Ratas: üksteise vaenamine on Eestis tavaliseks muutunud

Kaader Jüri Ratase videopöördumisest.

Peaminister Jüri Ratas väljendas enda avalikus advendipöördumises kurbust olukorra üle, kus üksteise vaenamine on riigis tavaliseks muutunud.

“Viimastel nädalatel Eesti avalikkuses ja ühiskonnas toimunu teeb mind siiralt väga kurvaks,” kirjutas Ratas sotsiaalmeedias. “Meie inimestele ei ole ligimese tõukamine, löömine, viha ega üksteise vaenamine ühelgi moel omased. Kuidagi märkamatult on need saanud aga nii tavaliseks eestimaalaste arvamustes, ajalehtede pealkirjades, sotsiaalmeediapostitustes, kuid mis kõige hullem – tegudes.”

“Ma usun, et teist inimest löönud ja sellele kaasa elanud inimesed tunnevad oma südames kahetsust. Meist keegi ei sooviks sellist kohtlemist iseendale ega oma lähedastele,” märkis Ratas. “Kui osad ühiskonna liikmed tunnevad, et peavad kasutama vägivalda ning teised seda õigustavad, siis pole me keegi suutnud piisavalt hästi oma ülesannet täita. Meil kõigil tuleb juhtunust õppida.”

“Saja-aastane Eesti on piisavalt tugev, et märgata, mõista ja ikkagi üheskoos targemana edasi minna. Meil on ühised väärtused ja suund, kuhu liikuda. Soovime ehitada riiki, kus on hea ja turvaline elada. Ühiskonda, mille iga liige saab tunda end õnneliku ja hoituna. Me suudame seda ainult ühiselt – igaüks eraldi ja kõik koos – panust andes,” kirjutas Ratas ja soovis kõigile rahulikku advendiaega.

Pöördumine Eestimaa inimeste poole

Head sõbrad! Viimastel nädalatel Eesti avalikkuses ja ühiskonnas toimunu teeb mind siiralt väga kurvaks. Meie inimestele ei ole ligimese tõukamine, löömine, viha ega üksteise vaenamine ühelgi moel omased. Kuidagi märkamatult on need saanud aga nii tavaliseks eestimaalaste arvamustes, ajalehtede pealkirjades, sotsiaalmeedia postitustes, kuid mis kõige hullem – tegudes.Ma usun, et teist inimest löönud ja sellele kaasa elanud inimesed tunnevad oma südames kahetsust. Meist keegi ei sooviks sellist kohtlemist iseendale ega oma lähedastele. Kui osad ühiskonna liikmed tunnevad, et peavad kasutama vägivalda ning teised seda õigustavad, siis pole me keegi suutnud piisavalt hästi oma ülesannet täita. Meil kõigil tuleb juhtunust õppida. Saja-aastane Eesti on piisavalt tugev, et märgata, mõista ja ikkagi üheskoos targemana edasi minna. Meil on ühised väärtused ja suund, kuhu liikuda. Soovime ehitada riiki, kus on hea ja turvaline elada. Ühiskonda, mille iga liige saab tunda end õnneliku ja hoituna. Me suudame seda ainult ühiselt – igaüks eraldi ja kõik koos – panust andes. Soovin meile kõigile rahulikku advendiaega!

Posted by Jüri Ratas on Laupäev, 1. detsember 2018

BNS/Kesknädal

21 kommentaari
  1. Väga 6 aastat ago
    Reply

    õige hukkamõist Jurkalt! Ülbikud, kaabakad, pätid ja muud väärakad tuleb mõista ÕIGEKS, ohvrid SÜÜDI!
    Ma ei kahtle mitte raasu ka, et slline on keskbande TÕELINE pale. Aitähh Jurkale, et avas silmad ka paljudel uutel seni pimedatel.

    • mnjah 6 aastat ago

      ma olen korduvalt rõhutanud, et üks keskmine ekre valija ei peagi kõikidest asjadest aru saama, sest tema ajuehitus on pisut teistsugusem kui tavakodanikul. Seepärast näete te oma ümber toimuvat ka peapeale pööratuna. Raske juhus muidugi, aga loodame et tervis edaspidi paraneb. Ah ja veel, ohvreid ei tohi puutuda, need peavad oma võllade ja vikatimeeste plakatidega kõikjal meie rahvakunsti rikastama ja kodusid kaunistama. Ilma selle atribuutikata on eesti rahvus määratud hukule.

