Lõpp toiduhävitamisele!

Hillar Kohv. Foto: Madis Sinivee/Scanpix

Hillar Kohv Pärnumaalt Tori vallast Viinahaualt

Sellised kaupluste juhatajad, kes jõhkralt hävitavad mahakantud toitu, ei hooli abivajajatest ega ka toidutegijatest, tuleks vallandada.

Juba pikemat aega olen pidanud mahakantud toidu hävitamise teemal kirjavahetust nii Vabariigi Valitsusega kui ka kaubanduskettide juhtidega. Nüüd on asi juba nii kaugele läinud, et hakkan käima kauplustes uurimas, mis põhjusel hävitatakse armutult toitu, mida annaks annetada Toidupangale abivajajate tarvis.

Pihtide vahele olen võtnud näiteks Pärnu Maksimarketi juhataja, kes viskas mind Facebookis sõprade hulgast välja, sest ründasin teda avalikult. Põhjust, miks tema juhitav suurkauplus ei anneta toitu abivajajatele, selgitas ta hoopis nii: “Kõigil abivajajatel on võimalus tulla tööle kaubandusse, ka puudega inimestel. Juhatajad peavad järgima töökorraldusreegleid, mida kauplused ise ei koosta ja kus on kindlalt paika pandud, mismoodi aegunud kaubaga tuleb käituda. Samuti on kauplustes enesekontrolliplaan, mille täitmist rangelt kontrollitakse.”

Tean sedagi, et Maxima kauplused ei anneta mahakantud toitu. Kui 3. augustil külastasin Pärnus asuvat kolme iksi Maximat, siis selle töötajad ohkasid suisa südamest ja teatasid, et neil kogu mahakantud toit utiliseeritakse. Seda kinnitas ka kaupluse juhataja asetäitja, kes olevat kunagi Selveris töötanud. Samas pani teda veidi mõtlema minu ettepanek hakata Toidupangaga koostööd tegema. Ta ütles vaid seda, et “parim enne”-kaupa pidi vähe maha kantama.

Tegin tiiru ka Maxima õues, et näha, kui suured on sealsed prügikonteinerid. Silma hakkas nii suuri kui ka väikseid ning parajasti üks suur auto tagurdaski end ühe suure juurde.

Mida kommentaariks võiks öelda? Ikka seda, et mahakantava toidu annetamine sõltub suuresti kaupluste juhatajatest. Südametud ja külmaverelised soovivad saada suurt kasumit, ning kaup, mis jääb müümata, lihtsalt hävitatakse, sest mitte keegi ei pea saama midagi tasuta.

Kas sellist suhtumist toetab Vabariigi Valitsus? Kui valitsust natukenegi huvitaks toidu hävitamise vähendamine või lõpetamine, võetaks vastav seadusandlus koheselt arutamisele.

Üks asi on mahakantud toidu jõhker hävitamine, aga teine asi on tootjatele ehk toidutegijatele näkkusülitamine. Kõik see toit, mida hävitatakse, on ju kellegi kätetöö ning selle eest on ka palka makstud. Mis tundega tublid toiduvalmistajad vaatavad sellele, et nende töö ja vaev saab prügiks tehtud, sest kauplus kui äritegija pole saanud seda kalli hinnaga maha müüa?

Toit on mõeldud söögiks inimestele, ja seda ka siis, kui selle pealt jääb kasum teenimata. Tuleb välja kuulutada võitlus toidu hävitamise vastu!

