Riigiraadio erapoolikusest

FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Riigiraadio on rahvaraadio. Just seepärast, et meie maksame tema toimimise kinni. Seega, vastavalt ringhäälinguseadusele, peab ta olema  tasakaalustatud.

5. septembri saates „Stuudios on peaminister” oli asi rohkem kui tasakaalustatud. Vaatame-kuulame  seda „kunstiteost” lähemalt.

Alustati riigieelarvest. ja mitte majanduse-alaselt, vaid hoopis „akna alla läinud“ saadikuist. Nii-öelda lõbustusraadio tasemel ja eelkõige intriigi sepistamiseks. Võeti jutuks riigieelarve ja põllumeeste toetus. Kas valitsuskoalitsiooni püsimine on näiline ja kas suudate vastu võtta riigieelarve? – küsisid saatejuhid Mirko Ojakivi ja Arp Müller peaministrilt.

Jüri Ratas lükkas igasugused esitatud kahtlustused jõuliselt ümber ja tuletas meelde senitehtud positiivseid otsuseid, alates koalitsiooni loomisest peaaegu kaks aastat tagasi.

Jutt läks edasi Danske panga juhtumi juurde. Riigikogu õiguskomisjon ja selle esimees Jaanus Karilaid on andnud väga tugeva signaali selle küsimuse lahendamisel ja kahtlemata suudetakse edaspidi ära hoida sellised pahandused.

Prooviti ka Narva juhtumi kallal norida. Ikka tulutult, sest seal piirkonnas on 524 liiget, ja nemad moodustavad ka edaspidi piirkonna tuumiku. Kas Narvas oli või mitte toimingupiirangu rikkumine, selgitab välja ikkagi kohus, oli peaministri selge vastus. Aga see loomulikult ei rahuldanud saatejuhte. ja kohe mindi Paavo Pettai juhtumi juurde. Ka siin andis peaminister selge vastuse, et kohtu lõpplahendit ehk Riigikohtu otsust veel ei ole.

Võeti ette ka aktsiisipoliitika ja sooviti, et 1. jaanuarist 2019 võiks teha vähendamised nii kütuse kui ka elektri osas. Siin pidi peaminister küsijaile meelde tuletama, et juba esimesest valitsemise päevast on aktsiiside vähendamisega tegeletud. 2018 alates ei toimunud diislikütuse aktsiisi tõusu, nagu soovis eelmine valitsus. Ka alkoaktsiis võeti poole madalamaks ja 2019 jääb tõus üldse ära.

Püüti ka põlevkivienergeetika teemal norida. Kogu selle saate üldpilt oli äärmiselt ebaviisakas ja valitsust halvustada üritav. Mitmele küsimusele tuli peaministril lausa neli korda uuesti selgitada, kuni saatejuhid sellest aru said. Igatahes, mitteprofessionaalne lähenemine Rahvusringhäälingus.

Kn

8 kommentaari
  1. ! 6 aastat ago
    Reply

    ÕIGE !

  2. Pole juba ammu 6 aastat ago
    Reply

    See pläraraadio on reffide nägu nii eestpoolt kui takka…tagumikust ka.
    Mingist aususest ja ajakirjanduslikkusest on nad penikoorma kaugusel.
    Peaminister oli nende nolkidega väga viisakas!
    Mina oleks tatikatele lõuga andnud!
    Kuidas selliseid mölakaid üldse palgal peetakse?

    • õiged kommunistid 6 aastat ago

      16. septembri raadiosaates „Olukorrast riigis“ väitis Lobjakas Ahto, et nõukogude ajal töötas Mart Helme „marksistliku kirjastuse ideoloogiasekretärina“. Sellega viitas, nagu oleks Mart sel perioodil kuulunud komparteisse ja koguni selle nomenklatuuri. Pole midagi sellest, ei pööraks tähelepanu kui poleks märganud, et sarnaseid väiteid püüavad valimiseelses olukorras Mardi kiitmiseks kasutada teisedki endised parteisõbrad. Meie, kommunistid, olime need kes sees riiki õõnestasid!
      Seega, saame ka nüid hakkama!

