Valimiskonverents näitas suuna – edasi!

Keskerakonna valimiskonverents 12.01.2018

Laupäeval Rahvusraamatukogus peetud Keskerakonna valimiskonverents võttis vastu programmi eelseisvateks valimisteks ning kinnitas valimistel kandideerijate nimekirjad. Eelseisvad valimised tulevad põhimõttelised: kas pööratakse tagasi Reformierakonna juhitud rajale või minnakse edasi Keskerakonna juhtimisel. 

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas ütles oma kõnes, et taaskord otsitakse valimiste põhiteemat ning keskendutakse nii majandusele ja maksudele kui ka sotsiaalpoliitikale, lubatakse pikka plaani ja heidetakse üksteisele ette selle puudumist. „Mulle tundub, et olukord on tegelikult hoopis lihtsam. Meie ees seisab ainult üks põhimõtteline valik – edasi või tagasi. Kas liigume edasi õiglasema, tugevama ja hoolivama riigi suunas või läheme tagasi Reformierakonna valitsusaega?“ märkis Ratas.

Erakonnajuht tõi esile, et igal Eestimaa inimesel tuleb küsida: Kas panustame tervishoidu ja ravijärjekordade lühendamisse või sõltugu inimese tervis tema rahakotist? Kas toetame erakorralist pensionitõusu või lollitatakse eakaid tühjade loosungitega? Kas tõstame madalat ja keskmist palka teenivate inimeste sissetulekuid või keskendutakse ainult kõige jõukamate heaolule?

„Keskerakonnale ei ole valimiste võitmine eesmärk omaette. Meile on valimisvõit määrav, sest soovime ehitada tugevat, hoolivat ja kasvava rahvaarvuga Eesti riiki. Õiglast riiki, kes hoiab kõiki oma inimesi, mitte ei vastanda siinseid kogukondi. Riiki, kes seisab igaühe heaolu ja võrdsete võimaluste eest. Riiki, kes ei jäta kedagi maha,“ kinnitas Ratas.

Ta viitas Reformierakonna põhisõnumile, mille järgi igatsetakse taga vanu aegu, mil oldi veel võimul. „Mõne reformierakondlase mälus võis ju nende ajal olla muru rohelisem ja taevas sinisem, aga tegelikult olime vaesem, lõhestatum ning kahaneva rahvaarvuga riik,“ märkis Ratas. Ta kinnitas, et Keskerakond ei lase Eestit tagasi pöörata, vaid läheb edasi ning kutsub kaasa kõiki Eestimaa inimesi.

Valimisprogrammi lubadused

Konverentsil kinnitati ka erakonna valimisprogramm. Muu hulgas on selle eesmärgiks lühendada ravijärjekordi poole võrra, et tõsta rahva tervist ning tervena elatud aastaid. Soovitakse tõsta esimese ja teise lapse toetust 100 euroni ning suurendada lasterikaste perede toetusi. Kolmelapselised perekonnad saaksid kokku 800 eurot peretoetusi.

Toetatakse tasuta ja kvaliteetse ühistranspordi arendamist kogu Eestis. Ollakse seisukohal, et kõik Eestimaa inimesed peavad saama tasuta kasutada Tallinna ühistransporti. Hädavajalikuks peetakse erakorralist pensionitõusu, et aidata meie vanemad ja vanavanemad vaesusest välja. Samuti tuleb tagada igale abivajajale hooldekodu koht. See on riigi väärikuse küsimus.

Erakond seisab õiglase euroopaliku astmelise tulumaksu eest, kus jõukamad panustavad rohkem ning madala ja keskmise sissetulekuga inimesed vähem. Jätkatakse vajalike palgatõusudega hariduse, kultuuri ja siseturvalisuse valdkonnas. Toetatakse eakatele täiendava 250-eurose tulumaksu vabastuse kehtestamist, et keskmine vanaduspension püsiks maksuvabana. Kokku oleks pensionäride maksuvaba tulu kuni 750 eurot. Samuti soovitakse viia ellu laiapõhjaline riigieelarve revisjon, et üle vaadata kõik riigi tulu- ja kuluallikad ning ühiselt otsustada, mis on enam lisaraha vajavad valdkonnad. Keskerakonna tegevuskava seisab kogu Eesti tervikliku arengu eest, aitab vähendada ühiskondlikku ebavõrdsust ning tõsta meie perede kindlustunnet tuleviku suhtes.

Tugev nimekiri

Keskerakond kinnitas ka valimisringkondade nimekirjad ja 125-nimelise kandideerijate üldnimekirja järjestuse. Üldnimekirja esinumbriks on erakonna esimees Jüri Ratas, kellele esikümne hulgas järgnevad Kadri Simson, Mihhail Kõlvart, Mailis Reps, Jaanus Karilaid, Yana Toom, Kersti Sarapuu, Enn Eesmaa, Mihhail Korb ja Tanel Kiik.

