Aitab elamisest palgapäevast palgapäevani!

Ilja Ban

Ilja Ban, Tallinna linnavalitsuse meediakonsultant

Suhtelises vaesuses elab peaaegu viiendik Eesti elanikest. Selle masendava statistika avaldas Statistikaamet möödunud aasta lõpul. 295 000 inimest – meie sugulased, naabrid, tuttavad. Isegi need pered, kes kindlalt jalgel seisavad, elavad palgapäeva-eelsel ajal viimaste sentide eest ja palgapäevaks jõuavad nulli. See pole normaalne.

Mis võiks iga Eesti elaniku heaolu tegelikult tõsta? Vastamiseks tuleb meenutada, et oluline pole, kui palju sa teenid, vaid see, millele raha kulub. Toon näiteks kaks Keskerakonna valimisplatvormis kinnitatud lahendust, mis parandavad hirmutavat vaesust, aga aitavad ka kõiki Eesti peresid.

Kütuseaktsiisi alandamine

Ma ei hakka rääkima, kuidas süda hakkab veritsema pärast igat bensiinipaagi täitmist. Olen kindel, et teil on sama tunne. Kuidas on juhtunud, et meil on kütusehinnad sama kõrged kui Taanis, Saksamaal ja Suurbritannias? Aktsiis.

Lühike eellugu – aktsiisi regulaarse tõstmise otsuse tegi eelmine, reformistide juhitud valitsus. Keskerakonnal, mis asus valitsuse etteotsa kaks aastat tagasi, ei õnnestunud selles küsimuses kahjuks palju ette võtta – muudeti ära 2018. aasta alguseks plaanitud diislikütuse aktsiisi tõus. Põhjus on lihtne – kui oleks ära muudetud ka teiste aktsiisitasude tõus, oleks riigieelarve lõhki kärisenud. Kui 2019. aasta märtsis toimuvate Riigikogu valimiste tulemusena jääb Keskerakond valitsuskoalitsiooni juhtima, siis aktsiisimäärasid vähendatakse.

Kui langetada nii bensiini kui ka diislikütuse aktsiisimäärasid kasvõi Läti tasemele, annaks see igale perekonnale olulise lisa.

Positiivset mõju majandusele tervikuna on samuti raske üle hinnata – kaubavedu kauplustesse muutub odavamaks, see tähendab aga, et vahetult pärast aktsiisitasude alandamist toiduainete hinnad ei tõuse. Eestisse sõitvate raskeveokite juhid hakkavad nii, nagu see oli veel mõni aasta tagasi, uuesti tankima Eestis, mitte Lätis ega Leedus.

Elektriaktsiisi alandamine

Teine meede on väga märgilise tähendusega, aga oma ulatuselt mitte nii suuremastaabiline kui esimene. Mullu õnnestus vähendada elektriaktsiisi suurtarbijatele, et nende konkurentsivõimet tõsta. Õiglane oleks ka selle vähendamine eratarbijatele. Eesmärk on lihtne – elektriaktsiisi alandamine praeguselt 4,47 eurolt megavatt-tunni kohta ühele eurole.

Milline võib olla nende meetmete mõju riigieelarvele? Esimese meetme maksumus sõltub meie naabrite Läti ja Leedu aktsiisiotsustest. Ökonomistid räägivad 100 miljonist eurost. Teine meede läheb maksma 9 miljonit.

Kuid peamine küsimus, mida väga tihti esitavad nii poliitilised konkurendid kui ka skeptikud: kust selleks raha võetakse? Viimastel aastatel pole mitte ühtegi põhjalikku riigieelarve läbivaatust tehtud. Selle aja jooksul on Eesti liikunud lubadusest jõuda viie parima Euroopa riigi hulka läbi tõsise kriisi stabiilse majandusarengu etappi. Kõik see loob head võimalused Eesti riigieelarve põhjalikuks läbivaatamiseks. Strateegilise turunduse ja majandusarvestuse teadus räägib sellest, et taolisel puhul ilmnevad kas „surnud“ kulud või on pikkade aastate jooksul ilmnenud paljud olulisemad kulud, kui 15 aastat tagasi.

Meil on olemas kõik võimalused jätta Keskerakond koalitsioonivalitsuse etteotsa ka pärast märtsivalimisi.

10 kommentaari
  1. Te 6 aastat ago
    Reply

    vaid lugege ja imestage, kuidas ja palju tahab Iljaa inimestele head teha, et nood saaks samahästi elada kui Iljaa ise.