  3. noh 6 aastat ago
    Reply

    Selle kohta võiks öelda nii, et iga saade on saatejuhtide nägu. Mirko Ojakivi töötab vist veel ka Kukus, mis omakorda on väga tähenduslik. Ka mind häirib kui saatejuht ei oska ega taha oma saatekülalisega rääkida olulistest asjadest vaid korrutab nagu katkine grammafon ikka ja jälle ainult ühte ja sama…keskerakonna personaalteema on tema südameasjaks. Egas Ojakivi siis rumal ole, ta lihtsalt kasutab juhust seni kuni tal seda lastakse teha.Ta kasutab eetriaega selleks et Ratast ja KE halvas valguses näidata. Mina ammu juba ootan, millal sellele mehele ust näidatakse. Kas tõesti pole sinna kedagi teist palgata kes oskaks küsimusi küsida ja oleks ka huvitav kuulata. Iga jumala kord korrutatakse üht ja sama. Sama on ka opositsioonitunniga, siis suunatakse sujuvalt teema jälle KE-le ja lastakse siis opositsiooni poliitikutel lõpmatuseni tampida ja tampida Keskerakonda ja saatejuht on nii nõrk, et ei suuda isegi lausvalede korral ühtegi teravat küsimust esitada. Mäletan veel peaministritundi aegadest mil Ansip ja Rõivas seal käisid, siis kulus saate esimene pooltund tavaliselt pikale monoloogile kus siis endised peaministrid andunult süüdistasid kõiges keskerakonda ja tsiteeriti kes mida millal öelnud oli.
    Kaotage selline saade või vahetage saatejuhid välja. Seda ei ole huvitav kuulata ja kus on ERJK silmad, selles saates on aastaid tehtud varjatud reklaami reformierakonnale. Kui saatejuht ei suuda olla erapoolik, siis pole ta professionaalne.

  4. Kuulaja 6 aastat ago
    Reply

    Mirko Ojakivi on Arp Mülleri (õela terrorreporteri musternäidis) väga usin õpilane, kellele nt. meeldivad Oja sopalaulud. Ta ei piirdu mitte ainult Uudis+ saates nende eetrisse laskmisega, vaid loeb nende sõnu ka uudistesaates ette. Vaat see on tase! Neid kahte ei tohiks koos otse-eetrisse lasta, vaid teine intervueerija peaks olema erapooletu ja tasakaalukas.

  5. Vaagija 6 aastat ago
    Reply

    Jüri Rataselt – tõsijutt ju! Olukord on ju kurioosne – kui meie parempoolsed olid 17 aastat järjepanu võimul, siis samakaua olid peksupoisteks nii “tööl, kodus ja puhkehetkel” vaid opositsiooni tsentristid. Nüüd on valitsuse ohjad tsentristide käes ja meedias valitseva olukorra järgi näeme, et ohjad on ikka ebaausalt ja kallutatult vaid parempoolsete käes.

  6. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Kui tahad omada riigis reaalset võimu nagu ka tegevusvabadust, pead omama kontrolli jõustruktuuride ja meedia üle. Või siis vähemalt meelitama need oma poolele. Ratase valitsus pole aga suutnud paraku ei üht ega teist, mistõttu on raske uskuda ka tema pikka tulevikku valitsusjuhi kohal, seda enam, et pole ka muid saavutusi nagu kasvõi näiteks Trumpil ameerikamaal. Kõik vanad Edgari omaaegsed lubadused, kusjuures Ratase isiklikuks panuseks võib lugeda vaid kaitsekulutuste suurendamist kõige ülejäänu arvel ehkki vajadus selleks on parimal juhul vaid teoreetiline.

  7. tõega näkku 6 aastat ago
    Reply

    ERR on kogu aeg olnud parempoolse toorkapitalismi tööriist.Viimased kiidulaulud olid eelmise Valitsuse aadressil kaks aastat tagasi .Kes on need niiditõmbajad, kes MÄÄRAVAD ERR IDEOLOOGILISE SUUNA JA VAENU ÕHUTAMISE – ON VAID AIMATAV. Maksumaksja raha eest ülalpeetav saab ilmselt lisa sealt, mis määrabki nende maailmavaate. Ka viimase aja korruptsioonipommid tõestavad raha seotust , kus ideoloogilised erinevused jäävad rahavõimule alla isegi Venemaaga suheldes.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.