Uuring näitab Keskerakonna järsku tõusu. Lisatud Jüri Ratase kommentaar

Pildil Jüri Ratas. ELMO RIIG/SCANPIX

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks oma hääle Keskerakonnale kolmandik valijatest ning populaarsuselt neljas jõud oleks erakond Eesti 200, selgus rahvusringhäälingu (ERR) tellitud Turu-uuringute AS-i küsitlusest.

Kui veel eelmisel kuul oli Reformierakonna toetus Keskerakonnaga enam-vähem samal tasemel, siis nüüd on suurim opositsioonierakond kaotanud märkimisväärselt toetajaid, olles langenud oktoobrikuise 28 protsendilt novembris 23 protsendini. Kuu varem oli Keskerakonnal toetajaid 30 protsenti, nüüd 33 protsenti.

Kolmandal kohal on Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 15 protsendi suuruse toetusega. Kuu varasemaga võrreldes kaotas EKRE oma toetusest kaks protsendipunkti.

Neljandale kohale tõusis esimest korda Turu-uuringute küsitluses olnud Eesti 200, keda toetas kaheksa protsenti.

Eesti 200 tulek röövis lisaks Reformierakonnale märkimisväärselt toetajaid ka Sotsiaaldemokraatlikult Erakonnalt, kelle toetus novembris oli vaid seitse protsenti. Oktoobris oli sotside toetus 12 protsenti, märkis ERR.

Täpselt valimiskünnise piiril on Isamaa viie protsendiga, kelle toetus kuu varasemaga võrreldes ei muutunud.

Valimiskünnise alla jääksid nii parlamendivälised Eestimaa Rohelised kolme kui ka parlamenti kuuluv Vabaerakond ühe protsendi suuruse toetusega. Kuivõrd Elurikkuse erakond küsitluse läbiviimise ajaks parteiks muutunud polnud, siis neid küsitlusse eraldi ei lisatud.

Vastusevariante muud erakonnad toetas novembris kaks ja üksikkandidaate kolm protsenti. Valitsuskoalitsiooni erakondade summaarne toetus oli novembris 45 protsenti, opositsioonierakondadel 39 protsenti.

Turu-uuringute AS küsitles 31. oktoobrist 13. novembrini ERR-i tellimusel enam kui tuhandet inimest nende kodudes. Uuringutulemustes on esitatud nende vastajate osakaal, kes omasid poliitilist eelistust. See muudab uuringutulemused võrreldavaks riigikogu valimiste olukorraga. 1000 inimese küsitlemisel ei ületa maksimaalne viga ±3,10 protsenti.

Jüri Ratas: “Tänan südamest kõiki inimesi, kes usaldavad valimiste eel enim Keskerakonda. Meie toetus on tõusnud kolme aasta kõige kõrgemale 33% tasemele. Oleme liikumas veenva valimisvõidu kursil, kuid peame jätkama iga päev tööd Eesti elu edasiviimiseks ning meie inimeste heaolu tõstmiseks. Me ei tööta reitingute, vaid Eesti riigi ja rahva nimel.

Keskerakonna eesmärk on ehitada õiglast riiki kõigile. Meie kõigi jaoks parimat kodumaad, mis hoiab iga oma inimest, mitte ei vastanda siinseid kogukondi. Riiki, kus on rohkem solidaarsust ja jõukust ning vähem ebavõrdsust ja vaesust. Ühiskonda, kus on rohkem koostööd ja vähem vihkamist.

Just nende eesmärkide nimel olen pingutanud Keskerakonna esimehe ja peaministrina ning soovin edasi töötada pärast Riigikogu valimisi. Kutsun kõiki Eestimaa elanikke meiega kaasa sellele teekonnale.”

BNS/Kesknädal.ee

12 kommentaari
  1. See 6 aastat ago
    Reply

    kõrge hinnang kohe kukub, kui Jurka ei suuda pedekaid valitsusest välja peksta. Ja inimesed ei hääleta mitte jooksva hinnangu järgi, vaid sissejuurdunud üldtunde järgi. See on aga keskbandele praegusest hinnangust selgelt madalam.
    Jurka võidaks kõhklejatelt oma 3…4 kohta juurde, kui lööks peded minema. Ka ei riskiks Jurka siis nagu vankade häältega.

    • to see 6 aastat ago

      Jurka ei peksa kedagi, aga praegust olukorda ja vingerdamist on lausa põnev vaadata. Praeguseks on ka selge, kes valitsuskriisi tekitas, aga et teatud poliitilised erakonnad ei soovi parlamendis enam olulisi asju arutada, see on küll poliitikas enneolematu “tipptase” mida pole varem nähtud. Kallas juba jõudis ka pasundada et mitte mingil juhul pole seda parlamendile vaja. Tohoo tonti, siit ju otseselt vaatavad võimuhaaramise silmad vastu, kas tõesti Isamaa tahab veel enne valimisi oravad võimule upitada? Ja Kallas kardab oma erakonna silmakirjalikkust nagu tuld. Kui see papper peaks parlamenti jõudma on reformierakond terves koosseisus välislähetustes. Sellega tuleb teil arvestada.

    • See 6 aastat ago

      valitsusvahetus ekartus on sul põhjendatud. Näiteks paneks oma kohad kokku Kaja, Helir ja Mart. Kohti kokku 30+11+7 = 48 jääb küll alla 51, kuid akna alt tuleks ka seltsimehi juurde. Ja ehk ka ajuvabade seast, neil ju surmajhingus suu juures. Kui nüüd enne valimist pakkuda ministrikohta Talvikule, Mihkelsonile, Ernitsale, siis see oleks neile valimiseks suur häältesaagi juurdetulv. Mis sest et osa neist ministriks ei tahagi, nad on seda 3-ks kuuks kasvõi ajalukku minemiseks valmis. Ja 500…1000 häält tuleks valimisel samuti juurde, sest neil pole lihtsalt aega oma käpardlikkusega läbi põleda. Kahjuks tuleb siis ikkagi juhtroll anda Kaja kätte, kuid ehk ei suuda ta selle ajakesega erilist kahju tekitada.