  2. Eve 6 aastat ago
    Reply

    Nii see kahjuks on. Laim, inimeste tervise rikkumine ja vihavaenu õhutamine on meil tavalised nähtused. Sellega tegeleb terve Reformi tagatoa seltskond. See, mida nad tegid E.Savisaarele on üks hullemaid asju, mida nad on teinud. Kogu aeg mõeldakse välja olematuid süüdistusi paremate inimeste suhtes, et neid kõrvaldada teelt võimule. See viha väljendus rusikate abil rahva poolt on ennekuulmatu kuritegu. Kust see tigedus küll tuleb. Ekrelased võiksid ka tagasihoidlikumalt arendada oma võimuvõitlust. Aga kui nad muutuvad tagasihoidlikeks väheneb kohe häältesaak. Eks nende valijate seas on ka mõned vägivalda armastavad inimesed. Sotsid tegutsevad rahulikult ja nad on head kaaslased keskerakondlastele. Keskerakondlased saavad hääli tubli töö ja hoolitsuse eest Eestimaa parimatelt inimestelt. Jätkem laim, vihavaenu õhutamine ja vägivald.

  3. Ei 6 aastat ago
    Reply

    saa loota ühegi valija ega valitava mõistusele. Sest kui arvestada, et inimestest on vaid 1…2% neid, kes jagavad riigielu üldiselt, siis samapalju jaguneb teavet ka valijaskonnale (valimas käib ju kuni 60%). Need vastavused käivad võrdeliselt. Küsimus on, mis seda suudaks muuta?
    Üks vastus on, et tuleb testida nii valijaid kui ka valitavaid, nt pallidega 1…10. Täpne oleks isegi 0…9, kuid siis solvuks 0 saanud (ja Mikko Marianne hakkaks oksele), sest 0-ga korrutades ona ka tulemus 0.
    Seega oleks 10 1-pallilise teadmisega valijat võrdne 1 10-pallilisega ehk tobukesed ei suudaks väärata arukat nagu praegu 1:1 suhtes on vabalt võimalik, sest lolle on ühiskonnas kõvasti rohkem kui arukaid. Samuti riigikogus, kui 2 arukat selgitavad ülejäänutele küll kui loll on mingi seadusesäte, kuid 99 sõidavad sellest arukusest tuimalt üle.
    Testida ei tuleks unistusi mida tahaks. Testida tuleb lahendeid mingitele olukordadele, see näitaks valikute vahel valimist. Kuna inimene valib tunnetega, siis on vead kerged tulema ja tulemuseks on ka nigel test.
    Ja tulemuseks oleks siis valitava vaimuteguri ja teda valinute vaimuteguri korrutis. Näiteks Mäki Janek teeks testi 9,2-le, 5000 teda valinut keskmiselt 2,8-le, kokku seega 14000 palli. Kui nüüd korrutada Janeki pallid valinute pallidega, siis tuleb 128800 palli. Mõnel teisel võib valijaid ka vähem olla ja tal endal test natuke sitem, kuid kui tema valinute testi keskmine on selgelt parem, siis on ka vastavus parem kui Janekil ja Janek saadetakse tagasi Petseri kloostrisse, too teine aga sõidab Toompea otsa.
    Nii meil täna ongi, et mäeotsas on kari lambaid ja vaid mõned üksikud oinad, kes mõnest valdkonnast juhuslikult midagi teavad. Kuid ka siis ei löö see teadmine läbi, sest tagatuba ehk kamba pealikud otsustavad hääletada vastupidi mõistusele, sest nii saab sellele või tollele ära panna. Seega pole mäeotsas mingit kohta mõistusele, vaid ahnusele ja kadedusele, mis koondub teisele ärapanemisse.

  4. Kui räägid, Ratas; ülekohtust, 6 aastat ago
    Reply

    siis mõtle oma ohvrile, Savisaarele. Sa ei vääri selle mehe küünealust mustust kuid vaenasid nagu vähegi võimalik.