  2. uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    Tuleks,peaks oleks aga tegelikkus on kust võtta raha ? Kui tahame käituda suurriigina olla igas võimalikus ja võimatus organisatsioonis,kui tahame oma sõjalise potentsiaali viia venemaaga ühele tasemele jne.Siis on ainuke võimalus kõiki aktsiise,kõiki makse,kõiki rahalisi karistusi jne.tõsta kordades ! Meil on veel üks suur kuluallikas st.pensionärid tuleb leida võimalus nendele makstavate hüvitiste vähendamiseks !
    Ja elu saab olema lill !

  3. to uskumatu=uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    Riik ongi inimeste, MITTE INIMESED RIIGI JAOKS LOODUD !
    Mis kasu on sõsteemist, riigist,organisatsioonist jms., mis NÄRVUTAB oma inimesi – või ka teisi Elusolendeid ?
    Ta on HUKULE määratud.
    Kõik need kulutused ,mis tegelikult sõjakulutused =sõjaväelastele palkade tõstmiseks ja mänguasjade ostmiseks, osutuvad siis mõttetuks.
    Sest alati tekib küsimus – MIDA sa kaitsed? Maa jääb alles, on alati jäänud …
    Probleeme ei saa lahendada vahenditega, tänu millele nad tekkisid. /Einstein/
    Uskumatult piiratud oled sa tõesti.

    • Riik 6 aastat ago

      on maa ja rahvas. Rahvas on loodud, et ta maad reostaks.

    • uskmatu 6 aastat ago

      Loed eelnevat kommentaari ja üha selgemaks saab kui raske on tänapäeva inimestel kirjutatu mõttest ja sisust aru saada !

    • Eks 6 aastat ago

      lükka ümber!

  4. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Juba Laari valitsuse ajal toimus tohutu vaesuse kasv mis jätkus Ansipi ja Rõivase valitsemiste ajal. Kuidas küll oli võimalik nii riiki juhtida jääb arusaamatuks. Ma ei tea kuhu me jõuame kui tuleb veel üks sarnane valitsus. Nad kustutasid meie unistused paremale elule vabas Eestis.

  5. Ratas võiks.... 6 aastat ago
    Reply

    …ka sellest rääkida, milliseid hiigelsummasid (50 miljonit!!—-jumal anna mõistust, kui lastele ellujäämiseks raha kerjame) praegu huugama pannakse, et igal pool selle Ratta ebameeldivaks muutunud nägu vastu kumaks, ise endale aupaistet meie rahaga luues. Juba kilkab Kõlvart, et vene kool peab säilima, 0-kodakondsus (lugege Vene Delfit ja siis näete milliseid Keskerakond rinnal soojendab ja oma nisa otsas turgutab).ehtsaid riigi vaenlasi. Ära nad võtavad meilt meie unistuste riigi, milleks siis üldse vabaduse eest seisime, kui üks ennast eesti parteiks nimetav, kõik lähub ja hävitab.

  6. Tom 6 aastat ago
    Reply

    Raha on küll ,seda tuleb ainult õiglasemalt jägada. Ärge ajage segamini vördsustamisega

  7. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Siis, kui Savisaare üleminekuaja valitsus astus tagasi, siis EK ja ülejäänud jüngrid valisid peaministriks Laari. Mäletan ETV-s linastunud filmi, kus Laar lausa ehmatas, et miks tema. Laar oli ju alati olnud peksupoiss nii keskkoolis, kui ka ülikoolis, kes nooremana käis kogu aeg kitumas teiste peale. Laar praktiliselt ju ei võtnud osa meie iseseisvumisest ja laulvast revolutsioonist. Mis teened tal olid meie riigi ees? Laar oli mees, kes viis täide uue ratsa rikkaks saada ärieliidi (end. Viru ärikate) unistused. Laar oli mees, kes käis hommikukohvi joomas Kentmanni tänava majas. Seal sai ta juhised, et Savisaart kui isemõtlevat ja isemeelset meest ei tohi lubada riigi tüüri juurde. Saabus küünilisuse ja saamahimu ajastu. Kõik me mäletame lauserastamist, millega kaotasime tööstuse, põllumajanduse, merenduse ja 100000 peret tõsteti oma korteritest välja. Saabus pankade tühjaksvarastamise aeg, riiklikult tähtsa Eesti Raudtee erastamine maffioosode poolt, rublatehingud, millega mõni mees elab siiani rantjeena. Eesti muudeti Euroopa ääremaa provintsiks. Väike arv rikkaid, suur hulk vaeseid ja täielikult puudub keskklass, mis on tegelikult riigi alustala ja tugevus.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.