Miks ma toetan Keskerakonda

Jaanus Raidal Foto: Arvo Meeks/Scanpix

Jaanus Raidal, Otepää vallavolikogu aseesimees, Keskerakond

Tutvudes paljude valimislubadustega, mida meile on pakutud läbi aegade, ja ka nüüd, mil märtsis 2019 tulemas uued väga olulised valimised, on meie ootused ja lootused taas ellu ärkamas. Soovime muutusi ning paremat ja õiglasemat Eestit kui siiani olnud. Kõike kahjuks korraga ei saa, kuid aasta-aastalt on meie elu paremaks läinud.

Keskerakond, olles kaks aastat võimul, on olnud nähtav nende lubaduste täitmisega, mis antud eelmistel valimistel 2015. aasta märtsis. Omavalitsuste tulubaas on kasvanud, kauaräägitud haldusreform suures ulatuses ellu viidud. Omavalitsustel on nüüd suuremad võimalused kohalikku elu arendada. Ees ootab riigireform, mida vaja ellu viia väga rahulikult – printsiibil: üheksa korda mõõda ja üks kord lõika. Elame 21. sajandil, ja lähtudes uutest väljakutsetest maailmas, tuleb ka riigikorraldust kohandada kaasaegsetele nõuetele vastavalt.

Tasuta ühistransport käivitus, suurem osa Eesti elanikkonnast on sellega rahul ja tänulik. Riigieelarvest on päästjate, õpetajate, tervishoiutöötajate ja teiste oluliste valdkondade töötajate palgad oluliselt tõusmas.

Õiglane ja tasakaalustatud areng

Eesti pensionärid vajaksid vähemalt kahekordset keskmist pensionitõusu, et tagada Lääne-Euroopa miinimum, ja kompromissina on 100 euro suurune erakorraline pensionitõus 2020. aastal möödapääsmatu. See on Keskerakonna lubadus valimisvõidu korral.

Kurvaks teeb fakt, et paljud algatused, mis eraettevõtluses alustatud, on õigustamatult maha tehtud. Uuringuid ja analüüse läbi viimata. Lihtsalt on peatatud potentsiaalsed investeeringuprojektid, mis oleksid võinud tuua Lõuna-Eestisse töökohti ja elavdanud majandust.

Nüüd oleme fakti ees, et aastast 2022 tuleb Eesti riigieelarvesse 1,5–2-miljardine auk, sest Euroopa struktuurfondide toetus oluliselt väheneb! Kui töötame Eestisse tulevate investeeringute vastu ja samas ka Eestist tulevate majandusinitsiatiivide vastu, siis lõpetab majandus sedasi jätkudes kollapsiga. Usun, et seda ei soovi ükski eestimaalane.

Tselluloositehase rajamine, tuulepargid, suurkanala (ekspordisuund – Hiina – nüüd avatud). Siiani pole Eestis alustatud ka maavarade uuringuid ning pole välja selgitatud, mille kaevandamine ja väärindamine oleks Eesti majandusele kõige kasumlikum, keskkonnale kõige sõbralikum ning ohutum, ei kahjustaks põhjavett. Peame endale teadvustama, et kui tahame saada maailmas jõukaks riigiks, siis ainult kauba, teenuste ja tööjõu maksustamisega me selleni kunagi ei jõua. Samas on meie kõigi õiglane ootus järele jõuda Soome palkadele ning saada Eesti riigilt inimväärset pensioni – vähemalt 1000 eurot kuus. Saada riigilt tasuta ravikindlustust, kus ravijärjekorrad oleksid olematud. Samas erialateadlased ja majanduseksperdid on juba ammu toetanud ja teinud Eesti valitsusele ettepanekuid, et meie rikkused teeniks rahva elujärje parandamist.

Tervitatav on Keskerakonna lubadus lõpuni ehitada Tallinn–Tartu-, Tallinn–Pärnu- ja Tallinn–Narva-suunalised kiirteed, võttes selleks laenu. See tehing ergutaks Eesti majandust. Tervitatav on, et kütuseaktsiis tuuakse tagasi Läti tasemele.

Eesti on siiani olnud üks edukamaid Ida-Euroopa riike. Usun, et varsti oleme järele jõudnud ka arenenud Lääne-Euroopa riikidele, kui toetame Keskerakonna poliitikat, mis on liberaalne ja seisab selle eest, et tasakaalukamalt jõuda parema ja õiglase riigini!

 

4 kommentaari
 1. Kurb 2 aastat ago
  Reply

  näha ja lugeda, kuidas kunagisest unistajast on saanud päevasahkerdamistest muserdatud poliitiline lits. Mäletan kuidas Jaanus 90ndate algul hõiskas, et tema koht on Kadriorus, Pätsu ametikett kaelas. Nüüd on Pruunu Pennu armetu külaärikas, kel ei jää muud üle kui tiblastunult teiste ehitatavat sotsialismi kiita. Pruunu Pennu vast ainuke jälg on tema saunalina.

 2. Huvitav 2 aastat ago
  Reply

  kas Kesknädal tohiks avaldada ka sellise kirjutise “Miks ma keskerakonda ei poolda”? Oleks see aga igati tänuväärne kirjutis, sest siis saadaks eneseülistuse joobes teada oma vigadest.

 3. Aivar 2 aastat ago
  Reply

  Raidal käitub täiesti tavapäraselt- vaja ju kusagilt pappi saada. hellitab lootust, ehk paneb Pasaerakond ta kusagil tulusasse ametisse. Ainult- kui palju inimesi mäletab, kes oli Jaanus raidal?

  • Tõsi 2 aastat ago

   ta on, pole tast aastaid kuulda olnud. Ja kui, siis ka mingi sahkerdamisega seoses, et võeti kuskilt kohalt maha jmt. Kuid sellised ju omasugused leiavadki.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.