Käes on vinge kultuuriaasta!

Ülle Juht

Ülle Juht, Valga Kultuuri- ja Huvialakeskuse direktor

Kuigi 2018. aasta tegevused koondusid EV 100 tähe alla, siis pidu kestab veel. Juubelisündmused kestavad edasi ka kogu 2019. aasta esimese kvartali. Alanud aasta kujuneb rõõmsaks, värviliseks, eripalgeliseks ja huvitavaks. Kõige muu kõrval kujundab seda kultuur, mille kaasabil kujunevad ja kinnistuvad identiteet ja paikkonna maine ning muud olulised faktorid.

Ikka ja jälle küsitakse: kuidas on haldusreform mõjutanud ühte või teist eluvaldkonda? Et sellele küsimusele lõplikku vastust anda, peame läbima terve perioodi – nelja-aastase tsükli. Aga esmased kogemused ja tulemused on olemas, ning need on positiivsed. Tore ja märkimisväärne on see, et Valga valla kultuurivaldkonna meeskond on suurenenud, misläbi saame jagada kogemusi, ühiselt leida uusi väljakutseid ja planeerida tegevusi suuremal territooriumil.

Valdkonna kõige tähtsam ülesanne on tagada täna ja ka tulevikus kohapealsete seltsimajade, rahvamajade, kultuurimajade olemasolu ja tegevus. On ülioluline, et piirkondade elanikele oleks tagatud vähemalt eelnevaga samaväärne ja kvaliteetne teenus. Arvestama peab kõikide vanuserühmadega. Laste ja noorte huvitegevuse võimalused ning tase peab olema tagatud nii linnas kui ka maal. Valga valla kultuurikorraldajate ja huviringiõpetajate kompetents ning kogemused on täna tasemel, mis tagab huvitava ja professionaalse tegevuse ning võime valdkonda veelgi arendada.

On siiralt hea meel, et oma töö ja tegemistega suudame pakkuda mitmekesist ja kvaliteetset kultuuriteenust kogu aasta vältel. Hing rõõmustab ka selle üle, et oleme arvestatavad partnerid esinemistuuride korraldamisel ja teatrikavade koostamisel. On saavutatud usaldus ja teadmine, et meile saab kindel olla. Kogu korraldatu on kvaliteetne ja ootustele vastav. See on oluline tunnustus, kui esinejad nimetavad meie backstage’i tuuri parimaks, tunnustades nii meeskonda ja selle tehnilist taset kui ka valmisolekut.

Käesoleval aastal oleme planeerinud jätkata hästitoimivaid traditsioonilisi sündmusi, nagu näiteks Piirilaat, Liivimaa laat, Mihklilaat, Inglilaat, Kunstikuu, huviringide kevad- ja talvekontsert, Jõekääru kontsert, Muinastulede öö, Lauluragin, teemaõhtu „Naiste ÖÖ“, aastalõpupidu, kohvikutepäev, „Tere, kool!“, huvitegevusmess jpt.

Kindlasti lisavad värve ja emotsioone uued algatused. Näiteks juulis toimuv suveetenduste sari “Piiri peal”, kus antakse 8 põhietendust ja 7 lisaetendust.

Eelmisel aastal valminud Valga ja Valka keskväljak lõi suurepärase võimaluse vägevate sündmuste korraldamiseks. Seda tõestas juba avafestival „Augustitähed 2018“, kus astusid üles unustamatu DAGAMBA, armastatud Annely Peebo koos Oliver Kuusikuga jpt. Kõige olulisem on siiski see, et rahvas on keskväljaku omaks võtnud. Tänan südamest publikut, kes vahetu suhtluse ja ägeda energiaga loob positiivse sünergia.

Kultuurikeskuse juhina pean oluliseks osalemist erinevates koostöövõrgustikes. Olgu need siis Eesti-sisesed või rahvusvahelised. Sama oluline, kui pakkuda elamusi kohalikele, on seda pakkuda ka piiriüleselt. Oskus ennast “müüa” on vajalik. Kultuur on piirideta! Suhtlemine ja suhtumine on edu võlusõnad. Oskus ja tahe märgata, õppida ning kogemusi jagada on kuldaväärt. Meil on tugev tahe, uudsed ideed, motiveeritud ja kompetentne meeskond. Seega on meil olemas kõik, et tagada vägev aasta, pungil imelist ja nauditavat kultuuri.

1 Kommentaar
  1. Linnast 6 aastat ago
    Reply

    on kena kraaksuda, et maakohtades on elu välja suretatud. Ja mõned vanamutid kultuurat enam ei vaja. Ajalugu kordub nagu kunagi hävitati suurkolhoosidega kohalikud majandid ja kohalik elu.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.