11 kommentaari
  1. Siin 6 aastat ago
    Reply

    on asjal 2 otsa. Üks ots on see, et me elame liiga jõukalt, sest on, mida minema visata. 50ndatel söödi kõik ära ega ostetud ka midagi liigselt. Püüti ise juurde kasvatada. Nüüd oleme mandunud, midagi ei oska ega taha. Kui käin suures kaupluses, siis mitte ei saa aru, kes mõnda asja ostab. Kord vaatasin kuivainete leti juures veerand tundi, paar möödujat oli, kes pilgu riiulitele viskas, kuid läksid ruttu edasi. Tundub, et suurtes kauplustes ei peagi sellist seisvat kaupa hoidma, samuti pole vaja sadat nimetust, kui kõik on valmistatud jahust. Ainult raiskan aega, kui mõnda sellisesse lähen. Õnneks ma tean, mida vajalikku ma kuskilt saan ja teen oma ostud 2 bussi vahel kiiresti ära.
    Kuid arukam oleks eraldi müüa kiirestiriknevat ja kauakestvat kaupa, samuti seisvat ja müüdavat. Ning alko tuleks suurtest kauplustest välja visata, las müüvad seda eraldi kauplused.
    Teine ots on jaotamises ehk annetamises. Kõigepealt ei saa Hillar aru, et kui miski on tähtaja ületanud, siis seda ei tohi ka annetada kellelegi teisele. Sest teine inimene pole väärtusetum, et talle sisse sööta mis teistele ei kõlba.
    Kuid kauplustele tuleks küll peale panna laostamise keeld. Paljud kaubad ei rikne ruttu, kestavad aastaid. Kui miski ületab tähtaja, peab see minema trahvi alla. Ning trahv peab olema kõvem kui see toiduaine ise. See sunniks kauplust valima, mida üldse sisse võtta.

  2. Samuti 6 aastat ago
    Reply

    müüakse meil toitu pealemaksmise tõttu alla omahinna. Igal kaubal peab olema oma hind, see paneb käima tootmise, kaubanduse ja tarbimise.

  3. Ära solva kodanikke sigu 6 aastat ago
    Reply

    Vat kes räägib. Mees, kes elab ise toimetuleku toetusest ja Toidupanga toiduabist. Ise pole see kirjatsura viimased paarkümmend aastat tööl käinud ja häbitundeta elanud maksumaksja kulul. Muuseas, see Viinahaua kirjamees levitab süüdimatult valet, ei raiska need kauplused ühti nii suures ulatuses toitu. Iga kaubaühiku eest tuleb maksta ja nii kergekäeliselt seda prügikasti viskamiseks ei tellita. Kaugelt vaadeldud prügikastide suurus pole veel tõde, mis kinnitaks toidu utiliseerimist. Pealegi, Maxima on üks väheseid tööandjaid, kes pakub oma töötajatele tasuta lõunat, justnimelt nende realimiseerimise tähtaja kaotavatest toiduainetest. Inetu on see, et üks parasiidist isehakanud arvamusliider käib mööda kauplusi sõimamas töötajaid. Hillar, miks sa ise Maximasse tööle ei lähe, vabu kohti on seal jalaga segada. Saaksid ausalt omale leiva lauale ja panustaksid ka Eesti riiki maksutulu näol.

    • Töö 6 aastat ago

      on Hillari vaimulennule kahjulik.

