Kas Danske rahapesu summutatakse?

Jaanus Karilaid

On saanud juba peaaegu et seaduseks – teatud ringkondade jaoks ebasobivad kriminaalasjad kas lastakse aeguda või siis summutatakse. Kas Danske panga skandaalne rahapesuafäär summutatakse? Praegune uurimistegevus (tegevusetus) kipub vägisi sinnapoole. Ainus, kes tõe eest hoogsalt võitleb, on Jaanus Karilaid Riigikogu õiguskomisjonist.

Jaanus Karilaid: „Eesti riigis puudub võimekus ka lahtisest aknast sisse lennanud röövlindude kinninabimiseks. Keegi ilmselt ei kahtle, et see skandaal, need miljardid kahtlased eurod, mida läbi Eesti on liigutatud, ei too meile au rahvusvahelises pildis. Pigem vastupidi.”

Ärevusttekitav hinnang, ja kui selle kõrvale panna Danske panga Taani juhile kingitud miljonid tänutäheks lahkumise eest, jääb tõesti arusaamatuks meiepoolne tegevusetus. Aastaid kestnud rahakantimine jättis tollase Finantsinspektsiooni nõukogu esimehe Jürgen Ligi üsna ükskõikselt külmaks ja ega tänane juht Kilvar Kessler teistsugune ole. Kesknädal küsis juba maikuus, skandaali väljatuleku esimestel päevadel, väga lihtsalt: millega tegeleb Finantsinspektsioon?

Ainus tõele vastav vastus oli, et „kes maksab, selle muusika”. Kas tõesti on asjalood sellised, et pangad peavad üleval Eesti Finantsinspektsiooni!? Meie kõigi igapäevane leib ja toimetulek sõltuvad täna ka (kahjuks) sellest, kui kontrollitult ja ausalt Eestis tegutsevad pangad oma tööd teevad. Iseasi, kas selline Finantsinspektsioon on üldse elujõuline ja sellisena vajalik?

Rahapesu-aegse rahandusministri Jürgen Ligi suust kõlavad ainult eneseõigustused!

Ligi, näidates taaskord oma ülbust,  esitas peaminister Jüri Ratasele Riigikogu infotunnis küsimuse:  “Öelge, mis te isiklikult olete teinud selleks, et see plekk sealt maha saada olukorras, kus paljud inimesed ja institutsioonid on tegemas seda teenimatult suureks. Mõtlen siin Eesti riigi mainet.”

Peaminister jäi tavapäraselt rahulikuks ja näitas Ligile tema koha kätte: „Te teate hästi, et te olite sellel ajaperioodil väga tõsiselt seotud, olgu rahandusministeeriumi ja ministriametiga, olgu ka Finantsinspektsiooni nõukogu esimehena.” Viisakas vastuses ei olnud süüdistust, kuid see oleks olnud ilmselt vajalik. Teisiti Jürgen Ligi ülbustele ja sildistamistele vastu ei saa.

21 kommentaari
  1. Kui seda 6 aastat ago
    Reply

    Panga asja hoolega uurida, võib tulla pahandusi
    Reformierakonnale.
    Seda nemad äi luba mette!
    Seepärast nad susserdavadki!

  2. Mets 6 aastat ago
    Reply

    Kui kusagil on midagi segast ja arusaamatut, siis küsi kellele see kasulik on.
    V.I.Lenin

  3. Maali Maalt 6 aastat ago
    Reply

    Miks töllmokk Jaanus Karilaid siis ei uuri?
    TEMA tegeleb siis praegu asja summutamisega.

    • Jannukene 6 aastat ago

      lööb vahepeal kõva lärmi, sest valimine on tulemas. Ning seda kõvemini lärmab, mida selgemaks saab, et asi kaob tolmu alla. Sest siis on ka valimine käes ja edasi ei huvita see asi enam mitte kedagi, Jannukest kõige vähem.

  4. Kui ikka kindlalt 6 aastat ago
    Reply

    Nüüd on vaja rünnata jõuliselt nii panka kui prokuratuuri,et ometi ka Eesti saaks pisut sealt raha tagasi.
    Pätid tuleb karistada ja teha ükskord ka Eesti oma pank!