  5. idioodist EKRE valija 6 aastat ago
    Reply

    Andku nüüd kõik sotsidest ja kesikutest “vaimuhiiglased” mulle rumalale andeks, kuid ehk võin siin oma tagasihoidliku küsimuse küsida. Jüril on hirmus kahju, et kuulekas euromass, vürtsitatud punase vene sibulaga, on äkki vastu hakanud, uimast üles ärganud, hakanud enda ja oma laste tuleviku pärast muretsema ja selle eest seisma. Üks kasvatamatu sotsist provokaator, läks jõuga teise omandit endale kiskuma, vääribki üht põlguselaksu vastu pehmet eurotagumikku. Jah Jüri, mehed teevadki nii omavahelised “jõujooned” selgeks, supinahad ainult soiuvad ja ründavad salakavalat selja tagant, nagu terve armee “mõjuisikuid” praegu teevad, kaasaarvatud teie. . Mina küll ei näinud, et Tarand oleks kusagilt rängalt haavatud, aga “mis kinni ei jää, tuleb kinni lüüa!” ;”Mis nad tulevad siis meie õuele kaklema!” Need sõnad on teile muidugi arusaadavad ja mõistetavad, aga EKRE puhul täiesti vastvõtmatud. Samas kõõlute endiselt kaelakuti eesti rahva lõppu ootava Toomiga. Seda inimest promotakse aina rohkem sest see hingelt inetu inimene tahaks olla siin minister, aga usu Jüri—-hakkame vastu ja meid saab olema järjest rohkem.

  6. Aga 6 aastat ago
    Reply

    milline oleks olnud suhtumine siis, kui Jota Tarand oleks tunginud lavale rehvide koosolekul, rebinud mikri Kajalt ja kukkunud siis räuskama oma islaamistavaid hüüdlauseid ning seejärel turvad ta jõudu kasutades eemale toimetanud? Kas süüdi oleks diis olnud Kaja?
    Kuulasin nädalavahetusel mõnd poliitmölakate saadet ja kõik olid nagu kinnimakstult konservante hukka mõistmas, Indrekukene oli tehtud õnnetuks ohvriks. Nüüd on pime Jurka sattunud hääli kerjates samasse pättide kampa.

  7. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Kuigi ma pean EKRE põhikontingenti(alamal olevaid pooldajaid) vanadusest nõtradeks tegelasteks, siis ei maksa siiski unustada, kes moodustavad põhiosa,elik niiditõmbajaid. piisab käia ainult EKRE mõningal koosolekul(oma kogemus). Ausalt öeldes pidin perseli kukkuma, kui nägin sellist hulka omaaegseid partorge, keskastme kommusid ja muid kvislingeid.
    Kuid! TV3 esinenud Vakra nimeline tegelane küll kannatanu rolli ei täinud! Provotseerija pool oli ikkagi tema, ja juba tänahommikune ajakirjandus vahendab sellesama libeda Vakra sõnu, …”helme pidi mulle peaaegu kallale tungima…”
    Kulla sotsid, terves maailmas olete just teie loonud sellise olukorra, nagu praegu on! Nimelt hullumaja. Kas te teate, kui palju on Rootsis linnaosasid, kus isegi relvastatud politsei ei julge käia? Norras? Mis kuradi lõimumine? Ennem lõimub valge inimene( kui muidugi jõuab enne kõri maha tõmbamist), kui moslem.
    Valed , mida sotsid ajavad, maksab neile endile kätte, see on fakt. Eestlane tahab elada omal maal, omas kodus, see on eestlase õigus. Üle 300 tuhande okupandi ja tema järglase ei ole tahtnud siinsete elanikega arvestada, ega hakkagi. Neile on omane tarakanlik eluviis ja 2…govorite po tzelovetseski…”, balalaika ja sivkad. Samuti moslemitega ja neegritega, palmiall pikali ja anna süüa…
    “Ära anna neile kala, anna õng…” Õng aga müüakse kiiresti maha ja oodatakse ikka kala.
    Aitab ehk EKRE materdamisest, aitab valetamisest, jah, eks EKREl ole viltulaskmisi, aga kellel pole? Keskerakond ajab puutinlikku poliitikat ja mõnitab eestlust! Kas pole?

    • to Aivar 6 aastat ago

      väga õiged sõnad “eestlane tahab elada omal maal ja rahulikult ning õnnelikult”, aga täiendan seda rida veel omaltpoolt. Keskmine eestlane ei taha ka seda hüsteeriat, mida EKRE külvab, keskmine eestlane näeb tegelikult kõike, ka seda, et tollel miitingul kasutatud atribuutika, mida hiljem erakonna esimees rahvakunstiks nimetas, kutsub üles vägivallale ja äärmuslikkusele. Keskmine eestlane näeb milline totaalne sõda on sotside vastu käima lükatud ja seda juba palju aega varem kui see rändelepe üldse päevakorda tuligi. Keskmine eestlane nägi eile ka seda, et Martin Helme valetas(jälle) TV3-s kui ütles et just sotsid on inimesed pahaseks ajanud ja hüsteeria üles kütnud. Ei ole sotsid selles süüdi, seda on teinud EKRE ise ja juba pikemat aega. Ainult pime ja puruloru ei saa sellest aru. Massipsühhoosi ja viha ning vägivalda õhutab konkreetselt EKRE. Te kõik peaks ju mäletama milline vaht klopiti EKRE poolt üles pelgalt hümni asendamise pärast teise lauluga. See oli nende jaoks justkui maailma lõpp, mis andis neile õiguse president maa põhja taguda ja mida kõike veel.
      Keskmine eestlane tahab rahu, aga sa lihtsalt ei saa seda mitte kusagilt, ükskõik kuhu sa lähed või mingi portaali avad sh ka Kesknädala, kus on kohad sisse võtnud needsamad hüsteerikud ja vihast nõretavad inimesed, kel käsi on kogu aeg rusikas. Jätke järele, see on väsitav. Igal inimesel on 3 märtsil võimalik teha oma valik, aga ekrelased ei peaks siia ronima oma propagandat tegema. Palun jätke meid lihtsalt rahule, käituge väärikalt ja ärge õhutage vaenu ning mis peamine, ärge valetage nii palju.

