Jaak Aab peab Kaja Kallase väidet madalamat palka teenivate inimeste kohta kohatuks

Keskerakondlase Jaak Aabi sõnul on Reformierakonna esimehe Kaja Kallase jutt, et madalat palka teenivad inimesed ei soovigi kõrgemale pürgida, kohatu ja tegelikust elust võõrdunud arusaam.

Keskerakondlane, varasem sotsiaalminister Jaak Aab sõnas, et Kaja Kallase intervjuu ERRis oli kohatu ning solvav väga paljudele Eesti inimestele. „Kaja Kallase jutt tähendas põhimõtteliselt seda, et madalamat palka teenivad inimesed on oma valikutes ise süüdi ning neil puudub ambitsioon kõrgemat palka teenida,“ sõnas Aab.

Ta tuletas meelde, et Eestis on Euroopa keskmisest suuremad sissetulekute käärid ning palgad on madalad väga paljudes sektorites – nii teeninduses, töötlevas tööstuses kui ka avalikus sektoris, sh päästjatel, politseinikel, medõdedel jt. „Väita, et madala sissetulekuga inimesed soovivadki elu lõpuni kehva palka teenida, on täiesti kohatu ja tegelikust elust võõrdunud arusaam. Inimesed on just sellise reformierakondliku suhtumise tõttu lahkunud Soome ja mujale, kus nad saavad sama tööd tehes palju suuremat palka,“ sõnas Aab ja lisas, et Keskerakond võitleb palgavaesuse vastu. „See on Keskerakonna ja Reformierakonna suurim erinevus.“

Endine sotsiaalminister lisas, et Keskerakond pakub maksupoliitika, palgatõusude ja erakorralise pensionitõusu näol konkreetseid lahendusi, kuid Reformierakond lubadusi, et õnn jõuab ühel kaunil päeval iseenesest kõigi õuele. „Reformierakond oli võimul 17 aastat ja sel ajal sissetulekute käärid vaid suurenesid. Maksuvaba miinimum oli 2016. aastal 180 eurot ja seda plaaniti tõsta vaid 10 euro kaupa,“ tõi ta näite.

Kaja Kallase kommentaar oli seotud Keskerakonna juhitud koalitsiooni ellu viidud maksureformiga, mis on tõstnud või jätnud samaks vähemalt 80% Eesti inimeste sissetuleku. Aab selgitas, et Reformierakond soovib 500 eurot tulumaksuvabastust kõigile, mis madalat ja keskmist palka teenivatele inimestele ei anna midagi, küll aga jätab igal kuul 100 eurot kätte nendele, kelle palk on 2100 eurot ja rohkem. „Mediaanpalk on Eestis ligi 1000 eurot. Väita, et küll kõik jõuavad 2100 euroni kui pingutavad ja madalat palka teenivaid inimesi pole vaja aidata, on tegelikkusest sama kauge arusaam kui sotsiaalmaksu kaotamine,“ rõhutas Aab.

Reformierakonna juht Kaja Kallas ütles täna ERRi antud intervjuus, et Reformierakonna ja Keskerakonna valijate suurim erinevus on, et peaministrierakonna toetajad tahavad madalapalgalised olla elu lõpuni, kuid Reformierakonna toetajad soovivad pingutada ja teenida ka suuremat palka. Kommentaar oli ajendatud küsimusest, et Reformierakonna tulumaksuvabastus kõigile ei anna madalat ja keskmist palka teenivatele inimestele midagi, kuid tõstab kõrgepalgaliste sissetulekut.

Kesknädal.ee

4 kommentaari
 1. Paljuski 4 aastat ago
  Reply

  on Kajal õigus. mitte kõik ei ihalda õudselt suurt palka nagu Aavapoiss, vaid rahuldutakse palgaga, mis vastab tema panusele. Pigem ollakse madalamal palgal aga töö peab olema rahulik ning palgast peab piisama. keskmine inimene tahab elada rahulikult, et keegi ei aja teda kell 2 öösel tööle ühe või teise ametniku või parteikaaslase käkke korrastama. Tuleb töölt, sööb ja teeb teleka lahti. Järmisel hommikul sama. Ilma mingi närvitsemiseta. Las ahned parteiputukad roomavad teiste akende taga ja nuhivad, rahvast see ei puuduta. seööe asemel, et mingil Aaval lasta end mõnitada, teen oma tööd, saan 600 puhtalt tasku ja mu elu on rahulik ja hea. Miks ma peaks ahnitsema, kui mulle piisab sellestki ja jääb ka üle.

 2. Suur asjatundja 4 aastat ago
  Reply

  Lõpuks ometi! Üle hulga aja kui reformierandlase suust kuuleb normaalset juttu. Kui Kaja Kallas demonstreerib jätkuvalt adekvaatset EESTI ELU tajumist on Reformierakonnal kindel võit valimistel. Seevastu Jaak Aab kes Savisaare ajal ajas normaalset juttu on Simsoni Ratase Keskerakonnas juba paar aastat mula ajanud. Vaatame siis miks Kallasel õigus on! Viimased 17 aastat on üle 2/3 eesti valijaid (umbes 600000+- 20-30000) valinud Reformi, Isamaad, Mõõdukaid -Sotse.. Sellest valijate seltskonnast on olnud aastaid konstantselt umbes 200000 madalapalgalised. Ülejäänud umbes 200000 on arstid, advokaadid nende pereliikmed, küüneviilijad, kinnisvaramaaklerid, kaupmehed, suhtekorraldajad, Refi, Isamaa,Sotside toiduahela ametnikkond ja 16 aastased ning kindlasti Leto-Sveti´+Tarandi valijaskond. Mida teeb Kaja Kallas enne valimisi! Käib korra paar Ukrainas ja koheselt esineb ERR otsesaates ja lubab kaitsekulutused tõsta 2,6%-ni. Pange tähele 0,1% rohkem kui Isamaa lubas Lisaks teadustab Eesti rahvast et Savisaar on elus ja isegi Keskerakonna liige- see on Reformi väga kõva trump. Ja muidugi ei unusta Kaja kallas vene kaarti- see on aegade algusest juba trump äss. Need 200000 madalapalgalist ei soovi ei kõrgemat palka,ega Savisaare astmelist tulumaksu ja teavad kindlalt, et Keskerakond on tiblade partei.

 3. kriibu 4 aastat ago
  Reply

  Aab ei olnud ilmselgelt võimeline Kallasest aru saama. Kallas ei öelnud üldse seda,mida Aab talle süüks paneb. Kallas ütles hoopis, et Keskerakond TAHAB madalapalgalised jätta sinna, kus nad on.
  Kas tõesti jääknähud nii kaua mõjuvad?

  • irw 4 aastat ago

   ah soo ja see et Kallas lihtsalt valetab, sellel pole nagu mingit tähtsust. Tähtis on vaid see, et Aab saab millestki valesti aru. Ega keskerakondlased said ju sellestki valesti aru kui Kallas sotsmaksust rääkis. Kallas süüdistas kohe KE-da hirmutamises. Samal ajal ilutseb ERR-is intervjuu Rõivasega kus Kallase erakonnakaaslane hirmutab valijaid võimaliku KE ja EKRE valitsusega. Kildu võib ju ikka panna, aga kui nüüd Aabi ja Kallast võrrelda, siis vahe on mäekõrgune ja seda Aabi kasuks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.