  4. to Siin jt. 6 aastat ago
    Reply

    Jutt Jumala ÕIGE ! hr.H.Kohvil.
    Olen ise sellega kokku puutunud ja näinud, et inimesed sobravad PRÜGIKASTIDES, kes häbenes päeval, käis ÖÖSEL…Ka on prügikastid omavahel ära jagatud.
    Nii et see, mida meil ei kõlba süüa, ei kõlba ka teisele inimesele ,ei pea paika, kui see teine prügikastist või prügimäelt otsib. Mis te arvate, et HOLLANDLANE TEEB SIIN NALJA VÕI??? Vahepeal oli Todupangal nii kitsas, et palusid inimesi oma sissetehtud hoidiseid jm. annetada. Vaat see juba ohtlik, tea mis hull või tõbine võib sattuda.
    Võtsin ka ise ühendust mitme aasta eest mitme toiduketiga ja sain põiklevaid vastuseid.Kõige paremini rewageeris vene noormees oli see Maximaketist või Säästust, aga välja ei tulnud ikka midagi. Olin ise ükskord hädas, sest lemmiklooma ravi võttis kogu pensioni. Toidupanga arvestusse ma aga ei kuulunud,polnud n.ö.küllalt vaene ja sots.ametnik ütles, et isegi kui saaks paki, siis KES selle ära toob.? Nad ise sõitsid maakonnalinnast ,oma autod taguotsa all .Ütlesin, et andku bussijuhi kätte, ma võin rääkida. Päris jube oli neid paistes kodutuid vaadata.Mõnel veel koer või kassgi kaasas. Oleksin isegi nälga jäänud EuroEestis, nälga võib taluda, aga mitte vanemas eas, kui südamepuudulikkus ähvardab.ja suhkur kõigub.
    Et kauplused ei tohi ringlusse anda aegunut on tõsi. EESKÄTT PUUDUTAB SEE LIHATOOTEID.
    NO MIKS EI VÕI NEID LOOMADE VARJUPAIKADELE ANDA, NÕUDEGA, ET ENNE SÖÖTMIST LÄBI KUUMUTATAKSE. /BOTULISM ON VÄGA OHTLIK KA LOOMADELE/ JA VAESEMATELE PENSIONÄRIDELE VÕI KODUTUTELE, KEL LEMMIKLOOMAD ???!!!
    TÕESTI, EESTLASTE HOOLIMATUS OMA RAHVA VASTU, NII KAUA JUBA MÖÖDAS AEGA, PANEB MIND MITTE ENAM IMESTAMA VAID …
    Laulda ja lugeda on üks asi, heade tegude ja asjade organiseerimiseks peame ilmselt inimesi importima mujalt?

  5. Hillar igas veekaevus peitub enam raha kui pangas. Ehita endale ja abivajajatele HHO aparaadid ehk siis paukgaasi aparaadid.

  6. 😈 6 aastat ago
    Reply

    Kohv mine tööle ära ela maksumaksjate arvel😈

  7. Ahto Räga 6 aastat ago
    Reply

    Hillar Kohv ise eluaegne maksumaksjaperse peal liugulaskja ja tööpõlgur. Mees pole mitte ühtegi päeva vist tööl käinud.
    Sellised kaabakad tuleks kinni panna kaupluste juhatajate terroriseerimise eest.
    MINE TÖÖLE HÄRRA KOHV JA TEENI RAHA MITTE ÄRA ARVA ET KÕIK PEAD TASUTA SAAMA

  8. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Teatavasti pole siin teemaks mitte Kohvi sissetulekute allikad vaid hoopis muu. Nii soovitaks ka neil, kellel Kohvi eraelulised teemad hingel pöörduda otse tema poole, mitte siin klähvida nagu kodukrantsid kel muud paremat tegemist pole. Ja Kohvile endale soovitaks vaadata varuks suurem kaigas, millega krantsidele viibutada, kui need liialt säärde kargama kipuvad, sellised jooksevad tavaliselt juba kaika nägemise peale laiali!

  9. Timbu Limbu 6 aastat ago
    Reply

    Hammasteta kohvipoiss ja endast nii heal arvamusel. Üks paras haisukott oma räpases onnis.

  10. Ettepanek Kesknädala toimetusele 6 aastat ago
    Reply

    Kesknädala toimetus võiks teha uuenduse ka kommentaariumis, et hälvikute kommentaarid enam kedagi segama ei peaks.
    Kommentaariumis peaks avaldatama ainult need kommentaarid, mis on seotud kirjutatud teemaga seoses.
    Sellised hälvikud nagu a´la Räga või röga jne võiksid teha omaette mingi jututoa, kus oma “tarkust” omasugustega jagada.
    Antud artikli juures on vaid mõni üksik asjalik kommentaar, millel on ka sisu olemas.
    Kuna Kesknädala veebilehe uuendus toimus hiljuti, võiks nüüd teha uuenduse ka kommentaariumis.
    Kunagi ajasid hälvikud ka näiteks Pärnu Postimehe kommentaariumis oma “tarkust”, aga ajast, mil anonüümne tatipritsimine lõpetati ning kommenteerimine on ainult oma isikuandmetega, lõppes ka hälvikutel lõbu ära.
    Sama soovitaks ka Kesknädala toimetusele!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.