Tõnis Mölder: muutused kesklinnas on toimunud paremuse poole

Tallinn Kanuti aed, 28.08.2018 Kanuti noored. Noortejõukude vägivallalaine tõttu otsustas Tallinna linnavalitsus, et kesklinna pargid saavad mehitatud valve. Foto: Joakim Klementi/Scanpix

Tallinna abilinnapea Tõnis Mölderi sõnul on Tallinna kesklinnas muutused turvalisuse osas toimunud paremuse poole.

“Esialgne leping turvafirmaga oli kümneks päevaks ning pärast seda tehakse kokkuvõtteid ning otsustatakse edasised käigud. Igal hommikul saadab turvapatrull eelmisest päevast raporti. Muutused on toimunud paremuse poole. Suuri probleeme pole olnud. Lisaks Kanutile on patrull väljas ka teistes parkides. Turvapatrullide reide jätkatakse Tallinna erinevates piirkondades vastavalt vajadusele ja laekuvale informatsioonile,” ütles Mölder BNS-ile.

Kesklinna vanem Vladimir Svet rääkis BNS-ile, et turvalisusteemaga on vaatluse all kolm suunda.

“Esiteks, ennetustöö tõhustamine koostöös politseiga, sotsiaal- ja tervishoiuametiga ning teiste asutustega. Sellel teemal on politsei ette valmistamas linnale suunatud ettepanekuid, mida varsti hakatakse arutama. Esimene sellelaadne kohtumine toimub juba 10. septembril. Teiseks, parkide ja avalike alade füüsiline turvamine kas turvafirmade, pargivahtide või muude meetoditega.

Selles osas teeb lõpliku otsuse linna juhtkond pärast seda, kui praegune leping turvafirmaga on lõppenud ning tekib võimalus koos firma esindajate ja politseiga analüüsida, kuivõrd selline vajadus tulevikus eksisteerib. Isiklikult olen seisukohal, et suuremates parkides võiksid olla pargivahid, kes saaks operatiivselt turvafirmat ja politseid välja kutsuda ning et turvafirma palkamine oli igati ennast tõestanud, kuna sellest hetkest ei esinenud kesklinna parkides suuremaid õigusrikkumisi ning oli tagatud linnaelanike turvatunne. Kolmandaks tuleb üle vaadata, kuivõrd turvalised on kesklinna pargid oma kujunduse poolest.

Selle kohta on linnaosavalitsusel olemas kokkuleppe politsei ja Arhitektide Liiduga, et koos vaadatakse ükshaaval meie parke ja mõeldakse, mida neis peaks ümber kujundama, et inimesed ent seal turvalisemalt tunneksid.”

Lisaks Kanuti aiale olid turvafirma mehitatud valvega kaetud ka Tornide väljak, Skoone Bastion, Toompark, Harju mägi, Falgi park, Politsei park, Tammsaare park, Musumägi, Lembitu park, Poolamäe park ja Linnahall. Turvamehed liikusid erinevate objektide vahet vastavalt laekunud operatiivinfole ning vastavalt vajadusele. Valveperioodi jooksul suuremaid õigusrikkumisi, näiteks kaklusi, röövimisi ja muud sellist toime pandud ei ole. On esinenud üksikuid väiksemaid rikkumisi, mille käigus on tuvastatud alkoholi tarbimine ja/või suitsetamine alaealise poolt. Mitmes kohas täheldati erinevaid noortest koosnevaid kampasid, milles oli paarkümmend inimest, aga suuremaid intsidente siiamaani ei ole toimunud.

Esmaspäeval kell 16 alustas tööd kokku kümme USS Security turvatöötajat – Kanuti aias oli turvamas neli turvameest, Musumäel kaks, Poolamäe pargis kaks ning Toompargis kaks.

BNS/Kesknädal.ee

1 Kommentaar
  1. Tule 3 aastat ago
    Reply

    mõistus appi! Kas tõesti paar ministrit või turvakat suudavad linnas korda luua? Pätid teadsid juba ette, et hoidku eemale, muidu rikuvad pildi ära. Aga pilti on vaja, sest valimine on ukse ees.
    Nii pättidest võitu ei saa. Kõigepealt tuleb patrullida ERARIIDES! Ja üksikult, et mingit kahtlust ei ärataks. Kui nähakse, et kuskil kahtlan ekamp koguneb või juba ülbitseb, siis tuleb anda omavahel häire ning KÕIK pagemisteed sulgeda. Seejärel juba pätid kinni võtta ja ERALDI (mitte koos!) kinnimajja viia. Neid tuleb küsitlema hakata ja kindlaks teha kellega üldse tegu on. Kus elavad, kes on perekonnas jne. Kõike seda ka kohapeal kontrollida. Üle tuleb kuulata aeglaselt, et aeg veniks, see mõjub juba kinnipeetu vaimsusele. Ka asub ta üksikkongis ega saa kellegagi kokku rääkida ega kelleltki õppust võtta. Nii saadakse mitu kärbest ühe hoobiga. Iga pätt teab siis, et tema ON juba NIMEKIRJAS, on tema DNA ja sõrmejäljed ja muud isikukirjeldused (silmamunade värvus, kasv, kaal, kehaehitus, puuded)! Kui midagi teeb, jääb ta kohe vahele. Ning kui rakendada veel kasvavat ning vältimatut karistust, siis pressiks see ka idioodil mõistuse persest pähe. Esmaeesmärk on ju hoida need pätijobud eemal vanglaülikoolist. Las istuvad üksikult, ajaviiteks hakkavad nad lugema ettesokutatud Lenini teoseid, filosoofiaraamatuid ja paneks aju tööle.
    Miks meil seda ei tehta? Aga sellepärast, et vaja on kasvatada väärilist järelkasvu senistelke pättidele ja kurjategijatele! Sest mis riik see on, kus pole kuritegevust. Vaat milline on tänaste klikibandede arusaam riigist.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.