  8. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Lisaks! Kui EKRE peksaks oma ridadest minema endised varastest punased ja valetaks ise vähem, oleks tema pooldajaid palju rokem!

  9. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Veel lisaks! Kui palju teist on moslemitega kokku puutunud? Mina olen, 1981-82!

    • Mina 6 aastat ago

      1996…2001 – Gaboon, Cameroun, Gaana, Gambia, Maroko, Tuneesia, Egiptus, Mosambiik, India, Suriname.
      Kokkuvõtlikult ütlen järgmist:
      1) Kui oled nende juures nende seas samaväärsena, siis suhtutakse susse väga hästi;
      2) Kui oled nende seas nende sihtriigis Euroopas, siis üksikutega saab vabalt suhelda, kambast on parem eemale hoida;
      3) Kui oled nende juures neist ülemana, siis sind vihatakse, kuid talutakse, sest on sisemine kokkulepe, et eurooplane on rahakott, mida saab nende heaks puistata;
      4) Kui oled nende juures nende sihtriigis Euroopas ja püüad neile head teha ja neile pugeda, siis kasvavad nad sinust üle nagu võimuliit sõidab rahvast üle teerulliga. Muslimid EI LÕIMU uue asukohariigiga MITTE KUNAGI! Ajaloos on seda tõestanud maurid, türgid ja NSVL-is Kesk-Aasia ja Ees-Kaukaasia. Kuid meie kordame üha enam vanu vigu.
      Seega on ainus lahend neid Euroopast eemal hoida ning seal käies neid tunnistada, kuid mitte üle toita ega neid haletseda. Mida kahjuks paljud liiduvabariigid Euroopast teevad – Prantsusmaa, Saksamaa, Hispaania, itaalia, Ühendkuningriik, Beneluks, Skandinaavia (+Norra). Lisandunud on uus ussitaja – Hiina, ja see toob Euroopale veelgi suuremat kahju.

  10. ahzoo 6 aastat ago
    Reply

    no näed sa dälfi peldikusein on nii blokis kui blokis…ilmselt HÄBENEVAD oma sigaduste rahvale pähe määrimisega ja võltsimistega…evestus pani ameti maha…kas südametunnistus hakkas tööle oravakaabkate ja irlitzide riigi hävitamise,rahva vaesustamise…jne idiootsusi,rollotamisi jbe ei jõua sajandiga rööbastele viia…

  11. vanainimene 6 aastat ago
    Reply

    Miks sa Ratas teed meie unistuste riigist (vabast eestlaste riigist) venelastele meelepärase gluaagi. Silmakirjalikult käid meie kangelaste haudadel pärgi viimas ja tühje sõnu pildumas. Sinu koht on 9 mail Toomi kõrval Filtri teel, siis sa oleks vähemalt aus. Sina, Ossinovski, President—teie järgijad ja kintsukaapijad lisaks— olete võõra mentaliteedi maaletoojad ja vägisi pealesurujad. Kes tegelikult niite tõmbab—-kes annab korraldusi Presidendile või on ta tõesti ise nii—–!Issand isegi sõnu ei leia sellele värdmõtlemisele, millega president meid pidevalt kostitab. Niisiis–President–Ossinovski—Ratas—õudne Eestit purustav kooslus.