  5. Kas ka siimukene? 6 aastat ago
    Reply

    Kuidagi väga sarnane äri nendele eelmistele, mis kõik kinni mätsiti.
    Kui selle eest veel pangajuht ka preemia sai?
    No on ikka hää elu seal Eestis.

    • Kriitikast 6 aastat ago

      Tarvitses mul aga kirjutada midagi laitvat Reformierakonna ja nende kilekotiskandaali kohta, kui mind otsekohe nimetati veendunud vasakpoolseks, kes üritab laimata paremjõude ning taaskehtestada kommunismi.
      EKRE toetajad on otsekui kokkuhoidev herilasepesa, mis tõuseb ähvardava suminaga lendu, kui keegi julgeb neid korraks kepiga torgata. Otsekohe oled sa võimuerakondade truu sulane, kinni makstud kirjatsura, punane pedesõber ja mis kõik veel. Ja loomulikult soovitatakse korduvalt, et kirjutaja võiks jääda oma liistude juurde ja kirjutada üks raamat kakast, see tuleb hästi välja, selle asemel, et mõnitada eesti patrioote ja ausaid kristlaseid.

  6. Raha toel võimul 6 aastat ago
    Reply

    On ju selge, et Reform sai püsida võimul tänu suurele rahale.
    Kui palju seda Danskest tuli, vaja veel uurida.
    Hea,et Keskerakond asjaga tegeleb.
    Teiste käpad on vist määritud?

  7. Igas veekaevus ja veekogus peitub enam raha kui pangas…
    “Eestis kulub igal aastal autokütusele umbes 10 miljardit eurot, mis teeb 7500 eurot iga inimese kohta (rinnalapsest raugani). „See raha läheb naftašeikide taskusse. Milleks me neile seda kümnist maksame, kui nutika planeerimise abil saaksime kõik oma sõidud tehtud kodumaal toodetud energiaga?” püstitab Jarmo Tuisk küsimuse. ”
    Auto paaki,bensiini ja diisli asemel,vala vett !!
    HHO aparaadi abil teie autost saab veemootoriga auto.

    Vesiniku mootorid on sõidukite omanikele põnev teema. Meie ettevõte on välja töötanud elektrolüsaatorid, mis suudavad asendada peamise kütuse (bensiin, diislikütus) 70-90%. Mõnel juhul on see 100%. Autosid testiti edukalt 2 aastat.
    Mootori tulemused olid suurepärased,mootori võimsus suurenes kuni 35%.

    Meie ettevõte on keskendunud vajaliku võimsuse saavutamisele sekundis piisava koguse vesiniku gaasi veest eraldamiseks. Plahvatusohtlikku gaasi ei kogune ja seda ei ladustata silindritesse. Õnnetusjuhtumi või muu kahju ja süüte korral on plahvatus välistatud, sest süsteem on täidetud veega ja gaas kohe tarvitatakse sisepõlemismootoris. Mitte midagi ei ole plahvatada.

  8. ainult keskerakond 6 aastat ago
    Reply

    Huvi aususe vastu tunneb vaid üks erakond
    KESKERAKOND.

  9. Ott 6 aastat ago
    Reply

    Muidugi summutatakse nagu on summutatud ka kõik reformi tagatoa tegelaste skandaalid. Ei avalikustata ka kõige suuremate kuritegude tegijaid. Kõik on kaitstud reformi tagatoas.

  10. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Kahjuks on paljuski õigusmõistmine siiani valedes kätes ja keskerakondlastel pole kerge saavutada õiglaseid otsuseid.

  11. ainult mõistusega 6 aastat ago
    Reply

    Valides Keskerakonna võime olla kindlad edaspidise elu edukuses!
    Kõik muu on vaid petturlus kuubis.
    Eriti hulluks on oma valedega ekre sektor läinud.
    Neid ei tohi õnnetuseks kaela valida!

  12. aeg võim võtta 6 aastat ago
    Reply

    Kesikud peavad rohkem proxi survestama.
    Muidu jääb kõik vanaviisi.
    Asuge tööle!

