Tasuta päikeseloojanguid pole olemas!

Reet Kudu, kirjanik

Paljud lihtsameelsed eestlased korrutavad rikaste ja ilusate järel, et tasuta lõunaid pole olemas. Samal ajal, kui reformipartei poolt hüljatud ja tõrjutud venekeelsed Tallinna elanikud korraldasid Vene Kultuurikeskuses 14. oktoobril õigeuskliku turu „Pokrovskaja jarmarka“, kus head võis teha südametunnistuse järgi, aga kooke ja lustakat lastelaulu jagati ka tasuta. Mitmed pered jõudsid sellele peole vaid tänu tasuta bussiühendusele.

Parempoolsete põhitarkus kõlab sellegipoolest: „Tasuta lõunaid pole olemas. See kõik tuleb ju millegi arvelt.“ Seda leierdatud sõnakõlksu kordas loomulikult ka reformipartei juht Kaja Kallas oma intervjuus „Õhtulehele“ (12.10.1218), jättes lisamata, et kui midagi on tulnud teiste arvelt, siis on see eelkõige pangandusega seotud isikute rikkus, mis tõesti pole tulnud Eesti rahvale kätte tasuta. Itaalias, kust pärineb sõna „pank“ ja kus pandi alus nüüdisaegsele pangandusele, peeti liigkasuvõttu suurimaks patuks. Eks seepärast Dostojevski „Kuritöös ja karistuses“ ongi vaene nooruk oma tapatöö ohvriks valinud kohutava liigkasuvõtjast vanamuti, et temalt ära võtta nälgivalt rahvalt välja pressitud raha ehk võlaintressid.

Meie liigkasuvõtjad pole loomulikult vastikud vanaeided. Vastupidi – nad on võluvad, sarmikad ja sõnaosavad. Neil on tänu pangandusele, mille arvel rikastuti ja mis anti seejärel Eestist ära, hea hoobelda, et kõige eest tuleb tasuda. Eesti pangad kuuluvad teatavasti ammu välishärradele, kes maksavad oma riikidele neid makse, mida Eesti Vabariigi maksumaksjad neile intressidena loovutavad. Raha voolab tohutus koguses Eestist välja; seega mitte ainult „musta raha pestes“.

Pangandust arendades on ülivõluvad reformiliidrid suutnud meie maksumaksjad panna orjama välismaiste pankade hüvanguks, aga veel hullem – nad on parempoolse ellusuhtumisega kaaperdanud peaaegu kogu meie moraali.

Näiteks Jürgen Ligi, kes rahandusministrina sai juba ammu mitmeid vihjeid Danske panga rahapesu-kahtlusest, vastas Riigikogu õiguskomisjoni vastavatele süüdistustele üksnes põlgliku õlakehitusega. Ta ei vabanda ega kahetse. Ta ainult muretseb „Eesti maine“ pärast! Ometi oleks ta pidanud selle maine pärast märksa rohkem muretsema kõrgepalgalise riigiametnikuna.

Kui keegi põhjustab autoavarii, siis ei piisa eneseõigustustest: ma lihtsalt kogenematusest, näe, ei oska veel küllalt hästi sõita… Aga rahahärrade arvates on niisugune vabandus süüd välistav, kui „tollaste teadmiste juures“ poleks saanudki paremini teha.

Ehk kui tsiteerida kõigi reformihärrade õrnahingelist kaitseinglit Kaja Kallast: „Kurjuse kaev on väga hirmutav ja on palju selliseid hetki, kus seda isegi enam ei varjata.“ Ka kaunis ja lahke Kaja Kallas ei pea vajalikuks enam isegi varjata, et talle käib närvidele rahva rõõm tasuta ühistranspordi üle. On alles matsid; leidsid, mille üle rõõmustada!? Tasuta lõunaid ju ei ole, ja kui salatasu saada, siis parem ikka osake Danske „mustast miljardist“, mis saanud võimalikuks ka tänu Eesti Vabariigi pangaloojate heale (eba)õnnele ja mille eest niikuinii ei karistata. Kas tõesti niikuinii ja mitte kunagi? Või siiski uue rahvamässu ajal, kui läheb jälle „mõisapõletamiseks“, sest kuidagi teisiti „mõisahärradele“ rahva mured ja rõõmud kohale ei jõua?