    • mnjah 6 aastat ago

      Selle vanainimesega on ekre retoorika juba hävitustöö ära teinud. Kurb tegelikult kui inimesed ei saa elementaarsetest asjadest aru ja näevad oma poliitilistes konkurentides reetureid, hävitajaid keda siis kutsutakse sisuliselt hävitama. Seda nägime plakatitelt, lugesime teie raevunud nägudest ning kuuldud labasest sõimust. Mitte ühtegi põhjendust, lihtsalt lambist solvame inimesi maapõhjani. Seda ei pea vaikiv enamus taluma, te olete igasugused taluvuspiirid ületanud ja väärite vastutusele võtmist. See ei ole enam demokraatia, see on otsene solvamine ja jalge alla trampimine. See on vaenu ja viha õhutamine, mille kohta on karistusseadustikus paragraafid olemas. Kohutavalt piinlik on selle ekrestunud vanainimese pärast. Tee teene ja lase oma kommentaar maha võtta.

    • Eksid 6 aastat ago

      mnjah. Reetur pole see, kes on su võistleja, vaid see, kes toetab okupante ja rahva tibalastamist. keskbande seda aga igal juhul on. Küsige Ratta Jurka, Kalda Kaja, Assinovski Ženka või mõne uue kremli tõusiku (Kalda teisiktont) käest, miks nad tahavad õigustada Venemaa okpatsiooni Narvataguses ja Petserimaal, miks need tegelinskid tahavad loovutada Venemaale ligi 200 ruutkilti meie veeala Soome lahel, Narva veehoidlal, peipsi ja Pihkva järvel? Kas need pole siis reeturid?
      Paljudele ei meeldi, kuid just konservandid on need, kes seisavad nende reeturite vastu.

    • to Eksid 6 aastat ago

      räägi siis meile kah, mismoodi see tiblastamine välja näeb? Kas see, et üha rohkem venekeelt kõnelevaid inimesi on eesti keelt õppimas ja keele tase on tõusnud(need on ametlikud faktid). Üha enam on hakatud lõpuks tegelema keele õpetamisega maast madalast ja lasteaedades. Kas sa üldse tead mida Petserimaal elavad inimesed ise tahavad? Kui ei tea hoia oma suumulk kriipsuna. Lähed ise sinna elama või? Ja kus sa üldse võtad et need sinu nimetatud tegelased ilmtingimata tahavad seda merepiiri loovutada. Kas Ratas algatas selle piirileppe või? Tõmba tagasi vihakott ja tee endale üht teist selgeks enne kui siia solvama tuled.

    • Tiblastumine 6 aastat ago

      tähendab nõukogude inimese mõtteviisi: kõik Moskvasse kokku ja siis igaüks käib kerjamas.

  12. uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    27 aastat on pidevalt õhutatud inimeste vahelist vaenu,pidevalt on teisitimõtlejaid mõnitatud,sildistatud ja nüüd Sina Ratas tahad selle ühe käeviipega kõik heastada,ära kustutada.
    Ainuke võimalus asjad jälle paika saada on kannapööre riigi poliitikas st. kõiki meie inimesi tuleb kohelda võrdselt,üleriigiliset mõjuvaid otsused panna rahvahääletusele,valimiseadust tuleb muuta st.ka presidenti peab valima rahvas või tuleb sellest institutsioonist üldse loobuda,lõpetada igasugune salatsemine nii Rayl Balticu kui Feb fondi taoliste afääride suhtes.
    Riik on kodanike jäoks ja peab olema näoga rahva poole !

  13. Tom 6 aastat ago
    Reply

    Loen ja imestan,et kuidas on võimalik ühel täiskasvanul inimesel nii rumalat juttu rääkida?? Lg peaminister, miks Te meid rumalateks peate??? Mitte üksteise vaenamine vaid riik ja valitsus on inimesi vaenanud ja tülli ajanud juba aastaid. Noored-vanad,rikkad -vaesed, maa- ja linnainimesed,eestimeelsed-Brüsselimeelsed, mehed – naised,. Seaduste läbisurumine enamuse tahte vastase riigikogus jne.lSiit võiks igat teemat pikalt lahti kirjutada aga sellel pole mõtet,need probleemid on enamusele teada aga peaminister teeb kala näo ja kuulutab”eestil läheb hästi”!Nüüd kui üks provokaator sai jalaga tagumikku on kiun taga.Meie Peaminister ilmselt soovib,et rahvas oleks edasi.vait nagu lambad ja kannataks kõik sigadused vaikides ära?

  14. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Oot oot, kas Ratas ja tema kretiinkamarilja sai valitsusse valimistega? See, et 2 tolgust suitsunurgas kokku leppisid, et pasapartei saab valitsema, et tee seda legitiimseks. Sama presidendiga, Tariti kusagilt kohale ja palun väga siin on teie president! Aitab ehk!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.