  13. Keskerakonna rõõmuvaste vabastab 6 aastat ago
    Reply

    Peeter Ernitsale postitusele kirjutas tauniva kommentaari tema tütar Hanna Ernits, kes vastas oma isale, et peab homoseksuaali normaalseks ja imetleb neid. “Nende lapsed saavad õnnega koos olema, et neil pühendunud ja armastavad vanemad on, mida ei saa paljude hetero vanemate kohta öelda,” ütles Hanna Ernits.
    “Isa, ma saan aru, et Sa aegsalt enne valimisi pead nüüd EKRE ridades oma homofoobi imidžit voolima, aga tegelikult on väga igav kui Sa ainult seda trummi lööd.. Ma saan aru, et põlvkondlikud erinevused ja nii aga ärata poliitiku kihi all see intellektuaal mis Sinus peidus on üles ja keskenduks sellele, kuidas reaalselt Eestis midagi paremaks teha,” lõpetas Hanna kirja, veel lõppu lisades “Peace&Love Sinu Hanna”.
    . “See on puhas vihakõne, mida Sa siin kirjutad,” leidis Hanna Ernits ning jätkas veel hiljem pärast mitmeid enda pihta langevaid kriitilisi kommentaare: “Isa, meie eelmise kohtumise jätkuks: need sulnid, viisakad ja targad vastused minu kommentaarile tõestasidki ära, milline Sinu valijaskonna läbilõige saab olema.”
    Peeter Ernits ise oma tütrele Facebookis vastanud ei ole. Küll aga liitus õe arvamuse kaitsmisega Peeter Ernitsa keskmine tütar Mari-Liis Ernits

    • Noored 6 aastat ago

      on lollid ega oska näha tulevikku. Kui see Hannake näeks ette, mis juhtuks kliki soovide kohaselt siin 10 ja 20 aasta pärast, siis saaks ta oma rumalusest aru.
      Kuid praegu paistab olevat popp ihaldada imeda neegri türa ja kiita seda taevani, see olevatki eesti naise elu unistus ja tulevik. Kahjuks selliseid väärastunud lapsi ja noori on meil palju. Samuti kuuluvad nende hulka klikiesindajad, kes pole is ekunagi lillegi liigutanud ning on seni suutnud elada eristatult politsei kaitse all. Õnneks maksab elu neile valusalt kätte.

    • Partei ja pettused 6 aastat ago

      Parteid on üles ehitatud parteijuhtide ammendamatu sissetulekuhimu ja võimujanu rahuldamiseks, muud mõtet nendel parteidel pole.
      Ma pettusin süsteemis. Öeldakse lahti kõikidest oma tõekspidamistest. Ollakse valmis tegema koostööd iga parteiga. Ei saa olla karsklaste, joodikute, normaalinimeste, invaliidide, kosmonautide ühisosa. Siis me alles näitame!

  14. düsgraafik 6 aastat ago
    Reply

    Vaadake mida tehti Savisaareka .
    Kas ei peaks paljastame korrupeerunuis ,kapo ,kohunike,prokkusi jne

  15. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    4-jas kommentaar alt Maali Maalt on liba. No nii ilusasti, kui libaja kirjutab ,,töllmokk,, ei oska mina küll öelda.

  16. nüüd vähemusvalitsus 6 aastat ago
    Reply

    Tiina Kangro käik on selgelt provokatiivne!
    Isakesemaalased kardavad vahele jääda ja niimoodi kotivad valisust Danske Banken unbergendedt!
    Häbi neil olgu ja lõpp neile ka olgu riigikogus!

    • Nüüd 6 aastat ago

      ei jää Tiinakesel üle muud, kui astuda omale bande ostnud miljonär Assinovski pedesotside ridadesse. Meenub kuidas juba 5 aastat tagasi Tiinake õigustas pederastide abielu, oli vist Linnalehes. Ei saagi aru, mida ta isamaareeturite hulgast otsis.
      Sarnaneb Siirikese pugemisest konservantide ridadesse. Ise teadis küll, kuidas tema pedesusepooldamisse seal suhtutakse aga ikkagi saaks aga sisse, et pärast lamenti lüüa.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.