    • to See 6 aastat ago

      unistada võib ju ikka, ega see pole õnneks maamunal keelatud. Aga ma siis küsiks kohe ka küsimuse selle sinu pakutud vähemusvalitsuse kohta. Mis valemi järgi see valitsus võtab vastu otsuse ja ei liitu rändeleppega. Reformierakond on selle leppe poolt, lausa algataja. Ja teiseks arvan ma et EKRE teeks väga suure vea kui läheks RE võimuleupitamisega kaasa. Seda ei andestaks talle paljud poolehoidjad. Nii palju on vast Mardil ikka oidu, et sellist rumalat sammu ta ei astu. Vist on ka öelnud seda, nii et kriipsuta EKRE sealt maha ja proovi uusi kobinatsioone. Valikuid on tegelikult veel.

    • See 6 aastat ago

      rändelepe oleks siis juba laualt maas. Valitsus on korra juba otsustanud ja sellega on MUTT.
      Ei loe see mitmikliit konservantidele midagi, sest tegemist on aja täitega, mitte mingi asjaliku koostööga. Kakeldakse ehk vaid mõne miljoni pärast, et eelarves siia-sinna liigutada, muud midagi. isegi keskbande sotsialismiehitamisele ei suudetaks erilist kiilu lüüa, aega pole. See on võimalik alles pärast valimist, kuid siis on täiesti uued jõud mängus.
      Peamine, mis võib konservante alla kiskuda, on koostöö pedesotsidega. Ja tulevikus ka Estonija99 kallastega.
      Muidugi on ka 3. võimalus: Jurka poeks Kaja voodisse. See oleks hea mitmes mõttes: eelarve saab valuta vastu võetud, suurt kahju ei suudeta/jõuta enam teha, ja nagunii olulistes küsimustes nad õõnestaks teineteist nii, et midagi välja ei tule, vaid ministrite palgad tilguks lõpuni.

  2. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Tuletaksin igasugustele eledele-ottidele ja muu trollikarjale meelde, et UPITASID pasapartei võimule just pedesotsid ja isamaa reeturite liit, nii et krääksuda pole siin midagi. Meil üldse huvitav seis- presidenti pole keegi valinud, astus lihtsalt kusagilt vana sotskommu käevangus lavale, valitsema pole Ühtse Venemaa Eesti filiaali keegi valinud, ometi on nad platsis sitta keeramas… Imelik, kas pole? Igatahes on see viinud selleni, et eestlaste hääled lähevad Helmetele. Pean tunnistama, et ka mina lähen valima ja valikuks on EKRE! Läheb hästi, on hea, läheb perse, mis siis hikka, hullemaks enam minna ei saa ju?

    • head valimist sulle Aivar 6 aastat ago

      valimised on meil teatavasti salajased ja oma valikuid ei pea mitte avalikult kuulutamas käima, muidu jätad väga propagandisti mulje. Vali keda tahad. Ma lähen ka valima ja see ajab sind tõenäoliselt jube närvi. Onju nii.

  3. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Aiab mind hirmsasti närvi… No ärge ikka nii pilvedesse ka lennake! Igasugust soga on ilmas palju ja mingi tolmukübe ei kõiguta minu olekut mingilgi määral. Valige või baaba jagaa, see ei morjenda üldse. Närvis tundub hoopis teie pooltõbine seltskond olema, lolle tömblusi terve huumorileht täis!

  4. Kohe 6 aastat ago
    Reply

    kukub ka Jurka poolehoitus, sest tema toetab ju muslimite ja neegrite sissemeelitamist. Neljapäeval näete kuidas keskbandiitide kari seda otsust toetab! Kõik need tuusalaulud, eesmaad, vassiljevid ja vankade kari takkaotsa.

  5. MR PENDELIS 5 aastat ago
    Reply

    Tunnistus selle kohta, kuidas ma oma laenu sain

    Tere, kõik, pakume laene eraisikutele, ettevõtetele ja koostööasutustele. Olen proua Clency Dexter. Elan Floridas ja olen täna õnnelik naine, tahan tänada hr PENDELIS WEALTHi pakutavate laenude eest, jumalakartlik mees (See on tõeline) võtke ühendust e-posti aadressil pwloancompany484@gmail.com

    Parimate soovidega

  6. MARK STELLA 4 aastat ago
    Reply

    MARK STELLA FINANTSTEENUS
    väljastades praegu laenu 2% intressimääraga.
    Pakume erinevaid finantseerimise võimalusi, sealhulgas: isiklik laen, kodulaen, võlgade konsolideerimise laenud, autolaenud, põllumajanduslaen, ärilaenud ja ettevõttelaenud intressiga 2% aastas ja see on fikseeritud. Palun võtke meiega ühendust e-posti teel: (Markstellaloanfirm@hotmail.com) või whatsapp +393510483991

  7. Hinson 2 aastat ago
    Reply

    Anname laenu eraisikutele ja ettevõtetele. Oleme huvitatud suuremahuliste projektide rahastamisest ja laenude andmisest ilma ettemaksuta. Intressimäär on 2% aastas. Tagasimakseperiood on 1-25 aastat pluss 6 kuud ajapikendust.

    Pakume:-
    *Projekti rahastamine
    *Ärilaenud
    *Isiklikud laenud

    Saatke meile e-kiri aadressil agenthinson@gmail.com

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.