Õnneks on ka mõni teine ajakirjanik oravanahas kiskjate tegevusest jahmunud. Näiteks „Postimehe“ Vilja Kiisler imestab: „Kallas läks kirvega sotsiaalmaksu kallale, kusjuures ta ise tunnistab, et konkreetseid ideid sotsiaalmaksu kaotamise katteallikate kohta tal veel ei ole.“

Maksud on loomulikult Eesti Vabariigi üks suuremaid valupunkte, sest hoolimata jutust, et me olevat Põhjamaad, ei kavatse meie liigkasuvõtjaist parteid mitte mingil juhul toetada astmelist tulumaksu, mis on neis heaolumaades normiks, sest selline tulumaks tagab inimväärse elu kogu rahvale, mitte ainult neile, kes tasuta lõunasöökidesse ei usu, sest kes annaks tänapäeval pangast raha välja ilma intressita…

Parempoolsed ehk, õigemini, rahapoolsed parteitegelased on oma heaolu eest maksnud tõesti võimsat hinda. Nad pole midagi käest andnud tasuta, sest, olles maha müünud eestlastele kuulunud panganduse, mis neid võimule upitas, tahavad nad maha ärida ka meie esiisadelt päritud kaastunde ja ligimesearmastuse, tänu millele oleme rahvana üldse ellu jäänud. Nad tambivad kõik kaastundlikud ja rahvasõbralikud ideed maha küünilise loosungiga „Tasuta lõunaid pole!“. Ja nende kätes muutub tõesti kogu elu rahaks nagu muinasjutus ahnepätsist, kes soovis, et tema puudutus teeks kõik kullaks – kogu elav looduski kivistus seejärel tõesti kullasäraliseks.

Kindlasti muutuks kullaks ka päikeseloojang, kui rahapoolsed parteid ulatuksid Maarjamaa loojangukaart puudutama.

Aga õnneks seni veel mitte, kuigi mine tea!?

 

10 kommentaari
 1. Vist 3 aastat ago
  Reply

  sain aru: kõik ettevõtlikud ja töökad inimesed on paganast ja nad tuleb paljaks röövida ning nende vara laiskadele ja lollidele laiali jagada, siis tuleb õnn õue peale.

  • irw 3 aastat ago

   orav kiunatas, kardab ja see on hea. Aga ettevõtlikuse ja töökusega pole siin midagi pistmist. Ma spekuleerin, et kui peaks tabama meid mingi katastroof, siis sellel lollil ja laisal on võimalus ellu jääda kordades suurem kui ettevõtlikul ja “töökal”. Loll ja laisk töötab tänagi palehigis ja tal on säilinud tööharjumus, oskused. Aga ettevõtlikust leiva peale ei määri ja kui töötegemise harjumus ka kadunud, siis minnakse vargile.

  • Ära 3 aastat ago

   üle paku, miks peaks kesikud kohe vargile minema?

 2. Kelle taskust 3 aastat ago
  Reply

  MUIDUGI TULEB KÕIK KELLEGI TASKUST..
  AGA KES SEE KEEGI ON ? EESTIS NÄIt. ON SELLEKS ÜHE ARVUKAMA GRUPINA VAESED PENSIONÄRID, KELLEDE OSA JAGAMISEL, MIS PEAKS TUNNISTAMA INIMESEKSOLEKUT TEMA ÕIGUSTEGA, ON ÄRA HÖÖVELDATUD, ET NENDENI JÕUAVAD VAID ARMETUD EURIKUD ALLPOOL SUHTELIST VAESUST JA ABSOLUUTSES VAESUSES.
  KUIDAS JA KELLE TASKU NEED LÄHEVAD – OO, NEID ON MITMEID, – KELLEDEST POLIITIKUD KARDAVAD VÕIVAT SAADA ENESTE VAENLASI, KUI NAD NEILE IKKA JA JÄLLE HÜVESID EI LISA JA LOODAVAD SAADA TOETAJAID. NENDE TASKUST OMAKORDA LÄHEVAD EURIKUD PANKURITE JA ÄRIKATE TASKU. SEDAKORDA ON ANDJAD SELLE EEST VÄHEMALT MIDAGI SAANUD. No ja eks neid toiduahela pisemaid ole veel…
  TOIDUAHELA PISEMATELT VÕETAKSE ÄRA KÕIK JA SIIS TILGUTATAKSE VAHEL, ROHKEM HÄBI PÄRAST VÄLJAMAA EES JA EUROOPA KÄSUL, AEG-AJALT, KUI MEELDE TULEB KERJUSESENTE .
  Kallastel on õigus. Tuleb jah kellegi taskust.
  Nagu Suure Peetri ja Väikese-peetri leivakotilugu.

 3. Kui 3 aastat ago
  Reply

  Reeti (Nii on praegu kombeks, britilik nimetav ja i otsa, see on uus euroopalik väärtus) lugeda, siis ei erine see sugugi paljudest valimiseelsetest umbluudest. Teise don pähh, meie oleme vohh. Kuid kuhu jäävad mõtted?

