri ehitab Keskerakond, kes tuleb ainuvõimule!
      Keskerakond on mõistus.
      Kõik valima!

  9. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Olen alati oma naabritega hästi läbi saada üritanud, sõltumata sellest, kui head või halvad nad parasjagu mulle siis ka tundunud pole ja üldjuhul selles ka õnnestunud, sest vastupidisel juhul oleksin üheks kannatajaks pooleks ju alati ka ma ise olnud. Ning vaevalt riikide puhulgi need asjad kuidagi teisiti on. Seisavad ju nendegi eesotsas lõppude lõpuks tavalised lihtsad inimesed, tavalised naabrid nagu neid igapäevaselt oma kodutrepil või -tänaval kohtame ja peab olema vist ikka paras jõmm, kui on soovi mõnega neist igapäevaselt kohtudes tüli norida ja lisaks veel ka lausloll, kui sealjuures veel nõrgem osapool juhtutakse olema!

  10. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Eelmine Maali Maalt on liba. Sellist retoorikat pole mulle kodus ega koolis õpetatud.

  11. to Mitte 6 aastat ago
    Reply

    . Veepiir tuleb ehitada tamm piki Peipsi järve ja selle peale müür, hästi kõrge, okastraadiga, no nagu Patareis oli. Veel kõrgem. Vot see on kindel !

  12. Loodetavasti 6 aastat ago
    Reply

    kirjutab varsti mõni keskbande koostöölepinglane lookese “Aeg on alla anda”.

  13. to Loodetavasti 6 aastat ago
    Reply

    Aeg on olla hiilgavalt DIPLOMAATILINE, elementaarselt VIISAKAS , HÄSTIKASVATAUD inimene + selge REAALSUSTAJU kogu toimuvast, mitte ainult piiri ääres ja taga, vaid TERVES MAAILMAS.
    Siis ei läheks sarnaseid kulutusi vaja. Mõttetuid oste jms.

  14. To mitte 6 aastat ago
    Reply

    Mette es saand aru ., et kui need sugumürsud ujuvad üle (mis näibki su peamine mure olevat), sest veepiiri pole, et kuidas nad siis ikkagi saavad seia sugu tegema, edasi sealt veest, kui maapiir, jälgimine, kaamerad, komandod, liivaribad on maa peal paikas ? Vee peal võivad ju mõned kaatrid patrullida. Pole ju vaja vee peale, Issand halasta, mingeid spetsasju, ehitusi korraldada. Kaldast nad ju kaugemale ei pääseks. Mis sest siis on, kui nats aega luristavad Peipsi vett. Siuke jahimeeste vaatetorn võiks ju olla, hea binokliga-kaameraga kaugem passida.

  15. to Mitte 6 aastat ago
    Reply

    Et su aru järele kindlust vee peal tekitada, tuleb see tekitada ka vee all ja kohal.
    Kas peame ostma allveepaatide eskaadrid ja mehitama ja väikelennukite eskaadri ostma ja mehtama ?
    No selle mõne sigaretimüüja, spiooni (need tulevad lennukitega mujaltki ja firmadega kaasa) ja sugurikkuja pärast tasub ikka ühel puruvaesel ,tibatillukesel maal nii hirmus raha magama panna?
    Veest peavad nad välja tulema ükskord ikka maa peale. Kui just lennukitega piiri ei rikuta ja parasütiste alla visata.

  16. Jane 6 aastat ago
    Reply

    praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud. Piirilepe tuleb paika panna ja Venemaaga head suhted luua. Naabriga tuleb hästi läbi saada, pealegi meile on kasulikud majandussuhted. See Venemaa-vastane vihavaen on mõedud välja rahva meelte mõjutamiseks Reformi tagatoa tegelaste poolt. Neil pole olnud töötulemusi, kuna vaesus aina kasvas, aga kuidagi peab ju hääli saama. Aeg on näidanud, et sedasi saab ja lisaks on veel laim parimte inimeste suhtes. Nüüd on veel korruptsioonisüüdistused moodi läinud ja ikka jäävad süüdi keskerakondlased ja tegelike süüdlasteni ei jõua, sest nad on varjul Reformi tagatoas. Vaid keskerakondlasi valivad inimesed nende suurepärase töö eest, kus hoolitakse ka kõige vaesemast inimesest. Meil pole vaja toppida oma nina teiste riikide siseasjadesse vaid tuleb hoolitseda oma rahva heaolu eest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.