Peasekretär Mihhail Korbi sõnul on tegemist tugeva nimekirjaga, kus on tublisid tipp-poliitikuid, ettevõtjaid, linnapeasid, volikogu esimehi, tippsportlasi, ajakirjanike, arste ja paljude teiste eluvaldkondade esindajaid. „Keskerakonnas kandideerivad nii noored kui ka eakamad, kogenud poliitikud kui ka uued tulijad, kuid meie kõigi eesmärk on sama – ehitada õiglast riiki kõigile!“ rõhutas Korb.

Keskerakonna nimekirjas kandideerib 35 naist ning 90 meest; kõrgharidusega on 107 kandidaati. Kohaliku omavalitsuse juhtimisega on seotud 78 kandidaati. Noorim parlamenti pürgija on 26-aastane ning vanim kandidaat on 80-aastane.

Vabariigi Valimiskomisjonile esitati nimekirjad teisipäeval.

Aivar Jarne

9 kommentaari
 1. Kas 4 aastat ago
  Reply

  Aivar ka oma südames arvab, et igasugused ametitesse sokutatud omad …pead on mingi TUGEV nimekiri? NIMEKIRI ehk küll, kuid neil nimedel on vaja ka sisu, mitte põhulõugsust.
  Palju neist “nimedest” läbi lööks, kui neile korraldataks test loogikast, kuidas elu peaks olema korraldatud? Ja kuhu jääb siis VÕLTSdemokraatia?

 2. Jane 4 aastat ago
  Reply

  Lubadused on suurepärased ja me teame, et keskerakondlased täidavad oma lubadusi. Kahju, et olemas alatuid võimule pürgijaid ilma töötulemusteta nagu on olnud Reformierakonna poliitikud. Neil on sisse seatud tagatuba, kus ollakse varjul ja sealt tulevad laim, vihavaenu õhutamine ja valestsenaariumide koostamine parimate inimeste suhtes. Nad vaid rikuvad inimeste tervist, segavad töötegijaid. Nad oskavad inimeste meeli mõjutada end valima ilma töötulemusteta. Ja mis töötulemustest saabki rääkida kui Ansipi ja Rõivase valitsemise ajal vaesus aina kasvas ja sattusime elatustaseme poolest viimaste hulka. Kas nende valijad tahavad ka edaspidi sellist elu. Nad ei hooli. etmeil on palju vaeseid, et puudega inimesed elavad viletsuses, et kordagi pole tõstetud abirahasid ega pensione. Isegi arstiabi polnud võimalik saada kohapeal–see kaotato ära. Jube oleks mõelda elada ka edaspidi nende võimu all.
  rikkurid kardavad, et nende kukkur läheb õhemaks mõne euro võrra vaeste kasuks. Kisa ja kõra on palju ja inimesed lähevadki selle õnge ja ei hooli töötulemustest, mida polnud ja pole ka edaspidi loota kui võimule tulevad reformistid või ka mõned teised häälekad erakonnad. Keskerakond on ainuke erakond, kes hoolib kõigist meie maal elavatest inimestest ja püüab teha kõik, mis võimalik meie elatustaseme tõstmiseks, ei raiska aega laimu ega vihavaenu õhutamise peale. Sotsid käituvad ka viisakalt ilma lärmita ja püüavad oma panuse anda. Kaekerakond püüab selle pole, et igal inimesel oleks hea meie riigis elada. Edu neile.

  • Mitte 4 aastat ago

   ükski lubadus pole seotud vastutusega! Ehk terve see ninameeste bande ei mõtlegi tagasi astuda, kui nad oma lubadusi ei täida. Ikka on keegi teine süüdi, et muidu poleks me saanud moodustada rehvide ja ekrelaste vaenulikku valitsust ja tuli mõningaid järeleandmisi teha ja teiste lolle lubadusi ise täitma hakata.

 3. Jane 4 aastat ago
  Reply

  Parandan vead–peab olema et meil, kaotati, kära, poole.

 4. Uus 4 aastat ago
  Reply

  suund – edasi tagasi sotsialismi manu!

 5. Vene ajal oli ka loosung, 4 aastat ago
  Reply

  Ikka edasi ja läksid Ameerikast mööda kuristikku. Annaks jumal, et selle valitsusega seda ei juhtu.

 6. Vastutajad olemas. 4 aastat ago
  Reply

  Need on rahvas. Ise valisite ja ärge hädaldage. Normaalsed inimesed ei valiks enam reforme. Nemad näitasid oma võimeid 17 aastat ja tulemus ju nähtud. Sama ju sotsidega ning isamaalastega. Nüüd valite ju täpselt samad näed tagasi.

 7. maali maalt 4 aastat ago
  Reply

  Pildil näeme rahvakunstiansamblit andunult lõõritamas. Paraku ei lähe neist keegi Hundisilmale Edgarile appi. Kärmas kallutas ETV kanali kaudu järjekordse sõnnikulaari Edgarile pähe. Kärmas on kallutatud, tema vilmid on väga halvasti tehtud. Edgar ütles kah, et see Savisaarest tehtud vilm oli väga halb. Mihkel on lihtsalt loll, Edgar aga on väga tark, tõi meile vabaduse ja puha.

 8. tõnn 4 aastat ago
  Reply

  toesti ansabl pesni i pljaski!esireast oskab soliidne olla ainult tsahkna. ei, see keskerakond pole enam see!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.