Õiglane riik kindlustab väärika pensioni

Jaanus Riibe, Kristiine linnaosa vanem

Vanaduspensioni Eestis tuleb tõsta! Oleme sel aastal Keskerakonna telgiga palju käinud erinevates kohtades, et küsida inimeste arvamusi pensionitõusu vajalikkusest. Oleme kogunud tuhandeid allkirju pensionitõusu toetuseks. Meie pensionid on nii madalad, et enam ei ole võimalik sellega normaalselt ära elada. Ime, et ka reformierakondlased on hakanud rääkima pensionitõstmise vajadusest. Iseenesest huvitav, sest ise valitsuses olles nad seda probleemi eitasid. Veelgi enam – näis, et eakad inimesed ei sobinud nende „vaprate ja edukate“ kuvandiga kokku ning Keskerakonda lihtsalt sõimati „penskarite parteiks“, kui see eakate heaolu teemaks julges võtta.

Sama on olnud eakate hoolekandega. Hoolekanne ei paistnud kokku sobivat kallite pintsakute ja brändikottidega. Hoolduskoormus Eestis sai lihtsalt jäetud koormaks lastele ja korralik seeniorikodude võrk jäi välja ehitamata. Jällegi oli Keskerakond ajast ees. Ega pead liiva alla peites probleeme ei lahendata ning meie ühiskond vananeb ja meil tuleb otsida häid lahendusi, kuidas muutustega kohaneda.

Peame siinkohal tõdema, et Keskerakonna juhitud Tallinnas on tänu munitsipaal- ja sotsiaalmajade võrgustikule olukord oluliselt parem kui mujal Eestis. Võib vaid ette kujutada, et kui linna oleks viimasel aastakümnel valitsenud Reformierakond, oleks olukord hoopis teine. Seda kahtlust kinnitavaid näiteid on mitmeid, kuid tsiteerin siinkohal reformierakondlast Yoko Alenderit, kes on ühes artiklis kirjutanud: „Munitsipaalmajade ehitamine võib tunduda vaesuse leevendamisena, suure linna heateona, ent osutub sellisel kujul hoopis ebavõrdsuse suurendajaks, ja nagu nüüd näeme, lausa vägivalla kasvulavaks.“

„Tule taevas appi!“ – kui tsiteerida nüüd üht teist tuntud reformikat. Meie lähinaabrite pealinnades Helsingis ja eriti Stockholmis või ka näiteks Suurbritannias elab arvestataval hulgal inimesi munitsipaalpindadel. Pole täheldatud, et see kuidagi suurendaks ebavõrdsust või, veelgi hullem, soodustaks vägivaldsust. Pigem on nii suudetud ära hoida nii mõnedki probleemid. Alati on neid, kes ei ole võimelised kinnisvaraturult korterit ostma ega turuhinnaga korterit üürima. Riskigrupiks on just eelkõige eakamad inimesed.

1 Kommentaar
  1. Puhas 2 aastat ago
    Reply

    vale! Väärikas pinss on siis, kui abirahade osa eelarvest moodustab 40% ehk 2019.a-l oleks see 4,4 miljardit eurot.
    Arvuta, kui oskad!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.