Toomas Väinaste: „Kui mees ja naine abielluvad, peaks mõlemal korralik töökoht olema.“

FOTOL : VINNI VALLAVANEM TOOMAS VÄINASTE AVAMAS PAJUSTI-KAKUMÄE KERGLIIKLUSTEED. FOTO ARVET MÄGI / SCANPIX

Põline läänevirumaalane Toomas Väinaste arvab, et kui mees ja naine leivad ühte kappi panevad, peaks mõlemal olema korralikult tasustatud töö, mis loob tingimused laste eest hoolitsemiseks ja kodu loomiseks. Niisuguste mõtetega kandideerib teenekas omavalitsusjuht ja tänane Riigikogu liige oma kodumaakonnas Lääne-Virumaal ka parlamendi järgmisse koosseisu. Poliitiku väärtuslikemaks iseloomujooneks peab ta inimlikkust.

Ülemöödunud aastal ja mullu esinesite koos erakonnakaaslaste Toomas Pauri ja Märt Sultsiga Riigikogus jõuluvanale. Varsti on jõulud taas käes. Mida tänavu poliitikuna jõuluvanalt ootate?

Oleneb sellest, kas läheneda küsimusele poliitika või nii poliitika kui ka inimlikkuse vaatevinklist. Viimasel juhul sooviksin näiteks, et maksud ei tõuseks ja maksupoliitika oleks stabiilne. Ettevõtjatele tuleks luua tingimused toota ja võimalikult palju eksportida, et Eestimaale raha juurde tekiks.

Mis kindlustaks, et poliitik jääks ennekõike inimeseks?

Minu arvates on kõige olulisem see, millises perekonnas sa oled kasvanud, millist tööd oled teinud, kuidas üldse töösse suhtud. Oluline on teavitada, et me ei ela ühiskonnas mitte ainult endale, vaid ka teistele.

Kuidas sai oma nime teie sünnipaik Lääne-Virumaal – Soonuka küla?

See küla asubki soo nukas. Kui varem oli Soonuka külas kaheksa „suitsu“, siis nüüd on järele jäänud kolm. Minu kodumaja on praegu alles ja seal elab mu 97-aastane ema Laine Väinaste. Vennas käib teda abistamas. Kui inimesel mõistus selge, siis pole ju mõtet vanadekodusse minna.

Mis tööd ema on teinud?

Poole tööinimese-ajast oli ta lüpsja ja teise poole kanatalitaja. Ta on üles kasvatanud viis last.

Mille poolest kujunevad 2019. aasta Riigikogu valimised erilisteks?

Eesti Keskerakond on praegu koalitsioonis ja peaministrierakond. See peaks olema meile plussiks. Rahvas näeb, mida oleme korda saatnud.

Kas teie personaalne sõnum valijatele on juba välja kujunenud?

Püüan kaasa aidata sellele, et kui abiellutakse, oleks töökoht nii mehel kui ka naisel ning võimalused koolitada lapsi ja luua hubane kodu. Need on minu jaoks kõige tähtsamad asjad.

Olete 68-aastane, kuid väljanägemine ja olek seda ei reeda. Kuidas hoiate ennast vormis?

Eks tagasilööke on ka olnud. Ametikohad on minult aga piisavalt tegutsemist ja liikumist nõudnud.  Tähtis on mõelda positiivselt. Mida ette võtad, seda püüad ikka maksimumiga teha.

Tervise edendamisse ja sportimisse olete panustanud ka Vinni vallavanemana. Pean silmas spordihoone juurdeehitust ja täismõõtmetega staadioni rajamist.

Jah, korralikke tingimusi sportimiseks, keha ja vaimu tugevdamiseks on tarvis ka maapiirkonda. Siis tugevneb rahva elujõud ja võrsub ka uusi tippsportlasi.

Vinni vallast on pärit sumomaadleja Baruto alias Kaido Höövelson, kes nüüd ka teie erakonnakaaslane. Kas temaga n-ö šõulikuks sõpruskohtumiseks maadelda pole proovinud?

Oi ei! Ta on minust ikka niipalju suurem, et vaatan talle alt ülesse. Tuule sai ta tiibadesse aga meie spordihoonest.

Olete lõpetanud Jäneda põllumajandustehnikumi agronoomina ning Eesti Maaülikooli kaugõppes  põllumajandusökonoomika ja juhtimise erialal. Kas poliitikasse tulite majanduse kaudu?

Tegelesin ettevõtlusega. Kui Vinni vallavanemaks valiti, siis mõtlesin, et ehk olen selles ametis kaheksa kuud. Omavalitsusjuhi tööperiood kestis aga viisteist aastat, kuni Riigikogu liikmeks saamiseni.

Küsis Jaan Lukas

 

1 Kommentaar
  1. Miks 6 aastat ago
    Reply

    Toomas elab minevikus, kui vaadata on vaja tulevikku? Sest just keskbande on toetanud mees+mees ja naine+naine ja sootu+naine/mees/sootu kooselusid ja nendepoolset laste pilastamist. Seejärel tõstavad lärmi jälle mingid sallivad ja kehtestatakse olend+olend abielud ning neil on lasteks samuti olendid.
    Nii et Toomas peaks oma vanameelset häälestatust kõvasti reetma ja laskma endal aju loputada. Eilse ja tänase mõtteviisiga tulevikuvalimisele ei minda! See oleks ette kaotus, sest ükski pede teie poolt enam ei hääletaks.
    Uued euroopalikud väärtused tuleb vastuvaidlemata omaks võtta nagu ka sissetungivad muslimid ja neegrid ning eriti neegermuslimid nagu nüüd Tooma toel on ka eesti rahva uuestisünni eesmärgi heaks ja ainuõigeks kiidetud. Ning mingi isiklik arvamus ei loe, kui suur juht ja peremees oma orja käsib!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.