 4. Vello 3 aastat ago
  Reply

  Tasuta asjade teemal kiunujad näitavad nii üksnes oma rumalust, sest vähegi mõtlemisvõimelisele inimesele peaks niigi selge olema, et tasuta on need asjad vaid neile, kes neid kasutavad. Ja läbi selliste asjade tagavad arukad inimesed kogu ühiskonna ühtlase arengu, toimetuleku ja heaolu, mis lõppkokkuvõttes viib muu hulgas ka selles ühiskonnas tegutsevate ettevõtjate kasumite ja turvatunde kasvule, sest juba vanasti teadis iga vähegi ettenägelik põllumees, et kui sa oma põllule midagi kulutada ei raatsi, nagu sulaselegi palka maksta, siis sul ka pikemas perspektiivis suurt saaki loota pole ja öödgi pead veetma veel pidevas hirmus, et mõni poolnäljas maaproletaarlane su lauta kättemaksuks põlema ei pane.

  • Tasuta 3 aastat ago

   asjast saan ma aru siis, kui ka tooraine kaevandatakse tasuta, tuuakse tehasesse tasuta, toodetakse tasuta, “müüakse” tasuta ja müügikohta peetakse üleval ka tasuta. Õpi selgeks asjade käik kogu järjestuses.

 5. maali maalt 3 aastat ago
  Reply

  Eestimaa kuulub meile kõikidele s.t. kõikidele siin elavatele inimestele. Kõik me oleme Eestile andnud oma tööga pisku selle riigi arenguks, vaatamata väljateenitud palga suurusele. Selge on see, et ka ilma koristajata ja majahoidjata ei eksisteeri ükski riik. Ei usu, et end eliidiks nimetavatel kodanikel on rohkem õigusi kasutada meie riigi väärtusi, kui vaesematel kodanikel. Selge on ka see, et nn.praegune eliit kasutab riigi hüvesid s.t. põletab riigi raha usinalt. Nii, et kui me vaesematele kodanikele pakume midagi tasuta, siis see on õiglane, sest alates Laari valitsemise ajast kuni reformistide languseni, käis pidevalt nn eliidi poolt riigi raha varastamine. Riik on oma pensionärid viinud nälja pajukini. Just lugesin, et Eesti keskmine pension on 450 Eurot, Helsingis 2061, Espoos 2249 ja Kauniaiteni linnas 3015 Eurot. Tekib küsimus -Kas meie riigil on üldse tulevikku?

 6. Me pole KESKMISED, me oleme ELUSOLENDID 3 aastat ago
  Reply

  Keskimine võib ju 450 olla, aga paljud saavad 300 + indeks = mõni eurik.
  Sellest maksavad KOORMISI = majade renoveer.kulud VÕRDSELT TEISTEGA, / tänu Isamaale ,kelle käes on koalits.partnerina seadusloome??? -ilma et keskid sekkuks või teatavaks võtaks kogu seda ELUVÕÕRAST JAMPSI, mis kokku kirjutet /kes majas elavad, hinnatõusud,kommun.hinnad, elektrihinna tõus jms. Maal elavad või väikelinnades jäävad lisaks SUNNISMAISEKS, kuna nn. kinnisvara hindamine toimub kuis kuulutustes kirjas jne. Selleski osas anarhia + asjatundmatus.
  Sellest peaks proteesid suhu saama !!! ja prillid ette ja inimesemoodi välja nägema. Ka kodud peaksid sest rahast sihandsed olema, et sinna pole häbi vähemalt kiirabi sisse lasta…
  Nõukaaeg tegi meile suurt kahju, ta andis VÄÄRIKUSE harjumuse , mitte ahjutaguse sulase mentaliteedi, kes arvas, et ta rohkem väärt polegi. Selline harjumus, enesest lugupidamine, tuleb välja, meie TÄNAPÄEVA EI SOBI,, asjulised vaatavad üle meist ja probleemidest,meie TEGELIKKUSEST, LÕIKAVAD VÄLJA ja arutavad hoopis 2. ja 3. jms sammaste jama, noortele, kes enamuses jõukad oleme võõraks tehtud-jäänud = imelikud ,ässitavad mõned veel tagantki, et võtame ilmaaewgu ruumi .

 7. Nii on 3 aastat ago
  Reply

  Reformierakonna poliitikutele on kõik lubatud. Nad tegutsevad karistamatult. nad on kaitstud. Nad on sisse seadnud oma tagatoa ja seal on turvaline võib tegutseda ükskõik kui alatult. See on kohutav mida nad teevad võimu nimel ja olles võimul tekitavad katastroofi meie riigis. Neile käib kõik närvidele, mida tehakse meie inimeste heaks, vaesed on nende jaoks utoopia. Neil on suured trumbid käes peavoolumeedia näol. Mõned ausad Postimehe ajakirjanikud kirjutasid ju, et neile öeldakse ette keda peaad laimama ja mida kirjutama. Nad olid tüdinenud sellestmuidugi kaotasid nad töökohad. Ega peavoolumeedia kommentaariumides tõtt kirjutada ei saa, selline on neil arusaam demokraatiast. Võib ette kujutada kui hea oleks elu meie riigis kui kogu aeg oleks võimul Keskerakond mõne sellise erakonnaga koos nagu oli Rahvaliit.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.