Ratas: olen valmis ränderaamistiku valitsuses hääletusele panema

FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Peaminister Jüri Ratas teatas oma seisukoha muutumisest ning on nüüd valmis ÜRO ränderaamistikuga ühinemise valitsuses hääletusele panema. 

“Kui rahvaesindajad peaks Reformierakonna ja Vabaerakonna eestvedamisel loobuma parlamendi õigusest ja võimalusest seisukoht kujundada, siis olen valmis viima ränderaamistiku küsimuse valitsusse ning antud keerulises olukorras selguse saamiseks ka hääletama,” teatas Ratas esmaspäeva hommikul sotsiaalmeedia vahendusel.

“Jah, see viimane lahendus ei ole küll kuidagi koalitsioonivalitsuse otsustuspõhimõtetega kooskõlas, kuid meil tuleb sel juhul lähtuda riigikogu vastavast soovist,” lisas peaminister.

Esmaspäeval koguneb riigikogu täiendavale istungile, et arutada Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ja Keskerakonna saadikute esitatud avaldust ränderaamistikuga ühinemise toetuseks. Dokumendi arutelu kandus riigikokku, kuna valitsus ei võtnud Isamaa vastuseisu tõttu selle suhtes seisukohta. Reformierakonna ja Vabaerakonna saadikud on teinud avaldusele parandusettepanekud, millega annaks riigikogu ränderaamistikuga ühinemise otsuse uuesti valitsusele.

Keskerakonna esimees Ratas on varasemalt öelnud, et tema juhitavas valitsuses tehakse kõik otsused konsensusega ning hääletama ei hakata.

“Selgus ja vastutus tänases olukorras, kus auväärt riigikogu hakkab arutama ÜRO globaalset ränderaamistikku on vajalikud meie riigi ja rahva ees ning rahvusvahelisel areenil. Olen ise pikalt riigikogus töötanud ning ka peaministrina alati rõhutanud parlamendi olulist rolli ja otsustusõigust. Seetõttu lähtun edasises tegevuses riigikogu täna vastu võetavast avaldusest,” teatas Ratas esmaspäeval.

“Olen püüdnud viimaste nädalate jooksul saavutada Isamaa toetust ränderaamistikule. Kahetsusväärselt on see päädinud jäiga vastuseisuga. Seetõttu algatasid 39 saadikut avalduse parlamendis, kel on vastavalt põhiseadusele rahvaesindusena mandaat otsustada olulisi riigielu küsimusi,” lisas peaminister.

Riigikogu täiendav istung algab kell 11.

BNS

10 kommentaari
  1. Kauaaegne Keskerakondlane. 6 aastat ago
    Reply

    Ratas, meid on siin päris palju erakondlaseid kes on valmis erakonnast lahkuma kui surud läbi selle lepe. Enam ei mole endised ajad kus me uskusime juhti. Sina aga usaldust ei vääri.

  2. See 6 aastat ago
    Reply

    tähendab praeguse valitsuse kukkumist ja keskbandele taas 20-aastast põõsaskükitamist. Kuid õnneks ei saa Jurka sellest veel aru. JURKALE ja ta BANDELE maailma kindlaim EI!

  3. mnjah 6 aastat ago
    Reply

    kaval käik. Isamaa hääletab tänase eelnõu vastu, mis tähendab et Riigikogust otsust ei tule suunata see tagasi Valitsusele. Mis edasi sellisel juhul Riigikogus saab, eks näitab tänane päev. Isamaa ei taha tegelikult Valitsusest lahkuda, seda oli kuulda täna juba Seederi närvilisest intekast kus muuhulgas mainiti et kuidas ikkagi Riigikogu ei taha vastutust võtta, jne. Nii mitu erinevat seisukohta viimase nädala jooksul Seederi suust. Isamaa tahaks ise Riigikogus rändeleppele vastu hääletada ja samas pole tal selle vastu midagi kui see ka läbi läheks, aga nad saaks selle teema oma valimisvankri ette rakendada ja rahvast hullutama hakata. Minu silmis oleks ainuke õige lahendus see kui täna otsust ei tulegi ja asi läheks rahvahääletusele ja ma olen üsna veendunud et selleks ajaks on enamus rahvast nõus sellega liituma kuna praeguseks hetkeks pole lihtsalt olnud aega selgitustööd teha. EKRE ja Isamaa kütsid sellest hüsteeria üles ja praeguseid selleteemalisi küsitlusi ei saa usaldada. Nüüd on Isamaa kahvlis.

    • Kui 6 aastat ago

      Seedribandiidid valitsust lõhki ei aja, siis on nad oma isamaareetmisele veelgi lisa andnud.

    • kriibu 6 aastat ago

      Isamaa ei ole kahvlis, Isamaal on selge seisukoht, mis kõigi küsitluste järgi on ka rahva enamuse seisukoht, sealhulgas ka keskerakonna toetajate enamuse seisukoht.
      Ratasel on vaja eelarve vastu võtta. Seega on tegelikult Ratas kahvlis: kas lasta eelarve põhja, minna valijatega vastuollu, minna sotsidega vastuollu jne

    • kriibukene 6 aastat ago

      kui praegu küsitaks rahva käest “kas Eesti peaks Venemaale sõja kuulutama”, siis saaks sa sealt ka jaatava vastuse.Ühtegi putru ei sööda kuumalt ja selgelt on rahvas praegu ära hirmutatud. Ja sellises olukorras pole ükski küsitlus adekvaatne.

  4. kriibu 6 aastat ago
    Reply

    Ratas, võta ennast kokku ja talita oma valijate enamuse tahte järgi – ära luba seda lepet tunnustada!

    • Just 6 aastat ago

      Mikser kutsus riigikogus üles, et EI TOHI ALLUDA LOLLI VALIJA TAHTELE, vaid tuleb tegutseda pedestajate nõudmiste järgi. Ehk meelitada mutukaid sisse ja anda neile suuremad õigused kui eestlasele keskmiselt, mis tähendab keskmise nihke korral, et mutukad saavad hea elu meie enamuse arvel. Miksril on mille pärast muretseda. Kuid kuna Jurka munad on Svenni peos, siis ta pigistab nagu jaksab. Ja Jurka on ju loomult nõtk.

  5. Nüüd 6 aastat ago
    Reply

    on kõik selgemast selgem. Kui valitsus hääletab, siis 10:5 mutukate sissemeelitamise poolt. Sest isamaareeturid hoiavad ahnusest 10 küünega kohast valitsuses kinni ega lõhu seda värdjalikku võltsmoodustist.

  6. Jurka 6 aastat ago
    Reply

    sihuke käik tõestab, et ta pole kindel koostöötaja ka kokkulepitu alusel. 3 bandet leppisid kokku aga kui miski Jurkale ei meeldinud, siis pühkis ta selle kostöölepinguga perset. Mida ta pole aga teinud koostöölepinguga Putiniga! See aga räägib juba iseenese eest, kelle karvane käsi keda siin liigutab.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.